Tuesday, October 30, 2012

Maling Bajingan

Sempena Aidil Adha, hari raya korban, Allah minta kami sekeluarga berkorban juga.

That was what happened pada Aidil Adha lalu. Rumah keluarga di masuki pencuri. Mujur takda orang dalam rumah. Habis satu rumah kena selongkar. Takda satu tempat pun yang selamat. Memang tak selamatlah hidup kau maling. Kotak tisu pun dikoyak, di keluarkan tisu habis. Dia fikir aku mahu simpan apa dalam kotak tisu?

Ye, saya kehilangan laptop yang penuh dengan gambar kenangan, cincin risik dan cincin tunang, gelang hadiah dari emak dan duit mas kahwin. Terlalu banyak kehilangan benda terlalu berharga makes me feel numb. Bila dengan suami, baru lah saya cries my heart out. Terlalu berat ujianMu Tuhan. Tapi, suami cepat-cepat sedarkan, Tuhan takkan menguji jika kita tak mampu menanggungnya. Kehilangan harta boleh diganti. Kalau diuji dengan hilang nyawa bagaimana?

Aku terlalu kerdil, terlalu lemah bila diuji. Mudah menyerah.

Life must go on. Ya, saya sedang meneruskan kehidupan. Bangkit dari kepayahan.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, August 29, 2012

My Other Half

How can I live without him?

Pray that our marriage till Jannah.

I love you more each and every single day.

Khamis, datang cepat sikit boleh?

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, August 28, 2012

37 Weeks : The Waiting Game

I hit 37 weeks last Thursday. 37 weeks? Most of my colleague bersalin masa 37 minggu sebab mereka kata cikgu kan banyak jalan, banyak jerit, banyak ngamuk. HAHAHAHA.

Not for me kot. Sebab dalam 37 weeks ni beger saya belum bagi apa-apa hint nak keluar.

Keadaan saya pula? Alhamdulillah, semua kembali normal. Semua penyakit hilang di bawa angin. Phewww. Syukur. BP normal, kencing tak kotor lagi. Tapi saya ada masalah fizikal. Orang tengok pun jatuh kasihan. Nak jalan macam tak larat sangat. Eh, bukan macam lagi. Memang tak larat. Klau naik turun tangga lebih 2 kali, memang rasa kejang dah kaki. Baby pula asik mengeras. Memang tak larat lah senang cerita

Sabtu ni check up di DEMC. Dr. Norleen dah cakap nak buat ctg, nak tengok heartbeat baby. Harap baby bagi signal nak keluarlah masa tu. Sakit pinggang dah tak tertahan nak bawak badan. Tidur memang tak lena dah. Selalu berangan bangun-bangun tidur, air ketuban dah pecah ke apa. HAHAHA. Pergi hospital dah buka 8cm. KAHHH. Dah nama pun berangan.

Di atas tu adalah rupa kaki saya yang Masha Allah. Bengkak tahap dewa. Kalau berdiri lama, memang rasa macam berdiri atas paku. Yang peliknya, kalau pergi shopping tak rasa pulak macam tu. Kahhhh.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, August 27, 2012

1 Hari Sebelum Hari Raya

Selamat hari raya semua. Pejam celik pejam celik err pejam dan celik lagi da seminggu lebih dah raya. Ada niat nak buat live update start malam raya tu. Tapi, asal saya pegang tab je, ada yang nak merampas. Ni belum ada anak dah main rebut-rebut *sigh*

Setelah bermusyawarrah dan berdiskusi secara damai, tahun ni kami beraya di rumah saya dulu. Tapi sebenarnya raya 1st tu pun raya dengan both families. Cuma yang beza siapa dulu, siapa kemudian saja.

Sehari sebelum raya, konon-konon nak balik Klang lepas sahur. Takut jammed. Padahal dari Shah Alam je pun. Keluar kau sekarang Yaty!! Tapi sebab tak tahan menagntuk, suami kata tidur dulu, nanti beliau kejut. Sekali terjaga dah pukul 9 lebih. Danggg!! Nak jalan jauh ni. Habislah. HAHA.

Saya jerit-jerit panggil suami. Mengada sungguh. Pantang tak nampak depan mata, macam kucing hilang anak. Rupanya beliau basuh kereta saya di luar. Jadi tak perasan dah pukul berapa. Rushing-rushing mandi. Nasib lah dah siap packing baju suami. Jadi, kami berkonvoi 2 kereta balik kampung. HOHO. Balik kampung.

Sampai rumah emak, semua dah mula gotong royong potong bawang segala. Tugas saya blender semua bahan-bahan. Mudah. Duduk depan blender dan tekan. HAHA. Kata mengandung, kena la bagi tugas mudah-mudah. Suami take over kerja basuh ayam dan kopek mengopek.

Pukul 1, laki bini berangkat masuk bilik dan tidur tak sedar diri. HAHA. Teruk betul.

Lepas Asar kami ke seksyen 7 nak cari tudung. Berpusinglah dari satu kedai ke satu kedai. Beli tudung last minute memang cari nahas. Warna yang berkenan memang takda dah la. Yang akan-akan pun redha je lah, daripada free hair di pagi raya. Tak naya? Ok rhyme sangat.

Lepastu pergi bazar cari kuih pulak. Memang takda sapa dah jual kuih kat bazar. Mostly, orang jual air dan makanan berlauk. Hampa betul.

Petang tu kami berbuka dengan ketupat dan rendang. Emak masak rendang ayam dan rendang daging hitam. SIL pula buat kuah kacang. Perghh, perghh, perghh. Tapi suami kelakar. Dia minta nasi untuk berbuka sebab ketupat hanya boleh makan pagi raya je. -___-"

Lepas Maghrib kami keluar lagi ukur jalan. Dah kata raya di bandar, memang lengang habis jalan. Nak baring guling-guling tengah jalan pun boleh. Kami pergi Setia City Mall cari kasut raya.

Sampai sana takyah rebut parking pun. Heaven. Lepastu ada orang mengidam aiskrim Mc D. Kena la tunaikan dulu. Dah beratur panjang dan lama baru lah pergi cari kasut. Masa tu dah pukul 10 dah. Dapat yang berkenan di hati kat Clarks terus balik.

Bila call emak, rupanya ,mereka pergi Seksyen 7 cari tudung. Kami pun join mereka. Lepastu pergi supper kat Old Town. Pukul 12 baru sampai rumah. Orang lain malam-malam raya sibuk merendang, mengtupat, pasang langsir pelita segala. Kami satu family pergi ukur jalan. HAHA. Urban sangat.

Tapi, itulah malam raya paling best ever sebab ada suami. Kihkih. Maaf Zahir Batin semua O:-)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, August 14, 2012

33 Weeks - Darah Tinggi, Tiroid dan Kencing Kotor? Goshhh

Esok nak check up 35 weeks. Harap semua ok saja.

# Berat menurun, mungkin sebab berpuasa. Nurse tak hairan dan pelik. Saya yang muka bak sunshine. Berat turun tu. Haruslah saya gembira satu macam.

# Masa 7 bulan, saya di diagnos ada tiroid. Kena pergi Bukit Kuda untuk ambil darah segala hal. Bila result keluar. Na-da. Free tiroid. Kala orang ada tiroid, bacaan darah dia 29 ke atas. Mine? 10.9. Kan jauh. Dalam hati sedikit bengkek sebab membazirkan darah aku saja. Dah kata dah leher ni besar sebab aku ni demok. Takkan badan besar ni, leher tirus cam zirafah? Geddit? Geddit?

# Bacaan hemoglobin darah pun rendah tempoh hari. Nurse suruh makan kerang, hati, et cetera et cetera et cetera. Tapi check up kali ni, bacaan sudah naik atas 10 semula.

# Waktu buat detail scan, Dr. Thani suspect ada darah tinggi. Beliau dah bagi aspirin. Lepastu cerita darah tinggi lenyap dari ingatan until recently bila check up dengan Dr. Norleen, darah saya melambung ke 130/80. Tinggi tu. Doc dah bagitau siap-siap, dia kena monitor closely kenaikan darah ni. Kalau tak turun, dia suruh ready masa minggu merdeka tu untuk induce atau awal September. Saya dah cuak habis. Hopefully tak payah la sampai induce. Biar anak keluar dengan rela hati. Sobsss

# Bila check up di KK, ada kencing kotor pula. Danggg. Bulan-bulan puasa memang la kurang minum air masak. Sepatutnya perlu ke Bukit Kuda lagi hari ni, tapi memang takla nak pergi lagi. Dah la ramai. Boleh jadi haus menunggu kang. So, no. Esok akan check up di DEMC pula. Jadi, baiklah saya buat esok saja.

# since Friday, saya diserang flu and fever. Memang seksa dan buat orang tak tidur malam. I have to telan juga ubat selsema sebab memang tak boleh nak bernafas langsung. Bila kahak cair, dia beserta dengan blood stain sekali.

# Can you imagine, dah nak hujung-hujung preggy ni, berapa banyak penyakit yang Doc diagnos ada pada saya. Mula-mula memang down sebab tengok orang lain pregnant ok je. Tapi, bila di fikir semula, mungkin ini kifarah atas dosa-dosa saya sebelum ni. Saya redha. Asalkan baby sihat dan both of us selamat dah cukup untuk kami.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, August 12, 2012

DUP DAP DUP DAP

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, August 11, 2012

Kelakar Tapi Sedih

Isnin yang lalu, suami mahu ke tempat kerjaan seawal 6.30. Beliau dah siap berkemeja bagai, barulah isteri terhegeh-hegeh nak mandi. Jadi kena mandi-mandi kerbau atau tak sempat bersalam sebelum suami pergi kerja.

Tengah mandi-mandi kerbau tadi, bukan mandi dengan kerbau, tetiba suami ketuk pintu toilet. Alamak, tak sempat, suami dah nak pi dah. Rerupanya, beliau nak guna toilet juga. Saya kata nanti, saya nak ambil wudhu'. Selesai je, saya pun dengan penuh semangat buka pintu, nak persilakan suami masuk. Sekali, tarik-tarik tak boleh. Saya ketuk-ketuk sambil ketawa sebab ingat suami bergurau senda ke apa. Rupanya memang tak ada orang di luar.

Suami kunci pintu toilet guna selak dari luar!!!!!!!

Sebab toilet adalah toilet kongsi dengan Along. Jadi both pintu memang ada selak dan dua-dua berkunci. Dah la sejuk, takda tempat nak duduk plus saya sangat fobia bila terkunci macam tu. Saya pun menjerit bagai nak gila sambil ketuk pintu toilet sekuat hati. Dalam hati ni menahan marah, kenapalah gatal sangat tangan suami nak kunci-kunci pintu.

Dalam beberapa minit juga lah saya melolong like crazy people. Berdegang-degang pintu tu saya hentam. Tak lama lepastu muncullah hero yang selamatkan saya. TERIMA KASIH MAMA!!

Tak lama lepas bebas dari jadi tahanan tandas, suami pun masuk tersengih-sengih. I kunci pintu ek? I kunci pintu ek? Saya pun balas dengan jelingan sambil pakai telekung. Elok je Allahuakbar, terus berdedai-dedai air mata keluar. Rasa sedih sangat sebab terkunci macamtu. Rasa suami tak sayang dah sebab kunci isteri dalam toilet.

Dah jadi sesi pujuk memujuk pagi tu. I know beliau tak sengaja. Tapi, cuma rasa seram bila terkurung macam tu. Imagine kalau takda orang langsung yang dengar, dan suami dah pergi kerja tinggalkan isteri. Apa nak jadi dengan aku dalam tu? Sadisnya lah.

Hari tu saya yang tak sengaja terkunci beliau, Tuhan balas cash terus. Sobss. Tapi tapi tapi, lepas kunci saya masih ada dalam bilik. Saya tak turun tinggalkan beliau sorang diri dalam toilet T_____T

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, August 10, 2012

Walid yang Excited

Last Saturday, we went to OU. In laws nak cari baju raya untuk menantu nan demok dan anak lelakinya itu. Waktu itu parking di old wing dan mahu shopping di new wing. Menantu nan demok kaki dah bengkak habis. Tapi, gagahkan juga la merentas ke seberang.

Sepanjang-panjang jalan itu, suami tak habis-habis eyeing on others stroller. Pantang nampak parents tolak stroller, dia toleh sampai terpusing-pusing leher. Siap masuk Mothercare and Mamours sebab berharap yang beliau beli itu the best price. Paranoid parents huh?

Kadang-kadang, he's starred at someones stroller sampai orang ingat dia nak culik budak ke apa. Creepy. Nanti dia toleh dan cakap, takda pun orang pakai macam kita punya? LOL

Orang tak minat kot, sebab kita punya a bit bulky.

So, balik dari shopping, dimana saya dapat sehelai baju from Modernmum, thanks to Abah and Mama, beliau tanya, stroller kita simpan kat mana? Saya makin pelik-pelik. Kenapa? Nak pasang dah ke? He said no lah, tanya je.

Malam lepas terawih, beliau bergegas naik bilik. Air panas yang dibuat pun tak minum. Aik, pelik neh. Musykil sangat, apa lah agaknya yang penting kat bilik tu. Tapi sebab isteri tak larat nak turun naik tangga, call saja beliau suruh turun.

Sebelum beliau keluar pergi ambil lappy di rumah in laws, he did say, kalau naik atas nanti mesti anak terkejut. Tapi saya yang macam tak faham dan tak tanya.

Rerupanya, bila masuk je bilik tengok ada benda tercongok depan pintu. MashaAllah, punya lah beliau tak sabar rupanya, dalam bilik pun boleh. HAHAHA. Bila beliau balik, di sorong-sorong stroller tu dalam bilik. Lepastu terkial-kial nak tutup semula. Isteri tumpang gelak saja.

Esoknya dah nak tidur tu beliau cakap, eh, malam ni belum pasang stroller lagi lah -___-"

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, July 31, 2012

Allah Permudahkan Jalan

Saya rasa, saya lebih suka berpuasa dan bekerja. Sebab kalau puasa hari cuti, boleh jadi mati akal. Tak tahu nak buat apa. Aktiviti paling berat yang saya boleh buat di hari cuti adalah tidur.

Bila hari sekolah, dah sibuk-sibuk buat itu ini, tahu-tahu da loceng 5.30. Maka, pulanglah meredah jammed. Dengan sekolah menengah balik, orang balik kerja, orang nak ambil anak, orang nak pergi bazar. Perghhh, Rantau Panjang dah macam KL tahu.

So, bila dikenang-kenang, rasanya tahun ni paling beruntung. Jadual waktu di sekolah cuma 24 waktu saja. Dulu masa praktikum pun dapat 26 ke 28 waktu. Tahun ni la dapat jadual paling sedikit. Tahun ni juga tak perlu ajar PJK. Releif pun dapat jarang-jarang. Syukur sangat Pn. Mary orangnya sangat bertolak ansur. Kursus KSSR PJK saya di serahkan pada orang lain. I can't thank her enough. Apa yang saya boleh buat, minimakan ketidakhadiran. HAHAHA. Jadi, saya tak susahkan beliau nak buat releif. Dan saya akan masuk kelas walau apa cara sekali.

Nak di tambah lagi, kelas semua kat bawah. Jadi, saya jarang-jarang panjat tangga. Lagi lah bulan puasa ni, saya cuma naik sekali je, tanda waktu datang dan balik sekali gus. HAHAHA. Kalau difikir, memang untung sangat.

Tak dapat imagine kalau pregnant last year. Dah la jadi penyelaras tahun. Dengan 30 waktu, belum campur releif dan perhimpunan. Kelas atas sekali. Ajar PJ 2 kelas. Lepastu, saya jurulatih gimnastik. Lepastu lagi kena hantar kursus KSSR BM seminggu dan kursus MBMMBI. Pengawas UPSR. Phewww. Memang tak dapat imagine.

Tahun ini sangat bertenang. Saya tahu, ada juga yang tak senang dengan waktu sedikit saya. Tapi, heyyy, saya ajar kelas hujung tahu. Lagi cabaran nak kawal disiplin. And honestly bukan saya yang pergi terhegeh-hegeh minta di kurangkan waktu. Mungkin rezeki dan tuah anak lah ni. Semuanya jadi mudah. Alhamdulillah.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, July 30, 2012

Baby's Stuff : TT Essentials Starter Kit from UK



Kalau semua nak tahu, kalau nak tahu lah. This is the 1st thing that I bought for my baby. Orang tua-tua kata, jangan beli barang selagi belum masuk 7 bulan. Saya order barang ni dari my bff Eca, masa tu belum 5 bulan pun. Bukan main dia menghasut kata TT tengah sale di sana. Lalu, saya pun hasut lah suami sama

Masa pergi ambil kotak dari Eca, sangat teruja tengok kotak taknak kalah besarnya walaupun huduh. Tapi tak mengapa. HAHAHA. Balik rumah terus buka dengan rakusnya. Rupanya, kotak lebih cantik ada didalam.

Saya pun selongkar satu-satu isi dia. Apa yang ada dalam essentials starter kit ni saya rasa dah mencukupi. Jadi, saya memang dah tak beli apa-apa yg relate to bottle.
  • Ada 8 biji botol - 4 botol 260ml, 4 botol 160ml
    Ada 8 container untuk milk powder
    Ada 2 teats
    Ada 1 berus, 1 pengepit untuk ambil botol dalam strelizer dan 1 soother
    Ada 2 thermal bag.
    Ada 1 electric bottle warmer
    Ada 1 strelizer

So, feeding bottle set is complete. Dan saya spend RM 5++ termasuk shipping untuk set ini. Saya rasa murah dari beli asing-asing sebab tengok strelizer saja RM 3++ di sini. Please cakap murah, untuk sedapkan hati ini. HAHAHA. Suka nak paranoid lepas membeli.

Cleanser dah beli, tapi tah bila nak pi cuci. Sebab baru 33W, takda gesaan disitu. Kihkihkih
Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, July 28, 2012

TESTING 123

Percubaan, percubaan. Test, test, test.

Sonok pakai blogger droid ni, masalah dia aku tak tahu nak publish acane. Mohon jangan di benci si buta IT ni

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, July 27, 2012

Malam Ini Aku Menangis

Selalunya Jumaat saya ceria sebab, bila balik sekolah, saya tahu ada yang menanti.

Tapi, tapi, tapi

Tidak untuk Jumaat ini. Dari semalam saya keep asking Dak Yang, sempat tak balik rumah? Sempat tak balik rumah?

Mula-mula jawab 70%. Lepastu pagi ni tanya lagi, dah takda percent dah. Jadi, bermula lah gloomy Friday saya. Rasa macam semua serba tak kena. Di tambah lagi dengan letih dan kaki macam nak cramp-cramp balik sekolah. Maka terhasil lah hati kaca.

Balik rumah mengadu dengan emak, kaki lenguh dengan muka dah sebik-sebik dalam hati dah sebak-sebak. Lepastu emak urutkan kaki sambil buat joke yang kaki saya macam kaki kartun.

Bila suami call je, meleleh-leleh air mata. Drama sangat bukan? Yelah, da;am hati

  • Teringin nak ajak pi Baby Expo walau dah tahu memang tak larat. Ajak-ajak ayam pun jadi lah
  • Teringin nak pi bazar Stadium, sebab belum pernah sampai tahun ini
  • Teringin nak makan ais krim secara sangat

Baru lah rasa yang betapa perlunya ada suami disisi. Ingatkan ada ibu bapa saja dah cukup. No. Peranan suami lain. Lagi-lagi bila preggy dah nak sarat. Kita akan banyak susahkan orang keliling. Kalau anda tak, baguslah. Dengan pinggang rasa nak tanggal, punggung sakit, kaki lenguh. Ohhh, macam-macam.

Saya jadi terlalu sensitif. Kalau text suami je mesti dengan air mata sekali. Mula-mula rasa macam supportive sangat. Oh, my husband perlu drive dari Selatan ke Pantai Timur. Takkan nak susahkan dia dengan singgah menyinggah di rumah. Ahad beliau tak cuti. Jadi, relakan lah hati beliau tak balik .

Dah kalau asyik nak nangis je, cemana? Ahhh, sensitifnya lahai.

Sobssss
Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, July 26, 2012

Diari Ramadhan Mak Buyung

Day 6 of Ramadhan.


1st day of Ramadhan = 8th months of pregnancy
Tengoklah jejari debabku, bukan jejari runcing. Eh
  • Alhamdulillah,Tuhan masih izinkan saya berpuasa. Ikut hati kalau boleh memang nak puasa penuh. Dulu masa zaman anak dara dah pernah puasa penuh sebulan. Pelik no? Masa tu semua mulut takda insurans cakap, mengandung ke? Gila. Waktu tu hormon tengah kucar-kacir. HAHAH
  • Alhamdulillah juga tahun ni dapat merasa berpuasa as a mommy to be. Fuhhh, pengalaman tu yang priceless. Setiap kali sahur mesti saya pesan pada anak, hari ni kita puasa lagi ye. Jangan lasak-lasak, nanti awak lapar. Ada yang kata anak jadi tak aktif kalau kita puasa. Saya macam risau juga. Tapi saya tawakkal pada Allah. Saya fikir dia lapar, jadi mungkin dia tidur di dalam untuk simpan tenaga. Nanti lepas buka aktif lah tu. Pandai lah aku buat teori kannn.
  • 1st day berpuasa tempoh hari di rumah in laws. Sebab tahu perut sendiri macam mana dan tanpa emak yang memahami, saya request telur dadar dari bibik. Suami dah siap-siap belikan susu HL stoberi sebab dia tau isteri  dia da pencen dari bancuh-bancuh susu tapi anak dia perlu khasiat susu. Susu kotak adalah jalan terbaik. :p
  • Ya, saya belum berpeluang lagi nak masakkan suami menu sahur dan buka. Setakat tolong sikit-sikit kat dapur tak dikiralah bukan? Tapi, sebagai isteri tetap juga mahu berkhidmat. Saya hanya setakat buatkan air panas dan kejutkan beliau bangun sahur. Phewww, itulah yang paling mencabar. Sampai isteri kena panjat tangga sepuluh kali nak kejutkan suami bangun. Bila dah jauh-jauh ni lagi lah. Telefon nak dekat 5 kali baru angkat -___-"
  • Sistem penghadaman pula makin baik :( Eh, sistem penghadaman baik pun sedih? Sedih sebab macam takda makanan yang tinggal. Kalau nasib baik, sehari sekali je, kalau kurang baik, sehari 3 kali. Lapau oiii. Tapi, itu lah kelebihan Ramadhan. Setakat ni boleh lagi bertahan sampai buka even dah pedih-pedih perut, dah angin naik sampai dada, heartburn segala. Bertahan.
Sebab tu pelik dengan orang yang sengaja-sengaja tinggal puasa. Lagi-lagi, kaum Adam. Bak kata Lisa, malu la sikit dengan perempuan yang mengandung ni. Eh, sekian

Tuesday, July 24, 2012

Baby's Stuff - Stroller plus Maxi Cosi

Niat sebenar di hati nak cari baby cot hari Ahad yang lalu. Sebab macam mahu asingkan tempat tidur dari awal lagi. So, dari Babies Kingdom di Kota Damansara, menuju ke Twins Baby dan Baby Cottage di Bukit Tinggi akhir sekali kami sampai di Setia City Mall. Takda cot yang berkenan di hati suami. Kenapa hati suami? Sebab suami yang punya uang, jadi kena la ikut hati dia. Kalau ikut hati saya, lama dah dapat. HAHAHAHA

suami sukakan cot yang boleh convert jadi katil bujang tu. Dia dah ada yang dia berkenan. Tapi dia kata, nanti. Ok lah kalau begitu.

Tapi, dalam masa yang sama, saya cerita lah tentang maxi cosi. Dia sesuai untuk baby dari newborn. Kita letak saja baby dalam tu dan angkut pergi mana-mana saja. Lepastu dia boleh attach dengn stroller Quinny. Ni semua angkara Zapira. Asyik cerita tentang maxi cosi saja. Hahaha. Aku terpengaruh lalu mempengaruhi suami.

Jadi, suami pun macam termakan umpan lalu beralih arah. Dah tak tengok cot dah dia, fokus kepada stroller pulak dah.

Dia cadangkan beli maxi cosi baru tapi cari Quinny dekat Mudahdotcom. Lalu muka isteri habis kerenyuk seribu. Kasihan anak lah. Saya kata, tak payah beli Quinny dulu, bukan nak pergi mana. Beli maxi cosi dulu pun takpe.

Setakat yang di survey, maxi cosi cabrio fix harga standard 699. Tapi di Mothercare 899. Gila apa? Tambah sikit dapat Pebble. Pangkah Mothercare awal-awal. Saya cakap suami takpalah. Jom tengok dalam Parkson. Cari SCR8 pun ok. Tak mahal sangat.

Tapi suami dah tersinggah di Mamours dan hooked up di sana. Satu-satu di cuba dan ditolaknya. Saya anggukkan saja. HAHAHHA, jangan dibantah, nanti kempunan.

Jadi, beliau dah berkenan dengan satu Quinny ini. Saya ok saja. Beliau lah yang belajar macam mana nak buka, nak pasang, nak lipat, nak attach dengan maxi cosi. Semua beliau buat. Jadi, pencarian stroller berakhir dalam satu hari. Padahal tak pernah survey pun. HAHAHA. Pergi dan beli adalah konsep suami. 


Saya suka maxi cosi pink, tapi muka suami sangat sedih. Jadi saya mengalah saja. Merah it is. Kita jangan kecikkan hati suami di bulan Ramadhan. Fuhhhhh. *selak rambut*

Harga untuk Quinny Zap Xtra (pada yang nak tahu)

Babies Kingdom - RM1289
Baby Cottage - RM1189
Little Whiz - RM1199
Mamours - RM 1229

Tapi husband tak ambil Zap Xtra. hihihi.




Saturday, July 14, 2012

New Toy, New Joy

Hehewhew. Mohon lebih rajin update blog lepas ni. Kalau tak, lontar saja tab tu dalam Sungai Klang. Cintailah sungai kita. Tibe

Thursday, July 12, 2012

Ulangbulan ke-8

Husband that I dearly miss

Derai air mata di setiap sujudmu
seperti tak pernah cukup, untuk menjagaku

Kau, hembuskan ayat-ayat cinta untukku
Di sela doa dalam malam-malam yang sunyi

Semoga akan membawa cintamu
pada diriku dalam jalan dan redhaNya

Kau panjatkan ayat-ayat cinta padaNya
melindungi dan menjaga kisah cinta kita

Gembira yang tak dapat di sorok-sorok bila dapat kahwin. Saya selalu suka gambar candid sebab kalau di suruh posing terlalu kaku bak tiang lampu -__-"

Friday, July 6, 2012

Kenduri Sempena 7 Bulan

Begitu pantas masa berterbangan. Baru Jumaat lepas buat kenduri sempena kehadiran bulan puasa dan sempena kandungan dah berusia 7 bulan di rumah in laws, sekarang dah bertemu dengan Jumaat kembali? Masa memang lah dia, tak boleh dikejar (?)

Ok, last week, in laws buat kenduri kecil-kecilan last minute. Panggil saudara-mara, jiran tetangga dan kawan-kawan mereka. Nak jemput kawan-kawan saya macam segan lah. Kalau kat rumah sendiri tak mengapa. Takpa kawan-kawan. Tunggu kenduri aqiqah nanti ya (inshaAllah)

Kali ni mereka panggil catering saja, plus Mama nak juga masak lauk sendiri satu jenis. Jadi, takdalah sibuk sangat di rumah.

Balik dari sekolah, saya tengok adik beradik suami tengah pasang kipas. Macam ramai kan bunyi dia. Adik beradik. Padahal

Ni lah adik beradik suami saya.
Along dan An
Ramai kan? HAHAHAHA

Saya pun act like king only. Duduk tengok orang buat kerja. Sebab takda siapa suruh saya buat kerja. Heh, dasar!!

Katering tengah set up meja buffet
Rasa macam kenduri kahwin hari tu
Dejavu sangat :p

Dalam rumah dah kosong

Majlis mula lepas Isya'. At the same time, rumah saya pun buat kenduri juga petang tu. Tapi kenduri di rumah Sheikh, tempat babah berwirid. Jadi, 2 kenduri serentak. Too bad tak dapat rasa lauk kenduri rumah sendiri. Nasi minyak dengan ayam masak merah. Sedapnya T___T

Lepas jemaah Isya', terus mula baca Yassin. Saya duduk dalam bilik tv. Tak larat nak duduk lama atas lantai dah.

Antara tetamu yang hadir.

Habis je baca Yassin, ce teka siapa datang? Ce teka ce teka (kau keluar sekarang Yaty!)

Aenn twins Ekin tu datang masuk bilik tv. Duduk sebelah saya lagi. Cehh, saya pun buat-buat diva. Nak buat tak nampak, heh, dia salam aku kot. HAHA. Rasa nak tergelak pun ada sebab last entry hari tu kan pasal dia. HIHIHI

Habis baca doa, dia pun buka mulut tanya-tanya. Terus tak diva dah aku layan dia borak. Aenn sangat peramah. Dia salam semua yang datang tu siap cium tangan lagi. Even dia Datin, takda lah nak pandang orang atas bawah.

 Excited bonda and walid -to-be

Makan-makan dengan emak saya (tudung hijau)

Abang domok baju hijau dengan babah saya baju pink

Lauk sangat menselerakan tekak. Ayam goreng berempah, sambal sotong, ikan masin taucu, kambing masala, sup tulang, udang masak lemak, pecal, rojak jawa, roti jala, kuah durian. Phewww. Semua saya makan kecuali kambing. HAHA (tapi tak risau sebab berat naik sekilo sebulan saja) HAHAHAHA lagi.

Waktu Aenn nak balik tu, kami sempat amik-amik gambar. Masa kahwin hari tu tak dapat kan. HAHAHAHA. Dia keep saying, doakan kita ye, doakan kita ye. Kita nak baby juga. Lepastu asik pegang my baby bump. Nak ambil berkat dia kata. Bila Dato' Ambros jengah cari dia, dia pun tunjuk lah Papa, ni ha. Saya ambil berkat dia kata. Sweet gila. Suami dia pun ramah gila kot. Siap tanya-tanya semua. Dia kata, nanti dah ada baby, nak datang sini main dengan baby. Alolololo

Ok, dah macam langit dengan bumi.

Err, boleh kami tumpang tanya. Apa kaitan Aenn ni dengan in laws awak? HAHA. Dato' Ambros ni best friend abah mertua. Hari tu masa pergi holiday Melaka dengan family in laws, kami stay dekat hotel mereka lah (for free) teheehee.

Petang ni, sekali lagi kenduri untuk saya dekat rumah. Tapi untuk kawan-kawan baca Yassin emak. Buat kecil-kecil je. Emak masak rendang dengan pulut kuning. Omnomnom

Semoga semuanya selamat. Kelahiran beger yang di nanti :D

Monday, July 2, 2012

Detik-Detik Kemalangan di Hari Sabtu

Sabtu lalu adalah Sabtu yang paling mencemaskan. Tak, tak. Belum nak bersalin pun lagi. Tapi, melalui Sabtu lalu adalah tak mudah.

Sabtu itu kami ada banyak rancangan berdua. Mula-mula ke Sunway Pyramid, kemudian bercadang untuk ke My Dear Sale di Puchong dan ke Birthday Party Haikal di Setapak.

Tapi setelah difikir secara masak. KL yang terkenal dengan traffic jammed maha dahsyat menjelang petang, kami tak jadi pergi Sale tu dan terus pergi ke rumah Asna. Tepat 3.30 kami decide nak pulang sebab suami nak balik jauh dah malam tu.

Sampai dekat Federal, sesak macam biasa. Selalunya, Dak Yang ni akan cilok mencilok guna lane kiri sekali. Tapi Sabtu lalu dia ada sifat-sifat mulia dalam diri. HAHA. Saya pun agak musykil. Yang, nape masuk lane kanan? Kan selalu kat kiri. Dia mahu jadi pemandu yang berhemah lettew. So, let him be.

Macam Kak Mus kata, malang tak bau bolognese. HAHA. Dekat depan Avon waktu tu lebih kurang jam 4.10 petang, kenderaan dah bergerak perlahan. Depan kami teksi. Dia dah break, lepastu suami pun break. Tapi ada sebuah kereta tak sekolah kat belakang kami yang tak kenal erti break lalu hentam belakang kereta kami sekuat-kuat hati dia.

 Kereta kami kemek di belakang, bonet takleh tutup dan tempat minyak.

Aduh, aduh, aduh. Tu je yang keluar dari mulut. Sebab saya terdorong ke depan dan terhantuk kat cermin depan. Mujurlah, tangan saya halang kepala waktu tu. Jadi, tangan yang sakit. Semuanya berlaku sepantas bullet. Saya terus pegang perut. Bimbang Air Bag meletus waktu tu. tapi, Alhamdulillah takda pape. Baby pun masih aktif menendang. Syukur.

Kereta tak sekolah



Suami dengan muka bengang keluar dan saya tak tahu apa jenis makian yang dia dah lemparkan kat budak lelaki kereta belakang yang tak sekolah tu. Lepastu dia ke depan pula, sebab kereta kami paling malang. Depan belakang kena. Tapi depan tak teruk sangat. Dan teksi depan pun cuma kemek sikit je.

Waktu itu rasa bingung and blur sangat. Tak tahu nak rasa apa. Macam shock pun ada, tapi saya duduk diam-diam dalam kereta. Sibuk tengok suami ke depan, ke belakang. Tengok Federal makin sesak. Kereta semua nak slowdown. Tipikal Malaysian. Paling tak sangka, kami lah punca kesesakan.

Jam jam tu juga ada runner datang. Macam biasalah, nak cekik darah orang. Dia akan panggil tow truck dia dan bawa ke bengkel dia. Suami refused sebab kereta kami boleh gerak lagi, dan suami nak bawa ke Toyota Service Center. Dia pun kemain lah ayat, nanti dekat Toyota lama lah apa lah. Tak jalan derr.

Teksi tadi dah gerak dulu sebab dia ada penumpang. Dia kata, jumpa kat balai polis je nanti. Kami tersadai kat tepi tu lama juga sebab tunggu bapa budak tu. Tapi, sebab dah terlalu lama, aku pun da naik sakit pinggang dan tangan dah mula rasa sakit, so, kami gerak dulu ke Balai Polis Petaling Jaya.

Masa kami datang, orang tak berapa ramai lagi. banyak kerusi kosong. Lepas dari kami, menderu-deru orang datang macam ada kenduri. Sesak balai polis sekejap. Suami tunggu turn untuk type report dekat PC yang di sediakan. Dia tolong sekali Auntie Teksi tu tulis report. Prosedur sangat leceh dan lambat macam siput.



Dah settle report semua, kami keluar. Bapa budak tu ada kat luar tunggu kereta. Beliau minta maaf dekat suami. Yang buat saya panas hati, bapa dia kata ni dah kali ke empat budak tu eksiden. Hari tu dia tibai Kelisa sampai berpusing-pusing. Perghhh. Kau ni patut lesen dah kena gantung dah tau.

Nak tahu sebab apa dia tak sempat break? Sebab dia sibuk nak angkat fon call dari mak dia. HUH?

Dah on the way balik ke rumah tu, baru rasa tangan sakit sangat. Lepastu baru ada rasa nak panik rasa sebak dan nak menangis. Punya lah lambat kesan dia dekat diri sendiri. KAHHH. Maafkan sajalah. Aku memang lambat dalam segala hal.

Malam tu suami urutkan tangan sambil berdoa "Ya Allah Ya Tuhanku, aku redha dengan apa yang terjadi, Kau sembuhkanlah tangan isteriku, Janganlah Kau beri kesakitan pada dia"

Sekarang betul-betul rasa nak teriak. T____T

Wednesday, June 27, 2012

Wordless Wednesday - Kembar Ekin Nama Apa?

.... Nawal tanya ke Kak Mus yang tanya. HAHA.



 Amboi taw Yang, macam Best Friend

P/s: Diva Kak Mus makan laga-laga siku dengan Ain tapi tak minta otograp. KAHKAHKAH

Tuesday, June 26, 2012

Lori Gula Terbalik

atau nama panjangnya Modified Glucose Tolerance Test (MGTT)

Pertama kali saya perlu buat MGTT waktu minggu ke 17. Awalkan? Sebab bapa ada sejarah kencing manis. Memang banyak gila lah mitos yang saya dengar pasal MGTT ni. Semua yang ngeri-ngeri belaka. Ada yang kata akan muntah, air gula pekat macam minum sekampit gula, et cetera et cetera et cetera.

Kalau boleh jangan sampai sangkut sebab nanti perlu ke klinik secara kerap dan kena ambil darah juga secara kerap. Kalau di Klinik Kerajaan, kita kena stay di sana 2 jam lepas minum air gula. Kalau muntah kena minum air gula semula. Sounds scary.

Maka saya memilih untuk buat MGTT di DEMC.

Saya berpuasa start pukul 12 tengah malam. Pukul 10, bertolak ke DEMC dan buat perkara rutin. Check berat, air kencing semua dan pergi ke bahagian makmal di Ground Floor untuk proses ambil darah dan minum air gula

 Banyak dah darah terbuang kat sini. AHAHAHA

Nak juga sidai gambar gedik disini.
Tunggu turn nak minum air gula


Selepas kena ambil darah dalam satu tube kecil tu, saya di beri satu mug air glucose perisa anggur dengan pesanan, Puan, kalau manis sangat boleh tambah air lagi. HAHAHA. Bukan kah itu satu kegembiraan. Maka dengan seronoknya saya ulang alik tambah air masak sampai dia tak rasa air gula lagi.

Lepastu dia suruh datang semula lagi 2 jam. Lalu, kami pun pulang ke rumah. Di rumah saya secara curi-curi minum air masak tapi tak makan lah. Nanti result tak valid. Ewahh.

Datang semula dan kena ambil darah lagi 1 tube. Blerghh, pembaziran darah. Dan keputusan dia

fasting glucose: 4.7
2 hour after glucose: 4.9 

Nasiblah penipuan tak ketara sangat. AHAHA. Tapi, saya masih perlu berjaga-jaga sebab ada sejarah. Bimbang Sejarah Mungkin Berulang (tumpang lalu Tomok. Tak pandai masak pun stay sampai sekarang dalam Masterchef. Hebat!)

Dan nurse di KK dah bagi tarikh 2 Julai untuk MGTT kali kedua. Memang prosedur dia kena 2 kali. Bukan sebab berat naik banyak ke apa mind you. Berat saya turun lagi ada. HAHA. Jadi saya sudah siap-siap call DEMC dan serah diri untuk buat MGTT di sana. Tak sanggup rasa nak buat di KK. Nak melangut 2 jam di sana dengan air gula pekat likat. Memang tak lah.

Monday, June 25, 2012

Bar-B-Que Partayyyy Persatuan

Sungguh poyo berkata begitu. Tapi, maafkan sajalah.

It happened last Saturday at Syafiena's place (sebab rumah fiena je ada laman and fiena tak stay dengan parents. Kami boleh buat-buat macam rumah sendiri tanpa rasa segan mahupun silu)

Planning memang dah lama, oleh sebab ramai yang dah mimpi Lisa bersalin dulu sebelum sempat BBQ, maka kami cepat-cepat jadikan perancangan satu kenyataan.

Kehadiran ikut turutan. HAHA

1 - Fiena - Air sirap sejuk, kek batik dan perap bahan mentah
2 - Amy : Sos black pepper and mashed potato
3 - Uya dan Lienda - Nasi goreng, bihun goreng, potong buah
4 - Fira - potato salad
5 - Yaty - baby pavlova
6 - Lisa - makaroni bakar


 Gadis dapur bersama tuan rumah.
Sanggup si Pina duduk lantai sebab nak masuk dalam gambar

Dan buat julung-julung kalinya, gathering persatuan kali ini complete (minus Yaya sebab dia ada hal). Saya datang ditemani suami. Wooohooo. Jadi, honestly, inilah gathering yang saya sangat enjoy. Takda runsing-runsing nak balik cepat sebab suami tunggu kat rumah ke apa.

Almost complete persatuan suami-suami (minus KR)

Bila semua berkumpul belakang trak Azam, nampak macam Dak Yang ni prefect kepada yang lain-lain. HAHA. Mula-mula bimbang juga Dak Yang nanti tak mau campur orang sebab yang lain-lain ni dah biasa jumpa. Rupanya all iz well. Yayyy, berjuta-juta bintang to Dak Yang sebab pandai bawa diri.

The menu
Ommnomnom

 Credit to Shuk sebab tolong ambil gambar.
Reason : Tangan dia je yang bersih
Maksud tersirat : AHHAHAHA. Kidding Amy

Semua nak buat-buat candid
Pina memang suka spoilkan keadaan -___-

Pregnant Ladies semua di atas sofa
Bakal pregnant ladies semua duduk bawah. HAHAHA

Bila Lisa sampai je, aktiviti makan-makan pun bermula. Semua suami-suami dah masuk dalam dan bersila depan tv untuk makan. Tinggal Wan dengan An saja di luar. Plus Lienda and Fira sebab nak ambil air. Tiba-tiba si Lienda menjerit mintak tolong. Rupanya-rupanya, api BBQ ni dah bakar kotak dan lapik getah trak Azam. Si Fira, terus jirus dengan air sirap dia. Syabas Fira sebab bertindak pantas selamatkan kereta suami.

Lepas tragedi getah kereta cair, semua jenis pembakaran di hentikan. HAHA. Semua pun pergi makan. Fira dan saya suami isteri makan di luar sambil menghadap kereta Azam. AHAHA, takda lah, sebab kat dalam dah penuh dengan mereka-mereka yang berkumpul depan TV tu.

Almost Maghrib, kami pasangan pertama pulang sebab Dak Yang nak balik Pantai Timur malam tu. Touching sungguh sebab suami willing to go. Thank you Shy and thank you to Ahli persatuan sebab make this thing happened. I do love the friendship that we had for almost a year.

Once upon a time

Then everyone's getting married

And we still stick with each other