Friday, May 22, 2015

GDM at 30 weeks

Phewww, cabaran sangat lah being pregnant woman ini. Kalau yang dulu pre eclampsia, kali ini dapat GDM. Sungguh tak terduga.

Jadi hari ini perlu ambil darah 4x di hospital. Sudah lah tu, ambil darah tak agak-agak. Kalau di klinik, cucuk sikit dekat hujung jari then you are done. Aku ini sampai satu tube darah di ambilnya di pelipat siku. sudah lah tu sehari sampai 4x. Terasa diri ingin argue tapi tak mampu. Lepas ni memang akan ke klinik saja lah. Sakit kot kena cucuk kiri kanan kiri lagi kanan lagi. I HATE IT.

Nasib baiklah tersangkut GDM di minggu-minggu akhir. Kalau awal-awal Bismillah dulu, mahu juga menangis.

Nasib baik suami mahu hantar dan ambil. Kalau tidak rasa mensampahkan juga. Mana nak parking, mana nak bayar parking, mana nak jalan jauh lagi. Harap ini yang terakhir. Saya tak mahu ambil darah lagi. Kerana darah ku begitu berharga.




- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, May 18, 2015

About My Second Pregnancy

Disclaimer : Please, please, please do not feel offended or find my entry hurt your feeling(s). It's all about what I feel, think and go through. Not my intention at all.

As I'm jot this down, I am 32 weeks pregnant with my 2nd child.

Di satu hari yang indah, tiba-tiba hati berdetak dengan lebih kencang seperti genderang mahu perang. Tiba-tiba saja rasa macam what if Tuhan tak izinkan langsung aku pregnant untuk kali kedua. Sebab I keep saying nanti lah, nantilah. Tunggu lah, tunggu lah. Macam menidakkan / menolak rezeki dari Tuhan. Nia kecil lagi, saya masih belajar dan suami masih jauh di perantauan. I just can't handle it. Saya mahu suami urut-urut kaki, mahu ada Manja Kakiku Refleksologi dalam rumah sendiri. Mahu ada spa dalam rumah yang boleh urutkan pinggang kalau sakit. Mahu breakfast in bed kalau tak larat. Semua itu adalah antara my bucket lists kalau pregnant lagi sekali. Tapi akibat dari terlalu banyak cakap-cakap yang macam asyik taknak saja, lalu hati risau sendiri. Tuhan kan menilai. Cakap-cakap itu kan doa. Kalau takda terus macam mana? Let's try it out Yang. Kalau ada, adalah. Kalau tidak, belum rezeki makna dia. 

So, around bulan Oktober itu tiba-tiba badan berasa pelik sebab boleh tidur secara tak bagi salam dimana-mana sahaja. I know my body well. Saya seorang yang aktif. Selagi jarum jam belum nak tunjuk pukul 12-1 saya belum kenal erti mengantuk. Like mengantuk who? Tapi kali ini, pukul 8 sudah black out. Saya pernah lawan rasa ngantuk dan bawa diri serta anak dan emak pergi rumah abang. Sampai sana, tidaklah mampu untuk saya mengawal kelopak mata. Tak memasal tertidur di rumah orang.

Seminggu berlarutan, lalu saya pergi buat test. 

31/10/2014

I know, I know. It's blurred line, but it's there. So, pastilah my man yang tahu dahulu. We are just so happy. Macam tak percaya pun iya. Actually, my cycle tak lambat pun. Biasalah, Yaty kan suka melawan kebiasaan. Tapi saya cuba untuk tidak menghebahkan cerita ini because it is too early too tell. Anything can happen.

Keesokan harinya, saya cuba buat test di awal pagi supaya lebih jelas dan accurate. Malangnya,
tiada line yang muncul.

Lalu terus feeling down. But i know, my little dot is there and my body try to adapt. Dear HCG levels, you can go to longkang.

Waktu itu saya rasa more energetic. And am sure, this time around mesti tiada morning sickness yang melibatkan muntah-muntah atau pening kepala. Just like the first one. Sebab saya rasa sangat bersemangat. Seperti boleh pergi marathon dan memenangi pingat emas. In fact, saya masih bersukan walau tahu there is someone inside me.

4 weeks pregnant
Masih muat baju raya zaman anak dara

Masih buat ujian untuk bola baling



2 weeks later,
14/11/2014

Baru buat another test to make sure that I'm really pregnant. And the answer is there.

So, Alhamdulillah. Tuhan Maha Mendengar. Tuhan Maha Tahu. Tuhan yang gerakkan hati ke arah ini. Maknanya Tuhan tahu saya mampu untuk melaluinya. Walaupun, masih belum dapat bersama suami under one roof. Tapi mungkin ada yang lebih manis menanti. So, yeah. This time around memang saya lebih banyak berdiam bout this pregnancy. Will tell ya later...