Thursday, September 10, 2015

Kisah Bersalin Mohammad Emir Ghazi Farhan : Part 2

2 Julai 2015
15 Ramadhan 1436H
Khamis



Pagi itu waktu turun ke LR bertiga. Rania insist nak ikut sama. Dia semacam confused. Kenapa Emaknya di bawa ke sana ke sini. Emaknya juga semacam mengabaikan dia. Waktu tu memang kasihan tengok. Dia nak mandi dengan Bunda lah, nak baring katil Bunda lah. Orang bangun sahur, dia pun bangun sama. Lepas tu tak tidur-tidur. Banyaknya pengorbanan kakak. Bunda sayang kakak dari bulan ke bumi lantun ke Pluto dan Marikh semua takda tandingan. 

Tapi sampai LR, nurse tanya, takda orang jaga ke sebab tak boleh duduk lama-lama dekat LR. Dak Yang kata kejap je, nanti dia hantar ke atas semula. SO, masa tu Dr. Norleen pun datang nak check bukaan. Contraction ada tapi tak kuat dan tak regular. Masa check CTG, jantung baby masih ok. Air ketuban masih keluar. Warna juga masih jernih. Doc concern kan baby sudah kekurangan air, jadi movementnya terbatas. Air takkan bertambah, tapi makin berkurang. Bila check bukaan, semacam biasalah. Na-da. Masih 0cm. Nak tak nak doc terpaksa induced dengan harapan ada bukaan. Waktu Doc masukkan pil, Dak Yang naik ke atas hantar Rania. Dia upset la sikit sebab Doc dah induce. Kalau boleh nak buka sendiri. Masalah dia sekarang sebab ketuban dah pecah. Kalau tak, ok je nak tunggu lama mana pun.

Doc bagi sehari lagi untuk biar jalan buka since tiada complication yang lainnya. Doc pun dah beritahu kemungkinan-kemungkinan yang akan dihadapi. Kalau rasa sakit sangat, dia minta beritahu nurse. Kalau jalan masih tak buka, kemungkinan untuk czer adalah tinggi. Aku diam. Walau masih berharap ada sinar untuk normal, tapi bila tengok gayanya macam ke arah lain. Harap sangat petang tu ada bukaan. sikit pun jadi lah. 

Dah sejam lebih dalam LR tu, baru boleh naik atas. Waktu ni dah mula rasa sakit sikit-sikit. Tapi bearable lagi. Naik atas tengok kakak dah siap mandi dengan nenek. 

Kakak nak sangat duduk atas katil Bunda.
Nah kasi dia makan atas katil sekali.



Sebab belum bersalin dan tiada aktiviti apa selain tidur, bangun, makan dan tidur, ambil lah gambar kakak banyak-banyak. Nak ambil gambar baby pun belum ada.


Waktu belah petang ni sakit dah mula terasa. Dak Yang sempat buatkan air selusuh untuk di minum dan di sapu-sapu. Sakit tu kejap-kejap datang. Lepastu lega. Lepastu datang balik. Tidur pun dah tak lena sangat. Bila sakit datang, buat la macam-macam cara pun. Separuh duduk la, bongkok badan la, roaming satu bilik la. The pain won't go away. Masa tu apa breathing teknik pun dah kelaut. Segala zikir-zikir tak keluar dari mulut. Aduh, aduh, aduh sakit je yang dizikirkan. Sampai emak tegur, sebut la Allah, Allah ke. AKu pun menjawab, sakit sangat. Perghh, dalam nak bersalin pun sempat lagi nak menderhaka. HAHA. Emak pun mula la buka cerita, emak dah rasa dah 4 orang. Dengan muka cool je. Ok, mak win.


Sejak tahu diri pregnant, dah berniat dalam hati nak bawak emak dan Rania duduk hospital sekali walau apa terjadi sebab macam tak sanggup sakit-sakit tanpa my ultimate backbone. Jadi, bila emak dah di bawa ke hospital, semua orang pun kena datang hospital nak buka puasa. HAHA.


Waktu ni Dak Yang order makanan from Serai kalau tak silap. Bukan main lah yours truly nak sizzling tofu. Makan tak seberapa pun sebab dah sakit. 

Waktu check up dekat LR malam tu, Midwife tu dah cakap, kenapa taknak czer je sebab memang takda bukaan. Sakit dah teruk. Kalau nak, dia panggilkan doc datang malam tu juga. Dak Yang pandang aku, aku pandang Dak Yang, Midwife pandang kami. Kami saling berpandangan. End up jawab takpa, nak tunggu esok pagi.

Tapi malam tu perghhh, memang akan ku kenang sampai mati. Tak boleh tidur langsung I tell you. Siap nak marah Dak Yang yang tidur dengan lenanya di bawah katil. Tapi tak sampai hati sebab beliau penat seharian ke sana sini. Dah lah puasa. Emak lah yang tukang teman. Dari bilik dia dekat ruang tamu tu, dia dengar agaknya aku uh eh uh eh, aduh aduh. Memang semua serba tak kena, baring ke berdiri ke. Semua salah. Pinggang dengan tulang belakang macam dah remuk. kena gelek steamroll. Sakit oiii, Sakit. Nafas pun dah pendek-pendek. Lambat sungguh nak tunggu pagi menjelma. Semua nurse yang datang check tiap berapa jam tu aku kabo kan. Sakit la, sakit. HAHA. Punya la kepoh. Masa ni rasa-rasa dah buka 4 cm ni. Sakit tak tertanggung dah ni. HAHAHARAPAN LA

Bersambung lagi. Lek la, aku duduk hospital 5 hari kot. Pastinyalah sampai part 5 -__-"

3 feedback:

lia ummiirfan said...

i feel you! anak kedua i contraction kuat, jalan bukak lambat sangat, finally czer terus sebab dia dah nak lemas,,

Jom FOLO saya

LisaLisut said...

Melampo aaa smpi part 5. Kalah vivy haha. Siap serai kooo. bagus dak yang kihkih

Hana Soffelia said...

Dasar yati! Gigih baca. Ok next part ku tunggu. Haha