Thursday, June 9, 2011

Kekecawaan Bakal Pengantin yang Musafir

Semalam hari adalah hari yang paling tak boleh blah punya kesibukan. Patutlah ada B2B yang rindu buat wed preps sebab memang akan rindu punyalah, kesibukan, kepenatan, kekecewaan, kegembiraan, keconfuse-an dan macam-macam lagi ke anda boleh dapat. Take your pick

Tak caya?

Jadilah B2B macam saya yang banyak songeh lagi cerewat mengkalahkan mak nenek.

Semalam ada dua target yang mesti dilunaskan Catering dan Baju resepsi my side.

Berbekalkan air sebotol, saya, emak dan Dak Yang bergerak seawal 9.30 pagi.

10.00a.m appointment dengan caterer di Taman Subang Mas, tapi mereka sedang meeting. So, we go straight to KL to meet designer K without any appointment sebab dia tak angkat fon dan reply my email since last 2 days. I dah mentioned nak datang sekian-sekian masa. Just berdoa yang ada lah orangnya di Butik.

Dah lah tak tahu jalan sangat dengan jalan KL yang anda-tahu-macammana, kami sampai juga dekat butik K itu. Turun kereta berdoa, I hope she get my message. Hopefully she'll be there.

SADLY, orang kat bawah tu tanya, buat appointment tak? Sebab kalau tak buat, kat situ takda siapa-siapa. Saya pandang muka emak, muka Dak Yang. Oh, pity them. Saya dah susahkan mereka.

Saya duduk luar dan keep calling and messaging her assistant. No reply. I terus ambil no the designer and luahkan kekecewaan I bout her assistant itu.

Dak Yang kata kita pergi cari orang lainlah since dah ada kat KL ni. I tak boleh fikir sesiapa pun. I want her, I want her!!

Dalam hp cuma ada 1 no designer saja. Itu saja pilihan yang saya ada. Terus call dan set up the appointment dekat Bandar Sri Permaisuri and the rest akan cerita later.

Lepas habis meeting with the designer, terus berkejar nak pergi jumpa caterer semula. Unfortunately, Tuan Haji tu ada meeting di KL pula. So, we have to meet his assistant. Dah siap bincang semua petang nak pergi ambil ukuran untuk baju nikah dan resepsi groom side.

FMIL call Dak Yang and mintak datang straight away to Euro Moda SACC sebab mereka nak tengok kain yang saya minat itu. Bila dah di tengok, mereka kata tak cantik sangat lah and decide nak terus ke Jakel KL.

Err, baru balik dari KL dan ke KL semula waktu orang balik kerja dan hujan. You can imagine macammana sesaknya jalan.

So, FMIL, her friend dan Halim (must bring him untuk dapat harga Halim remember) satu kereta. Dak Yang, emak dan yours truly satu kereta.

Ye, saya boleh malu sekarang sebab FMIL punya pemanduan sangat hebat. Dah la expert gila jalan kat KL. Dak Yang kata nak compare you dengan mama, you lagi lambat dari kekura. Cehhh!

Saya lepas area Shah Alam je. TSK

Finally, sampai rumah pukul 9 malam. Imagine lah semua muka dah berkedut.

Yang boleh disimpulkan, buat wed preps memang tak mudah. Jangan terlalu fussy, insya Allah, hidup anda selamat dan tak susah.

Apa jenis kesimpulan tah. Thanx for reading bebelan perempuan cerewet neh.

20 feedback:

lovelyadibah said...

alololo~..bese la 2 kain hunting n wed prep:)hehe..gudluck yaty!:)

LisaLisut said...

i can see ur fussynesss heheh.takpelah.asl u puas hati.kalau ikut i i pn rs i fussy TAPI sebab TUNANG I kaki malas jalan n shopping,dan bakal kakak ipar i jenis nampak beli takde balik tgk kosong,so i dh nampak grab je.tu yg awl gila beli kain nikah.ngahaha.dilemma baju sanding aa yaty...huhuhu..

asna cute said...

peh! biler kira2 ulang alik KL SA KL SA tue ada mau 4 kali tue.. if g kuantan jumpe kakak kembar msti sampai dah keke.

xmo stress2 okey =D

Hidayati Farhan said...

dba
thanx dear

lisa
oh, jgn. dia smpan dlm hati je tu. klau ikut dia pun x hingin lisa. tp layankan saja ape yg i nak. mmg dilemma

asna
hahaha, jumpa kakya dapat raba2 perut dia. ada gak pekdah kan.

~ NANA ~ said...

mak oiii....bz kalah PM u ni...kekekeke

btw enjoy the preparation k :)

.:shura shushi:. said...

huh!!

kalo org yg malas wat preparation mcm ai nie..maner lor agaknye kn..mesti smua akan jadi kelam kabut!!

**tibe2 terpk =]**

Hidayati Farhan said...

nana
hahaha, kann. poyo betul

shura
nnt nk dkt u akn jd rajin dear. trust me. satu mesia u nk pusing. haha

UyaRayza said...

bestnyeeeee hehehe..x sbr nk sibuk2 wt preparation wedding heheh

StrewberiManis =) said...

bz betoi kamu ni
dapat rasa melalui penulisan
heheh

btw xmo stress2 ok
enjoy the preparation :)

fira. said...

jeez.. apasal terok bebenor? hahaha.. untung la ade mase utk kesana kemari. org bekerja mcm saye ni mmg teringin nk sibuk mcm awak. tp nnt bile saye dh jadi awak, nangis xberlaku plak. untung tunang awak terpaksa dlm diam. dpt kat azam aku, habis kne sembur kt situ jgak..=P

Hidayati Farhan said...

uya
cepat2. lps tunang terus pegi sebook2. haha

SM
mmg la. mmg stressss

fira
sbb cuti sek ni dear. esok da buka sek xdpt da nk kesana sini. an tu tggu ms je. hekhek. jgn puji lelebih :P

Ms. Fiena said...

klu aritu awk kate kte nye wedding date lebeh kurang, ok skang sy pahaammm sgt. boleh fussy yang tp jgn terlalu yeh.

sbb nye bulan itu adalah femes. rmai org nk maen kawen2. ehhe.

Hidayati Farhan said...

fiena
ye ke. jdnya, kita buat biasa2 je eh. hehehe

Ms. Fiena said...

ngeee boleh je nk memilih. tp klu terlebih2 fussy nnt awk yg moody ble xdpt bende yg awk nk. n bile awk moody pasti kasihan itu dak yang. haha.

err tp jgn terlalu relax mcm sy udah.. smpai x buat pepe pn. tgk org lain buat baru rase cuak sedikit. tapi cuak tu sebentar je.

lepas tutup blog terus hilang cuak. hehe

zaradgreat said...

fuh yaty. tak terbayang macam mana turn den nanti. adeh.

miss puteri said...

u goo girl.eh..hehe. enjoy dia, besusah2 dulu bersenang2 kemudian kan!hee. kamon2..

Adawiyah A.Halim said...

makkk!!!letih nye...sabo jela k..hasilnya mst memuaskan =)

theorangelily said...

salam. yaty.. saya nak sajes 1 caterer shah alam based. insyaAllah so far semua puas ati. anak anwar ibrahim kawin baru2 ni pon die yg cater. sedap n teratur. if u want to try... call me..kenalan kitorang. catering tu terkenal kat shah alam jugak. sajian d-hidang.... if u want to, bulih kite bawak kan, manalah tau can get a good price? n they know quite a few people utk wedding prep, they even have partners in pelamin etc. so far, repo ok.

Hidayati Farhan said...

fiena
comelllnya. haha, kite da tutup blog, tgn ats dahi. still pk

zara
haha, klau awk x cerewet, sure x jd camni. senang hidup awk

Put
tuh la. susah2 skrg nnt senyum jek

adawiyah
iA awk. hehe

aan
ala, awk ckp lmbt. kitorg amek dgn nurul izzah catering dah wak. eiii, rugi taw. mane tau dpt murah dtg dgn awk. kitorg da byr depo da pun

sad. xde rezeki :(

theorangelily said...

hahaha. xper. xder rezeki. next time maybe kalo ader ape2 kenduri kendare ke kan? dorg a bit pricey if compare to langat catering ke ape. but service mmg tip top laaaa... makanan pon so far no complain.