Monday, May 23, 2011

Maafkan Saya Tok Kadi

Since from the beginning, bila sudah decide mahu berkahwin, perkara yang paling saya takutkan adalah bernikah. Apa jenis pengantin kau neh? Semua macam paling terkinja time nak dinikahkan rasanya.

Bukan sebab bakal suami tak hafal doa Qunut ke apa, mind you. Cuma cara bernikah disini buat saya hilang excitement nak bernikah.

Tahun lalu my sister melangsungkan pernikahan di masjid. Saya sudah siap sedia nak buat drama sebabak ke apa sebab the only sister sudah mahu diambil orang. Usually, pergi pernikahan orang hati saya akan sebak dan padat. Nak menangis tapi macam tak. Touching kot tengok majlis pernikahan.

Unfortunately, saya takda rasa apa-apa waktu kakak dinikahkan. Siap tak dengar lagi. Tahu-tahu saja dah SAH! SAH! SAH!. Aik?? Dah sudah? Bila nak menangis ni? Danggg

Tempat nikah di Masjid

Ye, duduk di meja

T______________T

Waktu Babah nikahkan my BIL

Tetamu duduk belakang macam ni

Apa pun tak dengar bukan Apa pun tak boleh. Itu Jambu

Saya tahu, yang penting selamat sudah menjadi suami isteri. Tapi, saya nikah cuma sekali (hopefully) Kalau boleh moment itu mahu saya kenang dan menjadi yang paling mentusuk kalbu kaw kaw punya. Saya mahu suasana yang boleh meruntun emosi. Some more saya hire OV only on my nikah's day. Semata-mata sebab mahu direwind seratus kali detik itu kalau CD tak rosak. HAHA

Semua jadi begini sebab Tok Kadi tempat saya ni hanya ada SEORANG.  The one and only. Macam kurang mengerti juga kenapa boleh begini. Tiada pelapis atau pembantu. Tok Kadi itu sudah uzur. Tak boleh duduk di lantai. Sebab tu kena nikah atas meja. Dia juga tak mahu ke rumah. 

Saya berdoa siang malam supaya hati beliau lembut dan mahu kerumah untuk nikahkan saya. Sebab impian saya mahu bernikah dirumah. Ada pelapis sedang dilatih, tapi failed bila ditemuduga. Frusttttt.!!!! Bak satu Imam Muda jadi penyelamat Kg Dusun neh.

Yang saya tahu, kita tak bole nikah guna kadi kariah lain sebab nanti mendatangkan masalah. Hati pernah juga terdetik sesuatu yang tak baik, Tapi cepat cepat Istighfar lepastu. No good. No good.

Tadi, bila Babah pulang dari masjid bawa perkhabaran yang Tok Kadi tersebut admit hospital akibat masalah jantung dan akan operate on August ni. Kau bayangkan lah orang yang nak kahwin bulan Syawal nanti macam mana takda Tok Kadi. 

Tapi, sumpah saya takda doakan Tok Kadi sakit sampai macam tu sekali. Rasa bersalah dan berdosa pulak sekarang TSKTSK

Hopefully, JAIS ambil tindakan lah. Hantar Tok kadi yang sihat tubuh badan, boleh datang rumah, boleh duduk atas lantai. Sebab saya tetap mahu nikah dirumah. *crossing fingers and pray hard*

26 feedback:

Wawa Yusoff said...

dear, sorry to say..
tp mmg x best la cara nikah mcm tu.. mcm nak register kawen ala2 hollywodd style pulak.. :)

yana aka heart^bee said...

mendoakan yang terbaik.. smoga ade pengganti yang muda sikit la so bole kalau request nak nikah kt umah kan..:)

dugaan.. smoga sume ok ye..amin

~ NANA ~ said...

dear....blh amek tok kadi lain...juz buat surat je...x susah :)

Hidayati Farhan said...

wawa - kannn, sbb tu jiwa i meronta

yana - tuh la. tgh berdoa jgk ni. thanx

Hidayati Farhan said...

nana - yg i dgr diorg kate xleh. tu yg gsaw. dah la kadi sakit

asna cute said...

g tanya jabatan agama kak. buat aduan sekali. mane boleh wat kawasan penduduk mcm tue. Tok kadi tak berapa sihat, patutnya kena di gantikan la.

♥ Kasut Pink ♥ said...

patut kena ade back up la kan. mostly tok kadi yg sy biasa tgk semua yg berumur.

Dulu mase my sis nikah, kami uk dlm bilik. Sibuk menyembang alih2 pengantin lelaki dah msk bilik nak batal air semayang.

LisaLisut said...

fight for ur rights poyaty!!!!

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

mak aih.. tak pernah tengok pengantin nikah dok kat kerusi and ade meja camni. serius!!! tak syiok oh suasana macam ni..

Lynn Hamzah said...

JAIS memang kena amek tindakan segera nie...kena htr sorang tok kadi baru...kang x pasal2 dik yaty nie x bernikah...

amy fahmi said...

eh u dok area mn ni mcm ni? huhu..ade juga macam tu eh.

doa-doa banyak banyak. harap semua dipermudahkan..

gadisBunga said...

kasi ubat power sikit kat tok akdi tu. hahaha~

e k i n ♥ y u s r i said...

ciannye....
xbestlah cm2....

Hunny Kitty said...

dugaan nih..moga2 nanti datanglah penganti tok kadi yg sakit tu yg lebeh muda skit yg boleh bersila di lantai berkapet.....dan semoga tok kadi yang asal cepat sembuh,....

amani.. said...

dear...sbr na...Allah akn tlg hamba die yg nk buat perkara yg baik...sptutnye bnde ni JAIS must take actionla kan..gle ko nk hrp kat tok kadi tu sorg kalau sehri ade 2 3 couple nk nikah cmne..haruslah ade backup kan..
btw u duduk area mn dear..my bakal tunang asal org selangor jgak and her sister dh mcm cuak ble i cte kes u ni..

Norhidayah Rasin said...

suruh tok kadi makan shaklee...mesti sihat boleh bangun punye!..hehe

Miss Sunshine said...

Erk, kesian tok kadi tu.. dah uzur rupenya.. InsyaAllah nanti ada penggantinya. Tapi mmg satu2 kadi tu dikhaskan untuk satu2 kawasan je.. Macam abah kite sekarang ni, nak sangat kadi yang die suke tu.. tapi kadi tu untuk bahagian lain.. ntah lah abah.. dapat ke tak dia merayu kat JAIS tu.. huhu.

Alia.A said...

kesiannye. buatlah aduan kt JAIS. they should be inform about this.

kueh bakar said...

jgn risau...

kita merancang..Dia juga merancang..

zaradgreat said...

aaa? gitu ke? aduhai. yaty. kte doakan nikah yaty nanti smooth mcm yaty idamkan.

semoga dapat buat kat rumah jugak (sama lah jugak. nak buat nikah kat rumah)

Nor Suhaiza said...

semoga tok kadi yg admit ward tu cepat sembuh...n kg dusun dpt tok kadi baru...hik3....

erm...mcm ala2 hollywood pon da...
mcm ala2 indonwood pon da nikah kat meja...hik3...

sabar ye...kot2 imam muda asyraf gnti tmpt tok kadi tu sapa tau kan...
senyum jew...
:)

Nurul Aima Hj Kaim said...

tak pernah terfikir pla pasal masalah melibatkan "tok kadi" ni...hu hu hu patut kena ada banyak pelapis..buatnya dlm satu hari ramai yg nak kawin mcm mn tu? apa pun hopefully semuanya bejalan lancar

Hairil Rizal said...

On the positive side, amik la ini sebagai situasi 'Lain dari Yang Lain'.

Tempat laen susah ooo nak cari situasi nikah kat meja camtu.. :)

Hidayati Farhan said...

asna - tuh la org awam pun lg bijak dr diorg. camne la

kasut pink - tuh la pasal. diorg x pk klau jd pape kan. hiiii

lisa - yeahhh!!! tq lisa

oshinz - kannn, i pon xnakkkk. huhaaaa

k.lynn - hehe, sian kat kite kan. eiii, geram

amy - i dok klang dear. kat kariah i je yg camni. huuu

GB - haha, bg kadi lain plish

ekin - tuh la yg merunsingkan i. huuu

Sya - mudah2an lah. aminnn

amani - saya dok klang. area batu belah. dun worri. tmpt len x mcm ni kot. haha

dayah - hahaha, klau nk mencegah ok kot shaklee. nk mengubati operate je

miss sunshine - susah kan. x boleh amik kadi tmpt org. byk prosedur. huu

alia - tuh la, nnt nk isi borang nikah nk ngadu skali

kueh bakar - TQ

zara - kann, best nikah kat umah ni, tenang je

norsuhaiza - hehe. tq. sian kg dusun neh. amin :)

kak nurul - sy pening yg ni la. lain2 x kisah. hehe

warlord - saya belum bersedia nk jd lain dr yg lain part ni. hehehe. nakmooo

nida-razak said...

em..mmg cam xbpe best mcm tu..patotnya mmg da kna cari pengganti tok kadi tu..bgtau pihak jais la, lgpon kesian gak kat tok kadi tu..da xlarat, tapi still keja kan..

Hidayati Farhan said...

tu la. byk pihak yg kesian. huuuu