Sunday, August 21, 2011

LDR dan Pengorbanan

Tajuk apakah ini? Sejenis ceramah atau free talk?

Umum tahu, kami adalah pasangan yang mengamalkan LDR. Yes, dari mula bercinta sampailah sekarang. Sebab itu saya memilih untuk berkahwin sebelum cuti sekolah, sebabnya cuti sekolah sebulan solid itu saya mahu gunakan untuk membaldi ilmu menjadi full time house wife.

Honestly, memang tak sanggup nak berjauhan lagi. Walau orang kata dah imune duduk jauh-jauh, tapi bila dah jadi isteri kelak, haruslah mahu disamping suami. Mahu layan makan minum suami sendiri. Tak mahu mek-mek kedai yang layan "Abe nak make ghapo?" Biar mek jawa ni yang layan walau tak semolek dan segebu mek-mek di kedai itu. Biarlah masakan saya tak seenak mana, biarlah sebenarnya tak tahu masak pun(yup, exactly like it). Tapi ada niat dan usaha, InsyaAllah. Allah akan bantu.

Memang terasa LDR ni bila pasangan sangat-sangat diperlukan untuk ke majlis-majlis kenduri-kendara, tapi datang tercongok sorang-sorang. Nak ajak shopping sama, nak ajak buka puasa sama. Semua pun impossible. Sedih weh. Nampak je muka nak manis 24 jam, dalam hati tersiat-siat. 

Lagi-lagi sekarang ni, memang terasa sangat. Di saat lagi 2 bulan plus plus nak kahwin, Beliau sedang struggle siapkan Master. Di aat-saat macam memang memerlukan beliau. Nak beli itu ini, discuss macam-macam secara face-to-face. Settlekan legal document, semuanya pending. DI saat ini jugalah beliau tak boleh diganggu dan perlu fokus.

Sayalah pasangan paling independent, cari cincin tunang dulu pun secara solo. Sekarang ni, memang banyak settle kan benda secara virtual. Mana-mana saya suka, cari sendiri dan emel untuk approval. Kadang-kadang cari sama-sama secara atas talian. Bunyi sangat sadis.

Saya, manusia bertopengkan lalang neh apalagi, bila angin tiup ke arah rasa kasihan, semua dia nak kena fikir blablabla. Aku jadi lah extra understanding. Aku perlu support dia. Macam akulah manusia paling memahami dalam dunia ni, semua pun aku takpa, takpa. Tapi, bila angin puting beliung yang tiup lalang aku, punah weh, semua yang aku faham. Hal kecik pun aku nak hangin. Dak Yang tak reply mesej pun nak jadi isu dunia. Padahal dia sehari semalam tak tidur kot. Aku rasa dia tak sayang aku dah, I ni siapa?I memang tak penting. Cehh ceh cehhh, terus lah ayat drama melankolik kau semua nak keluar.

Arghhh, aku stress. nak kesian ke nak marah neh?

Ini pun kira dugaan lah kan? Mungkin dugaan saya bukan berupa perempuan Dahlia yang muncul lalu merampas tunang (Nauzubillah). Tapi dugaan saya dalam bentuk ini. Saya harus syukur paling tidak saya tahu, beliau safe and sound dibelenggu kerja, bukan diulit tino-tino. Kuikuikui.

When he text-ed me 
I do luv u, cuma I kena sacrifice utk master

Saya terus senyum lebar-lebar. See, semua orang berkorban.

Emak, Babah, Uncle, Auntie berkorban tenaga, masa dan wang agar kami dapat disatukan.
Dak Yang berkorban tenaga, wang, masa dan perasaan untuk masa depan yang gemilang.
Aku? terkorban perasaan je. Ceh, cerita panjang-panjang, sikit je yang aku korbankan pon.

I Miss Him A Lots

Nah, lagu raya paling cocok buat Mr. Fiance


10 feedback:

LisaLisut said...

waaaa lajunye hapdet..alolololo..tak lama lg tu.sbr ye mek yati :)

Hana Soffelia said...

Hukhuk kita sama yat. Tapi, atleast yat ada fmly yg dpt tlg, Hana sorang2 je kat sini. Lagi 2 mggu nak khwn, still xleh transfer keje kat sana lg. Sodih. smpai bila ku harus tggu. Huwaaaaaaaaaa...

(Eh.. tetiba tumpang sedih kat sini.)

Syima Syaz said...

adoi, lagu tu yang paling terharu tu..

sabar yek dear... tak lama je lagi.. lagipun akan ada masa depan yang cerah nanti kan...sabar2...

Hidayati Farhan said...

lisa, haha. bosan di mlm hari, terus la nk luahkan perasaan. hahaha. tq lisa

hana,
dah nak kawen ye? beshnyaa. takpe2, meh la kita sedih same2. hahaha

syima
hahaha, insyaallah. tq dear :)))

Cik Zimie said...

samat sahur yaty.haaa makan pe tu:P alala sedih nye luahan perasaan dier tuuu..sabar2..kawen nnt jemput zimie tak?ekeke

asna cute said...

Planing yg sgt terbaik!!. Honeymoon g mane?. Hehe

fira. said...

yati.. kesian u. tape2, sabar skit.. nnt bile dh settle nikah kompom ade fireworks menyinari mlm pertama mu.. well, kami sedia membantu.. weewit!!

Hidayati Farhan said...

zimie
hahaha, kita everyday sahur mmg makan telur goreng or ayam goreng je. ekeke. ehh, mesti la jemput. ape la zimie neh :)

asna
tak tahu lagi, saddd. harap ada org sponsor. ekekeke

fira
hahaha, tq fira. siap fireworks lagi. hahaha *hugs*

cik asam jeruk said...

hehehe kejap je lg 2bulan..:)

~S~ said...

Hi, Congrats on your wedding!

Have anything special for your special first night?

here at LINGERIE CABIN we have variety of gorgeous lingerie that are going to make your first night an unforgetable moments. come and visit us!

Click Here: Lingerie Cabin

or Click Here: Lingerie Cabin@FB