Monday, March 15, 2010

Musykil Sampai Mati

Ok, takyah heran sangat dengan title yang sengaja bagi gempak. ha ha. Tapi cerita dia sebenarnya amat mensedihkan ulu hati. Sumpah tak tipu.

Macam ni, masa mula-mula masuk Politeknik Johor Bahru dulu, saya takda kawan. Memang lah, kalau dah buat muka tak siap lepastu di tambah dengan berat mulut dan hidung tinggi, takda siapa ingin buat kawan. Boo dia. haha. Lepastu, masa minggu orentasi lah saya berjumpa dengan kawan baik saya sampai ke akhirnya. Habis dah cerita, happy ending. Yay ya.. Eh, supposed to be sad ending untuk entry ni. Ok sambung.

 Kawan-kawan Baik yang jadi mangsa keadaan
Nemo & Aetul
Sayang kamu sangat-sangat

Saya secara jujur tak pandai kawan ramai-ramai. Macam duduk dalam kelompok yang ramai bergossip hu ha hu ha, berjalan ramai-ramai pergi kelas, pergi kafe. Saya memang tak boleh masuk dengan orang ramai. Saya sesuai duduk dengan kera di hutan (sumpah tak kelakar) haha. Saya lebih suka dengan seorang, dua kawan yang buat saya selesa dan tenang. Takyah nak serabut alam dengan ramai-ramai. Tapi, takdalah kata kawan saya ada sorang dua je. Boleh kawan semua, tapi yang besties nya seorang dua itu lah.
1st insiden

Masa mula-mula masuk kelas, kawan lelaki ni memang sangat baik dengan saya. Baik as a friend. Memang close lah seingat-ingat saya. Macam kalau dalam Mac Lab tu mesti nak bergurau-gurau, gelak tawa senyum mesra HAHAHA lah. Seperti tak dapat dipisahkan lagi (as my memory recall lah). Kita mestilah gembira sebab ada classmate yang baik dan mesra (dulu-dulu kan cam naive je, masa ni Dak Yang dengan I belum official lagi)

Tiba-tiba di suatu hari, tah kenapa tah tiba-tiba dia tak mau cakap dengan saya lagi. Dia memang ignore saya gila-gila lah. I try to talk to him jugak lah kan sebab ingat dia cuma mengalami mood swing or bad hair day (?) Tapi, dia macam tak respond. Saya pun insan yang bukan muka tembok, orang dah taknak cakap, buat apa kita nak terhegeh lagi (pepatah hari ini).

Ambil langkah yang sama, takmo gak cakap dengan beliau. Ingatkan cuma a few weeks ke apa rupanya membawa sampai ke akhir sem. Sampai dah grad pun dia tak mahu cakap dengan saya for God Sake. Masalahnya, dengan kawan-kawan baik saya pun sekali. Pelik tak? pelik tak?

Salah saya pun saya tak tahu, ni kan pulak kawan-kawan saya yang tak tahu hujung pangkal. Malas nak buat spekulasi lah kan. Tapi, bila cam dah berumur 25 tahun ni, ingatkan dia dah lupa lah cerita lama tu, one of my best friend ni add la dia dekat FB. Sampai ke sudah dia tak approve. WTH? Come on lah. Dah lah benci orang tanpa sebab, sampai membawa ke mati ke nak benci tanpa sebab tu? Masalahnya, kawan tu tak bersalah pun, Dia bencikan I, tak memasal kawan I terheret sama. *sigh*

2nd Insiden

Classmate perempuan pun macam lebih kurang. Serasanya memang saya tak pernah lah nak ganggu hidup orang secara sengaja-sengaja. Eh, aku benci dia, jom kita boikot dia. Tak pernah. Saya dengan hidup dan dunia saya saja. Tak pernah sikit ambil tahu hal orang lain. Tapi, satu insiden yang tak boleh lupa sampai sekarang

Seorang jejaka baru masuk kelas, dia 2nd intake. kira macam hot stuff la tu. Lepastu, I kan peramah dengan lelaki (hahaha, jangan caya). Then, dia yang tanya-tanya (biasalah, jiwa muda) itu ini. I jawab je lah, takkan tiba-tiba nak menyombong tak tentu hala. Tak sangka pulak ada yang have a crush on him. Memang lah tak tahu (kan I tak ambil tahu hal orang).
One day, balik dari kelas, mereka (the girls) sengaja jalan potong kami bertiga dekat koridor. Lepastu, mereka stop di hadapan dan sengaja berbual kuat-kuat " Petang ni Si Polan pergi Koko tak? Jadi ke nak pergi dengan kita?" Omaigod, Omaigod, Omaigod. Mereka sengaja nak bagi I jeles dengan cara yang begitu err, tak tahu nak kata. Bukan cara kotor, tapi cam memalukan. Sebab seorang lelaki yang I tak heran pun, mereka nak buat macam tu.
Bila dah sampai hostel, mereka panggil kami 3G, 3G (macam budak sekolah main ejek-ejek tu. hahaha) stands for Gedik, Gatal and I tak ingat sangat apa tah lagi 1 G ni stand for.

Imagine, betapa bencinya lah mereka dekat kami. Padahal, usik pun tak pernah. Memang I tak pernah masuk campur urusan mereka. Yang kesian sebab, kawan-kawan I pun kena tempias. Padahal mereka sebenarnya benci kan I je. Mungkinlah, I memang ada buat salah pada mereka (tanpa sedar) sebab kalau dalam sedar, berbual pun jarang sangat dengan mereka ini. Tapi, entahlah. Manusia macam-macam kan?

Tapi, sekarang dah berubah. Mereka (the girls) macam dah ok sekarang. Bila di tanya kenapa dulu anti kami? Jawapan dia kan " Korang nampak standard sangat". Standard apanya? Kasut I pun busuk juga macam kamu semua, I pun malas basuh baju macam kamu semua juga. I tetap pakai kasut Vincci bersama beg Body Glove Pink (masa sem 1) Jadi, apa tah yang standardnya. Lain lah kalau I sandang beg Gucci sama sandal LV. Barulah kamu takyah kawan kami langsung. HAHA. Adakah sebab I ada Discman Sony, I dikira standard? T___T. Sampai mati I musykil. Tapi takpalah, cerita zaman kanak-kanak memang kelakar untuk dikenang.

8 feedback:

fiD said...

kekadang org sakit ati dgn kite sebab kite jeles,,huhu...

realiti idop kan.

zaradgreat said...

ahahaha
yang sakit hati lepas2 boleh buat bahan lawak bila dah tua
pelik dengan perangai semuaorang

: MOI : said...

buat aku berfikir2..aku dulu cmne eh? hahaha...tak igt ape pon yg berlaku di poli kecuali setiap sabtu pegi dating...hahaha!!

Poyaty said...

fid = betul tu. tp x tau ape nk dijeleskan tah

zara = tuh la. tnp sebab nk benci org

yus = hahaha, kamu tak tahu betapa mrk meng anti kami smpai kesudah. sedangkan, sikit pun xde sentuh hati mereka2 itu :p

shakirah samsudin said...

biasela tu.perangai manusia ni memang semua pelik pelik, termasuk sy sekali wak. :D

Poyaty said...

err, shak awk pelik baik xpe. mcm customer da dpt brg tp dia belum byr pun lg. hahaha.~~~

asna cute said...

pehhhh giler tragis nie giler ape mereka (the girls) tue??? ape motif mereka (the girls) tue sbenarnya??? ke sbb kak yaty standard cantik???
haaaa dorg jelez la tue~

Poyaty said...

asna, tak tau la nk ckp. sis pon sgguh musykil smpai skrg. tp xpe. cite lame. cian kan jd sis neh. haha