Tuesday, April 10, 2012

Aku Terima Nikahnya...Dengan Satu Lafaz (Part 2)

Sambungan entry INI

Dalam sedih-sedih hati tu, sampai je di atas masjid sempat lagi ber'cam-whore'

bersama dayang-dayang

Orang kuat majlis (L-R : SIL, emak dan my sister)
Heart them so much

 Carla lily by The Craft Potion.

Sempat lagi kannnn?
Selagi tak nampak depan mata, selagi tu lah nak call -__-

Tak lama lepastu, nampak semua orang-orang lelaki yang duduk luar masjid tadi dah masuk dalam. Oh, i know, my groom-to-be sudah sampai. Pheww, lega. HAHA

Ketibaan rombongan lelaki

Dan yang paling dinanti, dulang wang hantaran

Darling Fiance, dah macam YB melawat kawasan.
Abah siap escort tu. 

Muka terus blinggg, macam sunshine. HAHA

Yang seorang lagi muka ketat tapi budget cool.

Waktu Dak Yang sampai masjid ni beliau terus duduk. Beliau tak toleh pun dekat saya. Yakin betul yang duduk tu saya. Tah-tah Maya Karin ke Lisa Surihani ke dotdotdot ke. EH, takyah merapu sangat boleh?


Yes, beliau a bit nervous, kadi besar Klang, Ustaz Malik pun perasan. Jadi, untuk hilangkan nervous, mereka main practise-practise akad nikah supaya semuanya lancar. Patut la sekali lafaz je, dah practice dulu rupanya. Tarik balik tabik ah camni.

Khutbah nikah yang di bacakan pun tak terlalu pendek dan tak panjang sangat. Ada selit-selit humor sikit. Jadi, takda kebosanan.


Saya suggest waktu nikah ni patut sediakan microphone. Tak kira di rumah, masjid atau surau sebab apalah maknanya orang ramai yang mengiring tu datang kalau tak dengar sepatah pun kadi baca khutbah nikah. That's the best part dan orang lain pun boleh dapat ilmu sama.

Masa yang ditunggu-tunggu pun sampai, jeng je jeng. Bila Ustaz Malik serahkan tempat dan mic pada babah. Oh, nervousnya saya. Tangan dah sejuk-sejuk. In any minute, saya akan bergelar isteri. *sebak*

Aku terima nikahnya, Norhidayati binti Basirun blablabla

SAH!

Dengar je perkataan tu, saya terus ucap syukur sambil tunduk sampai dahi nak cecah lantai. Eksaited! Alhamdulillah, dah jadi isteri Dak Yang dah. Inilah jodoh yang Tuhan dah tuliskan untuk saya di Luh Mahfuz sejak saya berusia 4 bulan dalam kandungan lagi. Inilah lelaki yang akan membimbing saya ke jalan syurga. Inilah imam saya untuk sepanjang hayat *terharu* Inilah captain bahtera saya. Bukan Jack Sparrow. *PANG*

Tak, saya tak menangis. Takda air mata nak keluar. Air liur ada sebab asik tersenyum tak sudah-sudah. *atau drooling sebab dapat suami yummy. Eh*

Yang menangis adalah emak. Tisu yang Eca sediakan untuk saya, emak yang guna. Ohh, saya tak tahu apa emak rasa waktu itu. Waktu suami baca taklik pun, emak yang masih tersedu-sedu.

Nampak tu, emak yang sedih T____T

Selesai akad nikah, suami terus bergegas solat sunat. Masih lagi tak pandang saya. Amboiii dia, tak takut ye salah bride. HAHA.

Ikut perancangan, segala acara sarung cincin nak di buat di rumah. Jadi, ramai lah yang dah bergerak pulang sebab nak sambut tetamu di rumah. Tapi, tapi, tapi biasalah. Bila dah ramai-ramai, ada je yang nak jadi pengubah aturcara majlis yang dah di atur. Haishhhhh

saya sambung lagi nanti....


7 feedback:

miszatie said...

hik2..biaselah tuh ble dh rmi..masing2 tunjuk dr dh berpengalaman..its quite rimas.rse nak salotape mulut mereka..tp cannot cz diorg dh sudi dtg kan..^_^

cha said...

TAHNIAH U. HAHA I MASA IMAM BAGI TAZKIRAH SIKIT2 TU I DH MELELEH AIR MATA TAU. TOUCHING HABIS. BILA IMAM CKP SAH SEKALI LAFAZ TU TERUS MENANGIS2 LA :P

Sizzling Suzai said...

Alhamdulillah...sy y bace rs happy plak.hehe..smoga trus brbahagia hingga ke syurga..insyAllah..amin..

hitamanis said...

awak kite x tau nape. but i love all ur stories. sgt suke

Hidayati Farhan said...

zatie - tuhh la, lagipun mrk lebih tua, ikutkan saja

cha- alaa untunglah merasa sebak, i ni hampeh je muka eksaited nak kawen, x sebak lgsg, haha

suzai - thanx dear. aminnn :D

hitamanis - ohh tq for reading. :D

EIGHT IS SAMANIAH said...

tahniah..semoga menjadi isteri yang solehah =)

UyaRayza said...

out of sudden teringat smule saat nikah dulu hahaha..and i menangis ok..motif..tak pham knape..nangis time my dad tanye mintak setuju tue..waduhhh malu