Tuesday, January 21, 2014

02.09.2012 - Fatihah Rania was Born

It's gonna be super long entry if I have extra effort to elaborate and menggoreng atau ianya boleh berhenti setakat ini sebab saya takda idea pun sebenarnya. Dan sebenarnya entry ini dah diperam sejak 2012. Jadi entry ni dah jadi tuak. Takyah baca lama-lama sangat. Boleh mabuk.

Where do I start?

//
//
//
//
//

Ok. Kisah dia macam ni. Hari Sabtu (1/9/2012) Saya ada check up dengan Dr. Norleen dan pagi itu kami lambat. Konon nak datang awal, nanti boleh dapat appointment awal, boleh balik awal, boleh jalan-jalan dengan Awal (?) Tak sempat nak bersarapan di rumah pun sebab nak kejarkan Awal ni lah tadi (??)

 Sehari sebelum bersalin. Look like Sponge Bob.
Tengoklah tangan dan kaki aku yang ranum itu.

Waktu itu sudah 38 weeks. Waktu itu adalah 14 Syawal 1433.

Oleh kerana Doktor ada pesakit di labour room, saya tak dapatlah awal tadi. Mengambil keputusan nak menjamah breakfast di cafe. Baru nak order, nurse call suruh masuk buat CTG. Tak bagi makan. Ciss ciss ciss. Lapar tahu? Ok tak tahu tak mengapa. 1st time lah waktu itu buat CTG. Bising sungguh bunyi mesin tersebut (selepas hampir dua tahun, aku masih ingat bunyi mesin tersebut. Makna dia aku punya urat bunyi tak putus) Dak Yang pun kena heret sama masuk CTG room. Betapa gediknya perangai tersebut. Nurse bilang ada mild contraction. Nurse suruh mengiring ke sana sini sebab anak tidur. Nurse ingat mudah agaknya nak menterpusingkan badan sana sini, dengan berat yang hampir sama dengan whale. That's not an easy job.

Bila masuk bilik Doktor muka teruja sebab tak sabar nak dengar kot-kot dah nak bersalin ke apa. Dah tak sabar dah nak mendukung bayi sendiri. Tapi masuk bilik Doktor kali ini terlalu banyak kejutan-kejutan yang tak menseronokkan. Mula-mula Doktor sangat heart attack dengan kenaikan berat badan melampau. 8kg in 2 weeks? Gosh, only me can do that. Kemudian doktor offer nak buat VE kot-kot lah dah ada bukaan. Saya pun setuju saja. But, first let me check your BP, and that is how it all begun.

 Never seen before. Scan 3D Nia

BP sangat sky high, walau dah di suruh bertenang, aku pasti aku memang tak tenang. Dah repeat banyak kali masih tinggi. Doktor suggest, alang-alang nak buat VE kita admitted terus lah. Saya taknak, saya nak pi raya lagi. Banyak lagi open house tak pergi. Banyak lagi food belum makan. Saya taknak admitted. Kalau begitu jawapan aku, pasti Doktor boleh naik berang. HAHAHA. Aku cakap, taknak lah dulu. Mak saya takda pun. Doktor risau sebab terlalu bahaya. Mesti Doktor wonder, you yang nak bersalin, apa kaitan dengan emak? Ahh, Doktor takkan mengerti, emak itu backbone saya.

Doktor bagi pulang dengan syarat perlu ambil BP sehari 2 kali everyday starting that day. Maka kami pun pulang dengan gembira. Doktor tanya takda sakit kepala ke rasa nak tumbang ke apa. But am just as healthy as a horse. Kami ke Jusco Bukit Raja dulu untuk beli mana-mana yang tak ada. Sempat lagi beli hadiah untuk Iskandar yang lahir 5 days earlier. Sempat makan Johnnys.


Mummy and daddy to be. Waktu itulah.

Pulang dari Jusco, ketiduran. Bangun dan terus pergi minum petang pula di Pak Long Kopitiam sebelum ke DEMC. Sampai-sampai pergi buat pelaburan dulu. Orang kata kalau nak dekat bersalin memang akan kerap melabur. Saya pun tak pasti sahih atau tak fakta tu. Lepas itu kami pun ke tingkat 4, labour room.

Waktu itu saya cuba bertenang dan tak perlu risaukan apa-apa. Saya pasti BP sudah merendah diri. Takyah nak up up sangat. Takda apa yang mencemaskan pun. Tapi, tak sangka BP saya masih bongkak. Bacaan tak turun-turun. Nurse ni pula pergi report kat Dr. Norleen, memang lah. Sejak detik tu, saya memang tak dibenarkan bangun langsung dari katil tersebut. Terus dipasangkan CTG. Nurse tanya lagi, ada rasa pitam-pitam tak? Saya ok saja. 

Dak Yang terus pergi daftar wad, uruskan beg-beg pakaian saya. Mujur memang dah stand by dalam kereta. Call both parents dan saya pun tersadai seperti dugong atas katil labour room tu. Herghh, benci betul. Bila tengok equipment dalam tu lagilah buat aku rasa nak pitam. 


Saya di pakaikan tag, di tukarkan kepada baju hospital dan di baringkan atas katil. Tak boleh turun langsung. So, bila dalam situasi macam tu sebenarnya buat aku lagi stress. Semuanya out of sudden. Aku tak ready lagi waktu itu. I mean, aku bayangkan dah rasa contraction ke, turun tanda ke, call suami kat Ganu cuak-cuak cakap nak bersalin ke, macam dalam drama tu. Baru nak pi hospital. Barula thrilled. Ini dan dan tu kena tahan. Aku terus lost. Aku tak tahu nak buat apa. Aku tak sempat nak ambil gambar dalam labour room. Takda gambar tengah pakai baju hospital sambil tunjuk perut boyot ke apa. Memang takda.

Malam tu Dr. Norleen datang and check on me. Dia cakap BP sangat tinggi. Sebenarnya aku dah lupa berapa bacaan dia. Dia macam bincang-bincang itu ini dan dia bagi aku beberapa pilihan;

1) Bersalin malam itu juga normal or C-Sect. Dia nak call anesth and paed dan bincang how.
2) Dia induce malam ni dan harap ada bukaan esok pagi dan boleh normally bersalin. Still bahaya sebab bila BP tinggi nanti masa push dia akan lebih tinggi.
3) C-Sect

I opted for no 2. Nak juga bersalin normal, no matter what. Maka saya pun di induce pukul 10 malam itu. Masa buat VE doc cakap memang takda bukaan dan baby masih jauh di atas. Pintu rahim dah lembut tapi. Aku pun menanti contraction dengan penuh debar. Nada. Mil datang bawak segala air ada air akar fatimah, air zam zam, air selusuh. Kembung perut aku minum air saja. Tapi takda rasa juga. Mil bawakkan nasi untuk Dak Yang, aku yang makan pukul 2 pagi. Lapar kau. Lepastu nurse tegur, mana boleh makan nasi. Gila apa. Lapar tahu?

Every hour nurse akan datang dan check BP. Aku berharap sangat BP turun dan aku boleh meninggalkan labour room yang stressful itu. Dak Yang setia menemani kat tepi, tapi pukul 12 lebih tu dia cengkelat kata nak solat hajat ke apa terus hilang sampai pagi. Rupanya pergi tidur kat surau. Mil pun tunggu kat luar rabour room tu. Pukul 5 pagi nurse masukkan pil induce yang kedua. Since memang aku tak sakit dan takda bukaan langsung. Pukul 6 aku dah tak boleh baring lagi. Aku sempat mandi, gosok gigi, solat subuh semua dan siap tawaf bilik tu berapa kali. Contraction dah bermula. Perghh, memang aku tak boleh duduk langsung. Siap berdiri pegang tingkap. Rasa dia memang macam senggugut yang teruk tu.

Sempat aku bermaaf-maafan dengan suami, buat scene syahdu peluk-peluk segala. Lepastu tawaf keliling bilik lagi. pukul 9 doktor datang dan aku yakin aku dah buka at least 3cm ke apa. Ya, berharap itu memang menyakitkan sebab sebenarnya masih 0cm. Bayangkan lah kalau sakit begitu pun masih 0cm kalau dah 10 cm sakit cemana oiii. 

Maka pilihan bukan di tangan aku dah. Doktor kena buat emergency C-Sect lepas induce menemui kegagalan. Aku dah mula menangis waktu tu. Aku taknak operate. Tapi Dak Yang kata takda pilihan. Bila dia terangkan semua prosedur, bagi borang suruh sign. Berjujai-jujai air mata. Automatik dah tak rasa contraction. Terus dia cucuk tangan, pasangkan tube dekat bawah dan aku rasa semuanya menyakitkan. Sakit wei masuk tube tu. Aku cakap, oh macam ni sakit nak bersalin rupanya. HAHAHA. Padahal tu sakit masut tube.

Lepastu aku kena sorong keluar pi OT. Di pindahkan dari satu katil ke satu katil. Benci sungguh. Kat luar jumpa lah ahli keluarga, buat drama tangis-tangisan air mata segala. Sampai depan OT Dak Yang tak boleh masuk. Lagi la nangis. I can say yang aku memang menangis saja pagi tu. OT sangat sejuk. Sangat. Lepastu dalam tu dah ada ramai-ramai orang pakai mask. Lepastu anesth bagitau nak kena cucuk epidural kat tulang belakang. Kena bertenang, bongkokkan badan, peluk bantal. Aku menangis juga lagi. Sakit kot. Sampai 4 kali kena cucuk sebab tak masuk-masuk. Kau bayangkan? Waktu tu one of the staff peluk aku juga sebab dia simpati kot tengok budak ni nangeh tak berhenti. 

Lepastu kaki terus kebas, tak rasa apa. Aku baring, tangan kena letak atas palang tu. Memang feeling Greys Anatomy. Doc Norleen cakap, tenang ye Yaty, Insha Allah takda pape. Aku menggigil, sejuk sampai tulang. Dah la baju hospital seksi. Lepastu aku rasa dia sapu-sapu atas perut. Lepastu aku dengar dia nak test tengok berkesan tak ubat kuning tu. Apa, aku dah tak ingat nama. Aku cakap gila nak toreh orang main test-test. Doc cakap kalau sakit gitau. Arghhhh  seriau betul la. Kalau sakit cemana. Tapi sebenarnya memang tak sakit pun.

Lepastu aku rasa la dia toreh-toreh lepastu dia godek-godek perut aku, di goyang-goyang. Aku cakap sakit la. Dia bukan sakit sebenarnya tapi macam rasa la dia goyang-goyang tu. Lepastu aku dengar Doc Norleen suruh naikkan dos khayal aku. HAHA dan dia cakap, tidurlah Yaty, mesti penat malam tadi tak tidur sangat. And the next thing aku tahu aku memang tidur lena. 

Aku bangun-bangun aku dah ada dalam labour room, aku high kot, tak boleh buka mata, aku tidur balik. Aku try lagi nak bangun, tak boleh gak. Aku cakap pun lalok-lalok tanya suami saya mana? Nurse kata dia balik uruskan uri. Pastu aku tanya saya boleh minum tak? Dia kata boleh. Dia tolong ambilkan air, bagi aku minum, pastu aku lalok lagi. HAHAHA. Aku paksa diri aku bangun pukul 1. Nurse cakap tak boleh naik atas lagi sebab BP aku masih tinggi. Aku masih tak tahu pasal baby aku. Tengok muka pun belum. Bila suami datang, baru aku boleh senyum. Dak Yang cerita dah azankan anak semua. Baby girl. Keluar dari labour room disorong dalam troli tu suara bukan main nyaring menangis kata Dak Yang. Lepastu poop. HAHA

Pukul 3, aku ditolak naik atas baru lah dapat jumpa anak. 1st time jumpa tu memang speechless. Eh, anak aku ke ni? HAHA, siap tak percaya. Lepastu tak pandai nak mushi mushi anak depan orang. Kaku je. Lepastu takda pun gambar dukung anak ke apa. Bongokkan? Masa tu macam blur. Everything was too fast. Still can't absorb. Nurse datang suruh breastfeed. Masa tu picit-picit nipple memang tak keluar setitik pu. Nurse kata bagi je baby hisap biar dia stimulate. Dia ajar perut bertemu perut masa breastfeed. Lepastu Nia pun hisap lah. Pandai dia hisap, tapi takda susu. Lepastu aku rasa macam sakit gila perut aku. Rasa macam rahim mengecut aku terus jerit cakap ambil ambil sebab aku rasa nak campak Nia dah masa tu. Sakit sangat.

Aku punya effect lepas kena epi adalah batuk. Orang lain ada yang muntah, yang pening. Kau bayangkan, dah lah operate, lepastu batuk pula. Aku rasa macam nk tercabut perut. Operate memang sakit. Nak gelak pun tak boleh. Sakit yang tak boleh nak kata. Hari ke 3 akudah kena bangun. Kaki kebas, sebab dah lama tak jalan. Nak turun katil yang senang tu Masha Allah, hanya Tuhan yang tahu. Imaginelah perut kau kena belah. Nak angkat kaki nak buka seluar pon tak boleh. Nasib toilet dalam bilik. Memang aku melakukan segala bisness dengan berdiri. Haihh, memang masih teringat-ingat rasa sakit tu. 

Itu lah dia kisah bersalin aku. Sebenarnya boleh berjilid kalau nak dicerita secara detail. HAHA, Jadi, kita berhenti dulu disini. That's all for now.





Ni je gambar Nia yang Bunda ada masa Nia lahir. Takda pun gambar dengan bunda.
Takda pun gambar fresh from oven ke apa. But, you're still my daughter.
I love you no matter what.
Fatihah Rania bt Mohd Farhan (pembukaan kesenangan)
2/9/2012
11.11 pagi
2.71 kg 54cm

11 feedback:

yUmiE AzuRa said...

overr tau ko poyati elaborate berat badan ko mcm whale.hahaha :p

Hana Soffelia said...

Aku rasa cite bersalin ni ngeri tp bila baca ko punya edisi aku ketawa smpai nk kuar air mata. haha

LisaLisut said...

ngeriiii nye aku bc perut kene goyang2. sdgkn aku yg normal with epi pn if batuk rs mcm vagina tu nk tertanggal inikan pulak perut czer. arghhh.ngeri. lariiiiiiiiiiiiii

Umie Aisya said...

ngerinye tot.xleh bygkan aku perut kena toreh tu.huhu.mmg xleh byg kalo sakit contract tp x bukak pon lg sbnrnya.xleh blah samakan berat ngn whale.lol

Allene said...

menangis.. takut... seram.. nyilu...

wpun lin da beranak 2x...
uhhuuh
tapi walau macam mana pun...
tetap kenangan terindah...

Balkidz Hunny said...

Aku sayu dalam kelakor.
Ko punye elaboration best sambil aku pun baca ikut nada dan intonasi sebetulnya dah.
Huu x terbayang aku weh camne epi camne sakit csect camne sakit kena godak perut wlaupun anak aku dah 2 tapi sakit tu mmg bleh ingat lagi2 time nak dekat beranak. Haaaaiiii laaa.

LydSunshine said...

awak, saya faham cemana rasanya bila tgk anak tu rasa mcm blur kejap. Sebab saya pun gitu. Sedangkan sy bersalin normal, sebab sakit sgt masa contraction tu, bila anak dah keluar tu, saya boleh je kuis2 sikit je dgn jari. Nurse letak atas perut saya tp saya mcm kaku je lagi. tak tau nak respon apa. hehe. boleh.

Nawal Aizad said...

Pasni anak 2nd ko mst amik gmbr before bersalin lepas bersalin tengah bersalin. Eh? Haha

Hidayati Farhan said...

yumie - mmg sgguh pun dah serupa whale. haha

hana - sampai hati x ngeri. hahaha

lisa - haha bongok sangat sampai nak lari. yup doa la normal semua. czer mmg ngeri

umie - jgn bayangkan umie. hehe mmg x terbayang

allene - hihi, mmg kenangan terindah

kidz - haha, suwit sgt nak sayu taww. mmg x terbayang kan walau ank dah ramai

lyd - haha awk pon klako gak siap kuis-kuis. hehe

nawal - haha harusss, siaplah nnt suruh doc amikkan gamba tgh bersalin

Cik Hazz said...

jenuh nak ngabiskan baca. macam-macam rasa ada. tapi tergelak lah lebih sebab ayat u kelako. hahhahaha.. finally, dapat baca cerita lahir Rania :)

Hidayati Farhan said...

haahahaha, nia dah berlarik dah baru cite cemana dia lahir. kahkah