Sunday, January 26, 2014

FYI

Kisah bersalin saya belum berakhir, selagi belum ada anak no 2 selagi tu kisah bersalin no 1 akan di repeat macam siaran Astro. HAHAHAHA ok not funny. Saya juga pelanggan Astro yang tegar menonton rancangan yang di repeat nam tujuh kali tu like nobody business.

Pengalaman bersalin yang pertama kali ni terlalu banyak yang saya macam regret tak buat. Tapi kan semua Tuhan dah aturkan. Itulah yang terbaik pada masa itu.

1. Tak dapat skin to skin dengan baby 1st time masa dia dilahirkan. In fact, saya tak sedar langsung bila baby keluar, tak dengar pun dia cry for the first time, tak dapat pun nak buat pengecaman baby saya ke girl ke boy. I just missed all the opportunities to be the first.

2. Suami tak dapat cut the umbilical cord. Takda yang signifikan pun. Saja nak suami yang jadi orang yang memutuskan tali perhubungan antara baby dgn mother selama 9 bulan. Sounds gedik enough? But I want it.

3. Suami tak dapat menyaksikan susah payah penat jerih saya melahirkan anak beliau. Bukan nak show off ke apa. Esok nanti kalau dia tak mahu angkat pinggan pergi singki, saya ada bahan nak memomok-momokkan beliau. Like, Haa, pinggan sehelai pun taknak angkat, orang ni bersalin susah-susah yada yada yada. Pasti anda berbisik dalam hati, eii kuat ngungkit. HAHAHA

4. Suami itu dengan rasa tak bersalah telah menceroboh masuk dalam OT sebab nak cari saya (Auwwww) Waktu tu Nia dah di bawa keluar, dia boleh menyelit masuk dalam OT dan cari bilik saya mana satu. Lepastu he bumped into my anesth, lalu anesth yang baik hati explain yang saya sedang di stitch up dan di stabilkan sebab BP terlalu tinggi sebelum beliau di halau keluar semula. BAHAHA

5. Waktu saya dalam OT suami itu bukannya resah-resah jalan pusing keliling macam tak cukup tanah sebab risaukan isteri dalam OT. Dia pergi makan dekat Mbok Siti. Sampai FIL yang call suruh naik sebab baby dah keluar from OT. Sabau je lah.

6. Bilik saya di tulis dengan tanda restricted visitor. Makna dia tak boleh ramai-ramai duduk dalam bilik tu sebab nanti kena halau dengan nurse. Nurse taknak saya stress. 

7. Pada malam kedua, saya menangis nak kan baby sebilik dengan saya sebab waktu dia di nursery emak cerita yang dia menangis sampai biru tapi sorang nurse pun buat tak tahu. Sebak betul dengar macam tu. Menangis-nangis saya minta suami ambil baby masuk bilik. Bila dah ambil, baby menangis, lepastu clueless tak tahu nak buat apa, hantar balik nursery. Sebab saya tak boleh susukan baby dan susu sendiri tak keluar. So sad.

8. Bil hospital saya almost 9K T______T



Pity husband sebab kena tidur situ dengan aircond sejuk dan selimut nipis.
Lepas ni kita kena ambil suite so that you can have your own bed. mihmihmih

 

3 feedback:

Super Ummi said...

Macam same lah bilik kite.... hehe.

Super Ummi said...

Macam same lah bilik kite.... hehe.

Hidayati Farhan said...

hana - tah tah sebelah2 je bilik kita. hahaha