Thursday, November 18, 2010

Setabah Mana Hati Wanita?

Hari ini should be the happiest day in my life. It should be.
Turned out, saya pergi membawa tawa, saya pulang membawa luka.
Tak, saya tak salahkan sesiapa. Saya salahkan diri sendiri juga. Macam banyak benda lain boleh cerita. Banyak. Yang, esok kita kahwin sambil menyelam di dasar laut dan cium dolphin  macam cool juga atau Nanti I ingat nak kahwin dekat dewan terbuka sekolah sambil lalu bawah buku lah. Contohlah, contoh.

Tapi, mulut yang tak di bedung waktu masih baby ni sibuk nak pergi cerita hal Zaman Jahilliyah. Patutnya emak ikat saja mulut ni pakai benang biar dah besar-besar ni takyah sibuk nak ungkit zaman gelap.

Yes, aku ingat aku kuat. Aku ingat aku tabah. Aku ingat aku akan rasa biasa-biasa bila kita 'open' cerita lama. Saja nak test power.

Akibat dia, bila sorang-sorang macam sekarang. Bila luka yang sudah sembuh di usik parutnya. It's keep bleeding. Ini bukan metafor ke apa. Memang aku dapat rasa hati aku berdarah.

This wound won't seems to heal, This pain is just to real, There is so much that time cannot erase.


Rasa senang bila ada Dak Yang. He keep comforting and calm kan myself. Dia buat joke so that conversation tuh tak tense sangat. Tapi, bila dia dah balik, mula rasa nak teriak. Habis, takkan nak ajak balik satu rumah pulak. Kejap lagi ada Pesta Parang Terbang dalam rumah, dah susah pula dapat bakal suami OKU dikerjakan future FIL sendiri. Duhhhh


Kita takkan dapat lupa kisah lama yang dah jadi. Kita takkan dapat padam luka lama biar hilang. Kita tak boleh nak hantukkan kepala kuat-kuat dekat batu bagi otak gegar lepastu cerita pahit pun, Tadaaa, hilang. Ehh, magic. Kenapa aku menangis ha tadi? I wish

Kisah yang berlaku dulu, membentuk diri kita yang sekarang. Yes, he proud of me sebab mempunyai hati yang besar memaaf dan menerima kesalahan beliau. Yes, he really appreciate ketabahan dan kekuatan yang saya ada untuk lalui saat-saat getir itu. Yes, he knows how deep my love for him.

Tapi, bukan semua orang tahu, setabah mana wanita itu harap dia boleh jadi, bila seorang diri, dia masih menangisi luka lama yang bersemadi dalam hati.

Damn, novel mana aku copy paste neh?


Nope, am not blaming you for today. In fact, you tak buat salah pun. I tahu, you pun terasa sama. Cuma you lelaki, haruslah nampak tabah dan gagah dari I. Sebab tu you boleh bawakkan kotak vacuum keliling Jusco tadi. Salah I yang nak terkenang lebih-lebih. Salah I yang masih nak cari jawapan kisah dulu. Salah I bila you jawab dah lupa dan I pun nak hangin sebab kenapa you boleh lupa padahal I masih ingat. You try to forget but I try to dig everything sampai ke kerak bumi. It's not fair.


Marilah kita sibuk fikirkan hal khemah yang macam mana kita mahu. Marilah kita sibuk fikirkan kalau tak lepas Inspira, kita ambil Myvi saja. Marilah. Mari sibuk fikirkan hal kita yang tah macam mana nasibnya kelak.

16 feedback:

asfira aminuddin said...

sabar babe. i tau u kuat. chill :)

iszieylyanziy said...

sabar ye akak :)
chill

zaradgreat said...

ada kawan cakap, we can erase it from phone contact number. but we can't erase it from the brain

tapi buang yang keruh ambil yang jernih yaty. hehhe. zaman gelap dijadikan pengajaran untuk masa depan. hehehhee. kenangkan yang sweet memories la yaty.

go go yaty!
inspira? wahh

maCy said...

sabar lah. kadang2 bukan kita sengaja mengungkit, cuma. hati tak puas sebab tak dapat jawapan dari awal lagi..

we just need an answer, and explanation~

Tomato Gurl's Life said...

sabar ye yaty..betul pe macy ckp tue..kdg2 girl ni nak some explanation from boy..tp boy lebih suka amik mudah..

Poyaty said...

@ asfira - ohh, thanx :D

@ is - hehe, thanx dear

@ zara - ur fren sgt betul. x leh delete lgsg. huhu. inspira tu insyaallah je zara. haha

@ maCy - betuuull, hati wanita x penah puas dgn jwpn x igt :D

✿....rossa alina....✿ said...

wuwuwuwu..cite kite mcm sama la kak.. T_T

Poyaty said...

@ cik tom - mmg. namanya kan lelaki. hehehe

@ rossa - wuwuwuw, ape lah nasib kita. haha :D

miss nina said...

ade rasa nak dush-dush dia macam filem hindustan tak?

adatlah.. we need some explanation after all those things rite?
tapi kita tak boleh force orang untuk dapat apa yang kita mahu tahu.

*sigh- penat kan?
jum senyum :)

HaNTwO said...

sabar kan separuh daripada iman :)

Hairil Rizal said...

Pengorbanan itu penting dalam menjaga perhubungan tapi tak bermaksud hanya kita sahaja yg perlu berkorban tapi pasangan kita tidak.

Kalau kita rasa bertanya ttg hal yang sudah itu akan menimbulkan perasaan tidak senang, korbankan sahaja hasrat itu demi memelihara keharmonian yg sedang wujud.

Bukankah pengorbanan itu suatu perkara terpuji lagi mulia jika kena pada tempatnya?

:)

Amri Abd Rani said...

Sedih pulak Pakwi bc entry ni, tp gelak kejap psl kawin lalu bwh buku tu..hihi
semua org terluka, bezanya bagaimana nk mengubati luka tu...

Gentleman Frog said...

Salam,

kenapa abstrak sgt ni Yaty.

Kisah siapa di zaman jahilliyah?

Cik Kentang said...

owh..sangat faham situasi ni. Kadang2 bila teringat memori daun pisang itu rasa cam nak kunyah2 jer orang tu tapi kalau boleh langsung taknak igt pun takut luka lama berdarah kembali..pepun chill...

kueh bakar said...

laki suka amik mudah bende yang mudah...

pompuan suka amik berat bende yang mudah...

sabar le..

Poyaty said...

@ miss nina - rasa nak banggg!! tembak kepala pakai pistol. HAHA

@ Han - krana sabar lah masih xde yg terkorban. kan. HAHA

@ warlord - betul sangat. memang mulia hati pemaaf ini. :)

@ Pak wi - hehe, klaka ke pakwi. Thanx ya :D

@ Mr. frog - maybe sesebuah kisah kita patut left it in the dark. haha. kisah saya lah of course

@ cik kentang - sgt betul kan. tp kita bukan boleh x ingat. haha

@ kueh bakar - u noe people very well. haha