Tuesday, June 19, 2012

The Facts About My Pregnancy

#1 - Saya tidak menghadapi morning sickness yang keterlaluan. Saya tidak pening-muntah-mual-loya. Saya adalah wanita mengandung yang sihat dan gembira lalu makan dengan banyaknya.

#2 - Saya cuma alah dengan bau masakan. Ughhh, lagi-lagi bila bau masakan melekat kat baju. Sungguh menjengkelkan.

#3 - Suka tidur. Dah bangun pagi-sarapan-mesti tidur semula. Kalau taknak tidur pun, akan paksa mata tidur sebab nanti saya akan tertidur di sekolah.

#4 - Stretch mark saya tiada di perut, tapi stretch mark saya memenuhi kaki. Pelik kan? Sebab tu orang cakap perut tak nampak sangat tapi lower body part sangat ketara pembesarannya.

#5 - Dulu jerawat segan-segan nak tumbuh dimuka, kini jerawat memenuhi bahagian bawah dagu, leher, dada dan belakang badan. Pffftt.

#6 - Saya ada masalah penghadaman dulu, seminggu cuma 2,3 kali je buang air besar. Bila preggy, satu hari 2,3 kali mesti buang. Sangat hadam. 

#7 - Tapi saya kalah dengan angin dalam badan. Pernah menangis sebab terlalu tak selesa dengan angin. Emak kata itu turun temurun, tak boleh nak buat apa T___T

#8 - Awal pregnancy saya gain 4kg every check - up. Orang lain yang alahan teruk gain sikit-sikit je. Now, saya dah takda selera makan sangat, gain 2kg every check-up. Berat saya? Biarlah rahsia. HAHA

#9 - Saya pernah demam yang teruk plus batuk dan selsema awal-awal cuti sekolah tempoh hari. Memang suffer. Waktu ini baru lah boleh di katakan setiap hari muntah. 

#10 - Sangat selekeh sepanjang pregnancy ini. Sangat. Selalu bawa muka tak siap kemana-mana. Saya hanya cuci muka dan pakai bedak sahaja. Takda krim-krim UV ke apa. Jadi, akan berasa hairan bila melihat ibu mengandung yang masih maintain lawa. Apakah yang mendorong mereka untuk terus rajin bercantik-cantik? Ingin tahu secara sangat.

11 feedback:

Hana Soffelia said...

Mcm gegurl je yat. Orang ckp kalo preggy kulit bermasalah, baby gegurl. hehe Anyway, semua tu Hana rasa cuma stretch mark je xde. Kulit bermasalah memang sgt2 nyata, naik biji satu badan. Horror gila.

Shakina Farhan said...

ckp pasal bau masakan tu teringat kalau pegi medan selera ke kantin opis ke mesti melekat bau kat baju..xsuke..

S.n.Fariza said...

hik3. samalah kita yati. jerawat gila naik. x sukanya. hu3. tp xpe :)
jaga diri ye :))

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Aku rindu muka time preggy sebab licin bersih dan maka itulah yg mendorong aku untuk bermekap rajin dan cantek2. HAHA. sekarang takyah cite.
Angin tu pun aku same hoii!

Moose said...

Kidz, aku pun sama! Haha terima kasih hormon gitu. Dulu bukan main jaga pakai itu ini tapi tiap2 bulan ade jerawat. Sekarang cuci muka pakai sabun je pun kulit licin je. Hihi

Umie Aisya said...

Bestnya takde morning sickness.i smp skrg pon angin lg 1 bdn.lmbt mkn siapppp!muka i pon ada je jerawat.tp tetap ada org puji beseri la apa la.hihi

intan said...

simptom u banyak yg sama dengan i:

no 1, 3, 5, 6, 8 hehehehe~

Miss Sunshine said...

yaty... simptom kite ade yang same...
sampai skrg tak boleh bau mknn yng org masak...

bulan darling said...

aku adelah paling pemalas di kala buyung.. hahahahaha ke aku mmg dasar pemalas???

~ NANA ~ said...

kita sama la, xde alahan sgt..hehe...tp bab jerawat tu sampai skarang i punye takmo baik2 lagi :(

Hidayati Farhan said...

hana - haha, bermasalah sgt. tgk la nnt boboi ke gegel yg kua. hihi

kina - kannn. benci nau bau masakan melekat. huhu

fariza - haha, xleh nk buat ape dah. redha je. u too take care!!

kidz n kak mus - eh, apsal terbalik nii? hahaha.kenapa muka kita x licinnn. untung la badan preggy pon cantek

umie - awk teapot kan? hihi. untunglah org kata muka berseri2, muka kita mcm nk telan org ada

intan - sbb carry the same gender kot kita ni. kihkih

hana - skrg kita dah ok dah. hehe. dlu yg teruk skali

eca - kau mmg dasar lah. eh. hahaha

nana - ye keee? alamakk. abeh la kita ni. muka teruknya :(