Sunday, June 14, 2015

Cabaran 2nd Pregnancy :Excessive Fluid on Baby's Brain, Spinal Bifida dan Redeployment.

Semacam biasalah, Yaty bila pregnant pasti di uji. But I think, ujian kali ini sangat mencabar sampai tercabar-cabar diri ini. Gagah-gagah juga lah untuk menghadap cabaran yang datang. Yup, saya tidak menceritakan tentang ini kepada ramai orang. In fact, hanya beberapa orang saja yang tahu. Bukan semua cerita itu boleh di persembahkan kepada khalayak.

Bila dah lalui ujian tu, dah selesai. Fuhhh, feeling dia rasa macam lapang dada, ringan bahu. Hilang semua burden yang di tanggung selama ni. Rasa macam takda apa yang terjadi.

Cabaran ni memang lebih berat dari ambil darah 4 kali sehari. So, I choose to write it down as one of the memory yang akan di kenang sampai anak ke 5 kelak (tipu je)

So, perkara ini bermula bulan Mac lalu, waktu saya kena buat detail scan with Dr. J. Mulanya semua ok, ukuran tulang, bilangan jari, salur ke jantung, chamber jantung semua cukup. In fact aliran darah saya ke baby pun perfectly fine. Sebab waktu anak 1st buat detail scan dengan Dr. T masa tu lah dia detect abnormality aliran darah saya ke baby. Beliau cakap macam aliran tinggi tapi baby tak dapat cukup darah (beliau detect darah tinggi, which is jadi kenyataan bila dah betul-betul nak bersalin. Sebelum tu bacaan clean saja)

Jadi bila second baby ni, Dr. J kata semuanya ok. Maka lega hati. Satu possibility untuk kena czer lagi dah boleh pangkah. Bila tiba ambil ukuran di bahagian kepala, beliau kelihatan lebih concern dan serius. Saya malas nak bersangka yang bukan-bukan sebab nanti naik pula tekanan darah. Saya punya motto sejak awal pregnant nak take everything easy dan tak mahu stress. Untuk elakkan my blood go upstairs.

Tapi akhirnya haruslah beliau told her patient the truth. Apa yang mata beliau nampak. She said yang fluid dalam brain baby saya lebih besar dari biasa. Besar mana? Ok normally, ukuran dia tidak boleh lebih 1mm/cm (forgot already) Tapi ukuran untuk anak saya 1.1mm/cm. Yup lebih 0.1 itu memang memberi impak. Jadi, saya tanya apa kesannya pada baby? Dia boleh mengakibatkan ketidakstabilan sebab terlebih fluid dalam otak. Jadi, kau rasa sebagai emak, kau boleh digest tak apa yang Dr. J told me just now? Muka aku ni dah takda kegembiraan lagi. Tapi dia kata jangan risau dulu sebab mungkin bila baby besar, that thing will reduce. Nak tambah perisa lagi, beliau concern dengan bentuk tulang belakang baby. Katanya melengkung sangat. Tapi mungkin sebab dia tengah menghadap atas. Perghh, semua pun tapi mungkin, tapi mungkin. Ingat tapi mungkin boleh redakan perasaan risau ni? Maka, Dr. J set kan appointment untuk detail scan 3 weeks dari tarikh tersebut. (Alhamdulillah, the next detail scan semuanya baik-baik saja)

Muka memang dah takda senyum lagi. Waktu tu baru hari Rabu, nak tunggu suami balik rasa lamanya lahai. Memang terus texted Dak Yang sebab kalau beritahu dalam phone mahu ada drama melibatkan pertumpahan air mata. Waktu tunggu MC from Dr. J sempat juga menangis secara sendiri. I cannot brain everything. Dak Yang suruh banyak-banyak doa.

So, hari Jumaat itu kami buat app di hospital lain. Seek for 2nd opinion. Kami pilih KPJ Shah Alam, too bad, KPJ takda detail scan on Friday. Lalu teringat Umra. Nasib baik boleh walk-in saja tanpa app. So sambil, sambil tunggu husband show me about masalah tulang belakang tu di panggil spinal bifida. Nak sebut pun saya rasa ngeri-ngeri. Bila baca kesan dia lagi sedih. Tapi dah takda air mata untuk ditangisi, Tunggu saja apa Dr. di Umra cakap. Kalau sama, maka saya perlu redho.

Bila dah jumpa sonografer di Umra, she said nothing to worry. Saya tak nampak ada yang luar biasa. Masa tu rasa Ya Allah, Alhamdulillah, syukur sangat. Rasa lega. She said, baby's brain look fine. Tulang belakang pun ok. Takda yang luar biasa. So, rasa lapang sangat fikiran. Di Umra lepas jumpa sonografer baru jumpa Dr. Part tu yang aku tak berkenan bila dia cakap, yang scan awak tadi cuma sonografer. Dia tak tahu sangat. Kalau Dr, J dah sah-sah dia Dr. Ikut hati macam nak lesing je sekali. Siap dia suggest suruh pergi guna mesin scan yang lagi high tech. No, thank you. I'll stick with what the sonografer told me.

Untuk menambahkan perisa, minggu itu jugalah aku tahu yang aku kena redeployment secara tak bagi salam. Fuhhh fuhhh. Memang minggu penuh cabaran dan air mata. Aku jumpa penyelia petang sendiri sebab dah dengar rumours banyak sangat. Penyelia petang mengiyakan berita tu. Dia kata it suppose to be rahsia sampai aku dapat surat pindah. Kejilakaan apakah nak singkirkan aku macam tu. Maka, esok pagi-pagi aku jumpa GB dan explain everything. Sebab-sebab aku tak nak di redep. Lepas berdebat itu dan ini keputusan beliau senang, "Cikgu cari lah ganti, sapa-sapa yang nk pindah" berdesing telinga dengar. Semudah itu? Balik sekolah menangis lagi di rumah, mengadu domba pada keluarga. Minta tolong sana dan sini supaya tak dipindahkan. Saya ada colleagues yang sangat-sangat baik yang sanggup mempertahankan saya. Yang bagi moral support. Tq guys. Esok paginya, usaha terakhir saya sebelum pergi ke peringkat lebih tinggi, saya dan babah ke PPD bawa surat rayuan and the rest is history.

Saya tak tahu kalau minggu tu ada check up, mungkin BP saya memang berada di kayangan. Alhamdulillah, selesai segala masalah, elok-elok je kena date pergi Krabi. Allah memang sudah atur yang terbaik untuk hamba-Nya. Saya tak peduli dah orang nak cakap-cakap apa waktu saya ambil cuti 2 hari. Ramai persoalkan saya ambil cuti. I donch care what people think anymore. Orang tak tahu apa yang aku dah lalui 2 minggu tu, so u don't have the right to judge me. Krabi is the perfect getaway for me. Sweet Escape kekdahnya. Hewhewhew.

Sekarang, when I look back, terasa fuwaa tough juga aku ni. Dengan pregnant, dengan husband jauh, dengan kuliah, assignment, exam. Aku laluinya with flying colours. *Smirk*

Semoga kandungan ini terus dilindungi Allah sampai bila-bila. 

5 feedback:

hidayah hiddensity said...

Wow! Be strong baby..keep calm mommy. Insyaallah everything willbe ok

Hana Soffelia said...

strong baby n mommy ni. Kita doakan yg baik2 utk awak ye yati...

Hidayati Farhan said...

inshaAllah aminnn. tq dayah n hana

AinJani said...

Moga dipermudahkan semua urusan Yaty sekeluarga. Moga banyak pahala juga terkumpul berkat sabar dalam mehnah dan ujian😊 Salam Ramadhan, Yaty😄

Hidayati Farhan said...

tq ain. inshaAllah. amin