Friday, December 27, 2013

walid in-charge

Bila bunda nak exam, bunda memang act like mem besar only. Gayanya macam nak baca satu buku teks, padahal dapat buat nota ayat dah berhenti, telek hp sambil baca whatsapp beribu-ribu ayat. Macamlah soalan exam nanti berdasarkan perbualan dari whatsapp. Sebab tu kadang-kadang walid jadi diktaktor bersifat kuku besi. Hp bunda jadi tawanan perang. Kadang-kadang walid join sekali reply whatsapp bunda. Aik aik aik, Over sangat walid tersebut. Sampai kadang-kadang kawan bunda confuse, bunda ke walid yang reply neh.

Bunda memang tak uruskan Nia langsung. Dari bangun tidur sampai Nia tidur balik semua walid yang uruskan. Nia mandi, Nia poo poo, masak nasi Nia semua walid. Kalau Nia nak bf baru cari bunda. Kalau walid boleh bf mungkin khidmat bunda tak diperlukan sama sekali.

Tapi bunda ada hati perut. Bila tengah-tengah malam Nia nak shushu, memang bunda lah yang bangun, sekali tukar pampers. Tak sampai hati nak kejut walid. Or else mungkin bunda akan dilesing oleh walid sebab too much sangat bersenang lenang.

And this is the aftermath



Dua beranak yang ketiduran.

Esok dan lusa final exam untuk sem 3. Semoga bunda menjawab soalan takda ragu-ragu sebab tidur bunda pun berbantalkan nota.

Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, December 18, 2013

Jalan Saya Tak Mudah

While waiting for Darling Husband to arrive, marilah kita mengarang barang sebaris dua ayat. Sebab, dalam sehari tah berapa kali suami keluar masuk belog isteri dengan harapan ada entry baru. Kadang curi-curi tengok beliau sedang browsing web apa, mesti ada satu tab belog isteri. Hahaha. This is for you husband.

Kelmarin hari tu, saya ada mengutarakan kekecewaan saya sebab tak belajar pandai-pandai and tak dapat study overseas. Bergabung dengan Kak Mus and Acik. Tapi, Kak Mus dapat study German kot. Siap masuk salam perantau lagi. HAHA. Tak habis-habis dengan salam perantau. Acik pulak UTP-ians kot. Kerja dalam KLCC. (Hikhikhikhikhik)

Well, saya tidak dilahirkan dengan kebijaksanaan yang luar biasa. Macam Adi Putra ke, Safiah ke, Amalina ke. Am just tipikal budak kampung dengan pencapaian yang average. Being pelajar luar bandar, cikgu-cikgu akan motivate us untuk belajar rajin-rajin, belajar tinggi-tinggi, boleh pergi tempat orang, explore the world, otak lebih berkembang. Jangan duduk dekat kampung saja. Tu macam propaganda yang disematkan dalam hati kami.

So, dalam kepala otak saya dah imagine, kalau aku belajar rajin -rajin nanti aku boleh masuk sekolah bagus-bagus, nanti aku boleh pergi luar negara, main salji. Tipikal gadis kampung, membayangkan

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, November 2, 2013

while waiting

hai there. i missed my blog damn much. banyaknya nak cerita. macam-macam nak cerita. tapi as usual. semua tersimpan dalam draft. draft tu pula tersimpan dalam hati. dia jadi dalam hati ada draft instead of dalam hati ada taman. sebab rempit-rempit je yang dalam hati dia ada taman macam adnan sempit. nampak tak? nampak tak? sekali dapat lepas gian, menggoreng tak ingat dunia.

actually tengah tunggu dak yang yang sibuk ajak keluar, tapi sibuk gak basuh toilet. nak keluar ke nak basuh toilet? syaitan dah bisikkan amarah dalam diri. tapi saya dengan tangkas dan pantas menghalang bisikan syaiton. hiaghhhrttt hiaghhrt.

saya rasa saya dah hilang skill berblog sebab saya rasa tak kelakar langsung entry ni. tapi dah alang-alang menaip biar sampai entry publish.

ok da da, dakyang dah siap basuh toilet. toilet dah bersinar like ting ting ting sampai silau mata. dia siap cakap esok nak bersihkan bilik pula. nak vacuum n mop. aikk, nampak sangat yang isteri dia macam tak boleh pakai sangat. tapi takpa. ni bilik dia. bilik saya memang everyday bersih. sampai habuk pun segan nak singgah. kahkahkah.

apsal ada bilik dia dan bilik saya? takyah tahu. haha kerek tak?

- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, August 29, 2013

Birthday Anak JEEE Pun

Anak tu bukan tahu apa pun lagi. Kalau kita buat biasa-biasa je, dia tak rasa apa pun.

hey hey hey sayang, tak tahu yang namanya kamera boleh simpan foto ribu-ribu dalam memori ya? Nanti bila dah besar dia tengok kek hari jadi dia kek span saja pastilah dia berasa sedih bukan?

tapi saya takdalah merancang sebuah majlis di hotel dengan tema glam rock chic. saya bukan marion caunter. sobss.

eh yaty tu kan hari tu ada mem publish sebuah entry berbentuk keinsafan. kenapa lah hari ni dia dah lupa daratan? HAHAHA

taklah, saya cuma stress bila memikirkan ahh byknya nak buat, nak cari, nak bayar.































apsal semua kek pun cantik? denggg!!! -photo ihsan sapna-

tapi pasti anda semua dapat teka apa kesudahan untuk si mata rambang ni. dia mesti end up beli kek secret recipe. trust me. KAHKAHKAH



-Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, August 28, 2013

My Bimbo Moment

Semenjak dia ni ada blogpress, hari-hari dia ni update blog. Well, biasalah, middle name dia ni hangat-hangat tahi ayam. Nanti sikit hari blog dia ni jadi suam-suam kuku. Lama-lama blog dia ni jadi rumah spider. Haa, bolehlah datang selalu nanti kalau nak jumpa Tam. ok tak kelakar.

Bimbo moment saya bermula bila emak mesej minta dibelikan bayam dan cili.

OMG OMG OMG

Bayam tu yang macam mana rupa dia. Maaflah kalau rasa saya poyo sangat. Tapi saya bukan seorang yang mesra sayur. Kalau makanan ada sayur pun saya pilih-pilih letak tepi. Sayur yang basic saya kenal. Atau yang rupa dia lain dari yang lain. Kalau sayur yang macam berdaun ni, semua saya nampak lebih kurang. Tukar nama saja.

Kalau di hypermarket, dia ada label. Pejam mata je saya ambil. Kalau kat kedai Acheh, takda siapa ambil berat tentang label. Please take note ye peniaga. Bukan semua orang kenal sayur like sayur who?

Jadi saya yakinkan diri saja ketika mengambil seikat sayur. Saya bawa pergi kaunter lalu tanya, ni bayam kan? Semua yang berdiri sekitar jarak 2 kaki dari kaunter froze like main patung-patung kena cuit siapa gerak dia jadi. HAHAHA. Semua pun mempandang secara curi-curi lalu judge dalam hati. Siapa yang bimbo sangat tak kenal bayam ni? Mariah Carey ke?

Well hello, saya terer masak nasi ayam. Tak caya tanya Fira, Lisa, Fiena, err Dak Yang. Even KR pun kata nasi ayam saya enak. Nasi ayam tak pakai bayam lah bukan? Jadi there's no reason whatsoever untuk saya mengenali bayam atau mempakai bayam dalam masakan.

Itu sawi, bayam dah habis.

Saya kenal sawi, sawi ada sana. Pasti ada komplot nak kenakan aku lah ni. Cisss


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, August 27, 2013

'Kakak Datin'

KAHKAHKAH

Nah, bacalah




Dah la mensalahgunakan nama FIL untuk dapat attention. Dasar attention seeker.

Waktu ni memang sangat bosanlah makna dia sampai kepochi sangat nak tegur-tegur artis. Dah la panggil Kakak. Mujurlah dia tak melenting nak saman ke apa. Nanti tak dapat duduk free kat Melaka lagi.

Dak Yang cakap kalau kita takda bajet sangat nak pi holiday, paling-paling kita boleh pi Melaka and stay kat Puteri Resort for free.

Heh, saya nak duduk Hatten pulak la lepas ni pleaseee 😔

- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, August 26, 2013

Kerja Sampah

Last week, sambil mark buku murid, saya dengar mereka bersembang

S - Ayu dapat pensel ni masa ayah dia kerja sampah ( sambil tunjuk-tunjuk mekanikal pensel Angry Bird)

Their conversations caught my attention, lalu saya tanya

dapat apa?

S - ni ha cikgu, pensel ni Ayah Ayu jumpa masa kerja sampah.

Ayu - saya pun dapat pen jugak

me - kerja sampah tu apa?

S - Alaa kerja kutip-kutip sampah tu cikgu (Alam Flora)

Sayunya hati bila dengar ini. Itu buat saya tersedar, dalam saya kadang-kadang merungut dan bersungut sebab ada kehendak yang belum tercapai, ada seorang kanak-kanak yang tersangat gembira dengan pensel yang ayah dia pungut dari tempat sampah.

Saya tahu such occupation does exist, cuma saya tak mengenali orang-orang yang bekerja mengutip sampah tu secara dekat. Bila ada anak murid saya yang bapanya bekerja sebagai Alam Flora ni, baru saya tahu, how they live their life.

Ya, dia penerima Kumpulan Wang Anak Miskin, dan juga RMT.

Saya, sepatutnya lebih dari bersyukur dengan apa yang saya ada.



- Posted using BlogPress from my iPhone

Ihsan Suami

HAHAHA. bukan, nama suami saya bukan ihsan. tapi dengan ihsan suami saya dapat update blog macam ini.

kalau suami baca ni harap beliau gembira sebab beliau hari-hari masuk blog isteri harapkan update. bukan apa pun, sebab lepastu nak counter ape isteri tulis.

tapi bangga juga sebab blog isteri sebaris dengan blog-blog hebat kegemaran suami macam agenda daily, malaysia kini, papagomo, paultan, mudah.com (aik) dan uncle seekers (aik aik aik) tapi takpa, gembirakan isteri juga dapat pahala kan Yang?

here is my 1st entry using blogpress


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, August 15, 2013

Tuhan Bayar 'Cash'

Tiba-tiba hati rasa nak conteng blog. Lalu hati memberi signal pada tangan, jangan malas-malas sangat. Pergi conteng blog sana. HAHA.

Belum ada mood lagi mahu mengarang kisah raya. Cuma mahu bercerita secara random.

Kadang-kadang kita pernah jadi insan teraniaya bukan? Ye, saya pun pernah menganiaya orang. KAHKAH. Hoii tak kelakar lah kisah aniaya orang di buat ketawa. Tapi, itu di namakan win-win situation. Kau buat aku? Haruslah aku membalasnya semula. Tapi again, tu zaman dulu. zaman jahiliah. Aku macam bertindak ikut hati. Tapi hati aku ni macam ada sedikit mulia. Walau teruk orang buat aku, aku ni siap mintak maaf kat orang tu. See, mulia bukan? boleh jadi tauladan.

KISAH 1

Macam-macam dia cakap pasal aku. Dia kata aku minah meroyan dekat status FB dia, aku ni takda pilihan lain lah. Too bad sanggup terima orang yang dah sakitkan hati aku lah. Suka meminta-meminta lah. and the list goes on and on. Tapi aku diamkan je. Keinginan nak membalas dan mengeluarkan fakta-fakta sahih tu ada. tapi aku pendam, sebab gaduh dengan orang macam ni tak membawa ke syurga. Dia siap cakap, dia takkan mintak maaf dekat orang-orang yang di pernah sakitkan hati ni sebab bukan salah dia. Takpalah, mungkin dia polis sebab selalu betul. 

Walau dah bertahun-tahun berlalu, aku masih ingat setiap ayat yang dia tuju kat aku. Maknanya apa? Maknanya ingatan aku kuat sebab banyak makan kismis minda lah ni.

Tapi, apa motif sebenar aku buat entry ni? oh, aku nak cakap, doa orang yang teraniaya selalu termakbul. Cepat atau lambat saja. Aku pernah doa mohon kau pergi meninggal lepastu tiap hari check paper, ada tak masuk news. Again. Waktu tu aku di zaman kegelapan. Waktu tu Prof Muhaya belum giat bagi ceramah yang menginsafkan aku sekarang. HAHA.

Lepas dah bertahun-tahun aku macam ingat-ingat lupa dah semua yang jadi. Aikk sebut ingat-ingat, maknanya banyak lagi ingat dari lupa. Ciss. Aku pun takda lah ambik tahu apa yang jadi pada si penganiaya ni. Apa jadi ek pada dia? HAHAHAHA. Mesti rasa sakit hati membaca entry berciri tergantung macam ni. Keluar kau Yaty!!!

KISAH 2

Aku ingat lagi, kau dan geng-geng kau mengata aku macam-macam kat twitter, kat fb. siap perli-perli aku kat group. Kan aku dah cakap, aku makan kismis minda, so, aku ingat setiap inci perbuatan kau. Bila aku diam, kau makin la ligat bakar-bakar line aku, biar aku balas setiap kutukan kau. Siap cakap aku lalat lah langau lah.

Aku tau memang bukan kau sorang, tapi masa tu kau ala-ala queen bee macam dalam cerita mean girls tu. Padahal kalau kau tanya aku secara personal macam kawan kau (waktu tu) buat, mungkin kau takda salah faham. Tapi pergi lantaklah. Buat apa aku nak fahamkan orang yang berfikiran dangkal macam kau kan? 

Lepas aku explain dalam blog aku secara terang-terang kau cakap aku busukkan nama kau. Wahhh, nama aku yang kau dah busukkan kau tak kira? Kau tabur fitnah pasal aku? Kau tak kira? Kira macam aku lah kena jaga air muka queen bee? Pergi mati. 

Aku ingat ayat kau sampai sekarang, nyah kau lalat dari hidup aku. See, thank you kismis minda. 

Macam lah hina sangat aku ni sampai nak samakan aku dengan haiwan, kau lah yang paling besar masa tu. Paling diva. Jadi leader kepada semua pengikut kau dalam group.

Aku kenal kau pun tak. Sejarah kisah kau muncul dalam hidup aku pun sebab kau yang rajin sangat nak komen-komen entry aku. Kalau tak, aku memang tak mengenali kau siapa. Lepas dari kes dulu, aku langsung takda ambil tahu pasal kau. Until recently aku terbaca blog seseorang, dan there you go. Hidup ni macam roda, kejap kat atas, kejap kat bawah.Kejap kau berdiri megah singkirkan aku, kejap lagi, aikk dah tersingkir pulak?

Tak, aku tak menangguk di air keruh. Aku tak ambil kesempatan pun err alahh sikitlah, sikit. Walau dah beberapa tahun berlalu, aku simpan semua kemas dalam lipatan hati and i wished i never knew these people. Sebab aku jumpa lagi ramai nice people compared to them.

Tapi aku pilih hari ni untuk meluahkan rasa. Aku taknak sentuh apa yang jadi antara kau dengan orang lain. Tu masalah kau. Aku cuma nak tanya, apa kau rasa sekarang?

Sekian, 

yang benar,
(insan teraniaya)

Wednesday, June 26, 2013

Kadang-Kadang Kita Perlu....Abused the Power

Entry ni dah lama tersimpan dalam hati. Bukan dalam draft. Dalam hati. Sebab dah banyak sangat mengarang dalam hati, kena publish satu dua juga dalam blog. Maka di sinilah saya di hadapan laptop, mengarang dari hati yang terdalam

Oyya. Assalamualaikum.

Tak, jangan worry. Ini bukan entry rembesan air mata mentangisi suami yang mellow dan membosankan khalayak. Ini entry menyatakan kesakitan hati yang teramat. Dah lama rancang nak mentulis. Dan seperti yang saya katakan di para atas. Takyah nak repeat lagi ayat yang sama boleh Yaty? Ok, move on

Kejadian New Moon di langgar bas persiaran tu dah lama sangat. Saya kira almost 2 months. Ya, 2 months. You heard me. Dan sebenarnya, bengkel dah siapkan kereta tu lama dulu. Tak cecah usia 2 bulan pun New Moon dalam bengkel. Tapi sampai sekarang, bayang New Moon tak kelihatan pun di porch rumah saya. Ya, you heard me. Tak kelihatan. You wanna know why?

Sebab ada seorang SARJAN XX yang I do not know what type of disease that he had yang menyebabkan dia cuti setiap kali JUMAAT. Ya, you heard me. SETIAP KALI JUMAAT SEJAK 2 BULAN LALU.

Marah tak? Marah tak?
Ok, tak marah takpa.

Tapi aku marah sebab dia bukan mensusahkan diri dia, TAPI diri aku dan diri suami. Bila tinggal satu kereta, kau faham sajalah situasi dia macam mana. Malas nak cerita panjang. Tapi aku nak cerita gak. Dak Yang kena balik Ganu naik bas, beliau kena tumpang orang sana sini nak pergi kerja, nak keluar makan pun payah. End up terpaksa goreng ayam tak sedap. Eh, sorry Yang. HAHA. Kalau beliau guna kereta pulak, aku yang kena susah pulak. Kena pinjam kereta abang, abah, abah mertua. Kau tahu tak meminjam harta orang tu susah dan malu.

Ahhh, mesti kau takda tahu sebab kau sibuk cuti every Friday.

Lagi, saya sangatlah jatuh kasihan dengan suami yang kena ulang alik balai polis XX dekat KL dengan jammed, takda parking segala. SUSAH TAHU!! Tu belum lagi bila suami tanya kaunter bawah, dia kata Sarjan XX ada. Bila sampai atas jadi takda. Siap kena layan tanpa kemesraan lagi. "Kau tengoklah tempat dia tu, ada orang ke tak? kalau tak, takdalah" Ini lah yang di katakan slogan cekap.Mesra Sangat dan Betul? Biadab

Aku tak pernah anti pak polisi. Aku takda masalah dengan kepolisian. Tapi bila kita sendiri mengalami situasi yang macam dianiaya, kau rasa patutkah aku memuji? Tak semua polis macam ni lah hayyoh tapi Sarjan XX memang menguji kesabaran. Dia dah siapkan semua report kecuali gambarajah kasar or lakaran kasar or i do not know its name. Apa motif dia tak lengkapkan report ni hanya Allah yang tahu.

Pernah yang kami diberitahu Sabtu lepas turn Sarjan XX ini bertugas 24 jam sebab Jumaat dia dah cuti. As usual. Bila suami call Sabtu tu as usual jugalah, dia bagai chipsmore. Hilang begitu saja. Like magic. Ting ting ting.

Suami dah tak boleh sabar, eh sebenarnya suami masih ada sabar. Isteri yang hilang pedoman. This is it. Kita perlukan pertolongan. Bila in laws dah masuk campur dengan pertolongan beberapa pihak. Keputusannya. Tat tat tadaaaa

Hari Selasa dah siap. Hari Selasa for God sake!!
Kami tunggu sampai 2 bulan, in laws tolong settle kan dalam 2 hari. Nampak tak? Nampak tak?

Kalau boleh, suami tak mahu lah guna kan sesiapa untuk settle kan masalah ni. Benda remeh. Tapi nampaknya sangat silap. Dan Sarjan XX pon sangat silap nak main cak ba dengan suami. Hari Selasa tu kemain lah Sarjan tu call suami dan bermanis mulut. Lembut gigi dari lidah. Hari Selasa tu juga Abah Mertua pergi balai ambil benda tu.

Ahhhh aku geram, kalau dia call aku memang lah dia. memanglah. Memang aku hilang pedoman maki dia berbakul-bakul macam tak ingat Tuhan. Lepastu aku mintak maaf lah sebab aku macam malas nak menanti dia di pintu syurga. HAHAHAHA

Jadi Insha Allah, Jumaat ni dapatlah New Moon keluar dari bengkel. Lepas ni New Moon akan jadi warga Ganu. KAHKAH, saya sudah nekad sebulat hati untuk serahkan New Moon pada Dak Yang. Mungkin kita boleh keluarkan entry saying goodbye pada New Moon. Mungkin lah sebab tah kapan lagi mood rajin datang macam ni. 

Ok, Chiaooo


Monday, June 17, 2013

Yesterday.....

Adalah hari yang sangat menyesakkan dada.

I don't know about others, eventhough I survived the LDM for 1 and a half years now, still akan ada waktu yang secara tak bagi salam kita akan mentangisi pemergian suami. Akan rebel tak nak bagi suami pulang. Akan keep saying, kalau saya isi borang pindah, saya nak confirm dapat!! Tolong usahakan. Begitu diva ayat tersebut, tapi saya serius. Saya bilang pada suami, go seek the strongest cable that we can use. Cabel paling cekang bak kata Mat Luthfi. Akan buat-buat pelbagai trick untuk lambat hantar suami ke stesen bas (dengan harapan suami tertinggal bas dan takyah pergi kerja esok hari, lepastu kita sama-sama makan hati. HAHA) Akan tak bagi suami bawak dua-dua kereta sebab taknak bagi beliau pergi kerja. Apa punya lame trick tersebut.

Heyy heyy heyy... tahukah anda yang New Moon saya accident lagi. Kali ini bas sondol dari belakang. Waktu kejadian suami yang drive di Tol Jalan Duta. Baru mahu enjoy my New Moon, sekarang hati memang dah remuk betul tengok New Moon kena langgar. Saya cakap siap-siap saya dah tak mahu New Moon. Suami dah setuju nak let me drive Mr. Vi dan beliau bawak New Moon balik Terengganu. Tapi hati saya macam terbelah-belah nak serahkan New Moon pada suami terus sebab New Moon is my 1st car, walau seposen tak menyumbang. Tapi takpa. So, I told him, Saa taknak New Moon, but you can't have it either. KAHKAHKAH, begitu buruk siku perangai isteri. (Apa punya annoying kau letak nama kereta kau Yaty? HAHA kalau saya punya 4 kereta memang cukuplah Twilight series)




Ok ok, kembali ke cerita sedih
Walau dah tahu every week akan say hai and goodbye. Tetap juga mahu merembeskan air mata.

Semalam adalah waktunya.

Sejak dari suami sampai, dalam hati semacam tak mahu pisah-pisah lagi. I had enough. LDM ni sangat mensesakkan dada. I just want to be with my husband where ever he is. Dengan Nia yang dah kenal mana Walid, mana Bunda. Semuanya saya rasa makin payah.

Sebab bila Walid ada, beliau yang akan change diapers di tengah malam or bangkit untuk buat susu. It help a lot. So, saya rasa sedikit berat bila takda suami untuk membantu. Plus, semalam Nia cirit birit dan demam. She's a bit cranky and clingy. Saya jadi penat. Bila naik bilik untuk tidur, kepala dia terpusing-pusing cari Walid. I can't help it but cried my heart out. Sambil susukan Nia sambil tersedu-sedu call suami. Saa taknak macam ni. Saa taknak jauh-jauh. I keep repeating that sentences over and over again. Padahal bas suami baru gerak beberapa langkah, tak keluar border Selanor pun lagi.

Ahhh, *lap air mata atas keyboard*

Tak tahu kenapa hati sensitif satu macam. Maybe I realize yang hidup tanpa suami di sisi adalah sucks.

Wednesday, June 5, 2013

I Am Ready?

Last week seminggu duduk Terengganu. Sebenarnya takda pun dalam plan. Last minute decide nak ikut Dak Yang ke sana daripada terbosan-bosan seminggu tanpa agenda. Dalam hati rasa, why not to give it a try. Pindah Terengganu dan bina keluarga bahagia macam lagu Saujana oh ayah, oh ibu dengarlah rintihan...

Plus, dekat Gong Badak dah ada Giant baru. Hampir sikit dengan rumah. Dekat Giant baru ada Cool Blog (Dak Yang panggil kedai ice cool. tah pape) dengan Secret Recipe. Itu pun dah boleh buat saya happy T___T. Hampir tak hampir almost 30 minit juga. Jadilah, daripada Tunas Manja. Hahaha. Dulu saya fikir Tunas Manja ni kedai jual barangan bayi. Dah excited nak ajak Dak Yang pergi. Rupanya Supermarket.

Jadi saya pun dah membulatkan hati, bulatkan tekad bulatkan badan (?) dengan keputusan ni. Akhir tahun nak isi borang pindah!!!! MESTI!!!!.

Yang buat hati ni macam tak keruan bila fikirkan anak. Siapa nak jaga anak? Sudah lah Rania ni semacam manja terlebih sebab nenek jaga. Bila pergi kenduri MashaAllah, air mata berlinangan. Takut sangat dengan orang. Macam
mana hati ni rasa nak tinggalkan dengan orang lain? Saya terbayang-bayang muka sedih dia cari Bunda. arghhhh tu lah bayang-bayang yang membantutkan hasrat hati nak pindah.

Ya Allah mohon di berikan jalan, permudahkan urusan, dilindungi dari kejahatan.
Jalan mana harus dipilih??

yang benar,
HAMBAMU

Ingin Kembali

Bila baca entry lama-lama, syok sendiri habis. siap tergelak-gelak sendiri. Kan seronok bila baca moment yang dah berlalu tapi rasa masih fresh lagi (?) ahhh, akar tunjang ceritanya aku rindu hendak menulis, menggoreng ayat, mensidai gambar dan semua-semua lah. Aku bertekad ingin kembali ke persada penulisan, biarlah masih punya readers atau tidak yang penting boleh di buat kenangan kelak. Nanti Nia boleh join gelak sekaki. So, inilah permulaannya... Semoga entry yang tak seberapa baris ini boleh jadi penguat semangat, memotivasikan, memangkin azam yang jitu. fuhhhh *tiup kuku*

Kau bertanding dun mana?

Saturday, March 23, 2013

Mid Term

esok ada mid term. sejujurnya, kali ini aku tak bersungguh sangat. tak tahu nak hitamkan apa esok. hitamkan dahi mungkin. sebab tahu semua MCQ esok, tu yang namanya take things for granted.

bila melihat ini lagi la

rasa nak join sekaki. anak walid sangat -__-

Thursday, March 21, 2013

i test 5

Ehem kalau aku berjaya post entry ni aku memang ah, kategori hebat sangat. Mohon ada yang bertanya aku update blog pakai apa sebab terer nau. Ok, riya' malas layan. Ehhh, ni yang fed up kalau riya'. Aku tak reti nak enter ke bawah. HAHAHA. Boleh la gelakkan si dungu yang buta IT yang taip entry 1 perenggan. Ni belum Kira autocorrect yang annoying gila. Pfffttt.

Ok, da jumpa camne nak enter. Ianya dipanggil return bimbo. Bai

From i-phone-5-minus-s with love

Wednesday, March 6, 2013

WW- Rania's Achievement After 6 Months

#proudbunda #betterlatethannever

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, March 4, 2013

Library yang WOW!!

It's been ages since the last time i made a visit to library. Perpustakaan Awam to be specific. Perpustakaan kat sekolah tu tak di kiralah sebab bawak budak masuk library, jerit sana, marah sini habis dah 30 minit. Budak pun tak khusyuk nak baca buku. Cikgu asyik dok pekik kat telinga depa. HAHAHA bingit tau dak?

So, demi assignment yang terbaru ni, i drag my lazy a** to make a visit to the library. So i've heard, library dah berpindah. The one yang dekat dengan muzium tu dah takda. Thank God sebab creepy sangat tempat tu. Ditambah dengan pameran hantu jin dan sedara mara not so long ago, buat saya rasa macam pergi rumah hantu instead of masuk library.

Jadi, persiapan awal dah dibuat. Google jalan nak pi sana, sadly takda map pon disediakan. Tanya orang sana sini, then am ready.

Kata kunci dia kena masuk Kelab Golf Seksyen 13 tu then ikut signboard. Easy right? Saya dengan penuh keazaman dan semangat yang jitu ikut signboard PPAS,PPAS. Sampai lah dekat pintu gerbang KGSSAAS tu aku yakin aku dah sampai. Jalan terus sampai hujung, jumpa jalan mati. Aikkk? Takda pun library? Satu-satunya simpang yang ada ialah simpang menuju ke padang golf.

Mana library baru canggih 6 tingkat siap wayang dan gym segala seperti yg digebang-gebangkan? Ghaib kah?

Tak puas hati, aku keluar dari jalan mati, kot-kot ada simpang kat depan-tapi-aku-tak-perasan. Still, nada. Aku siap sampai jalan besar dan tak tahu nak hala mana. Last-last aku u turn lalu depan Pecel Lele Lela. Ohh, kat sini rupanya tempat si Lin cakap tu. Hoii hoii, cari library jumpa tempat makan? HAHAHA.

Call my husband countless time. Not helping at all. Beliau kata dekat deret kedai lah, dekat simpang surau lah. Tapi signboard dia hala ke dalam KGSSAAS tu. Signboard don't lie. Tajuk lagu Beyonce yang baru. So, i tried again. Mungkin simpang tu tersembunyi di balik pokok merimbun? Again, saya tiba di jalan mati. Heii heii, kalau saya mengerjakan umrah ni, dah tentu dapat satu umrah. Ni tawaf tujuh keliling dekat KGSAASS ni pahala apa pun tak dapat. Habis minyak dengan tenaga saja.

Saya masih refused mahu cuba simpang ke padang golf tu sebab nanti malu dengan Datuk Tan Sri segala, apasal ada Pompan bawak myvi masuk padang golf ni. Haaa kan malu, kan malu. Yang signboard pula mati sampai simpang depan je. Ingat dalam tu takyah signboard? Ingat semua orang terer cari library? Kesian dekat orang yang low self esteem macam saya ni yang takut dengan orang kaya kalau tersalah masuk padang golf!! Pffttttt

Di tawaf ke tujuh, saya cuba masuk juga ke simpang puaka tu. HAHAHA sebab husband cakap, pergi club house and asked people there. Diwaktu itulah saya nampak banner lusuh hidup segan mati tak mahu yang cakap ada program di PPAS (Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor) FINALLY! FINALLY!!!! God answer my prayer. Drama sangattttt.

Di sebalik kehijauan, tersergam sebuah building yang sangat WOWWW, yang sangat canggih dari the previous haunted-library-mansion. Tak sabar sangat nak masuk dalam.

Kalau dekat luar dah kagum, dalam dia lagi la buat saya kagum kali doploh. Sampai tak sempat nak capture gambar sebab mulut dah wooww wooww berpuluh-puluh kali. Saya yakin, saya bukan di Malaysia. HAHAHA.

Tapi bila dah kagum sangat sampai tak tahu saya patut pergi level berapa untuk cari buku pendidikan. Saya pun follow sorang student ni naik tingkat 2. Kalau nak masuk, kita kena buka kasut, masuk dlm beg yang disediakan. Saya pun laju-laju masukkan kasut dalam beg dan pusing-pusing kat dalam. Interior design dia sangat canggih.

Lalu si kampung browsing every sudut sambil heret beg kasut. Haha, sebab takda orang boleh la act like kampung-kampung only. Tapi section yang di cari takda. Saya tanya student yang saya stalk tadi. Dia kata di tingkat 4. Saya pun naik sampai tingkat 4. Ingatkan nak kaki ayam je naik escelator sambil heret beg kasut, tapi dia dah warning suruh pakai kasut bila naik escelator tu. Kena la pakai buka pakai kasut. Buang masa disitu. Kalau kita anggap library ku rumah ku kan lebih mudah. No?

So, korang pergilah library canggih tu. Rasa macam rugi kalau tak pi. Kalau bukan nak baca buku pun, pi sesaja untuk kagum kagum dan wowww wowww banyak kali. Dia buka 7 hari seminggu. Hari Isnin buka pukul 10 smpai 5 petang. Hari lain 9.30 pagi sampai 5. Kalau nak buat kad, guna IC ja. Wowww lagi kan? Hahahaa.

Ok, dah habis. Soalan minggu ini, ce kira berapa kali guna woww dalam entry ni? Ok, malas layan.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, February 18, 2013

Rania's First Solid - Apple Puree

Hari ini dalam sejarah ketika berusia 5 bulan 2 minggu dan 4 hari, saya sebagai bunda yang tak tahan godaan tengok sana sini share resepi solid food anak. Sana sini dok gebang blender apa yang elok telah memberi anak makan.

Jadi, apa kaitan blender dengan beri anak makan wahai Yaty yang bijak bestary?

Jawapan dia, takda kaitan sangat. Ianya lebih kepada nafsu first time mother yang kalau boleh semua yang dijual di kedai bayi hendak dibelinya. HAHA. Takyah pandang serong sangatlah. Esok kalau anda di dalam kasut saya, tahulah.

Ok, kembali kepada cerita solid food kita. Semalam saya dah study, apa jenis makanan yang sesuai untuk diberi kepada bayi anda. Saya mulakan dengan apple puree. Saya guna apple 3 biji RM9, potong separuh, buang kulit, biji, tangkai dan kukus beberapa minit. Lepastu blender pakai pengisar kering kepunyaan emak dan walla, halus apple puree saya.

Bersenjatakan Mangkuk, sudu, bib dan bumboo seat, semua hadiah yang orang bagi tempoh hari. She's ready.

Rania enjoy her first meal. Mula-mula tu tergedik-gedik kepala dia menahan masam apple tu. Lama-lama ok dan super excited. Asyik tergelak-gelak dan riuh dengan mulut dia cerita tah hapa. Bila saya tahu dia kenyang? Bila dia mula menyembur kan apa yang dia makan kemudian gelak gembira. Memang bunda urut dada saja.

Dulu saya ni adalah tekad dan azam nak memiliki Beaba Babycook sebelum Rania mula makan. Sebab nampak tempting sungguh gadget itu, tapi bila di hitung-hitung berbaloi ke nak spend too much untuk blender, lagipun bukan selamanya anak makan puree. Lalu saya matikan niat. Saya aimed yang murah-murah macam Avent atau Little Bean punya. Tapi bila ada bad review buat saya rasa tu semua tak perlu. Lalu, blender Philip emak dan pengukus from Ikea yang jadi pilihan. Goodbye Beaba Babycook. Akan ku sambar dikau bila duit aku dah tak tahu nak buat apa kelak.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, January 12, 2013

Surprised, Surprised, Surprised!!!

SELASA

When he called and asked dekat bawah ke kat atas (bilik)? Saya tak syak apa-apa. Saya pun cakap lah, dah naik bilik bawa anak sebab niat di hati nak mentulis belog. Sebab tu bawa anak naik atas siap-siap.

Habis siapa nak buka kan pintu ni?

*muka terus glowing bak sunshine* ohh, ada kat bawah ke? Kejap-kejap

Baru nak lari turun Rania dah ekk ekk. Tak dapat nak lari buat drama Hindustan sebabak. Tau-tau je taw dia ni. Lalu call emak minta bukakan pintu. -___-

Blogspot? Terus klik pangkah KAHKAH

KHAMIS

Bila anda menjalani LDM, You'll never expect to see your husband waiting for you at the front gate smiling. Once in a blue moon, when it happened, you'll feel like jumping out from the car immediately and hugs him. Well, at least I am the one who feel like it.

Memang takda dalam fikiran pun will see him there, and there he is waiting for me. Saya pun act like kera dapat bunga only. Tersengih-sengih. Macam tak cukup mulut nak senyum lagi and he is smiling back. OMG OMG OMG. Rasa nak pingsan. This is the reason why I married him. He knows how to suprised me and makes me happy when I least expect it.

Jadi, malam itu kami live happily ever after. Tak memasal. HAHAHA.

Dak Yang sanggup missed one class pagi Jumaat tu demi nak spent time with his little family ni. Kami keluar bawa Rania jalan-jalan. Padahal pi cari susu je pun. Kihkih. Dan saya rasa ultimate happiness in 2013. Serius.

I miss you husband, i missed you now since you've been missing for like almost 12 hours and I almost make a police report and tell Rania that her walid is gone. And all sorts of drama melayu can't stop playing in my mind. Losing husband, become widow, orang kampung pandang serong blablabla.I hate it, I hate it. Gonna blog about that later with the title Anxious wife perhaps?

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, January 10, 2013

Manehnya 2012....

bila

1// ...suami dapat panggilan temuduga and he nailed it walau hanya kontrak setahun. (tanpa pertolongan orang dalam mahupun cabel-mabel. Rezeki anak dari Allah) Terpaksa berpisah beribu batu... jauhnya alleycats, demi kestabilan ekonomi keluarga, kita kena redha. Itu penting. Tetbe sangat.

2// ...UPT saya double line pada hari yang sama suami dapat kerja. Tahun baru dan permulaan yang baru untuk keluarga baru kami. Syukur berganda.

3// ... mempunyai harta pertama, (well, harta suami sebenarnya pun. Tapi apalah gunanya pepatah hartamu, hartaku jua?) Dak Yang belikan kereta sebab kasihan lah kan isteri tak punya kenderaan ke sekolah. Asik pakai harta keluarga je, sesekali perlu ada sendiri punya. Demm, I miss New Moon.

4// ...finally, saya di sahkan jawatan setelah 3 tahun menunggu. Posting 2009, 2012 baru confirm. Terima kasih GB, terima kasihhhhh sangat *sarcasm mode*

5// ...kembali bergelar seorang pelajar selepas 3 tahun tinggalkan maktab.

6// ...lahirnya Fatihah Rania, semuanya berubah sekelip mata. no more bangun lewat waktu pagi. She's my new alarm.

7//...suami dapat permanent post di Instep. Woohoo. Ya, pembukaan dan penutup tahun dengan kejayaan suami. Alhamdulillah, ekonomi keluarga makin kukuh lepas kelahiran Rania. Janji Allah pasti, setiap anak ada rezekinya sendiri. Jangan takut.

Friday, January 4, 2013

Tragedi 2012

Tak, tak. Ini bukan tajuk lagu Awie yang baru. Awie takda buat lagu baru pun.

That is what happened to me and my family in 2012. Memang dugaan maha berat.

Semuanya bermula waktu raya haji tempoh hari. Honestly, tak pernah pun dalam raya haji our family balik kampung. Selalu sambutan raya haji di rumah sahaja. Paling-paling kami ke rumah bapa saudara di Shah Alam. Raya haji tahun ini, saya sambut di rumah in laws. Jadi, mereka yang lainnya pulang kampung.

So, saya tak tahu apa yang terjadi until tomorrow morning, emak call minta saya balik rumah. Emak memang jarang suruh saya balik kalau saya ada di rumah in laws. Saya tak syak apa pun. Saya ingat ada yang mahu jumpa Rania. Emak kata, balik kejap, balik kejap. Saya pun siap-siap tunggu anak bangun lalu berangkat ke Klang.

Sampai je rumah Klang, semua macam biasa. Sampai lah emak tanya, ada assignment ke dalam laptop saya? Saya terus cari laptop yang selalu ada atas meja. Nada. So, saya syak adik saya rosakkan laptop saya. Kenapa mak? Laptop kita rosak ke?

Kau tak tahu ke malam tadi rumah kita kena masuk pencuri?

With that only sentence, baru saya notice, emak baru lepas menangis, rumah nampak sedikit messy dengan pintu terkopak. Patutlah adik sibuk kemas-kemas laci dan baru lah saya realize, I lost everything yang sangat berharga. Bila saya dan suami naik bilik, I almost fainted. Saya baru teringat cincin risik dan tunang dalam laci, duit mas kahwin RM300, jam-jam. Semua dalam laci. Dan semua kosong -__-

Suami kata sabar, ni semua dugaan Allah. I feel empty, blank, blur, semua ada. Tak tahu nak bertindak macam apa. Rantai anak yang Nek Ma dia hadiahkan, baru pakai sekali pun dah takda. Gelang tangan emak belikan 6 tahun lalu pun di sapu. Baru lepas bersalin, memang saya takda nak pakai lagi barang-barang kemas. 

Duit anak yang orang-orang bagi waktu kenduri, terletak atas almari berlaci, Alhamdulillah selamat. Mungkin pencuri tak perasan atau bak kata Abah, tu rezeki anak, ada lagi. 

Yang saya paling ralat adalah kehilangan laptop tu. Dalam tu terlalu-lalu-lalu banyak gambar kenangan. Saya tak sanggup nak ingat. Ya, saya redha dengan ujian Allah yang memang tak tertanggung rasanya. Ambil masa yang lama juga untuk saya lupakan kesedihan ni. Nak kemas balik the mess yang mereka tinggalkan memang azab. Moga Allah balas perbuatan mereka.

Seminggu selepas kejadian pencuri bajingan masuk rumah, saya ada mid term exam. Suami yang hantar dan ambil saya pergi exam. Dan pada hari yang tak berapa nak baik itu, balik dari exam, kami accident di Padang Jawa. Kami di jalan lurus and suddenly ada kereta melintas. Dan BAMMMM, both air bag keluar dan meletup. Tangan saya a bit melecur sebab terkena air bag. Tangan suami lagi lah, lebam.

Saya terlalu shock sampai menangis di tepi jalan and I kept saying kenapa taknak dengar cakap Saa? Kenapa taknak dengar cakap Saa? berpuluh-puluh kali. (Darling Husband call me Saa, Sayang perhaps? kihkih) sebab saya rasa suami bawa laju waktu tu. Tapi beliau kata tak laju pun. Ye kan saja. Dah la accident dengan warga Nepal yang bawa kereta sewa. Nak claim insurans siapa agak-agak?

Waktu tu hujan renyai-renyai. Mujurlah kami tak cedera serius. Orang ramai suruh saya pergi berteduh dalam kedai mamak tepi tu. Waktu itu dalam fikiran cuma teringatkan anak. Kalau lah apa-apa terjadi pada kami, kasihan anak yang baru sebulan lebih tu.

Rupanya di rumah, anak saya menangis dan tak mahu menyusu waktu kami accident tu. Emak pun naik hairan, pasal apa dia takmau menyusu. Tak lama lepastu, saya call and bagitahu saya accident barulah it makes sense. Nia dapat rasa ada yang tak kena with her parents. Sedih sangat bila dengar cerita emak. Ahhh, tak dapat bayang ah kalau Nia jadi yatim piatu *Nauzubillah*

Dan sejak itu saya fobia nak bawa kereta. Asik terkenang-kenang je. Saya cakap dah tak mahu Myvi tu, sebab sedih tengok hancur remuk depan dia. Kita punya la jaga, bawak pon slow mo je. Tapi sekarang kalau tengok kereta orang rindu sangat-sangat kat New Moon tu. Ye, selepas lebih 2 bulan kereta tu belum siap repair lagi. *insert muka bengang here*

Dan untuk melengkapkan tahun kesedihan bagi keluarga kami, hari Jumaat sebelum cuti sekolah bermula, rumah abang saya pula dimasuki pencuri. Tapi pencuri yang masuk bersifat baik sebab dia tak sepahkan satu rumah. Cuma ambil yang nampak depan mata. Rantai dan laptop. Tapi pencuri tetaplah pencuri. Takda kategori pencuri baik dengan pencuri jahat. Kalau pencuri baik dia tak mencuri lah kan? mencuri hati mungkin di kira pencuri yang sweet. Memang kau mohon di lempang ke apa ni Yaty? Semoga lah satu hari Allah balas perbuatan semua pencuri.

Memang Allah sedang menguji kami sekeluarga berturut-turut. Jadi, saya declare 2012 adalah tahun kesedihan for us. Sekali-sekali di uji memang terduduk kami. Tapi kami sedang bangkit dari kepayahan ini. Mungkin dengan ujian ini mendekatkan kami kepadaNya. Kami redha.


Wednesday, January 2, 2013

WW#1 - Little Rania in Pictures

2.10.2012
1 MO

2.11.2012
2 MO

2.12.2012
3 MO

Today 2.1.2013
4 MO

And officially, I am being a mother for 4 uhh-mazing months.

Tuesday, January 1, 2013

Hello 2013

Well, yes. Am back for good. Akan lebih rajin menghentak keyboard di tahun 2013. Semoga lebih consistent menconteng arang di blog sendiri. Ni kira azam tahun baru ke apa ni? We'll see. Happy new year gais :-)

Published with Blogger-droid v2.0.6