Friday, January 28, 2011

Memori Cinta Luka

Aku tak pernah kenal dia. Padahal kalau ada Majlis-Majlis atau Motivasi-Motivasi mungkin kami pernah terlaga bahu. Siapa tahu. Tapi, personally memang aku tak pernah kenal dia since 1998-2002

Macam mana aku kenal dia? Bila dia kawan dengan HIM a few years later. Aku tak berapa nak suka. Jadi, terjadilah beberapa insiden yang semua pun tak happy. Tapi, nak salahkan siapa?

Lepastu, dia yang mesej-mesej aku dengan niat baik nak berkawan. Ok lah, aku sejenis manusia yang orang baik dengan kita, takkan kita nak jahat-jahat pula. Takda simpan dendam atau benci pun dalam hati.

Kami pun kawan, dan aku pun pernah stay bilik dia, tidur kat katil dia guna bantal dia, guna toilet dia, guna sabun dia, guna ampai dia. Belikan cheese cake untuk dia lagi. Aku takda masalah pape. Aku takda syak pape.

Tapi, Ketentuan Allah ni memang kita tak dapat nak teka.

Aku taknak cerita salah siapa-siapa. Lepas 4 tahun aku rasa aku pun ada salah aku. Jadi, ambil semuanya jadi pengajaran. Ambil semuanya jadi iktibar. Apa yang dah terjadi semua ada hikmahnya. Yes. saya sudah nampak sekarang.
Both of us meminta maaf dan memaafkan (eh, lama dah). Dia? Heh, how should I know?

Kemaafan dendam yang terindah. Eh, tetiba.

Betapa kecilnya dunia kan? Dari tak pernah jumpa padahal bawah satu naungan-tak kawan-kawan-taknak kawan terus. Eh eh eh. Kau faham ke cerita tak bagi salam neh?

Ni semua angkara terjumpa Majalah Gemilang Yayasan Selangor lah ni. Damn!!!! Buat aku terkenang memori duka.

Mungkin ada hikmahnya.

Hari Jumaat yang Mulia meh sini nak bagi sikit pengajaran

# Jangan ambil milik orang, kelak milik kita akan dirembat juga
# Jangan hancurkan kebahagiaan wanita lain, kelak ada wanita yang lain (atau yang sama) akan hancurkan kebahagiaan kita juga
# Jangan bercinta dengan suami/tunang/kekasih/teman tapi mesra orang, fikirkanlah perasaan isteri /perempuan-perempuan itu dan keluarga mereka. Takda perempuan suka jadi janda. Kelak kau akan ada suami juga. Kau suka ada perempuan lain ngendeng suami kau?
# Jangan berbuat perkara tak manis, kelak pasangan kita buat, kita nak meroyan padahal kita takda nak cermin silap sendiri.
# Jangan tuding jari dan salahkan orang lain sepantas kilat atas apa yang jadi, padahal apa yang kau  dah buat tak fikir pulak.
# Jangan emosi tak bagi salam di hari Jumaat macam aku buat sekarang. Kau dah kenapa Yaty?

13 feedback:

Amni said...

dengar HOT fm tak pagi tadi? tajuk dia TERLUKA tapi cover.. hehe.. kenapakah pagi Jumaat ni saya pun emosi? errr,,,,

shakirah samsudin said...

awat ni..cool la babe! :)

n!cK said...

yup..btl 2...hari nie kte wat org..seksok org wat kte semule..believe in karma~~=)

ilya said...

yati...jadikan yg lama tu pengajaran... kita perbaiki diri ye... :)

cik fiza said...

pesanan no #3 tu akan aku simpan dalam hati huhuhuhu~~

student said...

kadang-kadang kita memang susah nak faham orang kan?

Bercinta, Salah faham, dan Berpisah?

Pn Syg kpd En. Beh said...

Majalah Gemilang Tahun bile? Page brape? AYSK?AYSB?ATDI?ATPN? Batch mana? Dlm gambar duduk or berdiri? dr kanan/kiri no brape? Hahaha..Gila kepochi aku~

zaradgreat said...

uish. betul3. jangan ye murid2.. :)

Ati Masrif said...

alahai..

tetiba teringat kawan baik kak ati
yg jumpa balik dalam FB..

tapi ada hal..buat kami berkecil hati ...hukhuk...

yaty,
jom dtg blog kak ati
berkenal dgn kawan maya
kak ati yg sempoi...jom!!

miss nina said...

sama2 kita belajar dari kisah lama. mana yang baik, jadi ikut2an ye dak yaty?

Poyaty said...

amni - hormon kot. hihihihi

shak - saya biasa2 saja

nick - kan nick kan. Percaya saja pada Qada' & Qadar Tuhan

ilya - aik, baca juga? hehe. ye, saya tak simpan rasa pape pun. yg dah berlalu tu jdkan kita insan lebih baik hari ni

Fizzie - aku ponnn. hahahaha

student - kdg2 kita x perlu nk fhm org yg x fhm bhs kot. hahaha

sawie - hahaha, biar lah rasie. x baik kita aibkan orang kannnn. kihkih, bia lah org aibkan kita. xpe

zara - hahaha, klaka

kak ati - biarlah, kisah lame kan. hehe. ok nnt yaty dtg

nina - comelll. baik dak nina

Gentleman Frog said...

salam,

kadang2 kita saja ikut rule org lain tak nak, lalu kita jadi mangsa senantiasa.

SyafiqRidhwan said...

huhu. nice entry :) keep improve.