Thursday, February 23, 2012

Just What I Thought

Lately, bila takda apa nak buat. Ye lah, being 'single' buat saya banyak membaca dan berfikir. Hurmm, banyak quotes yang macam dekat dengan diri.( read: MYSELF!!)

" Forget what has hurt you in the past, but never forget what it has taught you"
It taught me about patience, maturity, give and take, trust and believe that people do change and giving a second chance is not a mistake at all.

" There comes a time when you have to choose between turning back the page or just closing the book"
I choose to close the book, but sometimes, I am just a human being, bila otak ligat berputar kebelakang, there's nothing I can do, except close my eyes and sleep la haiyyooh. HAHA

"Be honest with the people who love you, they deserve your honesty"
Since the ijab dan qabul, trust and honesty are our priority

" Dear past, stop tapping me on the shoulder. I don't want to look back anymore"
It's too painful to ever look back. I am happy with what we have now

" Sometimes you keep someone who hurts you, just because the happiness he bring is more than the pain they cause"
 True indeed. He's my sunshine, he's  my rainbow, sometimes he can be the storm too. HAHA


" I wish memories were like text messages, so we could delete the ones we don't like & keep the special ones forever"
 That's my wish for the past few years.

" Each relationship between two persons is absolutely unique. That is why you cannot love two people the same"
Does this rings any bell?

" Never underestimate someone's ability to find out the truth"
 Hey, I guess I can join MySpy or Detective Conan after all. HAHA

"Never leave the person you LOVE for the person you LIKE; because the person you like will leave you for the person they love"
 Err, geddit, geddit?

I have like thousands of quotes that I really love and mark as favorite. I get it all from The Notebook. Will share with all of u later.
 

Wednesday, February 22, 2012

Honeymoon Review - Bon Voyage Phuket

Setiap kali nak tulis entry Phuket mesti teringat yang saya tersalah convert kan duit yang menjadikan sewa sebiji motor sampai RM600. Kalau ada yang baru nak pergi dan terjumpa belog saya, mesti taubat nasuha tak mahu sewa motor di sana.

Untuk pengetahuan semua-semua lah, sewa motor cuma RM60 saja untuk 4 hari tu *sorok muka dalam lubang* Terima kasih fira, lienda, Put, Nida dan lain-lain yang sempat gelakkan saya dan ejek, mahalnya motor. Danggg!

Aktiviti hari terakhir, selain dari buat terjunan tiruk dalam pool sambil ajar suami floating dan lumba swimming siapa berjaya swim dari hujung sana ke hujung sini which is suami lah yang berjaya sebab dia kaki panjang, nafas pun panjang (?), kami shopping dan shopping.

Kami daki lagi Promthep Cape untuk beli beberapa lagi souvenir. Lepastu terus pergi makan di kedai makan depan masjid semalam dan pulangkan motor.

I tell you, berjaga-jagalah dengan wanita rumah urut di sana sebab dia sangat kurang ajar dengan perempuan dan manis muka dengan lelaki. Menyesal sewa motor kat rumah urut.

 Babai Promthep Cape.

Lepas pulang skuter cabuk tu, kami tunggu teksi di lobi villa untuk bawa kami ke airport. Sebab isteri teringin tersangat nak pergi Patong Beach, jadi on the way ke airport tu, minta driver singgah barang seminit dua.  Dia charge juga, tapi tak ingat dah berapa (atau sebenarnya malas nak mentioned, nanti kau malu kena gelak kalau salah? PANG!!!)

Sempat singgah dan shopping di 

Hard Rock Cafe Phuket

Weehoooo~~

Siap daftar jadi ahli seumur hidup dan all access ke semua Hard Rock all over the world.
All over the world? Yang di KL pun tak pernah pergi -___-"

Pilih

Posing


Dan bayar.

Suami beriya-iya suruh ambil gambar dengan SA yang cantik tu. Turutkan saja, kalau tak binasa. Eh

Lepastu SA yang cantik tu jadi juru gambar kami pulak. HEWHEWHEW
 
Babai Patong

Sampai je airport dah kebulur semula. Oh, pesan saya sebelum sampai airport makan dulu sebab takda restoran makanan halal dalam tu. Saya pergi bantai Subway, ambil yang Tuna sebab badan dah mula demam semula dan perut dah mula lapar. No choice

Dalam demam sempat berkelakuan aneh.

Suami yang sabar.

Antara yang saya regret tak dapat buat di sana adalah 

Pergi menonton Phuket FantaSea
Mahai nau. Macam tak berbaloi. Tapi kalau anda punya pokok duit, apa salahnya.

Naik Gajah. Takda gambar sebab tak naik

Makan banana pancake. Tak perasan gerai tu ada je disebelah saya. Demam punya pasal.

Jadi, tu je yang saya boleh kongsi pengalaman di Phuket. Sekarang tengah pujuk suami nak pi Krabi pula sebab tengok Fira, Amy, Uya, Lienda honeymoon kat sana macam best. banyak makanan halal. Tapi, asik nak pi Thailand je. Duta Thai dah ke aku ni? Bon Voyage Phuket

Monday, February 20, 2012

Honeymoon Review - 3rd Day Around Phuket

And on the third day, kami memilih untuk berehat-rehat di villa sweet villa dan akan pergi mencari souvenir untuk di bawa pulang. Sepanjang 3 hari ni, belum nampak lagi gerai-gerai yang jual t-shirt I love Phuket bagai tu.

Semua orang kata nak cari t-shirt semua tu cari di Phuket atau Patong Beach. Kalau nak diukur dari sudut geografi memang jauh lah 2-2 tempat ni.

Kami mulakan perjalanan menaiki skuter hijau selepas breakfast. Destinasi pertama adalah Yanui Beach. Kami jalan-jalan ikut hati dan signboard saja. Takyah buang duit nak hire tourist guide ke apa.


Kawasan pantai ni kecil saja.

Still, pantai dia walau kat kampung tetap membiru dan cantik.


Kemudian, kami sambung perjalanan ke jajahan sekitar Nai Harn Beach, Rawai Beach. Kami tak singgah Promthep Cape sebab nak pergi petang hari. Semua pun pantai dan semua pun sama saja gambarnya. Jadi, tak perlulah kita sidai gambar yang sama banyak kali. Err, cuba kau berterus terang yang kau malas nak edit gambar sebenarnya. -___-"

Lepas dah habis semua pantai kami pusing, tetiba Dak Yang ada idea gila iaitu naik motor terus pergi ke pekan Phuket. Tahukah anda, dari Nai Harn Beach ke Phuket jauhnya adalah 15KM. Saya tak yakin (dan sebenarnya malas naik skuter terkedek-kedek di bawah terik mentari) tapi Dak Yang kata Kita kan nak jalan-jalan, dah alang-alang keluar, kita terus lah ke Phuket. T____T

Dalam hati rasa nak turun dari motor dan lari balik villa. HAHA, tapi tak mungkin lah kan tinggalkan suami begitu saja. Masa isi minyak pun saya ada rasa nak patah balik. Jauh tu. Tapi mendapat suami yang keras hati memang NO TURNING BACK.

Dalam terkedek-kedek tu sampai lah juga kami di pekan Phuket. TAPI!! Apa yang di cari tak jumpa pun. Takda pun tempat yang jual-jual t-shirt ke souvenir. Dalam hati rasa nak menangis dah. Dengan hampa dan tangan kosong, kami pun berpatah balik dan travel 15Km lagi ke Nai Harn.

Singgah di Villa Market untuk beli air. Waktu ni cuaca memang terik yang teramat dan perut lapar juga. Ada KFC tapi tak halal. Panas di luar, panas di dalam hati juga dengan suami. HAHA. Tapi marahkan suami, neraka balasannya. Panas dalam hati lebih baik dari panas api neraka. 

Villa Market

Kami sambung lagi perjalanan. Hampir-hampir juga di himpit kereta waktu di jalan besar. Dalam hati hanya Tuhan yang tahu. Kering darah kat muka ni ketakutan. Nak sangat kutip pengalaman kan. Hah, hambek.

Waktu ni lah kami jumpa sederet kedai makan halal. Ya, tips untuk kalian, kalau pergi ke Phuket, cari kawasan masjid besar. Di situ akan ada gerai-gerai makanan halal. Dan lucky us, owner kedai tu tau cakap melayu. Pheww. Kalau tak menangis juga nak order sebab dia bagi menu tulisan berpintal-pintal. Macam mana nak baca T_____T

Pekena ABC dulu

ABC dia sama macam di Malaysia, cumanya dia letak roti potong kecil-kecil dalam tu.

FYI, Villa ada sediakan complimentary perjalanan. Pilih saja nak kemana, mereka akan bawa secara percuma pergi dan balik menaiki lori kecil tu . Jadi, kami dah setuju nak ke Promthep Cape untuk tengok sunset. kemudian minta mereka hantar ke Patong Beach. Kalau ke Patong Beach pula, perjalanan cuma sehala, balik sendiri.

Sampai-sampai di Promthep Cape, berderet-deret kedai jual t-shirt, key chain, fridge magnet segala. Masa tu rasa nak menangis pun ada. Punya lah bersusah payah kami naik motor sampai ke Phuket bagai, kalau kami masuk simpang ke Promthep Cape tadi, takyah lah kami berpanas-panas. Tapi, nak buat cemana, nasi dah jadi bubur, cempedak pun dah jadi nangka. SOBS.

Tengah pilih-pilih t-shirt tiba-tiba badan jadi tak sedap. Seram sejuk saja waktu tu. Suspen tak? Suspen tak? Terus cancel nak sambung beli dan duduk dekat bus stop dia. Yours truly demam secara tiba-tiba. Demam panas terus.  Akibat dari naik motor ke Phuket lah ni.

Muka si demam secara tak bagi salam

Tapi ada gak hati nak tengok sunset

View yang cantik dari atas

1st time jumpa orang Malaysia di sini

Terus mintak tolong ambilkan gambar :p

Tugu Thai

Selesai tengok sunset kami sambung membeli belah di gerai atas pula. Gerai di bahagian atas memang mahal sedikit, tapi boleh di tawar compared dengan gerai-gerai kat bawah. Jadi, kami borong t-shirt, beg, cadar semua disini.

Balik tu, kami singgah di Rawai Beach untuk makan seafood. Rawai Beach macam perkampungan nelayan, so ikan dia semua fresh-fresh. Tapi, maaf kata, memang tiada yang halal. Macam biasa, kami pilih satu kedai yang nampak bersih dan tak banyak sangat jual arak. Kemudian pilih makanan selamat lah. iaitu seafood, basuh tangan dan baca Bismillah. Tawakkaltu 'alAllah


Kami order kerang bakar

Ikan stim limau

Udang goreng tepung

dan sotong bakar tak sempat nak dicaptured dah selamat sampai ke dalam perut.

Balik makan, cari panadol terus balik villa. Cancel trip to Patong Beach. T___T Si lembik dan motor memang tak boleh get along.

Thursday, February 16, 2012

Honeymoon Review : Day 2 Island Tour

Awas: Pensidaian Gambar yang Agak melampau
 
TIPS: sementara menunggu beg berpusing keluar di airport tu, better grab semua pamphlet yang ada dalam airport Phuket tu sebab memang sangat berguna untuk kalian. Nak tau kenapa? Ok, kejap lagi anda tahu.

Hari ke 2 kami decide untuk pergi island tour. So, kami baru cari pakej di sana. Villa pun ada sediakan pakej island tour. Bila dibilang dan dihitung agak pricey. Tapi, kami takda pilihan pun. Tiba-tiba baru teringat pamphlet berkodi-kodi exaggerate yang kami ambil dari airport. Kami taburkan dia dan tadaaa, kami jumpa pakej yang much moreeee cheaper dari yang villa sediakan. Sekarang dah tau kenapa kena kutip semua pamphlet yang ada di airport kan? HAHAHA.

Pakej Villa - RM220 - 2 orang
Pakej luar - RM 190 - 2 orang

Pakej itu termasuk

 • Transfer to and from hotel
• Marine Park Fees
• Fresh Fruit
• Soft drinks and drinking water
• Lunch on beachside restaurant
 
Tapi sebab kami duduk jauh di hujung kampung, maka, dia caj kami RM20 extra. Takpalah. Dari aku bayar kepada villa lebih beratus-ratus.

Esok pagi, kami minta Bibik Thailand sediakan breakfast awal sebab kami nak pergi ronda-ronda pulau. Aceh, wanita Thai pun kita panggil bibik ke? -__-"



Dak Yang request nasi goreng, dan rasanya Masha Allah. Pertama dan terakhir kali makan nasi goreng di Phuket. Beras Siam di buat nasi goreng rasanya sangat err, tak sedap. Saya punya mee goreng pedas berupa mee maggie yang dimasak dengan perencah apa tah. Boleh la.

Drama sikit
Bila dah excited nak pergi ronda pulau, ada pula missed communication. Ye la, kami takut driver tu tak tahu yang mana satu villa kami, jadi, kami pun tercongok menungguh di lobby villa. (Lobby dan kawasan villa kami agak jauh) yang driver ni tadi rupanya pergi tercongok di depan villa. Almost 1 hour lebih menunggu. Sampai pekerja villa tu pun masuk campur. Dia call kan agency yang kami nak pergi tu dan Khun Khap Khun Khap segala, baru lah driver tu sampai ke lobby. SOBS. Ada orang dah nak nangis sebab ingat dah kena tinggal dengan bot. Aku la tu. Dah la lambat, dengan jammed lagi T___T

Simpang dari villa ke loby.

Lobby villa

Pagi-pagi pun jalan dah jammed.

Finally,

Chalong Pier

Sampai sahaja, kami dipakaikan tali berwarna ikut bot. Kami memilih untuk menaiki speedboat. Kemudian, dia bagi talk 10 minit blablabla baru lah kami dapat naik bot. Nanti dia akan takutkan kita yang konon-konon akan terpijak satu benda dan benda tu akan melekat kat kaki. Dia akan suruh kau sewa kaki itik tu.

TIPS: Jangan sewa kaki itik tu sebab kaki itik tu tak berguna pun at the end of the day. Takkan kau nak berjalan tepi pantai ketepek-ketepek dengan kaki besar tu. Dah la payah, leceh lagi nak jaga. Sudahnya kitorang tinggal dalam bot saja.

Khai Island

1st pit stop kami. Waktu ni dah teloncat-loncat dalam bot sebab excited tengok air membiru I tell you. Takda kesabaran nak terjun tiruk ke apa.

Ada 'starfish' terdampar. HAHA

Omputih-omputih semua suka lah dengan cuaca terik-terik cenggini kan sampai boleh dia berjemur macam tu. Tengok apa orang tak berapa nak putih buat?

Kami hanya berteduh bawah payung makan buah dan minum-minum percuma.
Tak sanggup nak terjun tiruk dah.
Cuaca terik and no thank you, kami dah cukup tanned -__-"

Sewa payung dan tempat RM15.

Macam poskad

Monkey Island

Next, kami singgah di Pulau Monyet. Hanya duduk dalam bot dan hulur makanan pada monyet-monyet yang ada. Kami tak minat nak buat aktiviti ni sebab dah selalu kena kejar dengan monyet di Bukit Malawati. So, takda yang menarik nak kasi makan pada musuh lama. HAHA. Dendam kesumat betul

Suka monyet tengok awek saleh kasi dia makan.
Terkinja-kinja macam monyet. Eh?

Phi Phi Island

Lepas singgah tempat menarik (yang aku tak ingat nama sebab tak alert). Kami akhirnya sampai di Phi Phi Island untuk makan. Jangan risau semua. Ceh, sebenarnya saya lah yang risau tu sebab takut makanan tak halal. Nasib lah baik, orang bot kata yang masak adalah orang Islam dan dijamin halal. Sebab ragu-ragu, saya pun intai-intai sikit kantin masak dia, dan memang dalam tu semua perempuan bertudung. Ok, yakin boleh makan.

Teringat-ingat kelazatan tomyam putih ni. 

Makan secara buffet

Rupa kantin dia. Ada 3 semuanya, jadi takyah takut tak cukup tempat

Us

Maya Bay

Sebelum sampai Maya Bay ada singgah di Viking Cave. Bila di selongkar, baru perasan yang takda gambar Viking Cave. Ada dalam handycam je. Jadi, anda google lah rupa Viking Cave kalau mahu. HAHA

Di Maya Bay lah tempat Leonardo DiCaprio berlakon cerita The Beach. Memang cantik. Dekat sini baru mandi yang betul-betul mandi. Pantainya agak dalam, jadi apa guna ada suami berketinggian luar biasa, selain dapat menggegar lori keci dengan kepala, mestilah beliau boleh dukung isteri di pantai dalam. Bukan Pantai Dalam, KL -__-"

Siapa pergi Maya Bay, mesti ada gambar wajib disini

Spot me!!

Bukan yang tengah pakai seluar tu ya

Dalam taman negara

Lepas mandi-mandi, kami pun masuk ke dalam hutan dia. Dah alang-alang sampai bukan. Sangatlah cantik. Pokok dia macam di hias-hias. Padahal memang semulajadi. Baru sampai setengah jalan, hujan turun, dan kami lintang pukang balik semula ke pantai. Takut ditinggal dengan orang bot.

Nasib lah kami sampai je, memang orang bot tengah menjerti-jerit panggil sebab nak balik. Waktu ni memang panik. Terus teringat tsunami bagai. Ada foreigner yang marah-marah sebab cuma 20 minit saja di sana. Janji 1 jam. Ehh dia ni, nak mati sorang-sorang sana. Jangan ajak satu bot. Masa tu laut memang bergelora.

Dalam hati ni dah cuak saja. Dengan menggigil kesejukan di campur ketakutan. Kecut perut limpa segala.

Alhamdulillah, semuanya baik saja (Or else siapa nak ceritakan pengalaman best ni pada kau. HAHA). Di tengah laut sekali lagi hujan lebat dan ombak besar. Sampai tempias-tempias masuk dalam bot. Memang pengalaman sangat.

Di Chalong Pier, driver yang jemput tu yang akan hantar awak balik semula. Kami memang tak bawa baju tukar pun. Jadi, kesian lah tuan kereta sebab basah seat dia. HAHA

Nasib lah malam tu kami mempilih untuk ambil romantic dinner yang ada dalam pakej tu. Tak perlu la letih-letih nak cari makan malam-malam. 

Romantic enough?

Tuesday, February 14, 2012

Honeymoon Review : Day 1 at Nai Harn Beach

Amboi, berpusu-pusu emel masuk tanya tentang harga villa yang saya stay di Phuket tu. Ada yang kasi soalan detail-detail, ada yang suruh saya cerita detail-detail. Comel ah semua readers neh.

Sebenar cerita, jawapan saya tak membantu sangat since saya grab offer itu from Groupon.

Ya, saya beli deal itu dengan harga RM1228 sebab kami ambil pakej 4D3N di sana. Harga sebenar dia almost 3K plus plus. Ohh, rabak poket. Tiket flight di jual berasingan. HAHA. Sebab kami beli tiket flight agak lambat, Air Asia takda promo pun. Return ticket untuk 2 org ke Phuket RM1124. 

Berkaitan expenses di Phuket harga dia lebih kurang harga di Malaysia. Kalau Twisties (contoh) harga kat Malaysia RM2.50 di sana harga dia jadi 2500 bhat. Harga t-shirt yang I Love Phuket tu 16000 bhat. Hanya tambah satu kosong di belakang duit Malaysia. Makanan pun agak mahal. Tomyam satu mangkuk 6000 bhat. Phewww. Kalau kau bawak RM 1000 ke sana, kau ada 1000000 bhat literally. Tak kaya nama dia?

Jelas semua, jelas?
Kalau tak jelas, boleh guna kanta pembesar. Ok, macam tak kelakar.

Boleh kita mulakan perjalanan kita?


We depart at 12.40 from Lcct dan sampai Phuket jam 1.00 petang. 20 minit saja perjalanan? Begitu dekat, baik kita jalan kaki. HAHA. 1.00 petang di sana adalah sama dengan pukul 2 disini. Jadi, Waktu Thailand lewat 1 jam.

Sampai-sampai saja, kami kalut-kalut cari orang yang akan bawa kami ke hotel since pakej tu termasuk free return airport transfer to hotel. Macam biasa, ulat-ulat teksi ramai yang nak paw anda, jadi, berhati-hati. Sampai di luar, baru ternampak orang yang pegang signage nama kami. Nasib saya peka, sebab kalau tak memang tak jumpa. Nak tahu kenapa?

Tengok lah dia eja nama aku.
Tak tahu 'i' itu terlalu berseni hingga nampak macam 's'
atau
Dekat Phuket semua huruf 'i' di eja 's'

Instead of gelak HIHIHIHI, dia akan jadi HSHSHSHSHS
-__-"


Oleh sebab kami stay di Nai Harn Beach, dia terletak di hujung peta Phuket, jadi perjalanan mengambil masa almost 1 jam lebih dari airport. Lokasi kami juga jauh dari the famous Patong Beach dan pekan Phuket. Tempat kami lebih kampung, santai dan tenang. Uhhh, rindu Phuket.

Sampai di lobby hotel, check in segala, dia bagi kami kunci, handphone dan charger sebab dalam villa tu takda phone. Jadi, apa-apa hal guna handphone yang dia bagi kemudian baru lah dibawa ke villa menaiki jeng je jeng

lori comel. HAHAHA


Kisah sedih : Lori ni memang kecil dan rendah. Darling Dak Yang ni suka terlupa yang beliau ada ketinggian luar biasa, bila beliau bangun je dari tempat duduk terus terhantuk pada kayu-kayu atas tu. Sekuat-kuat nya you know, sampai bergegar lori. Saya yang dengar pun tahu betapa sakitnya kepala beliau.

Tengoklah effectnya, dia pegang je kepala. Mesti tengah berdengung lagi waktu tu.
Pity hubby.

Lepas berkemas, pusing-pusing rumah, kami pun keluar berjalan kaki untuk cari makan. Memang kawasan kami duduk tu takda restoran makanan halal, so, seorang kakak ni dia bagitau makanan halal ada kat tepi jalan besar, kami dengan muka selamba terus berjalan.

Dia cakap, kalau jalan memang tah bila nak sampai. Jadi, terus sewa motor dekat rumah urut berhampiran. Ya, rumah urut lebih banyak dari kedai makan T__T. Dengan harga 60000 bhat untuk 3 hari. Kami naik skuter hijau cari makan tengah-tengah terik.

Tak jumpa pun!!! Akibat dah kebulur kami berhenti di satu gerai ni dan tanya, Halal food? then she said, no pork. Oh, dia tak jual pork, tapi takkan nak tanya, ayam sembelih baca Bismillah tak? Jadi, kami setuju untuk makan sebab dah kebulur tahap dewa.

Kami order makanan berciri selamat

Tomyam seafood
Telur dadar
kerabu mangga


Malam hari santap mi maggie saja lalu pengsan. Letih dan lapar. SOBS.