Tuesday, June 30, 2015

38 Weeks Update

Olaaa. Masih di depan lappy menghentak keyboard like nobody business. Masih belum tahu bezakan ini sakit nak bersalin ke sakit apa ni. HAHA
Dulu waktu anak sulung 38minggu 2 hari sudah di paksa untuk bersalin. Hari ini saya 38 minggu 2 hari masih driving ke sekolah. Masih garang seperti ibu singa. Memang belum ada tanda-tanda. Brixton Hicks itu ada beberapa kali. Am not sure kalau itu benar-benar Brixton Hicks. Macam first time mom rasanya. Semua pun tak tahu.

Tadi check up seperti biasa. Berat saya turun. Biasalah, sudah dijangka. Bulan puasa nama dia. Berat baby pula estimated 3.3kg. Dr Norleen cakap, masa Rania dulu waktu sekarang ini saya sudah gain 34kg!! Yerpp, 34KG. Kali ini? Belas-belas saja. Ehems. Bangga sebentar. Lepastu beliau check kaki. Tak sembab. Darah masih di paras normal. 130/85. Yang atas tinggi sedikit sebab saya stress kena pergi camping lepas pantang. Ahh, abaikan. Fokus bersalin dulu. Dr. Norleen bagi chances saya overdue seminggu. Alhamdulillah. Kalau boleh nak dijauhi induce itu. Sebab risiko untuk saya kalau jalan tak buka. Saya berdoa pada Tuhan banyak-banyak. Semoga semuanya dipermudahkan.

Tadi juga buat GBS dan buat CTG. GBS belum ada result. 1st time buat GBS tahu. Rasa macam dah nak bersalin pula diperlakukan seperti itu. HAHA. CTG semua ok. Jadi, saya sedang menunggu tanda-tanda baby mahu keluar saja ni. Give me a sign, hit me baby one more time. Asik-asik lagu Britney repeat dalam kepala. HAHA.

 Muka 38 minggu waktu Rania
Serba serbi sembab


Masih ingat dengan kaki ini?
Kesian tengok kaki sendiri. HAHA

Muka 38 minggu terkini
Waktu buat CTG di bilik Dr. J

Semoga lah semua berjalan dengan lancar sampai waktu bersalin. Doakan saya peeps

Sunday, June 28, 2015

#hubbybearis30

28 Jun 2015.

Gambar ni his colleague yang tangkap dan edit.
Macam ni rupa suami saya pergi kerja hari-hari.
Saya tak pernah nampak -___-

Genap 30 tahun sudah usia lelaki ini. Dan separuh dari usia beliau diisi dengan kehadiran yours truly. Tak kira dari bentuk apa sekalipun. Saya pernah muncul dalam bentuk stalker, admirer, calon kekasih, teman wanita, teman wanita yang tak putus tapi couple balik (eh?) bakal tunang, tunangan, bakal isteri dan sekarang sebagai isteri yang permanent dan sah. Dari body cutting model sampai body takda cutting dah. Lama I tell you. Tapi saya tak pernah bosan dan jemu lagi dengan lelaki ini. Masih lagi excited setiap kali tiba Khamis malam Jumaat. (hepp, jangan fikir yang bukan-bukan. He's coming home from Ganu la weii) Masih lagi sedih bila Sabtu malam Ahad tiba. Kena berpisah again and again. Saya masih tak biasa dan belum biasa. 

Untuk birthday kali ini. perancangan dalam kepala bukan main bombastic. Siap simpan duit kutu untuk Jun, so that boleh belikan hadiah dan buat surprise sikit-sikit. Last year dah terserik hired bloom.com untuk deliver coklat kat office. Sudah lah mintak caj lebih. Lepastu hantar lambat. Dak Yang dah on the way nak balik KL dah. Sekali coklat tak cukup sebiji. Pffftt. Takkan guna lagi service .com .com ni. Banyak complaint. 

Apa yang teradi dengan perancangan yang banyak dalam kepala tadi? Dia terus kekal dalam kepala. Satu pun tak dapat dilaksanakan atas sebab-sebab yang banyak. So, akhirnya pergi Mitsui Outlet Park, beliau minta kasut jogging. That's all? Penat la orang main kutu banyak-banyak sempena birthday dia. HAHAHA. Ayat tak boleh blah tu, Abang bukan kaki kikis isteri. Tak macam isteri tu. KEHKEHKEH. Isteri sendiri kikis takpa. Jangan isteri orang lain yang kikis. Padah jawab dia.

So, last night MIL nak ajak berbuka di luar, tapi banyak sangat kekangan since ini bulan puasa. Nanti rushing dengan suami nak balik Ganu lagi. Jadi MIL masak saja di rumah. Kami sambut kecil-kecilan. Along dan Dinie hadiahkan sling bag, PIL hadiahkan kasut bersama kad birthday yang tebal. Ehems, yang kelakarnya, isteri pensibuk ni sibuk nak buka kad birthday dan baca ucapan from PIL tanpa tahu what's inside. Suami larang, dia kata jangan buka, abang nak bawa. Sebagai isteri yang stubborn haruslah daku menjawab, eh, orang nak baca je!! Sebab pelik sangat. Takkan lah nak baca kad birthday pun kedekut. Rupanya, ada notes purple dalam tu. Takut isteri songlap lettew. KAKAKA. 

The three of us-soon-to-be-four

The in laws with new addition

Lepas buka puasa, ada lah acara potong kek sikit-sikit. Yang terlebih excited haruslah Rania The Explorer. Nak bukak kotak, nak tiup lilin, nak potong kek. Tak boleh dilarang dah. Birthday Walid pun birthday dia juga. Takda beza.

Nampak tak dia punya aimed kek tu macam apa dah,

So, tiada kata-kata pemanis disini. Semua sudah di tumpahkan dalam whatsapp. Semakin tua semakin malu nak bermadah pujangga di tempat awam. Tapi berkasih sayang di tempat awam takda malu punya. HAHA. I Love you sayang dan I semakin sayang kalau ip5 I direpair atau lebih molek diganti terus. BAHAHA, OK ok. I love u secara serius dan banyak takda tandingan. Sorry sebab baby taknak kongsi birthday dengan u. Kita tunggu esok lusa macam mana. Baby ini hadiah yang takda ternilai. SO mungkin U'll get this kind of present another 5 years perhaps. Jangan minta tiap tahun. Sebab InshaAllah I akan buat-buat tak tahu apa yang u cakapkan. 

Wednesday, June 24, 2015

Doa Selamat 7 bulan

Dulu masa Rania sempat buat kenduri 7 bulan. Baca sini. Alhamdulillah, kali ni pun sempat juga. Kebetulan juga in laws nak buat kenduri doa selamat untuk pernikahan abang ipar. So, selitkan sekali segmen Yaty. 

Everything went well. Semacam biasa di dahulukan dengan bacaan Yassin dan doa selamat lepas Maghrib, solat Isya' berjemaah dan acara makan-makan. In laws jemput budak tahfiz Ustaz Dasuki untuk bacaan Yassin. Tahun ni takda kehadiran Aien macam dulu. BAHAHA


Masa ni mood dia boleh tahan lagi. Mahu ambil gambar


Yang ni dia dah mula buat perangai. Nak lari dari ibu bapa tak mahu ambil gambar


Lalu ibu bapa pun feeling-feeling newlyweds.




With my family members yang datang



Kali ini ada khemah sebuah. Semuanya catering yang sediakan. Menu dia apa pun dah lupa. Ada sambal sotong, ayam goreng, kari kambing. Lagi apa tah. Yang seronoknya sebab orang katering tu bungkuskan sekali makanan untuk saudara mara. Takda lah daku terkontang-kanting seorang diri nak uruskan. Al-maklumlah the one and only menantu perempuan. Waktu itu lah. HAHA. Dengan terboyot-boyotnya. Dengan nak kejar orang suruh tunggu nya. Ohh those were the day. 

Semoga semua doa-doanya sampai. Harap dapat bersalin dengan penuh ketenangan kali ini. Sempat rasa contraction, sempat rasa ada discharge or my water broke ke. Harap dapat rasa semua itu or else kena pregnant lagi untuk merasainya. HAHAHAHA. 

Sunday, June 21, 2015

Hari Raya Comes Early, Yippeee

Ehems I am at 37weeks pregnant digestion. Everything that I wish, InshaAllah akan ditunaikan (except the Gucci and oven part) *jeling suami*

So, this weekend semua adik beradik berkumpul di rumah manis. Ohh, baru perasan yang this is our 1st Ramadhan here at rumah manis. Rumah manis semakin manis sekarang selepas beberapa pertambahan berlaku. Alhamdullillah, we managed to get it done before saya bersalin atau emak akan kerunsingan dan kerimasan. Sekarang rumah manis kelihatan lebih manis daripada gula dan saya rasa lebih manis dari rumah Hansel & Gretel. Cuma rumah saya tidak boleh di rasa apatah lagi untuk di makan.

Jadi, kembali kita kepada perenggan asal, adik beradik telah pulang dan berkumpul di rumah manis ini sejak Jumaat lalu. Saya hanya kembali ke rumah manis pada hari Sabtu. Jadi saya sudah request pada emak menu hari raya sebab kita tidak tahu entah bila seorang bayi ini decide untuk keluar. Maka emak pun mensediakan lah juadah hari raya petang semalam. Kemudian, seorang kakak telah membuat puteri mandi atau badak berendam am not so sure. Kami tak cukup kuah kacang saja sebab orang yang beli kacang (read:me) balik beli kacang pergi tidur. Adakah dia ingat kacang boleh goreng dirinya sendiri? Suami pun tertanya-tanya, tadi bukan beli kacang ke? Mana kuah kacang? Bahaha, suami ini tidak tahukah trick bulan puasa? Kalau malas, menu boleh lesap sekelip mata. Like poooff. Hilang. HAHA



Jadi, sekarang hati sedikit lapang dan bersedia sudah untuk melahirkan dan berpantang tanpa regret tak makan menu hari raya. Ya, emak saya very strict. Orang cakap rendang ayam tu boleh makan. HAHAHARAPAN saja lah kalau emak yang menjaga pantang. Jangan nak di langgar satu pantang atau baik tak payah pantang terus.

Lepas berbuka semalam, kami bergegas ke Shah Alam untuk jumpa bapa mertua langsung terus menghantar suami ke lapangan bas. Sudah 2 minggu bapa mertua tak jumpa anak, cucu dan menantu manis ini (ehems) Tapi tidak di hairankan lah tentang menantu manis dan anaknya. Lebih kepada cucu sebenarnya. HAHA. Jadi, drop by sebentar dan terus ke lapangan bas. Dalam pada drop by itu menantu manis telah menerima seutas ole-ole from Landan Tawn yawww (excuse my accent)


Handbag Raya. YAYYYY

Muka menantu bak sunshine I tell you. Suami hanya mampu memandang dari jauh. KIHKIHKIH. Dalam pada takda membeli persiapan raya, ada juga lah. Bapa Mertua siap beritahu, untuk biras pun sama brand, sama colour supaya tidak timbul hasad dengki di situ. Saya ok saja. Dapat ini pun dah syukur Alhamdulillah sangat. Jadi, persiapan saya sudah complete lah kiranya. Pakai sweater, kain batik, dan stoking sambil galas handbag raya. Raya paling stylo tahun ini rasanya.

Thursday, June 18, 2015

1 Ramadhan Mak Buyung dan Her New Skill.

Anda sudah berbuka? Saya yakin dan pasti semua sedang moreh pada saat ini. Hari ini, seorang wanita mengandung 36 minggu berjaya melepasi hari pertama berpuasa with flying colours. Ramai juga yang jatuh kasihan, tapi saya perlu kuat semangat dan kuatkan iman. Ikut tak larat memanglah dia. Lepas Subuh rasa nak buka terus sebab sekarang tahap kesihatan amat tidak memberangsangkan. Sedang di landa flu dan batuk-batuk. Peritnya tekak ni. Tapi sematkan dalam hati, sikit lagi, sikit lagi. Kalau saya tidak berpuasa hari ini, ada kemungkinan yang saya takkan berpuasa selama sebulan. Can you imagine, untuk meng qadha' 30 hari belum tentu saya mampu. Jadi biarlah, berdikit-dikit asal jangan di tinggal terus. Kelak merana jiwa. 
Waktu sahur saya cuba untuk makan banyak sikit. Kemudian, buat susu Mamil Mama, lepastu ambil segala supplement (Habbatus Sauda, Calcium, Neuro Gain, VCO Catalyst) supaya cukup tenaga untuk survive sampai ke petang. Dekat sekolah saya jimat-jimat tenaga sikit. Cakap bila perlu, tak berapa nak marah sangat, and sit at one place (read: take a nap at surau) HAHAHA. Jadi penjimatan tenaga berlaku di situ. 

Balik sekolah tadi memang tak larat rasanya. Rasa memang nak berbaring-baringan saja sampai buka. Tapi niat di hati dari sekolah tadi nak masak sesuatu. Maka dengan kuasa super saiya yang ada, saya pun mula keluarkan bahan-bahan membuat lasagna. Minta emak rendamkan daging, basuhkan bawang. Saya hanya boleh sit at one place remember? HAHA. Mana lah larat diri ini bangun duduk, bangun duduk lagi. Semuanya di buat secara pantas dan habis je azan, oven pun bunyi tingggg!!! Masak sudah. Puasnya hati dapat cooking. 

Saya pun tiada tahu sejak bila saya develop kecintaan terhadap cooking dan baking ini. Mungkin skill datang sebab nak mengendeng oven baru from Dak Yang. Mungkin lah. Selama hari ini saya baking menggunakan oven abang saya. BAHAHA. Dasar peminjam. What to do, belum mampu beli oven sendiri.

Sejak dari cuti sekolah tempoh hari sudah mulakan misi mengasah skill baru ini. Mula-mula pastilah ada sedikit kegagalan. Kejayaan tidak datang bergolek remember? Antara resepi yang pernah saya cuba

 Baked Podedo

(Cara cheese itu di potong dan diletakkan salah, habis terburai bila dikunyah dengan podedo)



 Lasagna

(Kulit dia tak rendam lama, bila di makan rasa keras kulit bawah tu. Plus terlebih sos putih dan minyak, habis lembik dan oily sikit. Tapi rasa dia ok)

Cubaan kedua tadi sukses, cuma tak bergambar sebab lapar oii, koser sangat nak ambil-ambil gambar


 
Makaroni Bakar

(Kegagalan nyata sebab kurang sos carbonara, plus daging tak masin, plus lupa masukkan cendawan jadi dia tak stick to each other. Habis terurai semua. belum barani buat cubaan kedua sebab masih fobia. BAHAHAHA)

Brownies
(Tak gagal sangat cuma macam pahit sikit, tak tahu memang perlu pahit atau saya terlebih coca powder. Tapi boleh di makan) 

Cubaan kedua guna resepi lain, malangnya coklat masak saya tidak mahu cair. Dia bergumpal rasa nak campak dalam longkang. Tapi saya malas nak fikir, saya masukkan saja dalam adunan. Brownies jadi sedikit keras tapi boleh di makan dan tak pahit sangat. Tapi benci ah, tak menjadi. Dia supposed jadi cheewy bila dikunyah. Blerghhh

Jangan jadikan kegagalan suatu alasan, segala belum bersalin, selagi itu akan berusaha atau dalam kata lain, selagi tuan oven tak minta balik oven dia, saya akn terus berdiri dihadapan oven. KAHKAHKAH. Ok bai, kena tidur awal sebab nak jemput suami di lapangan bas,

Wednesday, June 17, 2015

Seribu Kemaafan Dari Hati Yang Terdalam

And honestly, sudah bertahun saya mengumpul kekuatan untuk memohon maaf kepada those yang saya pernah sakitkan hatinya sama ada sedar atau tidak. Di usia menginjak 30 ini, saya tak mahu bertangguh lagi. Siapa tahu ajal dan maut semua ketentuan Tuhan. Siapa-siapa yang dapat personal message/ whatsapp itu, sesungguhnya saya pohon maaf dari hati yang terdalam. Pada siapa yang saya tak dapat nak hubungi mungkin sebab dia dah block saya ke macam mana, if you happened to read this, I just want to say I am sorry. Pada readers juga maaf andai ada isi-isi di blog ini menyentuh hati-hati kalian. Tiada niat saya untuk melakukannya. Selamat menyambut Ramadhan. Moga ibadah kali ini di terima oleh-Nya. 

Kepada anda, anda dan anda, saya juga maafkan kalian.


Salam Ramadhan 1436H
18 Jun 2015 

Monday, June 15, 2015

36 Weeks Update

#1// Dah memasuki fasa hujung-hujung ni tiada apa yang selesa lagi. Tidur tak lena, mandi pun malas. EH? Makan sikit dah terkenyang, tapi sekejap lagi perut masuk angin. Nafas pun dah pendek-pendek. Jalan sikit dah mengah. Jalan jauh lagi la. Rasa berat di bawah tu.

#2// I gain 20kgs already. Donch care. Baby sudah 3.2 kg. Gynea bilang kalau next week sudah exceed 3.5kg ada kemungkinan kena bersalin awal. Maka saya berdoa sepenuh hati supaya berat baby maintain. Berat Bunda menurun takpa sebab dah nak puasa. HEHEHE

#3// Hari ni kena ambil ATT Booster lalu terus jatuh demam di tambah dengan selsema. Hayyohh, Memang saya bertindak secara slow motion hari ini. Serba serbi tak kena. Doc bagi vitamin C high dose saja sebab dah nak bersalin ni dia kata kita avoid ubat-ubatan.

#4// Saya bebas GDM. Wehoooo. Selepas 2 Jumaat pergi mendermakan darah sehari 4kali. Bacaan adalah normal. Sampai biru-biru lengan ni. Tapi syukurlah tak perlu lalui lagi jarum-jaruman.

#5// Belum ada persiapan untuk ke hospital. Beg baby ke beg Mak baby ke tah di mana-mana. Kenapa lah kemalasan yang teramat-amat dan sukar dibendung? Blerghhh

#6// Sedang dalam dilema sama ada nak apply cuti awal atau tidak. Sayang pula rasanya kalau cuti 2 minggu awal. Nanti kena masuk sekolah awal. Tapi saya dalam fasa semua tak larat. Nak naik kelas di tingkat 2 MashaAllah, tingginya. Mungkin saya bergantung kepada weather forecast. Kalau suhu melebihi 33 darjah celcius, saya akan apply cuti awal. Apatah kaitan cuaca dengan cuti. Ahh, faham-fahamlah. Aku bukan bekerja di bawah aircond, hadap PC 24-7. Aku bekerja di bawah terik mentari (Buruhkahkahkahkah)

#7// Tiada bengkak kaki atau tangan yang melampaui batas sampai orang rasa ngeri nak tengok. Macam nak meletup kaki dengan tangan ni. Semuanya berkembang pada kadar biasa. Tiada juga hitam-hitaman yang teruk di leher atau pelipat lainnya. Semua masih terkawal.

#8// Tiada lagi mengidam apa-apa melainkan mengidam suami cuti sebulan. Kalau lah jadi kenyataan, syoknya.

#9// Nampaknya isi semakin melalut, tapi sebab mahu juga menulis sampai point no 10, maka kita teruskan saja Walau no point disitu.

#10// Yayyy sepuluh. Ok dah habis, boleh bubar.



Hitam itu sungguh memalsukan. I love black
36 weeks preggy with my daughter.

Sunday, June 14, 2015

Cabaran 2nd Pregnancy :Excessive Fluid on Baby's Brain, Spinal Bifida dan Redeployment.

Semacam biasalah, Yaty bila pregnant pasti di uji. But I think, ujian kali ini sangat mencabar sampai tercabar-cabar diri ini. Gagah-gagah juga lah untuk menghadap cabaran yang datang. Yup, saya tidak menceritakan tentang ini kepada ramai orang. In fact, hanya beberapa orang saja yang tahu. Bukan semua cerita itu boleh di persembahkan kepada khalayak.

Bila dah lalui ujian tu, dah selesai. Fuhhh, feeling dia rasa macam lapang dada, ringan bahu. Hilang semua burden yang di tanggung selama ni. Rasa macam takda apa yang terjadi.

Cabaran ni memang lebih berat dari ambil darah 4 kali sehari. So, I choose to write it down as one of the memory yang akan di kenang sampai anak ke 5 kelak (tipu je)

So, perkara ini bermula bulan Mac lalu, waktu saya kena buat detail scan with Dr. J. Mulanya semua ok, ukuran tulang, bilangan jari, salur ke jantung, chamber jantung semua cukup. In fact aliran darah saya ke baby pun perfectly fine. Sebab waktu anak 1st buat detail scan dengan Dr. T masa tu lah dia detect abnormality aliran darah saya ke baby. Beliau cakap macam aliran tinggi tapi baby tak dapat cukup darah (beliau detect darah tinggi, which is jadi kenyataan bila dah betul-betul nak bersalin. Sebelum tu bacaan clean saja)

Jadi bila second baby ni, Dr. J kata semuanya ok. Maka lega hati. Satu possibility untuk kena czer lagi dah boleh pangkah. Bila tiba ambil ukuran di bahagian kepala, beliau kelihatan lebih concern dan serius. Saya malas nak bersangka yang bukan-bukan sebab nanti naik pula tekanan darah. Saya punya motto sejak awal pregnant nak take everything easy dan tak mahu stress. Untuk elakkan my blood go upstairs.

Tapi akhirnya haruslah beliau told her patient the truth. Apa yang mata beliau nampak. She said yang fluid dalam brain baby saya lebih besar dari biasa. Besar mana? Ok normally, ukuran dia tidak boleh lebih 1mm/cm (forgot already) Tapi ukuran untuk anak saya 1.1mm/cm. Yup lebih 0.1 itu memang memberi impak. Jadi, saya tanya apa kesannya pada baby? Dia boleh mengakibatkan ketidakstabilan sebab terlebih fluid dalam otak. Jadi, kau rasa sebagai emak, kau boleh digest tak apa yang Dr. J told me just now? Muka aku ni dah takda kegembiraan lagi. Tapi dia kata jangan risau dulu sebab mungkin bila baby besar, that thing will reduce. Nak tambah perisa lagi, beliau concern dengan bentuk tulang belakang baby. Katanya melengkung sangat. Tapi mungkin sebab dia tengah menghadap atas. Perghh, semua pun tapi mungkin, tapi mungkin. Ingat tapi mungkin boleh redakan perasaan risau ni? Maka, Dr. J set kan appointment untuk detail scan 3 weeks dari tarikh tersebut. (Alhamdulillah, the next detail scan semuanya baik-baik saja)

Muka memang dah takda senyum lagi. Waktu tu baru hari Rabu, nak tunggu suami balik rasa lamanya lahai. Memang terus texted Dak Yang sebab kalau beritahu dalam phone mahu ada drama melibatkan pertumpahan air mata. Waktu tunggu MC from Dr. J sempat juga menangis secara sendiri. I cannot brain everything. Dak Yang suruh banyak-banyak doa.

So, hari Jumaat itu kami buat app di hospital lain. Seek for 2nd opinion. Kami pilih KPJ Shah Alam, too bad, KPJ takda detail scan on Friday. Lalu teringat Umra. Nasib baik boleh walk-in saja tanpa app. So sambil, sambil tunggu husband show me about masalah tulang belakang tu di panggil spinal bifida. Nak sebut pun saya rasa ngeri-ngeri. Bila baca kesan dia lagi sedih. Tapi dah takda air mata untuk ditangisi, Tunggu saja apa Dr. di Umra cakap. Kalau sama, maka saya perlu redho.

Bila dah jumpa sonografer di Umra, she said nothing to worry. Saya tak nampak ada yang luar biasa. Masa tu rasa Ya Allah, Alhamdulillah, syukur sangat. Rasa lega. She said, baby's brain look fine. Tulang belakang pun ok. Takda yang luar biasa. So, rasa lapang sangat fikiran. Di Umra lepas jumpa sonografer baru jumpa Dr. Part tu yang aku tak berkenan bila dia cakap, yang scan awak tadi cuma sonografer. Dia tak tahu sangat. Kalau Dr, J dah sah-sah dia Dr. Ikut hati macam nak lesing je sekali. Siap dia suggest suruh pergi guna mesin scan yang lagi high tech. No, thank you. I'll stick with what the sonografer told me.

Untuk menambahkan perisa, minggu itu jugalah aku tahu yang aku kena redeployment secara tak bagi salam. Fuhhh fuhhh. Memang minggu penuh cabaran dan air mata. Aku jumpa penyelia petang sendiri sebab dah dengar rumours banyak sangat. Penyelia petang mengiyakan berita tu. Dia kata it suppose to be rahsia sampai aku dapat surat pindah. Kejilakaan apakah nak singkirkan aku macam tu. Maka, esok pagi-pagi aku jumpa GB dan explain everything. Sebab-sebab aku tak nak di redep. Lepas berdebat itu dan ini keputusan beliau senang, "Cikgu cari lah ganti, sapa-sapa yang nk pindah" berdesing telinga dengar. Semudah itu? Balik sekolah menangis lagi di rumah, mengadu domba pada keluarga. Minta tolong sana dan sini supaya tak dipindahkan. Saya ada colleagues yang sangat-sangat baik yang sanggup mempertahankan saya. Yang bagi moral support. Tq guys. Esok paginya, usaha terakhir saya sebelum pergi ke peringkat lebih tinggi, saya dan babah ke PPD bawa surat rayuan and the rest is history.

Saya tak tahu kalau minggu tu ada check up, mungkin BP saya memang berada di kayangan. Alhamdulillah, selesai segala masalah, elok-elok je kena date pergi Krabi. Allah memang sudah atur yang terbaik untuk hamba-Nya. Saya tak peduli dah orang nak cakap-cakap apa waktu saya ambil cuti 2 hari. Ramai persoalkan saya ambil cuti. I donch care what people think anymore. Orang tak tahu apa yang aku dah lalui 2 minggu tu, so u don't have the right to judge me. Krabi is the perfect getaway for me. Sweet Escape kekdahnya. Hewhewhew.

Sekarang, when I look back, terasa fuwaa tough juga aku ni. Dengan pregnant, dengan husband jauh, dengan kuliah, assignment, exam. Aku laluinya with flying colours. *Smirk*

Semoga kandungan ini terus dilindungi Allah sampai bila-bila.