Wednesday, April 14, 2010

Harta Rampasan Emak

Entry ini sedikit touching. Sikit je, takyah lebih-lebih nak siap tisu, towel good morning ke apa. Takyah. Listen & learnt (tak memasal)

Ogos 2007

Masa ni our relation kat hujung-hujung jalan je. Depan dah takda Di Persimpangan Delima (eh, lagu Nora neh) ke apa. Memang Jalan Yang Terakhir (ni lagu Farah Breep Breep) Entry hari ni main tajuk lagu saja. Sedih? Taklah, I happy, siap berholiday ke Tioman lagi masa relation crumble down. -_-

Tapi bukan nak cerita pasal relation dah nak runtuh ke apa. Yang I nak cerita kan ialah apa yang emak buat masa tu. Bagitahu mari sini, emak mana yang suka dengar anak dia hari-hari menangis telefon Mak, sedih la mak, sedih la. Kenapa dia buat kita macam ni? Srrrrooottt (sedut hingus banyak-banyak). Rupanya, bila my sister in law cerita, emak sedih sangat kat rumah. Asyik termenung je. (See, what have u done to me n my family. How dare you??!! What goes around, comes around)

Rupanya, masa saya di Maktab, emak buat clearance di rumah. Gaaaah, macam pasaraya buat clearance stock. Habis bersih barang-barang dalam bilik emak pergi jual. HAHA taklah, tak. Emak pergi kutip semua barang-barang yang berkaitan dengan Dak Yang. Mostly, my stuff semua adalah gift from him. (Sebab beliau tak bagi saya beli sendiri)

Masa saya kat maktab lagi emak dah pesan, jangan pakai apa-apa yang dia (Dak Yang) bagi. Buang semua. Nanti emak gantikan. WHOA? Emak nak gantikan jam, HP, wallet, kasut, beg, perfume, cincin YES YES YES. Sekarang lah kau yes, yes. Dulu siap tak dengar suara, yang dengarnya Sob sob sob Sroooot, wooo wooo. Crying a lot. Sayang sangat nak buang, semuanya kenangan (eleh, cakap ajelah masih sayangkan orangnya).

Demi emak yang dah memujuk tanpa jemu, I turutkan lah. Emak suruh I pergi tukar nombor siap-siap. Tapi, I kata nanti dulu lah. (dalam hati tak sanggup nak lost contact terus walaupun sakit) My middle name is Degil. Emak kata, jangan cari-cari lagi, jangan angkat telefon kalau dia call!! Kamu tu hati lembut, nanti dia pujuk-pujuk dah suka balik. Baiklah emak baiklah. Tekaan emak sangat tepat. ^___^ Emak siap belikan saya seutas gelang tangan, biar saya happy dan tak ingat-ingat lagi dengan Dak Yang.

I pulang ke rumah, tadaa, bilik I kosong. ha ha. Takkan lah emak pergi buang katil, almari semua. Gambar-gambar dan frame gambar. Gone baby gone. Baju-baju Dak Yang, Hai Hai Bye Bye. Yang paling tragis, beg sekolah I sekali lesap. Macam mana nak pergi sekolah?!! Album-album I kosong tahu. Habis semua emak periksa. Oooh, I love you emak. I akan buat macam ini juga kalau ada yang sakitkan hati anak gadis I nanti. Tapi harap anak gadis I tak degil macam I sekarang. 

April 2010

Dah berapa tahun berlalu. Actually, I know where emak sorokkan semua barang-barang yang jadi harta rampasan perang tu. tapi, I tak berani nak ambik, sebab dah pernah try ambik sekali, lepastu emak I tukar tempat persembunyian. TSKTSK. Emak cekap selok-belok rumah, Tapi dia takda tahu anak dia memang suka main hide & seek.

Hari ini, perasaan macam membuak-buak sangat suruh I pergi kidnap balik harta rampasan tu. Lagipun emak dah sayang Dak Yang, ( maaf emak, Tuhan takdirkan jodoh kami kuat sampai saat ini) GAGAGAGA. Anda tahu saya dengan Dak Yang dah reunite (gedik sekali ayat tu, blah weh blah) We cannot be apart. Chieeh. Untuk setakat inilah (err, jam 11.28 tarikh 14 April, kalau esok saya pun tak tahu lagi)

Jadi, dengan jengket-jengket kaki saya berjaya menyelinap harta rampasan bawak masuk bilik. Dah bertahun dia tersorok, harap sangat tak di makan tikus. So, hari ini kami kembali bersatu. Siap pakai pergi sekolah lagi.

Antara Harta Rampasan perang

Ek eleh, gambar tak sharp pun
Baju bertuah Dak Yang

Jaket ni I pakai masa pergi Tioman
walaupun hati berdarah

Yang tak sempat di selamatkan (dalam kenangan 2004-2007)
Hadiah Anniversary yang ke-satu
Dah cari pelosok rumah, tetap tak jumpa
I rasa, lori sampah dah bawak pergi
T____T

Yang lain-lain I dah selamatkan satu persatu selama beberapa tahun ni. ^___^

9 feedback:

Cik Norfa said...

mak ko memang cool dan very supportive.

biasa bab cintan cintun ni aku memang tak babitkan family. any prblem aku akan setel sendiri. sebab ape? sebab takmo dorang risau. dan buktinya, kau sendiri dah alami.hehe...tapi aku memang respect habisla apa yg mak ko buat.

but then..korang together balik eh? itu lagi cool...hikhik.

Poyaty said...

yup, my mistake. tp sbb 1st time, x tahu nk ngadu dgn sape. so, emak saja yg ada.

last-last, kitorang baik balik. emak pun tensen. buat penat aku je men selongkar-selongkar. kata emak. hihi

wanie said...

aaaaaaa....prihatinnyaa mak k.yaty! ngeeee. best2..hehe..eh tp smbung jgk kan ngn bf akk tu? wahhh..ni yg wani smgt ni nk smbg jdoh! :)

Poyaty said...

hahaha, wanie, jodoh kami kuat & panjang kot. kami tak brake-up kan so, baiki je lah mana yg boleh n teruskan.

sambung jodoh wanie if he's the right one for u. good luck

Nurul Aima Hj Kaim said...

eii best la mak yaty very supportive nak jd mak mcm tu jg la..yang tau sembunyi harta rampasan..i like

zaradgreat said...

fuiyooo yaty
kem salam mak ye
heheheheh

macam tgh nak seludup ape jee
heheheheheh

asna cute said...

WoooooW! lama nya dh akak bercinta? pehhh! biler asna nk mkn nasi minyak nie? hehheh =))

shakirah samsudin said...

woahhh!
cool nye mak yatyyyyyy~
hehe.

nino said...

baca kisah ni mengingatkan akak zaman masa berchenta dulu. kisah ni berlaku thn 1987. masa tu mana ada nset kan. so nak contact bertanya kabar surat jelah.boipren akak (dah jadi hubby pun)hantar surat, selalunya opah yang ambek dan simpan surat. opah spoting. selalunya time posman datang opah yang dok kat depan entah macam atuk pulak yg dok kat depan. so atuk amek surat tu. time akak balik sekolah makan ramai2 ngan adik badik time tulah atuk bukak dan baca surat tu kuat2. yang kelakarnya hubby akak cipta lirik lagu khas utk akak. so bayangkanlah bait-bait bunga2 chenta yang ada dlm surat tu. malunya. dua minggu tak tegur atuk sebab protes. atuk akak simpan surat tu sampai sekarang tak jumpa tak tahu kat mana dia sorokkan.