Monday, August 26, 2013

Kerja Sampah

Last week, sambil mark buku murid, saya dengar mereka bersembang

S - Ayu dapat pensel ni masa ayah dia kerja sampah ( sambil tunjuk-tunjuk mekanikal pensel Angry Bird)

Their conversations caught my attention, lalu saya tanya

dapat apa?

S - ni ha cikgu, pensel ni Ayah Ayu jumpa masa kerja sampah.

Ayu - saya pun dapat pen jugak

me - kerja sampah tu apa?

S - Alaa kerja kutip-kutip sampah tu cikgu (Alam Flora)

Sayunya hati bila dengar ini. Itu buat saya tersedar, dalam saya kadang-kadang merungut dan bersungut sebab ada kehendak yang belum tercapai, ada seorang kanak-kanak yang tersangat gembira dengan pensel yang ayah dia pungut dari tempat sampah.

Saya tahu such occupation does exist, cuma saya tak mengenali orang-orang yang bekerja mengutip sampah tu secara dekat. Bila ada anak murid saya yang bapanya bekerja sebagai Alam Flora ni, baru saya tahu, how they live their life.

Ya, dia penerima Kumpulan Wang Anak Miskin, dan juga RMT.

Saya, sepatutnya lebih dari bersyukur dengan apa yang saya ada.



- Posted using BlogPress from my iPhone

8 feedback:

cik yaya said...

ahh..rasa nak pergi peluk budak tu!

nurul harnani said...

nice entry. simple yet meaningful.

kirim salam peluk cium pada anak murid yati ye.

Assalamualaikum :)

Jumria Alimuddin said...

salam...
1st terbaca tajuk tu tertanya2 apa tu kerja sampah...1st impression ialah benda negative...
ternyata aku silap...
thanks for the entry :)

Sarah Veelara said...

Ahhh sayunya.sebak dada

Sarah Veelara said...

Ahhh sayunya.sebak dada

~Lieza~ said...

Kdg2 mmg kita slalu trlupa brsyukur.. Thanks for the meaningful entry... Reminder utk liza supaya sentiasa brsyukur... =)

shahefhariza said...

kdg baju pon ada yg dorunk amek dr sampah yg kite buang taw..pnh jumpe.then bdk tu jwb pon sme..ayah amek masa keje kutip sampah..cantik kan...huwaaaaa

n0rraslida alias said...

alahai.. yati thanks for this entri! mmg touching!