Wednesday, September 30, 2015

Kisah Bersalin Mohammad Emir Ghazi Farhan - Finale

3 Julai 2015
16 Ramadhan 1436H
Jumaat

Malam itu I didn't get enough sleep. Bila pagi menjelma terus bimbang, kalau dah buka banyak cm how? Sudahlah tak cukup tidur, takda makan apa pun. Mana nak datang tenaga nak 1,2,3 push nanti? Sudahlah, tak mahu fikir banyak-banyak. The one and only thing I knew that am going to see my baby today. Sakit dia memang takda tandingan dah. Macam biasa rutin pagi, siap mandi semua turun bawah ke tingkat 2. Pagi ini saya turun naik wilcha sebab memang sakit tiba-tiba datang tak bagi salam. Nak jalan pun tak boleh. Sampai kena berpaut kat mana-mana sebab sakit sangat

Sudahlah aku benci jarum besar tersebut. Boleh pula ada nurse perasan tangan aku dah bengkak sebab too much ubat dan antibiotik dah masuk. Lalu dia suggest untuk tukar jarum tu ke tangan sebelah lagi. Macam onggile aku begging taknak tukar sebab tak sakit. Aku cakap biarlah bengkak pun takpa. Tapi memang diorang ni hati kering. HAHA. Pukul 3 pagi Dr. Ghulam datang untuk pasangkan jarum baru. Walau lah dia wangi semacam hape pagi-pagi buta, Sakit tetap sakit oiii

Sampai LR, midwife check masih tiada bukaan. Jadi, Dr kata kita cuba induced pakai drip, mungkin boleh cepatkan lagi bukaan. Maka bermulalah penyiksaan jiwa. Mula-mula nurse tanya nak pergi tandas dulu ke? So, saya pun pergi tandas dulu sebab nanti tak boleh bangun-bangun lagi. Dia nak pakaikan salur kencing tu, tapi saya tak mahu. Sakit I tell you. Dia kata lepas drip tak boleh bangun dah. Lepas tu Dr bagi optional drugs. Nak pethidine ke, gas ke or epidural. Saya mempilih nak pethidine. Lalu dapat 1 shot di punggung. Terus tak rasa sakit. Siap dapat tidur sambil bermimpi. Bila nurse tanya sakit tak, saya cakap tak. Lalu dia up kan dose drip tu. Sebelum tu Dr saya pesan yang she's not around pagi itu. Pukul 2 baru ada. Dia kata kalau nak bersalin petang, sempat lah dia datang.

My view for the past 5 days

Lepas beberapa jam, kesan pethidine pun hilang dibawa angin, gila sakit kauuuu. Dah tak keruan dah masa atas katil tu. Semua sakit, semua serba tak kena. pusing sana sini salah. Saya panggil nurse cakap nak bangun, nak pergi tandas. Mereka tak bagi. Cisss. Mereka bagi bekas kencing yg kecil tu, suruh kencing situ. Mana boleh. Mereka kata kencing je atas katil, nanti mereka bersihkan. Ok yang tu boleh. HAHAHA. Tapi masa tu mana ada HAHAHA lah bukan. Yang ada cuma nak get the hell out from the bed. Saya nak bangun sebenarnya, nak jalan-jalan hilangkan sakit. Bukan lah nak kencing sangat pun, Tapi mereka tak bagi.

Betul-betul buat macam rumah sendiri

Lepastu nurse kurangkan dose drip tu semula. Siap dengar mereka berbisik, patient can't take it anymore. Still sakit mencengkam jiwa. I told my husband, taknak Yang, taknak. Dia tanya taknak apa? I am not sure myself taknak apa. Taknak drip ke taknak sakit ke taknak baby lagi ke. Sungguh hilang kewarasan waktu tu. Mulut asyik cakap sakit sakit sakit sakit . Memang dah bertarung dengan nurse nak bangun juga. Nurse tahan tak bagi. Saya cakap tak nak drip tu. Stopkan. Lalu, nurse tu stopkan drip. Tapi telajak perahu boleh undur, telajak drip, padah jawabnya.

Waiting for discharge yang boleh menguji kesabaran dan kelaparan

Nurse terus bagi gas bila tengok saya dah tak rupa orang, dah rupa Emily Rose. HAHA, Siapa tahu, tahulah. Dia kata sedut gas dalam-dalam. Mula-mula sedut takda effect. Sebab tak pandai kot. Lepastu sorang nurse ni tekupkan ketat-ketat sampai tak boleh escape. Dia suruh sedut dalam-dalam. Lepastu aku high lah sana sorang-sorang. Saaaakiiitttt saaakiiiittt. Cakap macam zombie. Apa aku cakap pun aku tak sedar. Sebab high gila. Macam orang lain yang bercakap. Melayang-layang badan. Tak lama lepastu sakit balik, aku try balik sedut gas tu. High balik. KAHKAH macam hape je. Last-last aku mula rimas. Aku campak mask tu. Aku cakap lagi, taknak Yang, taknak.

Bilik kakak dan nenek. Pity them tiap malam kena tidur sempit-sempit here.

Midwife masuk, dia nak tengok ada bukaan tak, Lalu dia advice suruh go for csec sebab dah sakit sangat and still takda bukaan. Kalau ada pun 1 cm. Sebab asyik di VE saja. Suami cakap ok lah. Kita redho ye. Ni jalan yang Allah dah tentukan. Aku angguk je laju-laju. Kali ni takda air mata dah sebab dah tahu macam mana kisah ni akan berakhir. Aku tak kisah dah, asalkan baby sihat dan selamat, Apa cara pun doesn't matter. Lalu mereka cakap Dr yang ada sekarang Dr. Mazita. Aku dah tak kisah dah siapa pun yang ada. Kebetulan dia baru sudah kes dia. Aku siap cakap nak sekarang juga operate sebab dah tak tahan sangat sakit.

Mereka prep kan aku laju-laju. Sebab aku kan dah macam Emily Rose tadi. Dr. Mazita ada tanya tak nak ambil epi dan tunggu bukaan? I've said NO. Saya tak rasa macam nak tunggu. Saya nak tengok baby saya. Aku memang dapat rasa baby gerudi-gerudi turun ke bawah. Sakit oiii sakit. Lepas siap dah di pasangkan salur kencing (akhirnya aku kena pakai juga) Siap pakai shower cap (HAHA), kena sorong keluar. Suami tolak sama. Alaa syahdu sangat masa tu. Aku rasa macam ada salam dan minta maaf kat suami. Tapi tah, macam berkhayal. Maklum lah full of drugs. HAHA. Lepastu sampai pintu tu suami berhenti, tapi nurse tu cakap takpa encik boleh sampai dekat garisan merah tu, Suami pun sorong lagi. 

Sampai dalam OT kena transfer katil lain, kena duduk peluk bantal sebab nak cucuk kat tulang belakang tu. Semua macam dejavu sangat. Tapi kali ni cucuk sekali je, tak macam masa Nia sampai 4 kali. 

Tapi the worst part, masa Dr nak mula operate tu, aku boleh rasa mata scalpel yang tajam tu. Perghh, aku cakap eh sakit-sakit. Sakit? semua macam terkejut. Aku cakap aah. Mereka pun kalut-kalut la. Cuba lagi, aku cakap sakit. Bila aku rasa mata tajam tu mesti lah aku cakap sakit kan. Lepastu Dr bius tu cuba cucuk pakai jarum. Tanya sini sakit tak, sini sakit tak. Bila dia cucuk kat kaki memang tak rasa. Dia pun up kan ubat bius.

Kali ni aku nekad tak mahu tidur. Tapi memang rasa lah kena toreh-toreh, kena godek-godek. Sakit tahu masa nak keluarkan baby tu. Mereka pakat dok kokak perut ramai-ramai, sorang tolak bontot baby I think dan walla, Dr bagi salam dekat baby, Assalamualaikum, semangatnya awak. Terus dengar baby nangis. Kemain kuat suara. Aku rasa nak bangun tengok baby. Lepas dah bersih-bersih Nurse bawak dekat aku and tunjuk tengok baby Puan baby ape, aku cakap boy, lepas tu dia bagi cium sikit, aku tengok mata sepet, putih melepuk. HAHA. Lepastu aku terus sakit dada. Aku cakap, sakit la dada saya. Sini. aku tunjuk dada. Memang aku rasa angin dah naik. Kan aku tak makan. Sakit sangat dada masa tu. Kebetulan masa tu memang ramai lelaki dalam OT. Dia panggilkan nurse perempuan untuk tengok dan tekan-tekan dada aku, Lepastu aku dah mula la melalut lepastu tak sedar. HAHA

Aku sedar bila aku kena sorong keluar. Mereka letak aku kat wad dalam OT tu. Masa tu memang mamai-mamai. Lepastu aku tidur balik. Aku bangun balik masa nurse godek-godek perut aku. Aku cakap sakit, Dia tanya sakit ke. Aah, lepas tu diorang sembang apa tah, aku dah tak sedar dah. Aku sedar balik bila aku disorong keluar. Lepastu lalu depan waiting room. Nampak lah semua family tunggu situ. Nampak suami dukung Rania. Semua pun senyum je

Suami macam biasalah, kiss dahi siap terima kasih sebab lahirkan anak kita. Auwwauwwauww. HAHA. Terus di tolak naik atas bilik. Lepastu nurseri hantar baby dan tanya nak susukan ke. Aku terus angguk. Alhamdulillah, susu memang ada walau tak banyak. Baby pun boleh latch terus. Cuma aku kena jaga-jaga masa nak susukan baby, takut tertekan perut. Masa tu macam tak percaya sudah ada baby yang ditunggu-tunggu sekian lama. Alhamdulillah sangat semua selamat. Aku dah tak boleh fikir dah the next baby bila. Biarlah, biarlah. HAHAHA. 3 hari menanti, fuhhh. Mencabar dan tercabar. Lepastu kena stay lagi 2 malam baru boleh pulang. Total duduk hospital sampai 5 hari. Tak pernah dibuat orang. HAHAHA. Semuanya sudah tertulis.

After all, Mohammad Emir Ghazi b. Mohd Farhan (Ketua Penakluk) was born on this date. Dengan berat 3.78kg, we were more than happy to have you as part of this family. Bertabahlah dengan Bunda yang anginnya tak terduga. Sekejap penyayang, sekejap ribut-ribut.

Fresh from oven
Bunda minta Walid ambil gambar baby banyak-banyak lepas lahir. Tapi Walid dapat ambil 1 ni je gambar. Bunda syak Walid dah kehabisan kodak. Redho la nak.

Kakak Rania first time tengok Adik. Siap mintak nak masuk nurseri.
Sepasang sudah kurniaan Tuhan. Syukur.
Sebarang cadangan untuk pertambahan belum dapat di pertimbangkan. LOL


Bermula lah kisah kehidupan ibu beranak 2. Kain batik jangan dilupa

3 feedback:

suezen said...

wow...bc all the experience...makes me tkt......huhuhuhu...teringt branak anak first, later second baby x tau camne plak keadaannyer.....congrats again yati....3.78 very the semangat:P

Noraiza Khosni said...

Petama ngn kedua mmg saket yati...yg ketiga xsaket dh...tau2 dh kuar...kih3

Hana Soffelia said...

Phewww lap peluh baca final part. Tp last2 tetap aku nk ketawa kalo yati cite. Haha