Tuesday, July 15, 2014

Traveller In The Making?

Oh puh-lisss. Baru pergi Bali sekali and you call yourself a traveller? 

Ehemss, kan dah tulis sana. In the making? So, bare with me since I have bucket of lists of places I have to go before I die?

Sebenarnya saya ingat suka pergi travel ini adalah come naturally from heart. I mean, who doesn't, right?travel? Seeing the other side of the world. Learn about the culture. Taste their traditional cuisine.

Rupa-rupanya memang dia bukan lahir bersama kromosom dan trait-trait yang lainnya. Contoh terdekat of cos my darling husband. Dia takda keinginan pun nak pergi travel. Kalau tak, takkan dia sanggup carried his laptop bag berat-berat from Malaysia to Bali dan request kalau esok abang tak ikut boleh kan? Tapi untuk mengelakkan isteri bertukar menjadi singa jadian, dia pendamkan hasrat tak ikut tu tadi. Oh come on!! Kita dah sampai Bali kot. Kalau pergi Bali semacam pergi Melaka, I dun mind if he wanted to stay in the hotel. Minggu depan boleh pergi Bali lagi. Blerghhh.

Takda satu tempat pun yang saya tak mahu pergi. Kalau boleh, mahu pergi ke ceruk-ceruk rantau, cari gadis Jolobu (tetiba). HAHA. Eh, did I tell you, I'm a avid scroller for Natgeotravel on Instagram. The picture itself makes me want to jump into my phone screen. Saya teringin mahu ke Peru, Budapest, Rio de Janeiro, India, US punya National Park. Semua tempat-tempat yang bukanlah happening, tapi I really wanna go there one day.

Baiklah, mari kembali ke pangkal jalan.

Ya, entry ini lahir bersama kerinduan terhadap Bali yang mendalam. Tempoh hari saya menyuarakan hasrat mahu ke Bali lagi. Dak Yang kata boleh! Jarang sangat dia nak bagi jawapan positip. Macam biasalah, lagi 10 tahun pun kira boleh. Oh, kalau lagi 10 tahun, masa tu saya mahu pergi secara backpackers. Stay in Ubud. Villa tengah sawah dan berbasikal ke ceruk kampung. Sounds familiar? Yes, yes. You've got that right. HAHAHA

Sebagai traveller yang baru nak berjinak-jinak, cuba untuk tidak ke satu-satu tempat secara 2 kali sebab banyak lagi tempat yang mahu di lawati. Tapi kalau buka Groupon tu, balik-balik nampak villa in Phuket, Villa in Bali. Ish, cannot tahan. Ya, kalau buka Groupon tu, saya hanya pergi section Travel saja. If only money grows on tree.

To keep it real, saya cuma planning tempat-tempat yang saya rasa mampu dan boleh pergi. Budget yang tidak melebihi 5K. I know, I know. Traveller sejati itu hanya ada budget yang ciput tapi mampu ke merata tempat. Tak kisah duduk di hostel backpackers, atau menumpang di mana-mana. Tapi saya jenis traveller yang mementingkan keselesaan. BAHAHAHA

Baru realize that I'm sucker for beaches and islands . Tapi dah 2 kali ke pulau, masih tak dapat jejak kaki ke pantai. Ironic. My target destination still around Malaysia dan Thailand dan Filipina dan Indonesia. Kalau sudah habis pulau disini, baru kita boleh jelajah pulau lainnya. Macam Pulau Pandan Jauh Ketengah? HAHAHA?

If you travel with me, hardly kita akan ke shopping mall since in my dictionary travel dan shopping adalah dua benda yang contradict. Hard Rock Cafe takpa. Beli souvenir tu bukanlah di kira shopping. Sebab itu emak saya tak berapa minat nak join saya. Sebab dalam itinerary tak di senaraikan tempat shopping. Dulu sewaktu tak berupaya nak travel sendiri, ikut keluarga pergi Langkawi, pergi balik pergi balik Haji Ismail Group. Betapa depressnya waktu itu. Duduk luar kedai sambil menikmati laksa dari lori itu lebih enak. Ke pantai tidak. Lepastu, pergi lagi sekali, baru lah ada Island hoping, pergi makam mahsuri, pergi galeria Tun M. Barulah tak depress lagi. HAHAHA

Dulu sewaktu masih single, teringin juga mahu pergi backpackers. Tengok rakan-rakan travel sana sini, ughhh, menggeletek tapak kaki. Tapi waktu itu kekangan money, plus my family and my BF not so keen bout that. Plus takda geng pun. So, bila dah kahwin ini lah, aku mula mengorak langkah. Spread my wings and fly away. HAHAHA, kalau suami mula bersuara, asik nak jalan je? Ayat balas dia, You are my travelmate for life. So, deal with it. This is my dream. Fuuuuhh, *tiup kuku sambil jalan macam Asha Gill*

Sebenarnya bukan lah suami saja yang berbunyi, my family pun dah mula bersuara, mana duit nak masuk rumah lagi, mana nak travel lagi. Asal berkumpul je, ayat aku tak lain tidak, weiii jommmm..... lepastu aku paksa semua pergi.

So a few places yang dalam wishlist saya

 Koh Samui

Lombok


Boracay

 Krabi

 Turi Island

 Satu dah boleh pangkah dari list tersebut. Cepat lah tahun depan!!!

5 feedback:

suezen said...

wah semua island!....i miss the food at bali.....ayam tulang lembut tu...ya allah..sedap nyer. then mkn tepi sawah tuuu...mmg mengancam jiwa raga sgt!

BLuRpL3 said...

wah cantik2 tempat yg nak di lawati tu...takpe yg ptg tmpatnya BEST! :)

http://blurplediary.blogspot.dk/2014/07/review-top-10-bazar-ramadhan.html

Masy said...

perghhh bajet 5k tu banyak tuuuu. akak kalau boleh nak travel bajet bawah 500 je hahahahahha

zaraab said...

Based on your wishlist, I've been to Bali recently. Did Koh Samui in a 7 days Southern Thai trip. And had our honeymoon in Krabi. Eventually, we wanted to cover Lombok when we were in Bali, but time doesn't permit us.

An advise, you don't really have to stay at the cheapest lodging and the most expensive villa. As for us, a decent boutique hotel will do. You will be surpised that certain new boutique hotel boleh offer something that a 4 stars hotel is giving.

Alhamdulillah, I've been married to the man who really love to travel. In fact, he became obsessed more than me. Just to let you know, we argued all the time when we started travelling. You'll be surprised. It came to the extend that masa kat Phnom Penh, we even separate out just because we're too ego. Both of us just wanted to show off sapa punya direction yang betul. I'm having just a piece of map on my hand (without any money and passport) while he's having money + passport with him. It sounds crazy right? Tapi since then, we knew each other even more.

Another option of travelling is a road trip. We did a few crazy road trip which the idea came out of nowhere. Tiba2 je plan nak pergi.

Have fun travelling!

mai has said...

krabi is the bestt!!!maya beach sangat cantik!