Friday, July 10, 2015

Mak Bidan a.k.a Confinement Lady

Amboih, Mak Bidan sekarang pun nama nak urban saja. Tak nak kalah. 
Sebelum apa-apa, mari kita kisahkan tentang Mak Bidan saya. Mak Bidan terbaik di sekitar Klang dan jajahan takluknya. BAHAHA.

Hari ini adalah hari terakhir saya menggunakan khidmat Mak Pah. Saya mulakan sesi mengurut hari Isnin tempoh hari. Kalaulah money grows on tree, saya sudah hire Mak Pah 44 hari. Hari-hari kena pampered, siapa tak gembira lah bukan? Semacam ada spa di dalam rumah sendiri. Apa yang Mak Pah lakukan terhadap saya? 

1- Mak Pah akan sampai dalam pukul 8.00 / 9.00 pagi. Ikut pagi tu ada slot orang lain atau tidak. Kadang-kadang yang nak di urut ni tengah berkroih kroih lagi. Tolong malu sikit. 

2- Mak Pah akan panaskan batu tungku di dapur. Kemudian, Mak Pah akan uruskan baby terlebih dahulu. Baby akan di mandikan, sampai siap bedung, bersihkan tali pusat semua Mak Pah buat. Sambil tu baby akan di massage sekali. Emir? Like king only. Muka gembira kena massage.

3- Air panas? emak saya yang sediakan. Untuk Bunda ada serai, dan campuran akar-akar herba yang siap dalam uncang, tinggal koyak sachet dan minum. Ok, jangan minum. Buat mandi lah sana. Nanti Mak Pah akan angkat air panas tuang dalam baldi dalam bilik air. Mak Pah akan sukat tahap kepanasan. Dia takkan siram kau dengan suhu takat didih. HAHA

4- Mula-mula sekali, dia akan lulurkan kita satu badan. Perbuatan lulur akan di lakukan di toilet. Dari muka, leher, celah tiak segala Mak Pah akan sental habis-habis bagi tanggal semua daki degil yang kita bela 9 bulan yang lalu. Seronok sangat. Muka rasa licin macam porcelain doll. 

5- Siap berlulur, baru dibilas dengan air herba-serai tadi. Mak Pah akan bilaskan dari hujung rambut sampai hujung kaki. Saya duduk saja. Untuk saya yang czer ini, saya mula mandi secara tak cover-cover pada hari ke empat itu lah. Memang mandi habis, takda tutup pun bahagian luka tu.

6- Siap mandi, lap sampai kering, barulah mula sesi bertungku. Bestnya tungku. Bahagian perut pun saya tungku. Tapi tidaklah di letakkan batu panas tu di tempat jahit. Memang padah lah jawapnya. Bertungku untuk kecutkan rahim dan segala urat-urat yang kembang.

7- Dah habis bertungku satu badan, barulah mula sesi berurut pula. Seronok sangat. Sampai pejam-pejam mata kena urut (atau sebenarnya menahan sakit) HAHA. Mak Pah urut juga bahagian perut tu. Betulkan mana yang tersalah, masukkan balik pada tempatnya. Mak Pah juga boleh sengkak. Untuk czer, lepas 4 bulan baru boleh. Kalau dalam kisah saya, maybe setahun -__-"

8- Siap berurut, baru Mak Pah sapukan param satu badan, pakaikan bengkung, ikatkan rambut dan pakaikan stoking. Harap tak panggil saya wanita berusia yang gempal minta orang pakaikan stoking ya!! Last sekali baru pakai pilis. Mak Pah akan bagi jamu kapsul manjakani dengan apatah lagi satu tu untuk makan. 

9- Perasaan dia I tell you, sangat uh-maaa-zing. Rasa segar dan bertenaga. Param tu menghangatkan badan kita. Bau rempah-rempah itu sangat wangi. Selama 5 hari saya adalah wanita terbahagia. Esok kena lah lulur badan sendiri, param dan piliskan diri sendiri serta stokin kan diri sendiri juga.

10- Saya menggunakan bengkung zap-zap yang untuk czer. Mak Pah pesan, pakai bengkung tu. Kalau nak buka, 2 jam lepas makan. Lepas tu pakai semula. Ingat, jaga badan tu sebab nak pakai lama. Untuk diri sendiri juga. 

11- Mak Pah caj RM65 sekali datang. Dan harga bergantung pada jarak kawasan. Mak Pah boleh urut sampai Shah Alam. Kalau area Klang, InshaAllah dia boleh pergi sendiri.

12- Kawan saya yang pernah menggunakan khidmat Mak Pah ialah Fira dan Nawal. Nak tahu betul best atau rekaan semata boleh tanya mereka. 

13- No telefon? Do email me. Saya tak berani nak sebarkan begitu saja.


Wednesday, July 1, 2015

Live Update From LR

Since everyone is so busy buka puasa and no one sudi nak entertaining me, I just entertain myself dengan mentulis blog ni.

Pada petang yang suam-suam kuku tadi, saya sudah rasa lain maciam. Masa nak ambil wudhuk untuk solat Zohor. Rasa sakit perut yang teramat tiba-tiba. I thought oh masuk angin kot ni. Lalu ambil wudhuk dan solat macam biasa.

Lepastu gigih la panjat tangga ke tingkat 2 dari surau. Jauh I tell you. Jalan pun slow je. Kalau kura-kura ajak lumba, memang kalah teruk lah. Masuk kelas dan duduk. Dan secara tak bagi salam, sesuatu yang panas keluar. OMG OMG OMG. I am totally panick. Tak pernah mengalaminya. Adakah I am peed secara tak sengaja atau apa.

Lalu call kak jijah laju-laju nak pastikan apakah itu? Saya pun berjalan ke kelas Kak Jah, sambil jalan sambil air merembes-rembes keluar. Tahulah saya kini my water just broke. Lalu habislah laluan saya diserikan dengan air. Habis jubah semua.

Oleh kerana kereta kena block dan semua orang tak bagi drive sendiri, saya call my brother minta di hantar pulang. Sementara menunggu tu, kakak-kakak yang ada datang bilik guru untuk melihat makhluk yang dah lenjun bajunya ni. HAHA. Tq kakak-kakak yang sangat loving and caring. honestly, I love u all so much.

Balik rumah sempat lagi minum susu,mandi-manda, kemas-kemas dan air masih tak berhenti turun. I have to double up my pad. Still bocor sampai ke baju. Sempat makan VCO, Qaseh Gold, bubur lambuk dan serunding ikan. Pukul 6 baru berangkat ke hospital.

Sampai hospital, naik wilca ke LR. Sampai LR kena tukar baju sebab basah habis. Lepas check CTG dan bukaan dia bagi makan. Dr bagi 2 pilihan sama ada admit atau balik dulu dan datang semula esok since saya belum sakit lagi. Yerp, saya takda sakit apa melainkan baby mengeras saja. Dan I think i choose to balik dulu sebab nak ajak Dak An Makan-makan lagi. BAHAHA.

Mana suami kesayangan itu? Beliau otw dr Ganu. Belum sampai lagi. Semoga selamat perjalanan beliau.











Posted using BlogPress from my iPhone