Tuesday, May 20, 2014

Rania's Aqiqah Part 1

13 Oktober 2012
Klang Permai Riang

Oleh sebab Nia merupakan cucu pertama both families, maka both neneks and atuks pun nak mengadakan majlis aqiqah untuk Nia. Bunda pun takda halangan asalkan dapat bahagian ratah kambing golek, bunda OK.

So, waktu aqiqah di Klang ni, Nia baru berusia sebulan lebih. Masih dalam fasa teriak siang dan malam. pantang celik mata. Hati bunda yang gundah gulana ni takyah cerita la. Memang tak peduli langsung dengan tetamu and saudara mara yang datang. Fokus sangat pada anak, nak make sure yang dia tak teriak masa orang marhaban or masa duduk dalam buaian berendoi or bebila masa la. Sampaikan ada rasa nak isolate kan diri dari orang ramai supaya mereka tak ganggu Nia, so that Nia takkan menangis. Teruk sangat keadaan saya masa tu. Di rundung stress.

Lagi stress tengok orang makan lauk kenduri sedap-sedap. Tapi diri ni not allowed. Boleh la rasa sikit-sikit. Tapi kambing golek mestilah boleh makan. Kalau tak, Bunda pula yang teriak di tempat kejadian. HAHA.

Atuk penjaga kambing. HAHA

 Pengantin kecil yang cuba ditenangkan agar tak teriak

Alaaa, kecilnya Nia waktu ni. Bunda rindu

 Kumpulan marhaban Kg Sg Pinang

 3 Generasi. Embah Yut, bunda and Nia

Bunda tak sempat bermake-up apa pun. Masa ni rasa semua-semua pun tak penting. Yang penting Nia tak menangis. Tu je. Titik

 Waktu ni Nia masih behave, terkebil-kebil dengar orang marhaban.

 Bawa Nia pusing keliling orang marhaban. Masa ni ada rasa nak marah juga bila makcik-makcik marhaban cium-cium Nia. HAHA, makcik marhaban tak salah, bunda yang paranoid terlebih-lebih.


 Walid busy kat luar, this is the only picture yang melibatkan kami sekeluarga. Sadis.

Buaian berendoi Nia. Dari Mawarnis Creation. Semua pun cari last minute. Sebenar cerita Walid not so keen bout the idea. Jangan membazir, walid bilang. Tapi nenek mestilah teringin tengok cucu dia naik buaian. So, this one below 300.

 Pengantin kecil dalam buaian sewaktu majlis berendoi.

 Lil Alia beza sebulan je dari Nia pun datang. Masa ni sangat jeleous dengan baby Alia, senang nak handle, senang nak tidur. Serba serbi senang.

Bunda yang dalam hatinya penuh dengan harapan, cepat lah habis, cepatlah habis. HAHA. Masa ni kesian dah tengok Nia tak selesa dalam dress tu, dengan panasnya lagi. 

Habis je majlis terus masuk dalam bilik, BF Nia dan tidurkan dia. Orang ramai nak jumpa dia pun tak boleh sebab masa tu dia dah mula menangis dan hanya mahu BF saja. Bila tiba waktu petang, memang dia menangis tak berhenti, Bunda sangat stressed that time. Miserable gila. Tak boleh ingat lah waktu tu. Yang terindah hanya sementara. HAHA. Ingatkan pagi tu ok membawa ke malam. Memang taklah. 

Apa-apa pun, semua tu pengalaman to be a better mother, pengalaman handle anak sulung. Sekarang, she's indeed infant paling senang nak handle. Loves u mucho

1 feedback:

Balkidz Hunny said...

wakakaka patotlah nia pandai drama skrg, dari kecik dah pandai drama rupanya.