Tuesday, February 10, 2015

Rania dan Sembelit Bagai Isi dengan Kuku

Ini adalah #firstworldproblem untuk kami suami isteri serta seluruh ahli keluarga. Sampaikan family members yang lain kalau telefon akan bertanyakan soalan fav "Tiha dah poo-poo?" Kalau jawapannya dah, semua muka fuhh relief habis. Tapi kalau sebaliknya, mesti akan tanya, kenapa tak poo-poo lagi? blablabla. Macam itulah rutin kehidupan saya for the past few years. Menantikan anak poo-poo itu macam menantikan bulan jatuh ke riba. Kalau dia dah poo-poo, macam nak buat party ingat Tuhan rasanya. Gembira tak terkira.

Kadang-kadang terfikir, Nia ni jarang sangat demam, selsema, batuk (Alhamdulillah) tapi bab sembelit memang juara. Kadang-kadang sampai terfikir biarlah dia demam selsem daripada sembelit ni (nauzubillah sangat emak ni, mintak yang bukan-bukan) Kalau boleh memanglah hendak sejahtera happily ever after T___T

Asal ceritanya, since last year lagi masalah sembelit membelenggu. Mula-mula kami membuat kaedah wait and see. Biar dia resolve sendiri sebab masa baby pun masalah ini come and go. Tapi makin hari makin teruk. Kalau nak poo-poo sampai menangis-terseksa-sengsara. Sampai berdarah najisnya. Sampai sejuk kaki tangannya. Poor Rania. So, macam biasalah, kami beli ubat yang mudah dan pantas bertindak, iaitu ubat cucuk bon-bon yang cecair. Rupanya ubat tu membuatkan dia lagi fobia nak poo-poo sebab benda tu paksa najis keluar dan boleh buat luka. Masa tu cuma nak benda yang cepat dan pantas. Namanya kan ibu yang tak sabar. Tak sanggup tengok anak terseksa.

Lepastu, masalah ni berlarutan lagi. Kami bawa Nia pergi DEMC dan Doktor cuma bagi ubat pelembut najis. Dah berbotol-botol ubat tu di rumah. Masalah tak juga selesai. Bawa jumpa Dr. Koshy pun takda penyelesaian sebab ubat yang sama, cuma suruh naikkan dos. Bagi makan sayur, buah, high fiber blablabla. Semua pun dah bagi, semua pun tak jalan. Dah kurangkan sukatan susu, sampai cair betul susu Nia masa tu. Susu Nia waktu ni Friso Gold. Memang itulah yang dia minum dari baby sampai dewasa ini. Eceh. 

Oleh sebab dah menabur duit di DEMC tanpa ada pulangan yang berbaloi, kami cuba pergi Klinik Kanak-Kanak Dr. Toh di Setia Alam. Waktu ni rasanya macam dah jumpa the right Doktor lah kononnya. Dia bagi ubat untuk paksa poo-poo dalam bentuk pil, bagi pelembut najis, bagi ubat kebas untuk bon-bon Nia yang luka dan suggest kami tukar susu Friso Comfort. 

Masalah budak cerdik yang seorang ni, dia taknak susu selain Friso. Saya tak pasti adakah susu sama putih, rasa lain-lain mungkin. Dah beli Lactogen, Snow tah apa lagi. Semua dia tolak mentah-mentah dan demand nak susu lama (refer to Friso). Kecik-kecik dah pandai demand kan? Biasa tuh. Jadi, kami rasa tukar susu adalah not so good idea. Nasib baiklah, Friso comfort ni di bawah bumbung yang sama. Jadi dia boleh campurkan Friso Gold dengan Friso Comfort.

Dan bagusnya Dr. Toh ni dia kaunseling kan ibu bapa sekali. Dia cakap masalah sembelit ambil masa yang lama untuk pulih. Sebab dia ada kaitan dengan bowel system, tah apa lagi lah. Dia kata kalau pakai ubat cucuk bon-bon tu sebenarnya bukan memulihkan Nia, tapi ibu bapa Nia sebab kita nak tengok dia poo-poo. Nia sampai tahap kulit di bahagian tengah tu ada terkeluar sikit. Dr. Toh kata kalau lagi banyak, maknanya sembelit makin kronik. Saya dah bersedih hati. Kasihan anak kecil ni. Macam-macam yang perlu di tanggung. Macam mana Nia nak kahwin nanti Yang? Soalan seorang Bunda yang terlajak fikir. Nia pun datang dan jawab, takpa, takpa, nanti kita kahwin je lah. HAHAHAHA. Macam faham-faham je dia kahwin tu apa. 

Dr. Toh suruh beli tandas duduk potty train tu dan ajar dia every 10 minutes pergi tandas dan jadikan kebiasaan. Sebab lagi Nia ni nak poo-poo berdiri. Menangis-nangis dia taknak cangkung. Sampaikan Walid naik angin dengan dia. Kena heret-heret pergi tandas semua. Ohh, Bunda menahan hati tengok Nia masa tu. Nak tolong tak dapat derr. Hati kaca Bunda ni mana lah sanggup tengok anak menangis sampai begitu. Kadang-kadang boleh jadi gaduh suami isteri tentang hal poo-poo ni.

Sedih tengok dia teran-teran bagai nak rak, sekali satu apa pun tak keluar. Sedih tengok dia menangis sakit bon-bon sakit bon-bon. Bila keluar seketul keras. Haishh. Sedih dia tak lalu makan, or makan sikit je sebab perut dia tak selesa kan simpan najis sampai 3-4 hari.

Lepas dari jumpa Dr. Toh nampak positif. Walau tak lembut lagi najisnya tapi dah poo-poo hari-hari. Walau masih meraung tak ingat dunia, at least dia poo-poo. Makan pun dah selera. Makan banyak-banyak. Jadi, kami stay lah dengan Friso Comfort. Sampailah beberapa minggu kebelakangan ini, najis nya dah mula mengeras kembali. Makan limau banyak-banyak pun tak jalan. Gap poo-poo sampai 2-3 hari. Saya dah mula risau. Bila dah masuk 3 hari bagi makan ubat. Masalah dia sampai bila nak bergantung dengan ubat?

Bila dirisik-risik. Mereka kata susu Dugro Fruits and Vege bagus juga untuk sembelit. Bergegaslah Bunda pergi membeli. Nampak positif sementara, lepastu tak jalan lagi. Fuhhh, memang tercabar rasanya. Sebab kasihan tengok anak. Kami terus ambil keputusan nak cuba Novolac IT Grow. Sebab bau dia satu macam. Risau yang anak memilih tu tak mahu. Alhamdulillah, Nia boleh terima. Dan poo-poo juga sudah tak keras. Tengoklah lama mana susu ni bertahan. Walau belum normal dan belum hari-hari poo-poo, yang penting najisnya tak keras. Jadi, sekali teran sudah keluar walau sudah 4 hari tak poo-poo. 

Menangis itu pasti. Meraung-raung macam kena dera. Ayat fav dia, sa-kit pe-rutttt, nak ba-gi mi-nyakkkk. Dia lagukan ikut suku kata. Semua pun dah hafal ayat keramat ni. Masalah dia lagi, lepas poo-poo kena bagi reward. Tu yang tak boleh blah tu. Pandai pulak tu menuntut. "Ha dah berak, nak aiskrim Magnum (dulu dia panggil aiskrim nenek sebab nampak nenek makan)" Nampak tak permainan dia di situ. Bagi Cornetto tak terima. Kalau tak aiskrim dia nak coklat MMM (read M&M) dan her latest obsession nak Kinder Bueno yang ada toys tu. Dia panggil Easter Bunny sebab dia tengok Youtube dalam Kinder Bueno tu ada dapat surprise toys dia Easter Bunny. Fuhhh. *Lap peluh Bunda*

6 feedback:

Suria said...

u try Duphalac sejenis sirap..beli kt cosway, caring ada jual. cuma harga berbeza² hehe.

anak i dlu start je solid food sampai setahun lebih terus sembelit memang meraung² kesian sgt. dia ni penggemar sayur dgn buah pun boleh sembelit..
dah pelbagai ubat try dr lembut najis sampai najis jd air pun pernah. last kwn husband suggest Duphalac bagi dia minum tu terus ok,

lg 1 doktor ada ckp sembelit ni ada jugak kemungkinan keturunan, hehe so i selalu jugak sembelit, kihkih. u try duphalac mana tau ok ke insyaAllah.. ;)

Hidayati Farhan said...

hai suria,

pelembut najis yg i ckp ade berbotol2 tu actually duphalac. HAHA. ade banyak gila. Memang x jalan la u. i pun rs keturunan. sbb i ni pon kaki sembelit. cuma xnk ngaku dpn suami je. hahaha

Hanys Jehari said...

Sedihnya.. klau kita yg dewasa ni pun sakit.. apatah lg budak kecik

Hanys Jehari said...

Sedihnya.. klau kita yg dewasa ni pun sakit.. apatah lg budak kecik

Hanys Jehari said...

Sedihnya.. klau kita yg dewasa ni pun sakit.. apatah lg budak kecik

eLL said...

Utk elak sembelit tu xde tips, tapi utk mudahkan poo poo keluar tu, masa nia tgh teran, letak minyak dlm pusat. Bukan minyak panas tp minyak masak, atau minyak johnson pun boleh. Uli atau gentel pusat nia dan tunggu sampai poo poo keluar. Haaahaha. air masak nia suka tak, kalau bole paksa minum byk2. And bagi betik serta elakkan bagi pisang sbb pisang akan mengeraskan lagi poop tu.