Saturday, April 11, 2015

Selesainya Masalah Sembelit

Heyya,
Setelah sekian lama menghilang, rupanya pergi cari solution untuk masalah sembelit anak dia. Berbulan-bulan duduk dalam makmal, kaji bakteria baik lawan bakteria jahat, hiarghttt dush dush dush, akhirnya jumpa penyelesaian. Say goodbye to all the doctors. Ehem, Doktor sila jangan benci saya.

Selepas bertukar-tukar susu. Yerp Novalac lost in the battle. Nothing can beat Rania's poo. Saya semakin stress dan runsing dan mula berputus asa. We stop seeing the paed. We stop all the meds. We discontinue her constipation FM and start searching for normal FM. Maybe her intestine or her digestive system dah immune dengan susu sembelit. Nasrah suggest pakai Mamil Gold sebab Ammar pun dulu-dulu sembelit juga. Masalah utama dia adalah, Mamil Gold tidak boleh di dapati di area Klang mahupun Shah Alam. Nan hado. Kemana tah perginya. Yang ada cuma Mamil biasa. Maka kami mulakan langkah kami. Alhamdulillah, ada perubahan. But still, 3-4 hari baru poo poo. Dan najisnya besar-besar walau tak kesat. Kasihan lah bila meneran-neran tu sambil teriak. 

Nasrah juga mencadangkan cuba bagi Qaseh Gold Junior. Supplement yang bagus untuk kanak-kanak. Saya punyalah hold nak beli. Ingatkan susah sangat nak dapatkan. Kena order online lah, apa lah. Asyik tertangguh-tangguh dan anak pun sengsara-sengsara. Minggu lepas, baru tahu kawan sekerja ada menjual Qaseh Gold tersebut, terus beli on the spot. Tanpa bertangguh lagi. Padahal bertangguh juga sebab kakak tu pagi. Dah ambil no fon pun masih tak mesej. Banyak sungguh halangan. 

Cut the story short, pagi itu Rania sakit perut. Dia mencadangkan bagi Qaseh Gold Junior sebelum breakfast. Lalu saya gunakan syringe dan masukkan 3ml untuk Rania. Bagi one shot, a few minutes later, selamat sudah poo poo dengan najis yang lembik. Tak sebesar tombol pintu lagi bak kata Pona. 

Whoaa, Qaseh Gold Junior semacam mengembalikan harapan saya yang terkandas di tengah jalan tadi. Tak sangka. HAHA, sebenarnya Alhamdulillah, semua atas izin Allah juga. Sudah masuk hari ketiga dan Rania akan poo poo every morning. Menangis tu memang pasti. Dia masih fobia sebab ingat najis dia seperti dulu. Mungkin akan ambil masa untuk dia hilangkan trauma. Tapi, saya akan teruskan consume Qaseh Gold Junior ini. Kalau anak tak sembelit pun bagus untuk antibodi. Dia cuma ada kurma, hababtussauda, buah tin etc etc etc. Tak, saya tidak di bayar untuk testimonial ini. Hanya membantu jika ada anak yang mengalami masalah macam Rania. One happy Bunda and daughter. No more tears. HAHA