Thursday, June 2, 2011

Jalan-Jalan Cari Wedding Dress

Ahad yang padat

Di pagi hari berjanji setia nak sewa saja baju reception my side sebab saya dah punya baju nikah dan baju reception groom's side yang di tempah. Somehow budget untuk my reception macam tak mencukupi untuk tempah baju. Kain yang sangat saya suka itu RM750/mtr. Okey, you can scratch that now since I can't over the limit yang Dak Yang dah bagi.

1st destination pastilah Rumah Kebaya Malaysia. Tapi akibat terlebih bijak tak buat appointment dulu , orangnya takda. Maghrib nanti suruh datang balik. Dak Yang said, next time.

2nd destination pula Plaza Alam Sentral.

1st butik Fidz Collection. Baju yang Zahnita pakai dalam Pesona Pengantin itu memang superb dan cantik bila face to face (?). Tapi, tapi tapi, harga sewaan saja 3K. Kecewa

Credit Pic - Blog Lisa

Lepastu butik yang lain-lain just masuk, jenguk, bagi senyum kambing sikit-sikit then blah. Bosan ah, baju pun nak mahal. Bukan pakai minyak dan gula pun nak buat baju. Blerghhhh

Most of the Boutique (N-Flair & Najib) they charge RM800-RM 3K untuk buat baju baru (including kain) and its yours. Shenadz D'Wangga tak tanya sebab malas :P

Last sekali kami ke Altelia Amani. Design superb. Memang cantik dan moden. Menepati citarasa. Dia ambil 2.5K untuk baju sanding & 2K untuk baju nikah. Kain sendirian berhad. Ada yang cost 20K for a beautiful wedding dress. Dak Yang mengamuk dalam kereta. Baju apa sampai 20K? Bukan cantik pun. KAHKAHKAH. Bila cuaca dah panas, hati dia pun panas sama.

Bila dah fed-up, perut pun dah sakit. Dak Yang hantar pulang. On the way tu his mum suruh jenguk Butik Halim sebab Halim pun dah banyak koleksi baju sekarang. Tengok-tengok, tak buka pun. Balik ah balik. Nak tandas. HEHEHE

Petang hari, Dak Yang call cakap suruh bersiap, nak pergi Butik Halim di Seksyen 7. Dia baru pindah from Shah Alam Mall. Jadi, memang kelam kabut lah dalam tu. Saya with SIL and Dak Yang with his mother.

Lepas sesi ramah mesra dan tengok-tengok baju yang ada, kami discuss secara verbal what kind of baju yang saya mahu. Yes, FMIL dah tegur, if Yaty kurus sikit.... (tolong malu sekarang, malu!!) sebab baju yang dicuba semua tak boleh zip!! Ada yang tersekat di punggung. Damn lemak. Damn!!


Satu-satunya baju yang muat dicuba. Dengan tudung and kasut-kasut sekali di suruh pakai. Malu tahu malu di suruh posing depan FMIL *blush*

FMIL prefer yang lebih tradisional untuk majlis nikah. Saya suka tudung diatas, tapi beliau minta saya pakai yang beliau belikan tempoh hari.

Habis cerita, berangkat pula ke Jakel di waktu Maghrib dan solat disana sebab nak cari kain untuk reception rumah saya. FMIL tak dapat imagine apa yang jadi dengan combination warna yang saya pilih tu. Ye, kami tak jadi sewa baju bagai dijanji pagi tadi. Pffft

Bila bawa Halim sekali, orang Jakel tak berani dekat dan menyibuk-nyibuk nak paksa beli. Somehow the price sangat different. They call harga Halim. HAHA

One of the kain yang Halim pilihkan

Cantik?

1 panel = RM900. Halim need 2 panel. Belum masuk kain lining dan baju melayu lagi. FMIL and myself suka dengan satu kain ni, tapi kalau semeter RM1800, I pakai baju tu tak buka seumur hidup. Tehee. Sebelum Dak Yang tarik muka, baik I tarik diri.

SO, semuanya masih pending. Kain dah disimpan rapi. Wedding dress hunting akan diteruskan on Friday. Yayyyy.

24 feedback:

LisaLisut said...

wooooooo mahal gile kain si Halim tu pilih.hohohoho.dpt hrga Halim?(i tak knl siapa Halim tp i nk pinjam Halim bole hahahaha)

cntik aa kain dia pilih tu.huhu.malangnye bajet i tak smpai 3k mcm yaty.eh nape muka u lain yg masa pakai bj putih tu?mcm sepet je mata.hehe.

gadisBunga said...

episod pening nak kawin. baju!!!

Renee Meow said...

wooo i pun suka yg fidz collection dlm mag pengantin.. almost all i lipat for reference.. colour pun cantek kan..

dear butik halim tu kat ner eh?? price dia ok x?


meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

♥ Kasut Pink ♥ said...

Baju awk try tu utk nikah sesuai sgt..

fira. said...

mak aih.. susah nye nk carik baju kan. so far i blom berdepan dgn mslh tu. insyallah coming soon. hehehe.. kain halim pilih tu cantik tp ye la, i pun xknal halim. halim mane ni? halim othman? hehehe.. kasi la knal, nk jgak harga halim.. =P

btw, terus kan mencari. gi try tanye designer i la. i buat sepasang laki pompuan pun baru rm1k ++. tu dh dgn kain. kalo u nk buat baju u sorg kut murah lagi kut.. =)

Renee Meow said...

fira dearie sapekah ur designer itu....pls shareee..hehee :D

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

miss puteri said...

siapakah halim di atas?? cantik2, harga pun cantik!hehe.. (~_^). rajinnye dia hunting byk2 butik.hehe

asna cute said...

baju putih yg satu-satunya muat akak pki tue muke dah mcm kak yaya okeh! =D

nida-razak said...

wah..kain saje 1800..lain2 lg..huhu...

~ NANA ~ said...

dear...atelia amani baju2 dia mmg very-the-exclusive & cantekkkkk ;)

btw kain yg halim pilih tu pon cantek okey :)

tqahmisdar said...

dear, cantiknye grey pink tu.. =)

Hidayati Farhan said...

Lisa
Halim ada butik Nor Halim Bridal dkt Sek 7, klau buat baju dgn dia, pegi cari kain dgn dia skali. nnt dia kasi harga Halim. haha. bajet tu pun xtau cukup ke x lisa.

Mata sepet sbb gemuk okehhh. huuu

GB
so trueeee. hahaha

Renee
dekat sek 7 yg tepi highway Jusco Bukit Raja tu. price dia i x tau sbb semua FMIL yg setlekan

Kasut Pink
tuh la, Halim pon ckp utk nikah. tp FMIL x bekenan :)

Fira
nnt i review bout him. hehe, siyes ke fira? murah tu. siapakah? share plis

Put
I have to sbb nak cari yg murah. bajet tak byk. huuuu. nnt i cite eh

asna
for real ke? kahkah, kak ya sgt comel okeh. sy mokmok

nida
tuh la, nk teberak tgk harga kain kan

nana
tuh la, i pndg je la altelia amani tu. kain tu masih pending lg. hiks

tqah
ye ke? hehe, nnt i cari yg len lg tunjuk sini :)

Miss Aai said...

cantik kain yg halim pilihkan tu :)

Hidayati Farhan said...

ye ke? hehe. designer dia tahu kan kain yg cantik. still pending lah dear. mata keranjang :P

hidayah hiddensity said...

takutnyer dengar harga kain mahal2. 1800 tu dah cam dapat sehelai baju kott!! hehe

Hidayati Farhan said...

yup2. tp ini utk semeter kain. bapak mahal. hehe. mimpi je la

Ms and Mr Red Ribbon said...

dear... mahalnye kain tue, kain jenis ape yer... my baju kahwin RM900 dah all in, kain, jahit, beading... mesti superb giler tue kain tue...

A.N.A said...

mak aih..nanges guling2 lala nk bayar kalu kena harga mcm tu...hahaha..

Hidayati Farhan said...

Red Ribbon
Kain lace beaded dear. ehh, murah lah klau 900, u buat katne eh?

Lala
hahaha, sbb tu pending dlu. takut nak berguling :P

Wawa Yusoff said...

aduhaaiiii... seram pulak wawa baca harga kain yg halim pilihkan tu. tapi memang meletup la kalau u pakai.. hehe :)

f.a.r.a.h said...

hi you. ;) kalau baju kat atelia amani tuh cantik2 tak? by the way kain kat atas nih super gorgeous okay! :P

Lyana said...

hi...blh tny x...dress yg zahnita pki kat pesona pengantin tue edisi bulan bile yer...thought of buying it sbb dress tue i pki ms wedding last april...nk buat kenangan...hehehe...by the way...ms we all sewa tue...harga die rm3500 skali dgn make up tau...ini baju saje ke rm3k?mahal kot...huhuhu...

Norhalim Bridal Boutique said...

Salam dear. Thanks kerana mendapatkan perkhidmatan dari Norhalim Bridal Boutique. Kepada yang berminat nak dapatkan perkhidmatan Norhalim blehlah singgah ke butik kami di Seksyen 7, Shah Alam. Sudi-sudi lah sggh blog kami di http://norhalimbridal.blogspot.com/ dan facebook kami.

Selamat hari raya! :D

-admin-

AmorE ParCo said...

www.amoreparco.blogspot.com
nie ayu punya link... dear nk tnte ctk ke baju halim nie.. i pon nak kahwin bulan 9 tp smpai skang xde pon lg tukang jahit baju :(