Tuesday, June 21, 2011

Saya Bukan Anak NAZA

Kemalasan terhadap belog sendiri semakin menjadi-jadi. Dah tekan new post, lepastu ketuk-ketuk dahi 2 kali lepastu terus tekan butang pangkah. KAHKAH. Sendiri pun tak pasti kemalasan tahap apa tah. Tahap jula juli bintang tiga mungkin.

Hari ni entry takda gambar. Dah kata malas tadi. Jadi takda sebab nak tepek gambar berduyun-duyun lepastu claim malas. WTH?

Baiklah, hari tu di Group ada yang membincangkan tentang personal loan untuk perkahwinan. Saya tahu ini satu isu yang sensitif. Saya takda nak mengupas lebih lanjut kebaikan dan keburukan ke apa. Nak hasut orang jangan buat personal loan, nanti jadi macam dalam cerita P. Ramlee blablabla.

Tak semua orang beruntung punya duit berkepok-kepok dalam bank, dalam poket atau bawah bantal. Tapi, Alhamdulillah saja dengan rezeki yang Allah bagi. Jangan kufur nikmat, merintih dan mengeluh sana-sini kenapa lah aku takda banyak duit. (Ok, tepat kena muka sendiri)

Saya pernah punya niat untuk buat personal loan bila apa yang saya inginkan Dak Yang kata tak perlu or tak payah. Degil is my middle name. Jadinya, Dak Yang akan mula bagi ceramah tentang berjimat cermat. Nanti lepas kahwin nak pakai a lot of money. Nak beli rumah, perabot. Kalau murah rezeki ada baby terus, mesti nak spend a lot. Jadi, buat loan beli rumah lagi baik daripada buat kahwin yang hanya sehari gahnya.

Lepastu, insaf la kejap. Bila dah lama-lama, lupa balik. Buat balik perangai degil tak bertempat. Nanti Dak Yang ceramahkan semula. Sungguh sabar lelaki nama Dak Yang itu.

Jadi, apa yang kita semua yang tak berapa nak berkemampuan tapi punya selera yang tinggi boleh buat, ada part yang lebih ada part yang kurang. 

Yes, saya spend a lot on material for my dress. Tapi, tapi, tapi, saya tak hantar material dekat Rizalman Ibrahim atau Jovian. Saya hantar dekat Halim saja (K.Ya mesti excited dengar nama ni. haha). Dalam hati nak ambil Manggis TV sebagai OV untuk 3 event. Tapi Abang Sabirin bagi quotation yang saya mampu bayar. Saya tak ambil Saiful Nang or Daniel Zain untuk OP (I wish I could). Tapi saya percaya Redza boleh hasilkan sesuatu yang magis :)

Saya kagum dengan Nas Great Idea, Arjuna Cipta, Flora Etc. Tapi, kagum saja yang saya mampu. Nak hire tak mampu. Merisik Gallery pun boleh hasilkan yang terbaik. Saya yakin.

Saya spend banyak untuk door gift dan catering sebab saya nak tetamu saya berpuas hati dan gembira. Dak Yang kata yang penting orang yang datang raikan kita, bukan kita cantik-cantik tapi tetamu makan tak sedap. So, saya kurangkan pada bahagian khemah. Saya ambil khemah Pyramid instead of khemah Arabian yang mana beza dia 1K. After all people takkan notice pun kita pakai khemah apa. Nak tengok pengantin ke nak tengok khemah? HAHHA

Dulang hantaran pun saya cuma recycle my best friend punya saja. Dia bagi saya guna for free. Dah jimat banyak disitu. Yang penting barang atas dulang tu sendiri. 

Saya bukan dari keluarga yang ada harta sampai tak habis tujuh keturunan bila saya kata my parents and Dak Yang yang banyak membantu. Tapi, kami beli dengan cara sikit-sikit lama-lama banyak lah nanti. (pepatah apa neh?) Bulan ni beli bunga telur 50pcs dulu. Bulan depan beli lagi sikit. Baru lah tak rasa terbeban kalau nak beli sekali serentak. Tokey lembu pun jual kandang. Ok, tak kot. Sebab dia tokey lembu, mesti dia kaya. HAHA.

Ya, perlu lebih dan kurang dalam banyak segi. Memang akan sedikit sesal dan sedih sebab tak dapat apa yang kita mahu. Tapi, cuba berpijak di bumi yang nyata. Perkahwinan William & Kate Middleton yang makan berjuta-juta duit rakyat pun orang review cuma sebulan dua atau tiga. Inikan pulak saya yang cuma cikgu Rumah Pink. Tak sampai rumah pun tetamu dah lupa dah tentang wedding saya. Ehh, siapa ye yang kahwin tadi tu? Haha, teruk betul pakcik tu.

Jadi, tu je pesanan khidmat masyarakat saya hari ni. Tah ingat apa tetbe nak bagi nasihat kat orang.

21 feedback:

cik yaya said...

ye,halim ai lob yu.
taun depan nak buat baju raya(kalau tak mengandung lagi)eh?

♥ Kasut Pink ♥ said...

Pendek kate, berpijak di bumi yg nyata.. huhu..

A.N.A said...

betul...i'm not Marion counter..hahaha..ade yg kita leh cut cost..kite cut..betul kan..

nida-razak said...

betulkan yati..nida pon sma je mcm yati..dari awal thun ari tu da beli sket2, coz xda rasa beban sangat..kena berpijak pada bumi yg nyata...huuu..

fira. said...

wuuu.. entry ni sedih la yati.. knp kau compare sume tu? hurm.. i pun bape kali kne sembur dgn my sis n fiance sbb diorg kate im too excited over the wedding day then the wedding life. but as long as i gune hasil titik peluh i sendiri n xla perhabis mcm nk gile, i think im ok. i xla smpai ikat perut, xmkn. papehal, psychology. walaupun bende tu murah tp kalo kt otak u kate bnde tu bagus, its still bagus. in fact bole jd better dari yg mahal. its all up in ur head.. renung2 kan, slmt beramal.

regards,
ustzh. fira

AnEs said...

nak tengok pengantin ke nak tengok khemah tu paling best!hahaha..janji ada khemah..dr bpanas ye tak?hihihi

~ NANA ~ said...

dear....sblm kawen dulu mcm i nak itu ini, berangan itu ini, mimpi itu ini...

tp apakan daya, i hanya org biasa yg blh buat majlis sekadar yg termampu je...

alhamdulillah lps je kawen rasa sgt tenang & tak terbeban coz semuanya selamat & lancar...mulut org yg mengata itu ini pon x dengar lg...

apa2 pon, berpijak pada bumi yg nyata k...tak slh nk berangan tp jgn sampai menyusahkn diri sendiri :)

*love u*

asna cute said...

setuju dgn pendapat Abg Dak Yang =) hehe

LisaLisut said...

yes.i dont want to talk about personal loan ke apa.tu masing2 punya hal masing2 punya tanggungan.suka hati merekalah.sensitiviti org kene jaga.so i mmg tak nk komen pasal tu.tiap org kemampuan lain2.

i stuju dgn u bab khemah.beza sgt besar.kalau bole i nk semua arabian.nk cntik kononnya.tp amount beza.so i amik utk meja makan beradap n pelamin je.yg laiin pyramid.mak i kata takde spe perasan kemah cmpur2 pn.haha/org dtg nk makan n tgk pengntin.

kepala i nk cpt kawin je skrg n dh pk pas kawin nk buat apa nk beli apa utk rumah.tlg la cpt september.

choclairissa @ intan said...

bagus u pk positif hidayati..saye pun sama..yang mana termampu..kumpul duit sikit..dan cube hasilkn yg terbaik..yang penting byk research..

saya adalah intan marliana bukan kate middleton..chewahh.. :)

.:shura shushi:. said...

OP yati, redza maner eh??

Hunny Kitty said...

ai jugak bukan anak NAZA..huhuhuh..tapi tu la buat sekadar mampu...OV pun tak de..OP sedara sendiri harga sedaramara..album pun buat sendiri...tak mampu nak kastem2...

yg penting semua selamat dan berjalan lancar

zimie said...

yep personal loan tu susah gak kalau nak komen.lain orang lain kemampuan.maybe diorang ada strategi masing2.

ape pun, buat sesuatu ikut kemampuan, bukan nak menunjuk2.even kite ni b2b blogger, bukan semua nye perfect dan best sgt.just sharing info. (eh mcm terkeluar tajuk lak.haha)

i like ur idea beli sikit2.beli bunga telur sikit2 eh?memang tak terasa duit keluar macam air terjun.

hehe cayokkkkkkk2!

amy fahmi said...

i mmg beli sikit2 dari awal. orang lain dok kata i excited nak belia wal2 tapi tu supaya duit tak ahabis skali banyak.
dan skrg ni mmg malas nak google vendor besar da. nanti meleleh air liur je. hihiii
pilih yg mampu sudah la.. :)

Reen Tart Nenas said...

saye dulu, mama belikan bunga telur setahun sebelum kawen :) hehehe kalau beli lambat2 pun sama gak, sbb org kedai tu pun simpan dlm kotak je :)

lovelyadibah said...

owh..rupanya Dak Yang 2 tunangan yaty k??huuu~..ingt sapa la..ekekeke..

sabo2..moga segalanya dipermudahkan.amin:)chaiyok3!!!:)

gadisBunga said...

bagus entri ni...kene dijadikan panduan dek mereka2 yg nak kawen jugak. beli sikit2, tentukan priority, baru la tak terjual kandang lembu. heheh~

Miss Sunshine said...

Yati... knp baca entri ni rasa sayu je... Takpe yati.. yang penting kita pandai ukur baju kat badan sendiri... buat ikut kemampuan kita aje... pasal personal loan tu pun dulu rasa nak buat jugak.. tapi dah fikir masak2, jadi kami buat keputusan yang terbaik utk masa depan kami... ^_^

Nurul Aima Hj Kaim said...

i loike..kita ukur baju d badan sendiri kan? kan? paling penting bj tu wpun x mahal tp cantik..he he he

Hana Soffelia said...

Betul tu yat..Hana berpegang pada prinsip belanja ikut kemampuan. Ikutkan nafsu, mau je pakaian yg cantik, pelamin yg gah, brg hntran yang grand2 and sumenya mau superb (yang pasti harga pun superb jugak). As u said la, belanja ikut kemampuan kan.

Tapi, kalo ada duit lbh, apa salhnya nk buat majlis grand2, janji after khwn xmkn biskut kering.. haha

Syima Syaz said...

agree dgn lisa..
actually benda ni sgt sensitive sbb kadang2 org ada niat nak khwin tapi takde duit, tapi nak kahwin...so terpaksa apply loan.niat baik insyallah Allah akan permudahkan jalan walaupun tau loan tu membebankan... surely ppl have their own way to settle up their prob..depends....
mcm yg saya ckp kat BBF, loan high interest tapi kalau tak mampu, tak cukup...apply lah.tapi amiklah minimum.
thats why, masa muda ni elok lah jgn ada commitment besar2.nanti dah kawin byk lagi benda yang kena bayar...
loan ni ada pro & kontra...apa2 pun nasib kita berbeza2...