Monday, August 23, 2010

Hati Seorang Emak

Dan dan terus buat entry pasal emak sebab semalam emak sudah suruh orang spy blog saya. HAHA

Taklah. Memang nak cerita pasal emak saya yang seorang. Oh, memang masih seorang. tahun depan nanti baru tambah emak lagi satu. Hep, bukan babah pergi kawen lagi ke apa. Biasa tu. HEHE Takpa, itu kita cerita tahun depan saja. bleerghhh!!

Wah, emak pun pandai pose tahu
Like Mother Like Daughter lah ni

Last week one of my neighbour ceritkan ini pada saya.

Tahu tak, masa semua anak-anak takda kat rumah, emak menangis.

Eh, ye ke? Masa tu kita pergi mana ye? (Takkan aku pergi kedai sekejap pun emak dah menangis. Ajaib)

Masa Yaty kursus kat maktab tahun lepas tu. Kan semua takda dekat rumah (kakak di IPTB, adik di UMP, abang di rumah dia lah)

Ohhh (still amazed)

Kak Ana cakaplah " Ala Kak Dah bukan pergi mana pun anak-anak Kak Dah tu"

Rasa sunyi. Selalu ada Si Jendul tuh

Siapa Jendul? Kak Ana bertanya

Aku lah tu (sedih-sedih pun mahu mengata anaknya si jendul juga?)

Ini perangai saya (buat pedoman untuk anak-anak semua)

Kalau dulu
Jarang sangat call emak (masa zaman di Poli membawa ke Maktab). Memang jarang

Sekarang
Emak balik kampung satu malam pun, sepuluh kali lah kiranya akan call emak

Kalau dulu
Suka sangat kalau emak nak tinggal saya sorang-sorang di rumah

Sekarang
Saya mesti sedih (kadang-kadang menangis) sebab saya tak cukup makan. Heh! manja Booo!! Kawan saya sampai cakap, Kalau emak dia pergi haji ni, mahu kurus si Yaty tak makan and menangis saja

Kalau dulu
Keluar dari rumah (dengan kawan or Dak Yang) mana ingat kan emak di rumah
Sekarang
Sebelum pulang mesti nak kena belikan emak sekali apa yang saya makan. Kadang-kadang sebelum pergi tu kena belikan dahulu. Dak Yang have to paid double now

Kalau dulu
Emak sedih-sedih I buat stone je di bilik

Sekarang
I pun menangis sama. TSKTSK

Kalau dulu
Berkira nak mampus. Seploh ringgit pun mintak balik. WTH punya perangai

Sekarang
Infinity. HAHA. Spend for your mother sangat worth it. Tapi, macam more to My mother yang spend untuk I saja. HEHE Ampun emak


Kesimpulan dia, agak teruk juga perangai saya sebagai anak dahulu kala compared dengan sekarang Tapi, semua ni takkan berubah kalau takda kesedaran dalam hati sendiri. Saya selalu observe sekeliling. Saya tengok orang yang paling dekat dengan saya of course. Dak Yang banyak macam kejutkan saya dari perangai buruk. He always told me what's right and wrong.

Saya selalu mengambil contoh dari his family. Aunty akan call him everyday. Satu hari macam banyak kali juga Aunty call. So, I pun cakap kenapa emak tak pernah call I pun banyak kali. He asked me back. You ada call emak? I terus diam. So, kita jangan lah harap orang yang lebih tua nak terhegeh-hegeh cari kita. Kita as a daughter yang harus cari ibu bapa.


Emak selalu cakap, emak bukan mintak duit kamu. Ingatan anak-anak dah cukup dan memadai. 


Oh, saya sayang emak tahu.

Kepada anak-anak perempuan yang sudah berkahwin di luar sana. Jangan ingat emak tak ingat atau tak sebut-sebut nama kamu di rumah. Ya, suami no 1. Tapi, emak juga masih emak kamu.

9 feedback:

LyNn HaMzAh said...

huhuhuhu...
entry sebak nie...
nak kena call ibu cepat...

Tomato Gurl's Life said...

perubahan yang bagus yaty...alhamdulillah..dulu cik tom lagik teruk selalu buat mak nangis..tapi lepas form 4 tu masuk sekolah asrama penuh terus berubah hargai mak...so sayanglah mak kita selagi ada..yeah!!!

Poyaty said...

k.lynn = hehehe, cepat2. ibu tggu tu

cik tom = kannn, bila da besa neh rase insaf skek :D

Hairil Rizal said...

Yaty,

Dulu Warlord tak ambil berat sangat pon psl mak dan ayah Warlord.

Tapi lps ayah Warlord pergi dan Warlord lah satu-satunya manusia yang saksikan saat terakhir dia tu.. Warlord insaf.

Skrg Warlord dan mak Warlord best friend.

Glad that you made the right decision now Yaty. Nanti bila dah jadi mcm Warlord dgn ayag, dah terlambat utk semua itu...

Ish, sebak la plak...

shima said...

touching bace entry nie.

Poyaty said...

en. hairil = good for me sbb realised perangai buruk awal2. kalau da terlambat, x berguna kan

shima = SOBSOB :D

mama hidayahamin said...

Kasih ibu sepanjang masa
kasih ibu membawa ke Syurga
Biarpun ibu haiwan atau manusia
Besar jasa dan pengorbanan mereka
Biar dalam keadaan apa jua
kasihnya tetap membara
Cuma anak-anak seringkali lupa
menghargai kasih ibu yang tiada tandingannya...

Nurulbadiah Lai said...

good girl dear...
ingat..tnpa emak..xkn ade kite kat dunia ni..
mak adalah org terpenting ....
bila kawin pon..ingt...mak adalah mak yang melahirkn kita..

asna cute said...

skrg asna hari2 tido dgn mak hehe ;) bangga x? hahah =D serius tak tipu pun hehe