Monday, October 18, 2010

Saya Richie Rich. Yes, I Am Rich

Teringat zaman kanak-kanak dulu, suka betul tengok cerita Richie Rich. Lepas tu, berangan nak jadi anak orang kaya. Boleh ada bilik sebesar alam yang boleh letak rumah Barbie yang siap dengan kitchen dan ruang tamu. Typical kanak-kanak punya imaginasi.

Bila dah meningkat dewasa, baru saya sedar. Eh, Saya memang rich lah

Hoh, apsal? Kau baru dapat wasiat anak dara ke? Ke kau log in Facebook dapat duit? Heh, anda rasa benci tak? Saya memang benci tengok orang tag dekat gambar duit banyak-banyak pastu kata senang je nak dapat duit bla bla bla.

Maaf. I have no interest what so ever dalam earning duit banyak-banyak dengan cara tah pape. Eh, eh, apsal emo. Benci lah sebab buat semak muka buku haku dengan haku-haku sekali terasa semaknya

Ok, habis dah emo. Sambung balik cerita tergendala.


Tadaaa, bukti memang cukup nak mendakwa saya kaya

Tapi, tapi tapi saya tak kata yang saya kaya duit. Saya kaya dengan buku bank. KAHKAHKAH. Tadi, main kemas-kemas drawer sebab tak boleh nak ditutup (baca: saya seorang pemalas, sampai kan drawer takleh tutup penuh sampah sarap) Lepastu, TING!! saya jumpa banyak buku bank

Hoh? Berapa banyak bank yang aku ada pun dah tak ingat. Masalah dia, ada ke duit dalam bank-bank itu? HEHE. Itu tak dapat dipastikan sebab semua buku bank dah bertahun tak update. Lagi-lagi Bank Simpanan Nasional.

Sejak-sejak habis maktab, tak pandang dah BSN. Ohhh, tak sadar diri kau ya. Dulu, hujung bulan je bekejaranlah budak-budak maktab (termasuk yang menulis blog neh) keluarkan duit kat BSN sebelah 7E dekat Batu Pahat tu (kenangan). Sekarang, pandang sebelah mata pun tak mahu dah.

Ni pun ada lagi buku bank yang takda. Bank Pertanian sebab dulu nak tabung bentuk kelapa. Satu kelapa muda kaler hijau, satu lagi kelapa tua, kaler coklat. Dua-dua pun saya ada (bangga gila). Tabung Kelapa neh dia tak bagi kunci tahu. Bila dah penuh, kita bawa pergi dekat Bank. Nanti orang tu pecahkan kelapa tu then baru kita dapat tabung yang lain. (Salah satu motivasi untuk menyimpan)

Tapi, sangat malanglah sebab tabung yang kedua dipecah oleh adik beradik sendiri (Mereka ingat mereka expert macam orang bank tu) Tak sangka ada adik beradik perampok. Menangis-nangis hentak kaki lah haku masa tu.(kenangan juga)

Maybank pun dah takda buku bank sekarang. Kalau tak, total buku bank yang ada 7. Kalau setiap satu ada baki akhir seribu. Bayangkan-bayangkan.

I Am A Rich Girl kata Gwen Stefyaty
:D

10 feedback:

Khumaera Ismail said...

wow..byknye buku bank..sy pun ade byk sb 3 kali tukar tmpt keje..hahaha~

LyNn HaMzAh said...

hehehehehe...apesal x amek sekali gmbr kad2 atm yang berlambak dalam wallet tu...hehehehehe...dah tentu kalau ada banyak buku bank, kad atm pun sama banyak kan...betul x?

Tomato Gurl's Life said...

wah banyaknye ade 7 buku bank????waa...yaty sayang belanje cik tom leh x??hihi..

Tomato Gurl's Life said...

lupa nak ckp cik tom pun suka cerita richie rich tue..n cerita tue still cik tom ade save lam lappy ;P

Cik Kentang said...

Sama la..i suka collect kad bank banyak2..bank islam, affin bank, Giro, Cimb, Rhb semua ada...tapi duitnya? Non adonya..Silap2 haribulan baki jadi negatif sebab tiap2 tahun kan kena bayar bank charges untuk card fee...Hahaha..

LaDy BarbeLLa said...

Hahaha Ok la tu. kaya dgn buku. Tiap tahun naik seposen jadi la.

Hairil Rizal said...

Kikiki..Warlord paling byk pun dulu ada 4 buku bank. Tkdela sampai 7. Hehehe!

MasZuber said...

la..ingatkan i jea ade stok banyak buku bank nie..hehehhe

tp setiap buku bank tue cipot jea amountnye..memasing dah lama x update..tak ingat dah..bank rakyat stok gambar depan burung nuri pun ade. kalo amountnya bole beranak pinak mesti makcik kayo juge..keh khe khe

maCy said...

wohooo... macy mau jugak la trase kaye sikit. hik3

iszieylyanziy said...

byknye buku bank,,suke menabung ye,,hehe