Saturday, May 31, 2014

Why Bunda?

I've got this a lot after I giving birth to Rania. Why Bunda? Kenapa bukan mama or mummy or ummi or emak or ibu et cetera et cetera et cetera.

The answer is simple. Sebab saya suka. Boleh? HAHAHAHA

Asal ceritanya one of my friend, Diana panggil emak dia Bonda dan saya rasa sangat interesting. Macam penuh dengan kasih sayang zaman dahulu kala. Sangat tradisional dan sangat klasik. Walaupun old-school tapi ada class. Tapi itu zaman sekolah yang tah berapa tahun lalu.

Dan kemudiannya saya menonton filem Eiffel, I'm In Love. Siapa ingat? Siapa ingat? Sangat comel Samuel Rizal dan Shandy Aulia tersebut. Dalam cerita tu Shandy panggil emak dia Bunda instead of Bonda (read: baku) Tipikal Indonesian. Saya rasa wahhh, uniknya and one day I want my kid(s) call me Bunda.

So, when I got pregnant, I know, Bunda suits me well. Mummy is too mainstream for me. Dan kalau di beri pilihan lain, saya nak anak-anak panggil Meme, macam Taya and Heed. (OMG, aku ni dari belum kahwin sampai dah beranak satu, masih lagi mengidolakan mereka. HAHAHAHA)

Walid pula Dak Yang pilih sendiri. Kalau Dak Yang setuju di panggil Papa, saya ok saja menjadi Mamanya. Tapi beliau mahu Walid, so I stick with Bunda. 

Adakah saya mendapat tantangan dengan panggilan tersebut?
Of course!!

Ramai yang tak setuju, takut anak susah nak panggil lah, bunda hanya untuk kerabat-kerabat lah. *feeling meh*

Tapi saya hanya buat-buat tuli dan kentalkan perasaan. Tak boleh hati tisu sangat. Padahal dah menangis bertimba-timba. Yerp, this thing pun boleh jadi isu. Tapi, Alhamdulillah sekarang semua dah ok. Rania pun dah pandai panggil bonda instead of onde. Nanti dah dewasa, akan di ajari nyebut dengan jelas, BUNDA nak, BUNDA. Bunda lagi ngefans berat ama filem-filem seberang, ya harus donk sebutan ama nahunya lagi jelas.

Permisi donk. mohon ga ada yang mahu namper.

Tuesday, May 20, 2014

Rania's Aqiqah Part 1

13 Oktober 2012
Klang Permai Riang

Oleh sebab Nia merupakan cucu pertama both families, maka both neneks and atuks pun nak mengadakan majlis aqiqah untuk Nia. Bunda pun takda halangan asalkan dapat bahagian ratah kambing golek, bunda OK.

So, waktu aqiqah di Klang ni, Nia baru berusia sebulan lebih. Masih dalam fasa teriak siang dan malam. pantang celik mata. Hati bunda yang gundah gulana ni takyah cerita la. Memang tak peduli langsung dengan tetamu and saudara mara yang datang. Fokus sangat pada anak, nak make sure yang dia tak teriak masa orang marhaban or masa duduk dalam buaian berendoi or bebila masa la. Sampaikan ada rasa nak isolate kan diri dari orang ramai supaya mereka tak ganggu Nia, so that Nia takkan menangis. Teruk sangat keadaan saya masa tu. Di rundung stress.

Lagi stress tengok orang makan lauk kenduri sedap-sedap. Tapi diri ni not allowed. Boleh la rasa sikit-sikit. Tapi kambing golek mestilah boleh makan. Kalau tak, Bunda pula yang teriak di tempat kejadian. HAHA.

Atuk penjaga kambing. HAHA

 Pengantin kecil yang cuba ditenangkan agar tak teriak

Alaaa, kecilnya Nia waktu ni. Bunda rindu

 Kumpulan marhaban Kg Sg Pinang

 3 Generasi. Embah Yut, bunda and Nia

Bunda tak sempat bermake-up apa pun. Masa ni rasa semua-semua pun tak penting. Yang penting Nia tak menangis. Tu je. Titik

 Waktu ni Nia masih behave, terkebil-kebil dengar orang marhaban.

 Bawa Nia pusing keliling orang marhaban. Masa ni ada rasa nak marah juga bila makcik-makcik marhaban cium-cium Nia. HAHA, makcik marhaban tak salah, bunda yang paranoid terlebih-lebih.


 Walid busy kat luar, this is the only picture yang melibatkan kami sekeluarga. Sadis.

Buaian berendoi Nia. Dari Mawarnis Creation. Semua pun cari last minute. Sebenar cerita Walid not so keen bout the idea. Jangan membazir, walid bilang. Tapi nenek mestilah teringin tengok cucu dia naik buaian. So, this one below 300.

 Pengantin kecil dalam buaian sewaktu majlis berendoi.

 Lil Alia beza sebulan je dari Nia pun datang. Masa ni sangat jeleous dengan baby Alia, senang nak handle, senang nak tidur. Serba serbi senang.

Bunda yang dalam hatinya penuh dengan harapan, cepat lah habis, cepatlah habis. HAHA. Masa ni kesian dah tengok Nia tak selesa dalam dress tu, dengan panasnya lagi. 

Habis je majlis terus masuk dalam bilik, BF Nia dan tidurkan dia. Orang ramai nak jumpa dia pun tak boleh sebab masa tu dia dah mula menangis dan hanya mahu BF saja. Bila tiba waktu petang, memang dia menangis tak berhenti, Bunda sangat stressed that time. Miserable gila. Tak boleh ingat lah waktu tu. Yang terindah hanya sementara. HAHA. Ingatkan pagi tu ok membawa ke malam. Memang taklah. 

Apa-apa pun, semua tu pengalaman to be a better mother, pengalaman handle anak sulung. Sekarang, she's indeed infant paling senang nak handle. Loves u mucho

Monday, May 19, 2014

Down To Memory Lane

Flipped through the gallery, makes me miss something a lot. I miss being pregnant guys!!! Watch my belly grow. No, not just the belly, the hands and the feet and not to forget the rounded face. I miss the extra attention," make way please, pregnant lady here" "uh-oh, you are pregnant, no need to stand under the scorching hot sun and be pengadil stesen untuk hari sukaneka" and there are 1001 excuses and exceptional for pregnant ladies (read:me). Aren't we special enough? Dapat extra kasih sayang from le hubs and the excuse-me-am-going-to-eat-everything-on-the-table-coz-am-pregnant-do-u-have-problem-with-that and the question, you are so fat, are you pregnant will never offend me.

I miss everything *sigh*

Nope, definitely it is not about peer pressure. I know myself when I am ready for the second child. God knows even better right? Walau protection sekebal tembok China, kalau Tuhan mahu beri rezeki itu, kita terima. *Feeling artis di tengah malam* *tiup kuku* fuuuhhh

Out of sudden, Dak Yang asked me, ada tips ke nak dapat anak lelaki macam mana? And I stunt for a few sec before realizing his purpose of intention. I cannot juggle between having newborn, an infant and study. I know, I know. Lame. Still, I know my limit. Sebab saya pernah pergi kelas sewaktu dalam pantang, dan saya pernah study sambil menjaga anak yang menangis nonstop all night long before going to exam the next day. Semua saya dah rasa. Lagilah sekarang sedang rancak dengan subjek PE sampai ke hujung semester.

Saya ada pasang angan-angan kalau boleh mahu Dak Yang ada di sisi untuk anak kedua. Mahu juga merasa ada orang urut-urut kaki sebelum tidur, mahu juga rasa ada orang sapukan Bio-Oil untuk mencegah stretch mark. Mahu juga rasa ada orang buatkan susu panas dan bacakan surah-surah Al-Quran untuk baby dalam perut. Huuu, berangan juga taknak kalah nampak gayanya.

All in all, saya hanya mampu berdoa. Hopefully Dak Yang dapat trensfer ke sini, hopefully saya cepat habis belajar dari masa yang sepatutnya. Hopefully.






Soalan kuiz
Apakah perbezaan si Yaty tersebut sewaktu mengandung atau tidak?
Jawapan:
Takda beza

Friday, May 9, 2014

Its over

Finally, the waiting game is over. After almost a month waiting this new baby to come home with us.



hello there. am thinking to name it Aura White. KAHKAH makin hari makin annoying nama kereta kau kan Yaty. But my husband prefer to call it subbies. so, subbies it is.

Noticed that our cars semua ade huruf V. The previous one is Vios,Myvi and this XV. Mungkin kena letak our next baby girl nama ViVy kot. KAKAKA . happy weekend and happy mothers day. definitely gonna enjoy it with our subbies.

Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, May 6, 2014

Let It Go

Menyayangi sesuatu benda dengan sepenuh hati adalah saya. Manakala menjual segala benda yang di sayang itu adalah suami saya. Yeah, we make a good pair.

 In loving memory: Mr. Vi 2009-2014

Mr. Vi itu adalah kenangan yang terpaling indah. Mr. Vi lah 1st car yang Dak Yang beli sendiri (macam tak tepat je ayat ni. Tapi sort of lah) Waktu tu beliau masih belajar sambil bekerja di UTM lagi. Lepastu saya berpesan bahawasanya seat depan sebelah driver adalah dikhaskan untuk saya sa-orang. Perempuan lain adalah big NO. Tapi Dak Yang kata kena share dengan mama. Fine baby fine. Nak kedekut dengan bakal ibu mertua (waktu itu) adalah sesuatu yang out of mind. Nak kena sumpah? HAHAHAHA. Kereta ini jugalah sebagai our 1st car lepas kahwin, bawa pi check up masa pregnant, bawa nak pergi bersalin, balik dari hospital selepas selamat jadi ibu and the list goes on and on. Dengan Mr. Vi juga kami pernah accident, pernah bergaduh, menangis, ketawa, makan, tumpahkan air segala. TSKKK. Rindunya dengan Mr. Vi

Sebenarnya dah lama Dak Yang bagi hint nak let go both cars. We can't afford to maintain both. Tapi sayalah pembela kereta-kereta tersebut. I'd say no. Why not kita guna je dulu kereta yang ada ni. Lagipun Nia dah besar. Dah tak perlu pun nak bawa segala macam stroller ke apa. So, sedan masih suit us well. Kalau ada duit lebih-lebih, kita fokus untuk another assets.

....... dan seribu dua alasan saya guna untuk mempertahankan both cars. Akhirnya harus lah saya tewas. Men will always be men. Keinginan dia towards his dream car macam dah tak boleh dibendung. Dia keep pujuk-pujuk dengan segala janji-janji indah. Maka women will always be women. hati macam kerak nasi. Lama-lama lembut hati. Pffftt. Maka pada 18.4.2014 Mr. Vi telah bertukar tangan. Banyak sangat sentimental value and am a bit emotional. Memang mentangisi kepergian Mr. Vi dalam hati. Dak Yang je muka takda perasaan.

Kadang-kadang bila tanya, tak rindu Mr. Vi ke? Selamba je jawab, buat ape nak rindu. Kita kan buat ni untuk future. Lepastu rasa pelik sendiri. Aku seorang je ke yang ada perasaan towards non-living things ni? Sigh. Saya memang di ajar untuk menyayangi harta benda yang kita ada. Sebab tu kereta wira dari zaman only-god-knows-how-long itu masih ada dalam family kami. Kami tak pernah mengamalkan sell our asset for the better one. Perasaan ini diwarisi rupanya.

Soon New Moon juga akan mengikut jejak langkah. Akan pergi bertemu new owner. Wait, wait, wait. New Moon yang mana pulak ni? HAHAHA, New Moon mestilah yang ada kaitan dengan BuLaN. HAHANAMAKERETAPALINGANNOYING

New Moon juga full of memories. New Moon adalah kereta pertama saya (walau bukan nama saya, still it is count as my 1st car) New Moon adalah kereta paling best kot. Dah la comel. Nama pon Myvi lagi best ke apa tah. HAHA.

Jadi, tujuan entry ni adalah untuk show off? Sekarang show off lah kereta baru itu.
.
.
.
.

Tadaaaaaa kereta baru is nadaaaaa
KAHKAHKAHKAHKAHKAH
Marilah ketawa secara berjemaah

Sekarang ni Dak Yang pi kerja secara parasit atau naik motor pinjam. Daulat dengan Mr. Vi I guess.