Tuesday, July 31, 2012

Allah Permudahkan Jalan

Saya rasa, saya lebih suka berpuasa dan bekerja. Sebab kalau puasa hari cuti, boleh jadi mati akal. Tak tahu nak buat apa. Aktiviti paling berat yang saya boleh buat di hari cuti adalah tidur.

Bila hari sekolah, dah sibuk-sibuk buat itu ini, tahu-tahu da loceng 5.30. Maka, pulanglah meredah jammed. Dengan sekolah menengah balik, orang balik kerja, orang nak ambil anak, orang nak pergi bazar. Perghhh, Rantau Panjang dah macam KL tahu.

So, bila dikenang-kenang, rasanya tahun ni paling beruntung. Jadual waktu di sekolah cuma 24 waktu saja. Dulu masa praktikum pun dapat 26 ke 28 waktu. Tahun ni la dapat jadual paling sedikit. Tahun ni juga tak perlu ajar PJK. Releif pun dapat jarang-jarang. Syukur sangat Pn. Mary orangnya sangat bertolak ansur. Kursus KSSR PJK saya di serahkan pada orang lain. I can't thank her enough. Apa yang saya boleh buat, minimakan ketidakhadiran. HAHAHA. Jadi, saya tak susahkan beliau nak buat releif. Dan saya akan masuk kelas walau apa cara sekali.

Nak di tambah lagi, kelas semua kat bawah. Jadi, saya jarang-jarang panjat tangga. Lagi lah bulan puasa ni, saya cuma naik sekali je, tanda waktu datang dan balik sekali gus. HAHAHA. Kalau difikir, memang untung sangat.

Tak dapat imagine kalau pregnant last year. Dah la jadi penyelaras tahun. Dengan 30 waktu, belum campur releif dan perhimpunan. Kelas atas sekali. Ajar PJ 2 kelas. Lepastu, saya jurulatih gimnastik. Lepastu lagi kena hantar kursus KSSR BM seminggu dan kursus MBMMBI. Pengawas UPSR. Phewww. Memang tak dapat imagine.

Tahun ini sangat bertenang. Saya tahu, ada juga yang tak senang dengan waktu sedikit saya. Tapi, heyyy, saya ajar kelas hujung tahu. Lagi cabaran nak kawal disiplin. And honestly bukan saya yang pergi terhegeh-hegeh minta di kurangkan waktu. Mungkin rezeki dan tuah anak lah ni. Semuanya jadi mudah. Alhamdulillah.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, July 30, 2012

Baby's Stuff : TT Essentials Starter Kit from UK



Kalau semua nak tahu, kalau nak tahu lah. This is the 1st thing that I bought for my baby. Orang tua-tua kata, jangan beli barang selagi belum masuk 7 bulan. Saya order barang ni dari my bff Eca, masa tu belum 5 bulan pun. Bukan main dia menghasut kata TT tengah sale di sana. Lalu, saya pun hasut lah suami sama

Masa pergi ambil kotak dari Eca, sangat teruja tengok kotak taknak kalah besarnya walaupun huduh. Tapi tak mengapa. HAHAHA. Balik rumah terus buka dengan rakusnya. Rupanya, kotak lebih cantik ada didalam.

Saya pun selongkar satu-satu isi dia. Apa yang ada dalam essentials starter kit ni saya rasa dah mencukupi. Jadi, saya memang dah tak beli apa-apa yg relate to bottle.
  • Ada 8 biji botol - 4 botol 260ml, 4 botol 160ml
    Ada 8 container untuk milk powder
    Ada 2 teats
    Ada 1 berus, 1 pengepit untuk ambil botol dalam strelizer dan 1 soother
    Ada 2 thermal bag.
    Ada 1 electric bottle warmer
    Ada 1 strelizer

So, feeding bottle set is complete. Dan saya spend RM 5++ termasuk shipping untuk set ini. Saya rasa murah dari beli asing-asing sebab tengok strelizer saja RM 3++ di sini. Please cakap murah, untuk sedapkan hati ini. HAHAHA. Suka nak paranoid lepas membeli.

Cleanser dah beli, tapi tah bila nak pi cuci. Sebab baru 33W, takda gesaan disitu. Kihkihkih
Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, July 28, 2012

TESTING 123

Percubaan, percubaan. Test, test, test.

Sonok pakai blogger droid ni, masalah dia aku tak tahu nak publish acane. Mohon jangan di benci si buta IT ni

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, July 27, 2012

Malam Ini Aku Menangis

Selalunya Jumaat saya ceria sebab, bila balik sekolah, saya tahu ada yang menanti.

Tapi, tapi, tapi

Tidak untuk Jumaat ini. Dari semalam saya keep asking Dak Yang, sempat tak balik rumah? Sempat tak balik rumah?

Mula-mula jawab 70%. Lepastu pagi ni tanya lagi, dah takda percent dah. Jadi, bermula lah gloomy Friday saya. Rasa macam semua serba tak kena. Di tambah lagi dengan letih dan kaki macam nak cramp-cramp balik sekolah. Maka terhasil lah hati kaca.

Balik rumah mengadu dengan emak, kaki lenguh dengan muka dah sebik-sebik dalam hati dah sebak-sebak. Lepastu emak urutkan kaki sambil buat joke yang kaki saya macam kaki kartun.

Bila suami call je, meleleh-leleh air mata. Drama sangat bukan? Yelah, da;am hati

  • Teringin nak ajak pi Baby Expo walau dah tahu memang tak larat. Ajak-ajak ayam pun jadi lah
  • Teringin nak pi bazar Stadium, sebab belum pernah sampai tahun ini
  • Teringin nak makan ais krim secara sangat

Baru lah rasa yang betapa perlunya ada suami disisi. Ingatkan ada ibu bapa saja dah cukup. No. Peranan suami lain. Lagi-lagi bila preggy dah nak sarat. Kita akan banyak susahkan orang keliling. Kalau anda tak, baguslah. Dengan pinggang rasa nak tanggal, punggung sakit, kaki lenguh. Ohhh, macam-macam.

Saya jadi terlalu sensitif. Kalau text suami je mesti dengan air mata sekali. Mula-mula rasa macam supportive sangat. Oh, my husband perlu drive dari Selatan ke Pantai Timur. Takkan nak susahkan dia dengan singgah menyinggah di rumah. Ahad beliau tak cuti. Jadi, relakan lah hati beliau tak balik .

Dah kalau asyik nak nangis je, cemana? Ahhh, sensitifnya lahai.

Sobssss
Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, July 26, 2012

Diari Ramadhan Mak Buyung

Day 6 of Ramadhan.


1st day of Ramadhan = 8th months of pregnancy
Tengoklah jejari debabku, bukan jejari runcing. Eh
  • Alhamdulillah,Tuhan masih izinkan saya berpuasa. Ikut hati kalau boleh memang nak puasa penuh. Dulu masa zaman anak dara dah pernah puasa penuh sebulan. Pelik no? Masa tu semua mulut takda insurans cakap, mengandung ke? Gila. Waktu tu hormon tengah kucar-kacir. HAHAH
  • Alhamdulillah juga tahun ni dapat merasa berpuasa as a mommy to be. Fuhhh, pengalaman tu yang priceless. Setiap kali sahur mesti saya pesan pada anak, hari ni kita puasa lagi ye. Jangan lasak-lasak, nanti awak lapar. Ada yang kata anak jadi tak aktif kalau kita puasa. Saya macam risau juga. Tapi saya tawakkal pada Allah. Saya fikir dia lapar, jadi mungkin dia tidur di dalam untuk simpan tenaga. Nanti lepas buka aktif lah tu. Pandai lah aku buat teori kannn.
  • 1st day berpuasa tempoh hari di rumah in laws. Sebab tahu perut sendiri macam mana dan tanpa emak yang memahami, saya request telur dadar dari bibik. Suami dah siap-siap belikan susu HL stoberi sebab dia tau isteri  dia da pencen dari bancuh-bancuh susu tapi anak dia perlu khasiat susu. Susu kotak adalah jalan terbaik. :p
  • Ya, saya belum berpeluang lagi nak masakkan suami menu sahur dan buka. Setakat tolong sikit-sikit kat dapur tak dikiralah bukan? Tapi, sebagai isteri tetap juga mahu berkhidmat. Saya hanya setakat buatkan air panas dan kejutkan beliau bangun sahur. Phewww, itulah yang paling mencabar. Sampai isteri kena panjat tangga sepuluh kali nak kejutkan suami bangun. Bila dah jauh-jauh ni lagi lah. Telefon nak dekat 5 kali baru angkat -___-"
  • Sistem penghadaman pula makin baik :( Eh, sistem penghadaman baik pun sedih? Sedih sebab macam takda makanan yang tinggal. Kalau nasib baik, sehari sekali je, kalau kurang baik, sehari 3 kali. Lapau oiii. Tapi, itu lah kelebihan Ramadhan. Setakat ni boleh lagi bertahan sampai buka even dah pedih-pedih perut, dah angin naik sampai dada, heartburn segala. Bertahan.
Sebab tu pelik dengan orang yang sengaja-sengaja tinggal puasa. Lagi-lagi, kaum Adam. Bak kata Lisa, malu la sikit dengan perempuan yang mengandung ni. Eh, sekian

Tuesday, July 24, 2012

Baby's Stuff - Stroller plus Maxi Cosi

Niat sebenar di hati nak cari baby cot hari Ahad yang lalu. Sebab macam mahu asingkan tempat tidur dari awal lagi. So, dari Babies Kingdom di Kota Damansara, menuju ke Twins Baby dan Baby Cottage di Bukit Tinggi akhir sekali kami sampai di Setia City Mall. Takda cot yang berkenan di hati suami. Kenapa hati suami? Sebab suami yang punya uang, jadi kena la ikut hati dia. Kalau ikut hati saya, lama dah dapat. HAHAHAHA

suami sukakan cot yang boleh convert jadi katil bujang tu. Dia dah ada yang dia berkenan. Tapi dia kata, nanti. Ok lah kalau begitu.

Tapi, dalam masa yang sama, saya cerita lah tentang maxi cosi. Dia sesuai untuk baby dari newborn. Kita letak saja baby dalam tu dan angkut pergi mana-mana saja. Lepastu dia boleh attach dengn stroller Quinny. Ni semua angkara Zapira. Asyik cerita tentang maxi cosi saja. Hahaha. Aku terpengaruh lalu mempengaruhi suami.

Jadi, suami pun macam termakan umpan lalu beralih arah. Dah tak tengok cot dah dia, fokus kepada stroller pulak dah.

Dia cadangkan beli maxi cosi baru tapi cari Quinny dekat Mudahdotcom. Lalu muka isteri habis kerenyuk seribu. Kasihan anak lah. Saya kata, tak payah beli Quinny dulu, bukan nak pergi mana. Beli maxi cosi dulu pun takpe.

Setakat yang di survey, maxi cosi cabrio fix harga standard 699. Tapi di Mothercare 899. Gila apa? Tambah sikit dapat Pebble. Pangkah Mothercare awal-awal. Saya cakap suami takpalah. Jom tengok dalam Parkson. Cari SCR8 pun ok. Tak mahal sangat.

Tapi suami dah tersinggah di Mamours dan hooked up di sana. Satu-satu di cuba dan ditolaknya. Saya anggukkan saja. HAHAHHA, jangan dibantah, nanti kempunan.

Jadi, beliau dah berkenan dengan satu Quinny ini. Saya ok saja. Beliau lah yang belajar macam mana nak buka, nak pasang, nak lipat, nak attach dengan maxi cosi. Semua beliau buat. Jadi, pencarian stroller berakhir dalam satu hari. Padahal tak pernah survey pun. HAHAHA. Pergi dan beli adalah konsep suami. 


Saya suka maxi cosi pink, tapi muka suami sangat sedih. Jadi saya mengalah saja. Merah it is. Kita jangan kecikkan hati suami di bulan Ramadhan. Fuhhhhh. *selak rambut*

Harga untuk Quinny Zap Xtra (pada yang nak tahu)

Babies Kingdom - RM1289
Baby Cottage - RM1189
Little Whiz - RM1199
Mamours - RM 1229

Tapi husband tak ambil Zap Xtra. hihihi.




Saturday, July 14, 2012

New Toy, New Joy

Hehewhew. Mohon lebih rajin update blog lepas ni. Kalau tak, lontar saja tab tu dalam Sungai Klang. Cintailah sungai kita. Tibe

Thursday, July 12, 2012

Ulangbulan ke-8

Husband that I dearly miss

Derai air mata di setiap sujudmu
seperti tak pernah cukup, untuk menjagaku

Kau, hembuskan ayat-ayat cinta untukku
Di sela doa dalam malam-malam yang sunyi

Semoga akan membawa cintamu
pada diriku dalam jalan dan redhaNya

Kau panjatkan ayat-ayat cinta padaNya
melindungi dan menjaga kisah cinta kita

Gembira yang tak dapat di sorok-sorok bila dapat kahwin. Saya selalu suka gambar candid sebab kalau di suruh posing terlalu kaku bak tiang lampu -__-"

Friday, July 6, 2012

Kenduri Sempena 7 Bulan

Begitu pantas masa berterbangan. Baru Jumaat lepas buat kenduri sempena kehadiran bulan puasa dan sempena kandungan dah berusia 7 bulan di rumah in laws, sekarang dah bertemu dengan Jumaat kembali? Masa memang lah dia, tak boleh dikejar (?)

Ok, last week, in laws buat kenduri kecil-kecilan last minute. Panggil saudara-mara, jiran tetangga dan kawan-kawan mereka. Nak jemput kawan-kawan saya macam segan lah. Kalau kat rumah sendiri tak mengapa. Takpa kawan-kawan. Tunggu kenduri aqiqah nanti ya (inshaAllah)

Kali ni mereka panggil catering saja, plus Mama nak juga masak lauk sendiri satu jenis. Jadi, takdalah sibuk sangat di rumah.

Balik dari sekolah, saya tengok adik beradik suami tengah pasang kipas. Macam ramai kan bunyi dia. Adik beradik. Padahal

Ni lah adik beradik suami saya.
Along dan An
Ramai kan? HAHAHAHA

Saya pun act like king only. Duduk tengok orang buat kerja. Sebab takda siapa suruh saya buat kerja. Heh, dasar!!

Katering tengah set up meja buffet
Rasa macam kenduri kahwin hari tu
Dejavu sangat :p

Dalam rumah dah kosong

Majlis mula lepas Isya'. At the same time, rumah saya pun buat kenduri juga petang tu. Tapi kenduri di rumah Sheikh, tempat babah berwirid. Jadi, 2 kenduri serentak. Too bad tak dapat rasa lauk kenduri rumah sendiri. Nasi minyak dengan ayam masak merah. Sedapnya T___T

Lepas jemaah Isya', terus mula baca Yassin. Saya duduk dalam bilik tv. Tak larat nak duduk lama atas lantai dah.

Antara tetamu yang hadir.

Habis je baca Yassin, ce teka siapa datang? Ce teka ce teka (kau keluar sekarang Yaty!)

Aenn twins Ekin tu datang masuk bilik tv. Duduk sebelah saya lagi. Cehh, saya pun buat-buat diva. Nak buat tak nampak, heh, dia salam aku kot. HAHA. Rasa nak tergelak pun ada sebab last entry hari tu kan pasal dia. HIHIHI

Habis baca doa, dia pun buka mulut tanya-tanya. Terus tak diva dah aku layan dia borak. Aenn sangat peramah. Dia salam semua yang datang tu siap cium tangan lagi. Even dia Datin, takda lah nak pandang orang atas bawah.

 Excited bonda and walid -to-be

Makan-makan dengan emak saya (tudung hijau)

Abang domok baju hijau dengan babah saya baju pink

Lauk sangat menselerakan tekak. Ayam goreng berempah, sambal sotong, ikan masin taucu, kambing masala, sup tulang, udang masak lemak, pecal, rojak jawa, roti jala, kuah durian. Phewww. Semua saya makan kecuali kambing. HAHA (tapi tak risau sebab berat naik sekilo sebulan saja) HAHAHAHA lagi.

Waktu Aenn nak balik tu, kami sempat amik-amik gambar. Masa kahwin hari tu tak dapat kan. HAHAHAHA. Dia keep saying, doakan kita ye, doakan kita ye. Kita nak baby juga. Lepastu asik pegang my baby bump. Nak ambil berkat dia kata. Bila Dato' Ambros jengah cari dia, dia pun tunjuk lah Papa, ni ha. Saya ambil berkat dia kata. Sweet gila. Suami dia pun ramah gila kot. Siap tanya-tanya semua. Dia kata, nanti dah ada baby, nak datang sini main dengan baby. Alolololo

Ok, dah macam langit dengan bumi.

Err, boleh kami tumpang tanya. Apa kaitan Aenn ni dengan in laws awak? HAHA. Dato' Ambros ni best friend abah mertua. Hari tu masa pergi holiday Melaka dengan family in laws, kami stay dekat hotel mereka lah (for free) teheehee.

Petang ni, sekali lagi kenduri untuk saya dekat rumah. Tapi untuk kawan-kawan baca Yassin emak. Buat kecil-kecil je. Emak masak rendang dengan pulut kuning. Omnomnom

Semoga semuanya selamat. Kelahiran beger yang di nanti :D

Monday, July 2, 2012

Detik-Detik Kemalangan di Hari Sabtu

Sabtu lalu adalah Sabtu yang paling mencemaskan. Tak, tak. Belum nak bersalin pun lagi. Tapi, melalui Sabtu lalu adalah tak mudah.

Sabtu itu kami ada banyak rancangan berdua. Mula-mula ke Sunway Pyramid, kemudian bercadang untuk ke My Dear Sale di Puchong dan ke Birthday Party Haikal di Setapak.

Tapi setelah difikir secara masak. KL yang terkenal dengan traffic jammed maha dahsyat menjelang petang, kami tak jadi pergi Sale tu dan terus pergi ke rumah Asna. Tepat 3.30 kami decide nak pulang sebab suami nak balik jauh dah malam tu.

Sampai dekat Federal, sesak macam biasa. Selalunya, Dak Yang ni akan cilok mencilok guna lane kiri sekali. Tapi Sabtu lalu dia ada sifat-sifat mulia dalam diri. HAHA. Saya pun agak musykil. Yang, nape masuk lane kanan? Kan selalu kat kiri. Dia mahu jadi pemandu yang berhemah lettew. So, let him be.

Macam Kak Mus kata, malang tak bau bolognese. HAHA. Dekat depan Avon waktu tu lebih kurang jam 4.10 petang, kenderaan dah bergerak perlahan. Depan kami teksi. Dia dah break, lepastu suami pun break. Tapi ada sebuah kereta tak sekolah kat belakang kami yang tak kenal erti break lalu hentam belakang kereta kami sekuat-kuat hati dia.

 Kereta kami kemek di belakang, bonet takleh tutup dan tempat minyak.

Aduh, aduh, aduh. Tu je yang keluar dari mulut. Sebab saya terdorong ke depan dan terhantuk kat cermin depan. Mujurlah, tangan saya halang kepala waktu tu. Jadi, tangan yang sakit. Semuanya berlaku sepantas bullet. Saya terus pegang perut. Bimbang Air Bag meletus waktu tu. tapi, Alhamdulillah takda pape. Baby pun masih aktif menendang. Syukur.

Kereta tak sekolah



Suami dengan muka bengang keluar dan saya tak tahu apa jenis makian yang dia dah lemparkan kat budak lelaki kereta belakang yang tak sekolah tu. Lepastu dia ke depan pula, sebab kereta kami paling malang. Depan belakang kena. Tapi depan tak teruk sangat. Dan teksi depan pun cuma kemek sikit je.

Waktu itu rasa bingung and blur sangat. Tak tahu nak rasa apa. Macam shock pun ada, tapi saya duduk diam-diam dalam kereta. Sibuk tengok suami ke depan, ke belakang. Tengok Federal makin sesak. Kereta semua nak slowdown. Tipikal Malaysian. Paling tak sangka, kami lah punca kesesakan.

Jam jam tu juga ada runner datang. Macam biasalah, nak cekik darah orang. Dia akan panggil tow truck dia dan bawa ke bengkel dia. Suami refused sebab kereta kami boleh gerak lagi, dan suami nak bawa ke Toyota Service Center. Dia pun kemain lah ayat, nanti dekat Toyota lama lah apa lah. Tak jalan derr.

Teksi tadi dah gerak dulu sebab dia ada penumpang. Dia kata, jumpa kat balai polis je nanti. Kami tersadai kat tepi tu lama juga sebab tunggu bapa budak tu. Tapi, sebab dah terlalu lama, aku pun da naik sakit pinggang dan tangan dah mula rasa sakit, so, kami gerak dulu ke Balai Polis Petaling Jaya.

Masa kami datang, orang tak berapa ramai lagi. banyak kerusi kosong. Lepas dari kami, menderu-deru orang datang macam ada kenduri. Sesak balai polis sekejap. Suami tunggu turn untuk type report dekat PC yang di sediakan. Dia tolong sekali Auntie Teksi tu tulis report. Prosedur sangat leceh dan lambat macam siput.



Dah settle report semua, kami keluar. Bapa budak tu ada kat luar tunggu kereta. Beliau minta maaf dekat suami. Yang buat saya panas hati, bapa dia kata ni dah kali ke empat budak tu eksiden. Hari tu dia tibai Kelisa sampai berpusing-pusing. Perghhh. Kau ni patut lesen dah kena gantung dah tau.

Nak tahu sebab apa dia tak sempat break? Sebab dia sibuk nak angkat fon call dari mak dia. HUH?

Dah on the way balik ke rumah tu, baru rasa tangan sakit sangat. Lepastu baru ada rasa nak panik rasa sebak dan nak menangis. Punya lah lambat kesan dia dekat diri sendiri. KAHHH. Maafkan sajalah. Aku memang lambat dalam segala hal.

Malam tu suami urutkan tangan sambil berdoa "Ya Allah Ya Tuhanku, aku redha dengan apa yang terjadi, Kau sembuhkanlah tangan isteriku, Janganlah Kau beri kesakitan pada dia"

Sekarang betul-betul rasa nak teriak. T____T