Tuesday, July 26, 2011

A Love Journey - FINALE- Di Mana Saya Jumpa Jodoh Saya

Everybody's got something they had to leave behind
One regret from yesterday that just seems to grow with time
There's no use looking back or wondering
How it could be now or neither been 
All this I know but still I can't find ways to let you go

2002-2003
Sejak kehadiran bakal jodoh, hati saya berbelah bahagi. Puppy love sayang-saya-sayang bakal jodoh. Waktu itu bakal jodoh sudah single. Cerita cinta beliau bersama high school GF tamat early 2001 (she read my blog by the way *waves* Thanx sebab sudi jadi kawan saya. Lisa, jangan senyum! Aan, so do you :P)

Waktu itu saya memang tak beritahu pun bakal jodoh yang saya sudah punya somebody (my bad). Saya taknak bakal jodoh pergi menjauh lagi. Dalam masa yang sama juga, saya mahu selesaikan masalah saya dengan puppy love. Perlu fikirkan alasan dan cara terbaik, supaya tiada hati yang terluka.

I never had a dream come true
Till that day that I found you
Even though I pretend that I've moved on
You'll always be my baby
I never found the words to say
You're the one I think about each day
And I know no matter where love takes me to
A part of me will always be with you

In the mean while, bakal jodoh macam main ba ba cak. Beliau sangat unpredictable. Sekejap mengungkap kata manis. Goodnite princess, sweet dream. Kejap lagi texted saya kambing, ko tgh magut rumput ke?. Sekejap-kejap panggil saya tuan puteri. Bila angin tak berapa center datang. Hoi Hoi saja. Kami cuma ber'aku' 'engkau'. Takda saya awak ke apa. But, i love everything about him. Ya, love is blind yada yada.

Somewhere in my memory I lost all sense of time
Amd tomorrow can never be
'Cause yesterday is all that fills my mind

Sewaktu beliau mendapat panggilan masuk ke KMNS. Sekali lagi, harapan dan impian saya suram se suram Gua Kelam. Alah, tak tertanding lah aku dengan budak-budak matriks ni. Sure lah lebih hebat dan gorgeous-gorgeous kan Emi? SO, sekali lagi saya menyerahkan segalanya pada Yang Esa. Saya sudah berusaha. Moga Allah bersama saya.

Waktu di matriks rupanya nampak perhatian beliau lebih hebat. Eh, eh, takda life ke beliau ini. Setiap malam his job adalah bergayut-gayutan dengan saya. Dari malam membawa ke pagi. Itu mesti. Oh, sungguh kuat aura saya sampai dia tak terpaut pun dengan sorang budak matriks neh. Ekekeke.

Minat saya pula makin pelik. Dari seorang yang anti dengan football, sampai sanggup stay up-2,3 pagi sebab nak tengokkan MU untuk beliau. Lepastu, bagi live report terus. Gila. Semua nama player MU aku hafal. Veron, Rud Van Nisteroy bla bla bla. Again, love is blind blerghh.

You'll always be the dream that fills my head
You'll always be the one I know I'll never forget
There's no use looking back or wondering (or wondering)
Because love is a strange and funny thing
No matter how I try and try
I just can't say goodbye

Hingga pada satu malam, secara tak sengaja, saya meluahkan perasaan macam mana susahnya hati saya waktu tu sebab tersepit antara dua, tapi masih tak cakap yang saya sudah punya BF, tapi dia dapat tangkap. HAHAHAHEBAT. Beliau pun meluahkan perasaan yang sebenarnya beliau suka kan seseorang ini since sekolah menengah lagi tapi orang tu sudah punya kekasih (BUKAN AKU LAH OI) 

Aku rasa nak tanam kepala dalam tanah dan bertukar jadi Ostrich. Sedihnya. SOBSOB.

Since that sesi luahan perasaan, saya cuba untuk menjauh kerna saya tahu, saya bakal menangis tak berlagu atau dalam bahasa mudahnya. KECEWA. Saya tak punya tempat di hati beliau. Friend will always be remain as friend. Even beliau kata itu cerita lama. Saya masih tak percaya. Kapal terbang diudara pun boleh di hijack inikan pula kekasih orang. Hah, pi lah hijack yang. Ok, takyah. Dah terlambat. HAHA.

15 May 2003
Saya dapat panggilan ke Politeknik JB lalu berfikir secara masak-masak dan saya ingin bebas. Dari puppy love mahupun bakal jodoh. Secara official hubungan saya dengan puppy love tamat. Penat weh feeling abuse. Jadi, saya macam dingin-dingin lah dengan bakal jodoh ni. Mesej dan call sudah tak sekencang dulu. He noticed perubahan tingkah laku saya

Aku berhenti berharap, dan menunggu akan gelap
Sampai nanti suatu saat, tak ada cinta kudapat
Mengapa ada derita, bila bahagia tercipta
Mengapa ada sang hitam, bila putih menyenangkan


15 Jun 2003
Malam itu kami bergaduh, tentang apa tu dah tak berapa ingat. Hingga akhirnya saya terima satu mesej yang panjang berjela hampir buat saya pengsan kegembiraan

I look deeply into my heart n I found u. I realized that u r important 2 me. n because of that I want u 2 tell me the truth. what's happening now? if I do a mistake go ahead tell me. I can accept it. Just tell me. I'm seriously now my darling. I hope that there is no gap between us because I want u 2 b my special girlfriend. But if u want 2 n have a same feeling as me. I really want u 2 be my princess... Darling

*Speechless* Biar betul, dah la gaduh-gaduh, suddenly nak ajak orang jadi special GF dia. Orang tak hingin lah (KONON, padahal hati dah berpancaragam, siap buat formasi). Saya pun tak ingat dah apa yang saya reply. Tapi masih lagi nak argue tu.

Why should I hurt ur feeling? It doesn't make sense! One day u will know why I really need u. Its hard 4 me 2 convince u now. If u think that i'm just want 2 play games with u, its up to u. There's nothing prove I can show 2 u. But the fact is I want u 2 share life with me. Can u please answer my question. But if u think its a burden 2 u 4get it.
Masa tu tak tahu apa makna burden. Sanggup bangun pi selak kamus sebab takut salah faham. HAHA.

Dan akhirnya, anda tahu lah. Takkan tak jadi pula. Bangun tidur terus muka glowing. Macam tak percaya, eh betul ke ni? The guy that i've been waiting and dreaming now dah jadi milik saya? Serius, tu lah kali pertama saya rasa macam floating in the air je waktu berjalan. Seharian memang bersedekah senyuman dekat orang kiri kanan. Muka nak manis je waktu tu.

Takyah cerita lah macam mana rasanya bila bercinta with the right guy. Semuka pun tak habis. Sayangnya melimpah-limpah. Every second nak check HP la weh. Bak kata Alicia Keys

I know some people search the world
To find something like what we have
I know people will try, try to divide, something so real
So till the end of time I'm telling you there ain't no one


Sehinggalah membawa kepada our 1st date pada 31 Ogos 2003 di Mc Donald Bukit Raja. Yes, after 2 months couple baru lah berjumpa. Gigil kepala lutut semua. Err, masih hendsome lagikah macam waktu last jumpa Disember 2002. Alhamdulillah, sempurna sifatnya, takda cacat cela. Kalau tobek sikit pipi memang dah walked away dah. Taklah, tak. Kidding.


His 1st pic yang saya simpan hingga kini
Dari aku - kau
Membawa kepada An - Yaty
Terus kepada B - Gurl

Sekarang? Rahsia meh. HAHAHAHA

2006-2007 Ok, tak perlu diingat, semua kan sudah tertulis di Luh Mahfuz. remember? Sebagai seorang Islam, saya patut percaya dengan Qada' dan Qadar Tuhan.

 Our diary, together :)

Ya, kami adalah pasangan yang mengamalkan LDR atau PJJ. Tak pernah pun rasa dating, lunch sama, pergi library sama, masuk kelas sama. Kecuali waktu kursus kahwin hari tu. HAHA. Tapi, takdir-Nya sentiasa mahu kami mendekat. Waktu saya di PJB, beliau ke UTM, Skudai. Kemudian, saya sambung pengajian di IPGM Kampus Tun Hussein Onn, Batu Pahat, beliau masih di UTM, Skudai.

 My diaries a.k.a sumber rujukan

Alhamdulillah, atas keredhaan Allah dan keutuhan cinta, kami diikat dengan tali pertunangan pada 23 April yang lalu. Manisnya perancangan Tuhan buat kami yang memang tak pernah merancang untuk bertunang. Selepas segala badai tsunami yang melanda, InsyaAllah, cinta kami akan terus utuh dan akan diikat dengan tali yang lebih kukuh dan perjanjian dengan nama Allah this becoming November. InsyaAllah.

Doakan pengakhiran yang indah buat kami berdua.

 Konvo IPGM 2009

New Beginning to the New Chapter

23 feedback:

~ NANA ~ said...

hahahaha blh x nk ckp u ni kelakar! :P

btw sweet sgt ur love story...mcm fairy tale gitu..hihi

tp betol la, kalo da jodoh tu takkan ke mana...mesti bersama jugak :)

eLL said...

yaty, kite tak pernah nampak an senyum. adakah dia so serius macam wonder pets? hehe

zimie said...

hihi part tanam kepala dalam tanah.grrrrrr yati anda telah membuatkan saya sengih kambing di pagi hari yang hening.hahaha

btw goodluck to both of u.sweet sangat!!semoga kekal shingga ke akhir hayat ;)

Hidayati Farhan said...

nana
tuh la. finally. menjadi jgk :p

ella
an cakp, senyum tu ape? hahaha. dia mmg x pandai senyum

zimie
aminnn. thanx dear. hahaha.

syanaim said...

::cute yer..rasa di awangan baca blog kamu..huhu..btw org klang ker?nasya pun..hihi::

Hidayati Farhan said...

hihi,tq2. yup2 klang mali :D

Miss Sunshine said...

speechless... memang LOVE STORY lah... Yati, kalau memang tersurat dia tu jodoh kamu... ke mana kamu lari, dia tetap dekat..

ape lagi yaty, sila novelkan kisah cinta kamu.. hehehe. Yaty ni cikgu ape ye?

(p/s: dulu saya matriks jugak,, tapi tak hebat mane pun... biase je..)

♥ Kasut Pink ♥ said...

cantik je susunan ayat yati. Yang membacanya pun terasa seperti di awang2an..

amy fahmi said...

Yati, pasni boleh buat novel la. Suke cara yati bercerita. Sooooo sweet. :)

Hidayati Farhan said...

hana
hehehe, awk je yg bc novel kite nnt. oh, kite cikgu BM. amik Pengajian Melayu kat maktab

Ct
alololo, da smpai matahari belum? ehehehe

amy
ekeke, laku 1 unit je sbb awk yg beli. hahaha. tq amy

UyaRayza said...

aaaa dh kencing manis dh nieeeee hehehe..so sweetttttt..kena hurng dgn semut nie heheh...

wande-ful said...

yati...same la....tpt belajar i dgn ur fiance..KMNS and UTM skudai...hehe

tapi tahun lain2 kot..
sbb muka tunang yati tak familiar..hehe

kueh bakar said...

okeh..

dah tamat..serius ko jgn buat dia sedih...kalo dia sedih pokok pun menangis..

semoga bahagia. tq join kontest.

~ mizzAmy ~ said...

sweetttt...... senyum sorang2 je baca entri nie.

misssazusarin said...

alaa..dh hbs ker..nk lg..he3

shedameor said...

alaa, sweetnya. semoga dipanjangkan jodoh :)

miss nina said...

cerita yaty ni sangat menarik tau. sis MN follow dari mula, betullah perancangan kita sebagai manusia , akhirnya Allah juga yang tentukan.

good luck utk yaty dan tunang. :)

e.t.t.y said...

terkesima jap baca sebab tak sangka kan dia bakal jodoh kita. i doakan u berdua selamat ke jinjang pelamin dan bahagia hingga ke syurga....

~~Miss iLa~~ said...

sweet macam gule2 kapas ok.. bace entry ni smbil senyum sorg2.. housmate siap kate "laila dah angau"..hehhehe

LisaLisut said...

okayyy aku paling slowwwww di sini.hahahaha.nk gelak gak.yikes.mcm2 la kau ni yati haha

tp nape masa dlu dia berisi skrg dia smakin mengurus?kerja keras barangkali.hehehe..

LisaLisut said...

weyyyy i dgn kr xpernah beraku engkau selepas declare couple.ahahaha.marah mamat tu i panggil aku engkau.pdhal i you tu pun sama meaning apa.lol.ok bye.over dose mengomen pulakkk ;p

miszatie said...

bley buat buku novel CINTA laa nih..ehem3..hik3..:)nice!!!

Amni said...

yey! kita ada status sama sekarang.. tp amni tak plan lg nak kawen bila.. haihhh..... semoga bahgia hingga ke syurga dear..=)