Wednesday, June 1, 2011

Roughly Idea(s) About Nikah's Outfit

Saya tak punya imaginasi yang hebat. Kalau orang tanya nak buat baju macam mana, sumpah jawapan dia memang tak tahu lah. Saya cuma tahu tiru baju siapa yang saya berkenan, saya rasa cantik. 

Ini kain untuk dibuat baju nikah. Yup, mula-mula ingat nak guna chiffon sebab err, takde sebab. Macam tengok pakai chiffon untuk baju nikah adalah kebiasaan je. Tapi, since FMIL dah belikan lace beaded untuk nikah ni. Jadi, guna sajalah.


Baiklah, jangan tanya ini lace panel ke pakai meter ke sebab memang no idea. This kain beliau beli from Cambodia. Kain lining je from Jakel.

Since kain lining tu ada 2 jenis, satu chiffon, satu lagi tak-tahu-apa-tapi-lembut. My idea adalah nak buat kain macam ala-ala di bawah ini cuttingnya. Jangan tanya juga apa nama cutting kain ni, sumpah tak tahu tapi cantiklah.

from FB Butik Chantek

 Kalau berdiri macam ni lah kain dia looked like

Lepastu di hujung keliling kain akan di patch kan dengan lace lebih-lebih dari baju tadi. Maybe kena tambah manik warna lain sikit sebab kalau semua same colour macam tak naik pulak. Macam lah. Ah, kau cakap macam hebat.

Saya memang in love with everything about Heed's wedding. Jadi, baju nikah Heed memang jadi pujaan sekian lama. Harap-harap designer saya boleh buat kan baju tak exactly pun takpa. Asalkan ada ala-ala baju nikah Heed. HOHO

canteeeek
Suka detailing yang dipinggang tu.

Nak tudung cenggini jugak

*Pic from Heed's FB*

Tudung? Sudah ada from Ariani with love. Tetiba



Veil? Masih pending, tak tahu warna veil Kak Ya masih sepadan atau tidak sebab warna tema sudah bertukar kepada off-white.
*Pic from K.Ya's FB*
Possible Designer for Baju Nikah
- Butik Chantek - Below 1K
- Qudyn Aziz - Below 2K
-Altelia Amani - Below 2.5K
- Halim - Free? *PANG!!!* Sebijik

*Keep thinking & calculating*

15 feedback:

LisaLisut said...

yaty - cntiknya baju no.1 n biru tuu.cntik amat!!!!!

amy fahmi said...

haha. same cam i. masa beli kain tu main beli je tanpa fikir panjang. dan terus serahkan je pada designer utk buat baju tu cantik. sungguh blur. :p

Hidayati Farhan said...

lisa
cantik kan biru tu. tp tu la, xde tema biru. hehe

amy
kann, mmg blur lah. xtahu nk wat cemana

hana yoriee said...

waaahhh..tgk kain je dah dpt agak..sure cun punye baju yati..hihi..

Hana Soffelia said...

Yat. sumpah sgt cntik hokei design yg awk nk tu. tp rasanya upah jahit tu opcoz cntik gak kn? hehehe

choclairissa @ intan said...

cantiknye baju2 kt butik tu..suke kaler pelik2 grey pink..sangat paddlepop..biru ofkos ii loikeee~~

anaztasias nora aira said...

heheh. nora pun pening nak baju camne hahahha. dahla berisi hheheh

p/s : u tak terlepas giveway ye. yang nora dpt tu orang lain nye hik3 :)

Hidayati Farhan said...

hana
hahaha, x tahu lagi lah hana. kihkih

hana
tuh la. nnt sy share bape. tp awk kawen dulu kan? hiks

intan
haah kan. mmg cecantik design n kaler dia

nora
pening kan nk wat cemana. haha
oo ye ke. silap lah ni? maluuu. haha

cik fiza said...

tak sabar nk tgk hasil baju tu :P

e k i n ♥ y u s r i said...

nak tgk...
nak tgk...
huhuhu

syahida said...

aku suka tgok pkai kain mermaid 2...cntik...lau ko pkai msti cam princess..hehhe...xsbar nak tgok ko kawen...

nida-razak said...

cantik..ske yg warna biru tu..design dia cantik sangat.. =)

Renee Meow said...

butik chantek tu kat ner eh dia?? mcm berbaloi gak less than 1k n tgk hasil mcm nice gak..

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

cik yaya said...

kem slm yg gambo last sekali wakakak.nti tgk la dlu veil tu.kya nye tudung cm cream malu2 gitu.veil tu off white.tp tah lah off white cmne..putih pon bnyk jenis kaler yek..ish ish ish

kem slm halim..kya nak beli baju raya ni..kain halim pilih amboi meletopppp.ni rasa nak geng ngn halim ni.

Hidayati Farhan said...

Fizzie
Kite pon x saba gak neh. haha, kainnya ada lg dlm keta

Ekin
nnt da jd baju tgk la ye kin :)

Aetul
nama dia mermaid ke? duyung cam lain je. tah, aku pon x tahu. kahkah

nida
yup, kat butik chantek mmg byk yg cecantik. g survey dear

Reene
upah jahit dia less than 1K klau nak design lain, harga lain. Dekat sek 7 blkg jakel, deret dgn hatta dolmat couture tu

kak ya
haha comel la sgt. mmg putih ni byk adik badik. bosan sket. haha. nnt yaty smpaikan salam k.ya dkt halim ye :P