Thursday, January 29, 2015

A Bit and Pieces About New Roof

Eh, masih belum habis rupanya cerita tentang rumah-rumah. Ini perkara biasa buat insan yang baru merasai berumah sendiri. Jangan pelik dan jelak. Tapi tiadalah tips-tips mengindahkan rumah disini. Tiada juga tips untuk jadikan ruang sempit kelihatan seperti padang bola sepak. Yang sempit itu masih sempit, yang sepah itu masih sepah kalau rumah itu mempunyai tuan rumah seperti yours truly. Tiada yang indah-indah di dalam entry ini melainkan realiti sebenar orang pindah rumah.


My Front Gate. Sesungguhnya tiadalah kemampuan untuk memasang auto-gate. Asalnya nak pasang gate manual buka keluar tu. Tapi memang makan jalan lah sekali buka dan tutup pagar. Boleh menghalang lalu lintas jiran tetangga. Lepastu nak buat pagar lipat tapi tak payah motor dulu. Tapi lagi, pagar 15kaki perlukan motor or else dia takkan rapat seperti gambarajah di atas. Maka, nak tak nak kenalah pejam sebelah mata dan pasang motor sekali. Kalau beli asing-asing mahal. Ambil sekali pakej pagar dan motor, dan tadaaa, takla murah pun -__-"

Ini bahagian depan rumah yang kami extend. Kalau tak rumah asal sampai tiles yang warna coklat gelap tu saja. Bahagian depan yang kami extend tu, saya yang design rupa bentuk dia. Memang teringin sangat rumah ada tingkap penjuru semacam itu. Sebenarnya mahu cermin itu full dari atas sampai bawah. Tapi memikirkan kos cermin lagi mahal dari batu bata, kita bagi sama rata saja. Grill itu dari kedai sama dengan pagar. Memang penjimatan berganda lagi. 

This is how it looks like from the outside. Porch muat dua kereta tapi depan belakang. Depan boleh letak kancil only. Sebelah-sebelah tak boleh sebab ada pasu mensibuk di tepi tu. Itulah dulu masa suami cakap tak mahu dengar kata. Sekarang tanggung lah akibat dia. HAHA. Konon-konon nak bercucuk tanam bunga. Mahu pasu build in melekat dekat tepi tembok. Sebelah saja tak cukup. Mahu dua-dua belah. Akibat dia, kalau nak buka pintu kereta merana jiwa dan raga. Ucapkanlah padan muka Yaty. HAHAHA

Aktiviti mencuci rumah di lakukan oleh hero-hero dalam keluarga ini. Hero saya yang berbaju biru tengah mencuci tangga dengan khusyuknya. Berapa hari beliau ulang alik pergi basuh rumah. Beliau cuti 2 minggu di akhir tahun lepas sebab nak settlekan urusan perpindahan ini lah. Dia kata, puas hati basuh rumah sendiri. Tak rasa penat pun. Lepas tu malam-malam berdengkur deras sebab kepenatan. Nampak sangat menipu di situ.

Malam lepas siap cuci rumah, kami sekeluarga buat majlis doa selamat untuk masuk rumah. Emak masak pulut dengan kari ayam. Solat maghrib, baca yasin, baca doa, solat isyak kemudian pulang. 

Tahukah anda betapa susahnya nak cari boxes untuk pindah rumah. Nak beli baru memang bapak mahal. Sudahnya kami pergi ke pusat recycle dekat pasar Seksyen 6 dan beli kotak dari sana. Boxes banyak-banyak ni baru RM20 ++. Dia kira timbang kati. HAHA. Masa ni lepak-lepak lagi tak packing apa. Nia siap main pondok-pondok di situ.



Ini lah rupa dia masa mula-mula berpindah. Memang serabut. Asyik nak marah je rasa sebab rimas. Jalan sana langgar kotak, jalan sini langgar kotak. Stress I tell you. Atas ihsan emak lah sekarang much better. Dah lapang dah. HAHA. Emak yang kemas. Dasar anak dara ini kuat complaint. Eh, saya ada juga bantu membantu. Bukanlah lihat emak sambil goyang kaki dan makan pop corn. Tapi memang emaklah yang banyak mengemas. 

 Walk in wardrobe saya. Canggih kan? HAHAHA. Ini lah semampunya buat masa ini. Baju-baju semua duduk dalam kotak. Baju kerja yang bergantungan. Kalau tengok sekarang ini, penyidai tu macam dah tak mampu nak tampung baju-baju kami. Kalau dia boleh bersuara. Err, baik jangan. Nanti seram.

Dan sebenarnya, inilah perkara yang I really wanted to do for a long long time. Menggantung gambar perkahwinan di dinding rumah sendiri. Finally, dream come true. *menangis sesungai* Terima kasih Allah atas rezekinya, Terima kasih suami, terima kasih keluarga yang banyak membantu. Kehidupan kami baru saja bermula. We will enjoy and treasure every moment.

Wednesday, January 21, 2015

Wordless Wednesday - Rindu!

Ulun Danu Beratan, Bali. Jun 2014

Tuesday, January 20, 2015

Under New Roof

Ehem, It's me again.

Nampak seperti ketagihan sekarang? Tapi ketagihan ini tidak akan kekal lama. Tengoklah. Oyya, saya ada berita gembira. Esok Unifi akan tiba di kediaman ini. Say hello to Lee Min Ho. Sudah lama tidak dapat menonton K-Drama secara marathon. Ketagihan juga tu.

Jadi, seperti yang diceritakan dahulunya tentang proses kami house hunting dari 2013 membawa kepada proses-proses barikutnya sepanjang 2014 dan finally, kami dapat mendiaminya di awal tahun 2015. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Sepanjang 2014 boleh di katakan tahun yang sangat-sangat-sangat mencabar for us untuk menjadikan mimpi ini satu kenyataan. It is not that easy. Pertumpahan air mata entah berapa baldi tak dapat di hitung. Pertumpahan wang ringgit seperti derasnya air di hulu sungai. Tiba-tiba. Pertumpahan darah takda. Pertengkaran dengan tah siapa-siapa. Belum campur, ada orang kacau site, kacau kontraktor minta duit bagai. Pernah pembinaan tergendala beberapa lama akibat perkara-perkara yang tak dapat nak elak. Terlalu banyak. Tapi at the end, semuanya Tuhan permudahkan.

Setakat hari ini, kami banyak recycle barang dari previous house. Tiada apa yang brand new. Dapat duduk ni pun dah syukur banyak. Beginilah rakyat marhaen. Kena berdikit-dikit, supaya jadi bukit. Kena berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ketepian. Kalau tak pandai berenang? Ok, takyah jawab.

Ikutkan grill, pagar semua takda lagi. Dak Yang ok ja. Saya yang tak boleh sebab memikirkan keselamatan. Tapi bila tengok jiran PIL kat Seksyen 8 tu takda pagar tembok segala. Rileks je dia. HAHA. Saya paranoid. Kisah lalu jadikan pedoman.

Pindah ni pun tak dirancang. Dak Yang cakap lambat lagi. Saya nak call Astro beliau tak bagi. Saya pun bertenang-tenang saja lah. Baju pun tak habis kemas. Sekali beliau kata, esok lori ada. Boleh pindah. Hamboi, seperti lipas kudung lah aku mengkemas. Barang sekontena tu mana nak dicampaknya. Sudahnya. memang bertrip-trip lah kami ulang-alik ambil yang kecil-kecil. Lepastu masuk rumah nganga. Astro takda, wifi takda. Macam nak hantuk kepala kat dinding je yang ada.

Tapi sekarang semua yang major dah selesai. Tinggal nak install itu ini. Memang ambil masa bertahun-tahun untuk complete kan semua dalam rumah ni. Planning memang banyak. Mahu buat loteng, mahu tukar pemegang tangga, mahu tukar pintu semua bilik dan bilik air, mahu buat awning belakang rumah supaya boleh jadi porch dan kebun kecil emak, mahu wardrobe, mahu workstation, mahu semahu mahunya, tapi apa daya, poket tak sudi -___-

Inilah rupa bentuk rumah saya yang asal. 1st time datang jenguk rumah ni. Tengok la banner pun ada lagi tu. Masa ni dah jadi hak orang. Kami dalam waiting list saja. Well, rezeki kami, Alhamdulillah.


Bahagian belakang rumah asal. Penutup tangki najis pun kena rembat.

 Bahagian belakang kami extend sampai habis

Bahagian depan kami extend beberapa kaki

Memang beli rumah second sangat memakan duit. Banyak yang perlu betulkan itu ini. Tapi ye la, nak beli rumah baru di luar kemampuan kalau mahu location yang strategik. Ini pun rasa dah ok sangat dapat rumah dengan keluasan sebegini. Sebab rumah sekarang semua comel-comel. Rumah saya macam Dak Yang, kurus tinggi (panjang). HAHA. Jenuh kalau tertinggal sudu di dapur, memang tak la nak pergi ambil. 

Itu saja rasanya nak cerita pasal rumah. Takda gambar interior sebab menangis lah kalau Rizalman tengok deco deco aku. Dia boleh lipat bungkus ikat tepi. KAHKAH (kidding lah hoi)

Monday, January 19, 2015

2015

Memulakan 2015 secara agak lambat juga Yaty tersebut. Yaty tersebut terlalu sibuk berpindah randah di awal tahun sehingga melewatkan Yaty tersebut mengupdate blog. Yaty tersebut terlah terputus bekalan internet di rumah dan membuatkan Yaty tersebut bertambah malas nak mengerjakan blog. Lagi malas bila nak kena berkunjung ke TM berkali-kali sebab ada staff dia tak submit borang Unifi aku. Habis terjejas perniagaan krim jambang adik aku.

Begitulah mukadimah blog sempena 2015, iaitu memarahi staff TM. Sudah lah aku tak ingat nama dia siapa. Yang aku ingat dia tulis situ Team Leader. Aku ingat seorang je Team Leader dalam tu, sekali rupanya ada sekumpulan Team-Team Leader. Rugi tidak wefie bersama. Tapi bukanlah semua staff TM tidak bagus. Staff TM yang nama Ezwan suami kepada Syafiena itu bagus. Sudahlah hardworking pergi kerja, balik lambat-lambat pula. Selalu membahagiakan Syafiena dan Iskandar. Jadi, motif perenggan ini adalah memuji-muji suami Syafiena yang menjadi pujaan ______ dalam hati. KAHKAHKAH. *Tempat kosong bukan Yaty tersebut*

Baiklah, baiklah. Sila move on. Terlalu banyak perenggan membazir. 

Jadi, di sini saya tidaklah berkehendak untuk menceritakan tentang our new crib. Tapi tentang penatnya urusan-urusan perpindahan dan kalau boleh, tidaklah hingin saya berpindah lagi dalam masa terdekat ini kecuali berpindah ke dalam hati suami saya. Sungguh gedik. Walau sudah hampir sebulan berpindah, masih ada barang-barang at our previous house. Masih ada barang-barang bergelimpangan di porch dan kawasan sekitarnya. Hidup sungguh hilang aturan sekarang ini. Hanya go with the flow. Ahh, nantilah akan cerita di entry lainnya.

Tentang kerjaan, saya masih lagi seorang guru biasa-biasa di sebuah sekolah. Masih belum jadi penolong kanan mahupun penyelia petang. Masih belum menerima APC dan masih belum naik 32. KAHKAHKAH. Masih lagi seorang pelajar separuh masa. Ada lagi setahun setengah sebelum tamatnya belajar dan oh-I-can't-wait.

Tentang peribadi, tahun ini sudah masuk era 30-an. Tapi saya masih menikmati usia 29 tahun. Baru sebulan lebih berusia 29, jangan tarik saya cepat-cepat ke kancah penuaan. Saya young at heart. Masih mahu meneruskan hobi travelling secara lebih serius tahun hadapan. Tahun ini perlu di hadkan sebab masuk rumah memerlukan cash flow yang tidak tersekat-sekat. Ahhh, nantilah akan cerita di entry lainnya.

Jadi, jumpa di entry yang lain itu. Tata