Thursday, August 20, 2015

Kisah Bersalin Mohammad Emir Ghazi Farhan : Part 1

1 Julai 2015
14 Ramadhan 1436H
Rabu

Ingat tak hari tu cakap nak balik dulu lepas Dr bagi kata dua sebab tak sakit lagi tapi ketuban dah pecah. Tapi ramai yang tegah sebab lebih baik stay di sana, kalau anything happened ada nurse yang pantau. So, I've decided to stay. Bila stay, maka kena lah cucuk tangan dan buat VE. Dr. Norleen pun datang malam tu. Seperti yang dah dijangka. 0cm. Tiada bukaan. Nada. Waktu ni dah pasrah. 

I hate this, Super hate!! Really hate!!
Sakit gila kot benda ni.
Lagi sakit dari beranak (exaggerate as usual)

Selesai urusan di LR saya naik ke bilik. Waktu ni my family semua dah tunggu kat bilik. Yang paling gembira haruslah Kakak Rania. Dia ingat pergi tidur hotel. Kemain explore bilik, siap lompat-lompat atas katil. Tak tahu  Bunda dah tak keruan dah susah hati, tapi sempat call Dak Yang mintak Pizza Hut sebab baca dalam group WA kakak-kakak ni sibuk nak buat sup cendawan macam Pizza Hut waktu berbuka. Ciss, terpengaruh aku.

My Last Supper
Entah bila kita bakal bertemu semula wahai Mr. P

Tak lama kemudian, in laws pun sampai. So, memang rasa macam pergi holiday saja. Borak-borak, gelak-gelak, makan-makan. Amboi sangat. Ada nurse datang untuk check BP dan bagi antibiotik thru drip sebab ketuban dah pecah, baby takda protection. Bimbang ada jangkitan kuman. Sakit kot sebab antibiotik tu macam pekat. Sambil dia drip, dia usap-usap urat tu. Nurse pun keep asking air ketuban yang keluar warna apa. Kalau warna jernih ok. Kalau warna merah atau hijau kena beritahu nurse ASAP.

So, malam itu saya tidur tak berapa lena sebab susah hati. Since dengar tiada bukaan saya rasa macam dejavu. Teringat kisah masa bersalin Rania. Semuanya rasa macam sama je. Saya cuba tenangkan hati sebab takut pula BP ternaik. Dah cerita lain pula nanti. Bersalin kali ni, BP cantik saja. Tiada masalah. Saya pun duduk termenung mengadap luar tingkap. Semua orang pun dah tidur. Dak Yang lagi la, dah bentang sejadah, letak Quran, end up dia tergolek atas sejadah. HAHA. Lupa nak bawakan toto untuk beliau. 

Pity husband
Saya akan ingat detik ini dan memori ini dan semua pengorbanan dan kerja keras awak untuk our family. Thank you and I do love you hubs.

Last nurse datang nak subuh tu, beliau pesan pukul 7 nanti beliau akan datang semula untuk bawa saya ke LR. Waktu tu berharap sangat dah ada bukaan. Tak perlu di induce sebab saya tahu, bila saya kena induce, it will lead me to the OT. Dalam hati dah bisik-bisik dekat baby, kita keluar ya hari ni. Kalau boleh keluar ikut tingkap. Zikir Nabi Yunus, semua saya recite tak henti-henti. Permudahkanlah Ya Allah.

to be continued...