Friday, November 28, 2008

sharpener...?

pasal ape wat entri pasal sharpener?

aku tau aku ni seorang guru yang berdedikasi (ye ke?) tapi sampai dalam blog pun nak buat entri pasal stationery. ape da takde cite laen ke cikgu nih?

bukan camtu..banyak sangat nak cite dalam blog. tp wat mase ni, idea ni pulak yang kelua dulu. jd, idea ni la yang ditulis dulu.

bila dah duduk dekat maktab ni. da berkumpul dan berjumpe dengan ramai orang dari pelusuk negeri. banyak la istilah-istilah yang berlainan dengan apa yang kite selalu guna. contoh terdekat yang saya baru dapat dari rakan-rakan semalam ialah sharpener.

korang tahu kan apa tu sharpener. kalau yang still di alam pembelajaran akan punya satu. kalau tak pun mesti korang akan pinjam dari rakan-rakan. fungsi dia adalah untuk membuatkan pensil anda jadi tajam... so, senang la untuk anda menulis dengan lancar tanpa ragu-ragu (iklan faber castle..?)

jadi punca cerita sharpener ni bila kitorang dah sudah makan pasar malam..(makanan yang dibeli dari pasar malam bukan dari kafe..hari khamis ada pasar malam dekat stesen bas lama B.Pahat so, orang B. Pahat jagan tak pegi sbb ade laksa harga RM1 dan rasanya sangat enak...=)

jadi apa kaitan pasar malam dengan sharpener?? aik..sebenanya saya da lupe ape kaitannye tp yang saya tahu untuk barang sebesar sharpener tu dia ada lebih dari 2 nama. sangat menakjubkan bukan? walhal benda alah tu sebesar duit 20sen je. tapi takpe. walaupun sharpener tu besar 20 sen tapi dia dah membuatkan kami sekelas berdebat tentang nama sebenar sharpener tu.

kanak-kanak di Johor panggil....pengorek
contoh ayat: "Ali pinjam pengorek, kite nk korek pensil"

kanak-kanak di Selangor panggil...peraut
contoh ayat: "Cikgu, saya nak pegi raut pensel warna ni ye"

kanak-kanak di Pahang panggil...pemerah (tapi ejaan dia pemeras)
contoh ayat: "Aku nak memerah pensel. Ong("awak" bahasa Pahang) nak ikut?

itu la dia 3 istilah berbeza untuk benda sekecil duit 20 sen. selepas berdebat tentang nama sharpener ni yang sebenar kitorg story pasal budak-budak sekarang yang boleh tahan peliknya.

kes 1
bila kita tengah mengajar dengan bersungguh-sungguh dan sepenuh hati, nanti ada seorang,dua(sorg, dua sahaja) murid yang akan menjadi bosan dan mula cari benda yang nak dilakukan.

kalau usik kawan nanti cikgu marah.
kalau main permenan nanti cikgu rampas
kalau tido, cikgu suruh cuci muka
kalau sharp/peraut/korek/memerah pensel mesti cikgu tak marah

jadi dia pun angkat tangan
M:cikgu saya nak sharp/peraut/korek/memerah(ikut negeri mana budak tersebut duduk)pensel
C: awak nak sharp/peraut/korek/memerah pensel untuk apa? sekarang kan cikgu suruh baca petikan

dia pun terdiam takda alasan lagi nak bangun dari kerusi tu.

lagi sorang angkat tangan
M: cikgu, saya nak pergi tandas (walhal dia masuk kelas sama-sama cikgu sebab dari tandas)
C: bukan awak dari tandas tadi ke?
M: saya sakit perut cikgu (sambil tekan-tekan perut mohon simpati)
C:pergi!! (dengan nada tak suka sangat sbb tak cukup korem nak baca petikan cikgu ni, tp kalau dah terberak dalam kelas, sape nak cuci!!??)

yang lagi sorang pulak
M: cikgu, saya nak minum air
C: (muka cikgu da kelat buah salak!!)

Kes 2
waktu ujian/peperiksaan

waktu ini sangat ditunggu oleh para cikgu sebab...
1. Cikgu tak payah buat lesson plan. tulis besar-besar UJIAN BULANAN/PEPERIKSAAN
2. Cikgu tak payah jerit-jerit mengajar bagai nak rak padahal budak-budak buat malas
3. Cikgu boleh duduk sepanjang masa dan memantau murid dari tempat duduk depan
4. Cikgu boleh tanda buku yang dah bertimbun-timbun (bagi kerja banyak, tapi malas tanda)
5. Cikgu tak payah suruh budak diam sebab time exam tetiba budak tahu diam sendiri
6. Cikgu boleh bagi jelingan manja dari kerusi kalau ada budak yang berani toleh kiri kanan

jadi, cikgu berasa sangat tenang pada waktu exam/ujian

tp...

masih ada budak yang terejal dan degil. sebab dia macam ulat tak boleh duduk diam. budak-budak ni selalunya sangat suka jawab periksa juga (ingatkan cikgu je gembira. budak pun sama juga) sebab:

1. dia takda perlu berat-berat bawa semua buku macam dah nak runtuh bahu
2. dia akan mengambil masa 10 minit (min) dan 20 minit (maks) untuk jawab soalan
3. masa terluang yang berharga tu mereka abeskan dengan membina kereta dari kertas, pusingkan pemadam pakai dawai kokot (patutla semua notis yang ditampal pada notis board da hilang!!) atau paku tekan. (bukankah budak-budak sekarang ini sangat genuis dan berinovasi. kecik-kecik dah ada bakat mereka cipta)
4. main lawan pemadam dengan kawan depan (siapa menang boleh ambik pemadam lawan)
5. yang perempuan suka main pensel jadikan pelakon dan pensil box jadi props kononnya sebagai rumah atau bilik.
cth: jd fasha sandha dalam cerita Natasha. jap gi dia la jadi mak sedara yang jahat, jadi sepupu yang jahat jugak, jadi bapak Natasha sebab dia main sorang-sorang je. suara pun boleh tukar-tukar ikut watak. kejap besar, garang, halus (hahaha..memang budak ni ada talent jadi pelakon!)
6. budak lelaki buat pensel box jadi kereta racing. maka akan keluarlah bunyi yang nyaring (vrooooommm!!) atau bunyi brek time die brek kan pensel box tu (eeeeeeeiikkkkkk) atau bunyi hon bile ade kereta lain halang (pon..pon..)
7. nak pergi sharp kaler dekat luar belakang kelas. padahal takda perlukan warna ketika kertas matematik pun!! (dia nak usha bf dia yang duduk depan skali tepi pintu dekat kelas sebelah) sambil dalam perjalanan mata dia dapat tangkap jawapan kawan-kawan lain!!(bijak bukan?)
8. yang takda semacam banyak idea akan main duit belanja..(keting..keting)bikin panas hati ibu guru!

moralnya: bila seorang dah start minta yang bebukan. ia akan berjangkit pada yang lain. dah macam wabak. oleh kerana cikgu ni dah terlebih faham perangai murid dia..biarkan. sebab yang pegi tandas tadi akan balik dengan basah lencun dan mengadu ada budak besar simbah dia dalam tandas dan budak yang minum tadi nak timbulkan rasa iri hati kawan-kawan lain sebab dia ada air warna merah. sebagai guru kite kena bersabar sebab..'nama pun budak'

sebagai guru: kita bagi aje arahan klise
"siapa dah siap letak kepala atas meja. kalau cikgu nampak ade yang angkat, cikgu ketuk kepala dia"
jd secara automatik budak-budak akan tido dan takda yang bising nak main. cikgu boleh teruskan enjoy duduk dekat kerusi depan

sekian..

Wednesday, November 26, 2008

1st day in....IPTHO

mengunjungi maktab kali ni lah yg plg x b'semangat utk kite. sgt bosan dan sgt x m'ujakan.kite packing brg adlh pd mlm pemergian n bukanlah kite jgk yg packing brg2 tu sbb ade seorg kakak yg penyayang lg baik hati telah meloadkn luggage utk dibawa pulang ke mktb.kite hanya duduk di sisi kakak smbil m'ugut.."klau x wat..aku xnk tlg" atau "klau x wat..aku xnk gtau".. sgt truklah ade perangai yg mcm gangster ini..PEMALAS n PENGUGUT.

oleh kerana kite ade perangai yg sedemikian, maka asymen yg diwar2 kan akn dikerjakan tidaklah juga m'jd..apabila sudah establish sbg pemalas, jd xde keje yg akn jd kemudian hari. tiba di mktb hanya b'kemas dan b'baring sambil menunggu rumet n rakan2 yg lain smpai. ini krn, selama 3 thn in a row, kite la juara dtg plg awl ke mktb.kdg2 ofis hostel tu pn x bersedia dgn kunci.tp kite sudah t'sengih2 dpn pintu b'tnykn tmpt kediaman.

oleh krn mood yg dibawa ke mktb adlh mood yg x b'semangat. jd sume pn xnk dilakukan t'masuklah mkn mlm. bila kwn2 yg sudah smpai m'ajak mkn.kite dgn muka toya ckp tak mahu pergi makan la. tp perut lapa. kite nk mknan tu t'hidang terus di dpn mata. mujurlah, ade seorg rakan yg sgt memahami n baik hati telah m'belikan mknan.

apabila masa yg seswai sudah tiba utk m'talipon 'lelaki ini' maka, kite pn m'taliponla dgn muka excited ttp dgn mood yg masih down jg.ayat pertama dia

"jgn ckp bru smpai 1 hari da nk mntk permission klua nk b'foya2"
muke excited td trud kendur n jd apam balik basi..dgn linangan air mata trus mengadu..
"org xde mood la..asymen pn x siap. pale da pening. mane ade nk klua"
'lelaki ini' terus b'simpati dan dgn nada memujuk. pegi la tido. asymen bole siapkan esk pagi sblm kelas. oleh kerana ade ciri2 pemalas td. pujukan itu jd penguat semangat utk trus tido. tido trus dgn lenanya..
bila hari siang..
kelas pertama sgtlah tidak mengujakan sbbnye..mmg xde mood nk blaja. sgt truklah walaupun pointer bole dikira highest (riak ke ayat ni? xde niat dihati) tp semangat blaja mmg hampeh. smpai rakan2 sekelas sgt pelik melihat perangai kami (kite n rumet) yg t'sgt malas tp bole menskor waktu exam.tp tu semua dikire nasib la jgk. sbnanye xde la excellent plus brilliant sgt pon..rezeki tuhan.
rumet plak seorg yg sgt elergik sepi dgn subjek PJ. bile tgk jadual, pd ptg ini ialah permainan semakin luntur semangat rumet utk m'hadirkan diri pd klas ptg. kite yg mmg pd azalinya x pny mood utk belajar tetapi pny semangat yg tggi utk tido (hasil pujukan 'lelaki ini' mlm td msh b'sisa) maka kite amik kptsn utk m'tidokn diri tnp sedar. smpai jiran2 sblh bilik da ketuk 100x tp kite ttp wat2 tido mati. at last mereka gv up jgk n pegi tgglkn kami.
yg wat klakonye..pkl 4.30 PKO kami, k.aya da m'talipon n m'bagitau yag pn. zarina sudah menunggu kami utk dtg ke kelasnya. bile dgr name pn. zarina perut trus t'kecut2 sbb die seorg yg sgt garang. kite dan rumet yg mulenye enak dibuai mimpi indah trus bgn dgn t'pnga2 dan t'takut2..
rumet: camne nk g klas ni beb..pn. zarina da tunggu
kite: i nk g jgk la beb. dr die t'tgu2 nnt die mrh
rumet: kne mrh dpn org lagi malu
kite: abes x g lgsung lg die mrh
rumet: i x nk pegi
kite: i nak g.
slps kate sepakat dicapai, kite pn menuju ke gym dgn muke chuak tahap x igt. rumet ttp dgn keputusan nk dok bilik die. sesampainye kite dgn muke x b'salah m'beri xcuse yg x ingat pny brilliant. tp budak2 laki da t'gelak2 dan buat mimik.."tipu!!!" tapi kite x pduli sbb asalkan hati senang dpt tido da cukup. dgn muke x b'salah trus je amik seat plg depan n blaja dgn pnuh keazaman. yg klakanye lagi..
klas mula : 4.30-5.30
kite smpai: pkl 5.00 (alasan semayang asar skali)
rumet smpai: 5.28
kan ke truk sgguh perangai ini. jgn dicontohi oleh anak murid cukuplah..

Tuesday, October 28, 2008

luvbite vs sengat

gempaknye title aku

hari ni cuti peristiwa sempena deepavali. org2 yg b'kait dgn sekolah je yg cuti sbg contoh: guru n murid. tukang kebun n tukang sapu..keje as usual.sbb adenye cuti ni la buat aku boring tahap dewa-dewa..reason? 1st..aku dok umah sorg sbb org len ade hal memasing. 2nd aku je yg cuti org2 t'dkt x cuti pn..cth t'dekat, kakak, butet n mr.shy (sbb die da blik jb smlm).actually aku bkn nk cite psl cuti aku yg m'bosankan ni pon..

hari ni aku puasa.aku gagahkan diri jgk..reason?aku nk abeskan pose ganti aku yg 5hari tu n nk keja pose 6 yg da nk abes esok.so, aku ni wat 2 pose dlm 1 hr..(am i allowed 2 do dat??)dan bkn psl pose jgk yg aku nk citekan..aku nk cite len lg sbnanye..


pg td aku bgn pagi..which is one of 7 keajaiban dunia..sbb nmpk muka aku berkeliaran dalam rumah sendiri di pagi hari hakhak..aku target nk siapkan asymen aku sblm aku jejak kaki ke IPTHO terchenta..n sblm aku kne potong markah sbb tidak menghantar asymen on tym.jd aku pny planning 4 today:
  1. nak pegi CC cri bhn asymen (pdhal umah ade intenet..x phm aku)
  2. nk g tgk elaun klau da msk (bleh la g amek baju raya yg smpai skrg dkt tailor)
  3. nk g tempat tailor amek baju raya yg siap pd deepavali *sigh*
  4. klau no 2 xde,no 3 pn x jd..so..trus skip no 5
  5. blik umah tgk tv n siapkan asymen
*borinknye hidup ini*(tuka lagu farah breep breep)

lumrah hidup ni..kita merancang..tuhan menentukan.pe yg jd till dis moment? aku msh lagi berbaju tidur n menaip blog dkt tangga..reason? keta xde camne nk laksanakan sume perancangan td??nek bas?? (lg prefer tido atas katil) aku mandi pn td sbb k.anida nk dtg amik ubat..die da text me earlier..

yati akk dtg pkl 11.30 amik ubt. x pyh wat pape sbb akk pose last hr ni
aku pn x terpk nk wat pape sbb..aku pon pose. xkn aku yg pose nk watkan air utk org yg x pose? n luckily k.nida pn pose cam aku gak..jd aku pn syok2 layan grey's anatomy season 3 dkt 711 n sambung american sweetheart dkt 411..n aku tgk jam blik..OMG!! da 11.26 n aku blum mandi dgn rambut serabai n oily face..aku trus menaip pantas..

kak, klau akk smpai kite x klua, kte tgh mandi kat ats.tggu jap ye
teruk bkn perangai ni>>>PEMALAS.sbb k.nida dtg la aku mandi.klau x mgkn aku trus lyn tv sbb lps tu ade my wife n kids, hope & faith, harry potter again, just my luck...klau ikut TV mmg aku x bgn dr tmpat pembaringan..silap2 akk aku halau bile die pulang dari keje.aku pk nk bangkit bile azan maghrib je nnt..punya la truk perangai..

sbnanye bkn psl ni gak aku nk cite..aku nk cite yg ni..

early in dis morning aku da bkk laptop aku sbb nk mula asymen.b4 bkk fail yg b'kaitan..aku usha gamba mr.shy dlu..rindu!!(pdhal weekend ni fight week kitorg). aku ni sorg yg sgt prihatin.aku belek2 la gamba die scr detail..oleh krn aku ni over sensitif pd 1 gamba 2 aku nmpk sst yg sgt different..gamba ni di mms 2 weeks ago n aku b'peluang membelek skrg..

leher die merah!!!

t'kujut x dgn statement 2? aku pon... dgn hati debar2 kencang cam nk bekecai jantung aku msg die..
Y: leher abg merah nape?
F:ha?(ayt biase klau die mls nk fhm or wat2 pelik)
Y:ade gamba abg 1..leher merah cam kne geget..nape?
F:kne sgt(sengat)
Y:kne sengat pe kat leher 2 yang?
F:ntah tym nek moto ari 2
Y:cam luvbite =(
F: x

bile da puas ati dgn jwpn tu aku x tny da..kang ckp lbh2 da jd fight's month plak..so, aku pasrah je la..honesty is d best policy..(yeah....rite!)

Sunday, October 26, 2008

curhat

i've been searching 4 a long tym..to 'curhat' (dian sastro pny skrip).too many things to tell n confess..well, atas pertolongan my dear sista..hasilnya, dis cute blog.setelah keep fighting, yelling n screaming..aku dpt ape yg aku nk exactly..sedap mate memandang, sedap lg hati aku nk b'cerita.itu pun aku upah die dgn AYAM BBQ BEREMPAH MEXICAN yg aku bakar sendiri n air strawberi wif ais...yummy..aku nk jdkan tmpt free utk aku cerita wifout any fear..title pn real life..uncut..so...it's all in here..

4 starting..aku x ksh sape2 nk bace blog aku ni s long lps tu jgn nk mengate aku, or nk korek2 rasie aku or jd spy..enough is enough k..juz b urself n out of any business..wat past is past..

memandangkan masih lg ada sisa2 aidilfitri, msh lagi ade open house yg nk dihadiri..d problem is..aku x tau nk pegi dgn sape sbb aku sorg2 je kat umah skrg..how pathehtic my life would be..sume ade life msg2..aku je yg stay umah ala2 perempuan jawa terakhir...semua yg berlaku ni ade sbb n berkait dgn kisah semalam...

biarlah semalam berlalu..aku nk tutup cite lame n move on..pagi td mate aku pun cam bola golf. sumtyms rs kesian dgn mate aku ni..hati aku pny pasal, mate aku jd mangse..well, oleh sbb sume organ ni part of my body, jd dey all akn rs..sdeh same sdeh..hepi, same hepi..x gitu?? cube tny organ2 korg..mesti dey all agree..=)

am glad finally i hv my own blog..so guys, welcome me wif warm heart k..till next..a'ah ni kesygn abg an die


wif my sis yg ske mkn ayam goreng

raya 1st pose dpn rak kasut