Friday, July 10, 2015

Mak Bidan a.k.a Confinement Lady

Amboih, Mak Bidan sekarang pun nama nak urban saja. Tak nak kalah. 
Sebelum apa-apa, mari kita kisahkan tentang Mak Bidan saya. Mak Bidan terbaik di sekitar Klang dan jajahan takluknya. BAHAHA.

Hari ini adalah hari terakhir saya menggunakan khidmat Mak Pah. Saya mulakan sesi mengurut hari Isnin tempoh hari. Kalaulah money grows on tree, saya sudah hire Mak Pah 44 hari. Hari-hari kena pampered, siapa tak gembira lah bukan? Semacam ada spa di dalam rumah sendiri. Apa yang Mak Pah lakukan terhadap saya? 

1- Mak Pah akan sampai dalam pukul 8.00 / 9.00 pagi. Ikut pagi tu ada slot orang lain atau tidak. Kadang-kadang yang nak di urut ni tengah berkroih kroih lagi. Tolong malu sikit. 

2- Mak Pah akan panaskan batu tungku di dapur. Kemudian, Mak Pah akan uruskan baby terlebih dahulu. Baby akan di mandikan, sampai siap bedung, bersihkan tali pusat semua Mak Pah buat. Sambil tu baby akan di massage sekali. Emir? Like king only. Muka gembira kena massage.

3- Air panas? emak saya yang sediakan. Untuk Bunda ada serai, dan campuran akar-akar herba yang siap dalam uncang, tinggal koyak sachet dan minum. Ok, jangan minum. Buat mandi lah sana. Nanti Mak Pah akan angkat air panas tuang dalam baldi dalam bilik air. Mak Pah akan sukat tahap kepanasan. Dia takkan siram kau dengan suhu takat didih. HAHA

4- Mula-mula sekali, dia akan lulurkan kita satu badan. Perbuatan lulur akan di lakukan di toilet. Dari muka, leher, celah tiak segala Mak Pah akan sental habis-habis bagi tanggal semua daki degil yang kita bela 9 bulan yang lalu. Seronok sangat. Muka rasa licin macam porcelain doll. 

5- Siap berlulur, baru dibilas dengan air herba-serai tadi. Mak Pah akan bilaskan dari hujung rambut sampai hujung kaki. Saya duduk saja. Untuk saya yang czer ini, saya mula mandi secara tak cover-cover pada hari ke empat itu lah. Memang mandi habis, takda tutup pun bahagian luka tu.

6- Siap mandi, lap sampai kering, barulah mula sesi bertungku. Bestnya tungku. Bahagian perut pun saya tungku. Tapi tidaklah di letakkan batu panas tu di tempat jahit. Memang padah lah jawapnya. Bertungku untuk kecutkan rahim dan segala urat-urat yang kembang.

7- Dah habis bertungku satu badan, barulah mula sesi berurut pula. Seronok sangat. Sampai pejam-pejam mata kena urut (atau sebenarnya menahan sakit) HAHA. Mak Pah urut juga bahagian perut tu. Betulkan mana yang tersalah, masukkan balik pada tempatnya. Mak Pah juga boleh sengkak. Untuk czer, lepas 4 bulan baru boleh. Kalau dalam kisah saya, maybe setahun -__-"

8- Siap berurut, baru Mak Pah sapukan param satu badan, pakaikan bengkung, ikatkan rambut dan pakaikan stoking. Harap tak panggil saya wanita berusia yang gempal minta orang pakaikan stoking ya!! Last sekali baru pakai pilis. Mak Pah akan bagi jamu kapsul manjakani dengan apatah lagi satu tu untuk makan. 

9- Perasaan dia I tell you, sangat uh-maaa-zing. Rasa segar dan bertenaga. Param tu menghangatkan badan kita. Bau rempah-rempah itu sangat wangi. Selama 5 hari saya adalah wanita terbahagia. Esok kena lah lulur badan sendiri, param dan piliskan diri sendiri serta stokin kan diri sendiri juga.

10- Saya menggunakan bengkung zap-zap yang untuk czer. Mak Pah pesan, pakai bengkung tu. Kalau nak buka, 2 jam lepas makan. Lepas tu pakai semula. Ingat, jaga badan tu sebab nak pakai lama. Untuk diri sendiri juga. 

11- Mak Pah caj RM65 sekali datang. Dan harga bergantung pada jarak kawasan. Mak Pah boleh urut sampai Shah Alam. Kalau area Klang, InshaAllah dia boleh pergi sendiri.

12- Kawan saya yang pernah menggunakan khidmat Mak Pah ialah Fira dan Nawal. Nak tahu betul best atau rekaan semata boleh tanya mereka. 

13- No telefon? Do email me. Saya tak berani nak sebarkan begitu saja.


Wednesday, July 1, 2015

Live Update From LR

Since everyone is so busy buka puasa and no one sudi nak entertaining me, I just entertain myself dengan mentulis blog ni.

Pada petang yang suam-suam kuku tadi, saya sudah rasa lain maciam. Masa nak ambil wudhuk untuk solat Zohor. Rasa sakit perut yang teramat tiba-tiba. I thought oh masuk angin kot ni. Lalu ambil wudhuk dan solat macam biasa.

Lepastu gigih la panjat tangga ke tingkat 2 dari surau. Jauh I tell you. Jalan pun slow je. Kalau kura-kura ajak lumba, memang kalah teruk lah. Masuk kelas dan duduk. Dan secara tak bagi salam, sesuatu yang panas keluar. OMG OMG OMG. I am totally panick. Tak pernah mengalaminya. Adakah I am peed secara tak sengaja atau apa.

Lalu call kak jijah laju-laju nak pastikan apakah itu? Saya pun berjalan ke kelas Kak Jah, sambil jalan sambil air merembes-rembes keluar. Tahulah saya kini my water just broke. Lalu habislah laluan saya diserikan dengan air. Habis jubah semua.

Oleh kerana kereta kena block dan semua orang tak bagi drive sendiri, saya call my brother minta di hantar pulang. Sementara menunggu tu, kakak-kakak yang ada datang bilik guru untuk melihat makhluk yang dah lenjun bajunya ni. HAHA. Tq kakak-kakak yang sangat loving and caring. honestly, I love u all so much.

Balik rumah sempat lagi minum susu,mandi-manda, kemas-kemas dan air masih tak berhenti turun. I have to double up my pad. Still bocor sampai ke baju. Sempat makan VCO, Qaseh Gold, bubur lambuk dan serunding ikan. Pukul 6 baru berangkat ke hospital.

Sampai hospital, naik wilca ke LR. Sampai LR kena tukar baju sebab basah habis. Lepas check CTG dan bukaan dia bagi makan. Dr bagi 2 pilihan sama ada admit atau balik dulu dan datang semula esok since saya belum sakit lagi. Yerp, saya takda sakit apa melainkan baby mengeras saja. Dan I think i choose to balik dulu sebab nak ajak Dak An Makan-makan lagi. BAHAHA.

Mana suami kesayangan itu? Beliau otw dr Ganu. Belum sampai lagi. Semoga selamat perjalanan beliau.











Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, June 30, 2015

38 Weeks Update

Olaaa. Masih di depan lappy menghentak keyboard like nobody business. Masih belum tahu bezakan ini sakit nak bersalin ke sakit apa ni. HAHA
Dulu waktu anak sulung 38minggu 2 hari sudah di paksa untuk bersalin. Hari ini saya 38 minggu 2 hari masih driving ke sekolah. Masih garang seperti ibu singa. Memang belum ada tanda-tanda. Brixton Hicks itu ada beberapa kali. Am not sure kalau itu benar-benar Brixton Hicks. Macam first time mom rasanya. Semua pun tak tahu.

Tadi check up seperti biasa. Berat saya turun. Biasalah, sudah dijangka. Bulan puasa nama dia. Berat baby pula estimated 3.3kg. Dr Norleen cakap, masa Rania dulu waktu sekarang ini saya sudah gain 34kg!! Yerpp, 34KG. Kali ini? Belas-belas saja. Ehems. Bangga sebentar. Lepastu beliau check kaki. Tak sembab. Darah masih di paras normal. 130/85. Yang atas tinggi sedikit sebab saya stress kena pergi camping lepas pantang. Ahh, abaikan. Fokus bersalin dulu. Dr. Norleen bagi chances saya overdue seminggu. Alhamdulillah. Kalau boleh nak dijauhi induce itu. Sebab risiko untuk saya kalau jalan tak buka. Saya berdoa pada Tuhan banyak-banyak. Semoga semuanya dipermudahkan.

Tadi juga buat GBS dan buat CTG. GBS belum ada result. 1st time buat GBS tahu. Rasa macam dah nak bersalin pula diperlakukan seperti itu. HAHA. CTG semua ok. Jadi, saya sedang menunggu tanda-tanda baby mahu keluar saja ni. Give me a sign, hit me baby one more time. Asik-asik lagu Britney repeat dalam kepala. HAHA.

 Muka 38 minggu waktu Rania
Serba serbi sembab


Masih ingat dengan kaki ini?
Kesian tengok kaki sendiri. HAHA

Muka 38 minggu terkini
Waktu buat CTG di bilik Dr. J

Semoga lah semua berjalan dengan lancar sampai waktu bersalin. Doakan saya peeps

Sunday, June 28, 2015

#hubbybearis30

28 Jun 2015.

Gambar ni his colleague yang tangkap dan edit.
Macam ni rupa suami saya pergi kerja hari-hari.
Saya tak pernah nampak -___-

Genap 30 tahun sudah usia lelaki ini. Dan separuh dari usia beliau diisi dengan kehadiran yours truly. Tak kira dari bentuk apa sekalipun. Saya pernah muncul dalam bentuk stalker, admirer, calon kekasih, teman wanita, teman wanita yang tak putus tapi couple balik (eh?) bakal tunang, tunangan, bakal isteri dan sekarang sebagai isteri yang permanent dan sah. Dari body cutting model sampai body takda cutting dah. Lama I tell you. Tapi saya tak pernah bosan dan jemu lagi dengan lelaki ini. Masih lagi excited setiap kali tiba Khamis malam Jumaat. (hepp, jangan fikir yang bukan-bukan. He's coming home from Ganu la weii) Masih lagi sedih bila Sabtu malam Ahad tiba. Kena berpisah again and again. Saya masih tak biasa dan belum biasa. 

Untuk birthday kali ini. perancangan dalam kepala bukan main bombastic. Siap simpan duit kutu untuk Jun, so that boleh belikan hadiah dan buat surprise sikit-sikit. Last year dah terserik hired bloom.com untuk deliver coklat kat office. Sudah lah mintak caj lebih. Lepastu hantar lambat. Dak Yang dah on the way nak balik KL dah. Sekali coklat tak cukup sebiji. Pffftt. Takkan guna lagi service .com .com ni. Banyak complaint. 

Apa yang teradi dengan perancangan yang banyak dalam kepala tadi? Dia terus kekal dalam kepala. Satu pun tak dapat dilaksanakan atas sebab-sebab yang banyak. So, akhirnya pergi Mitsui Outlet Park, beliau minta kasut jogging. That's all? Penat la orang main kutu banyak-banyak sempena birthday dia. HAHAHA. Ayat tak boleh blah tu, Abang bukan kaki kikis isteri. Tak macam isteri tu. KEHKEHKEH. Isteri sendiri kikis takpa. Jangan isteri orang lain yang kikis. Padah jawab dia.

So, last night MIL nak ajak berbuka di luar, tapi banyak sangat kekangan since ini bulan puasa. Nanti rushing dengan suami nak balik Ganu lagi. Jadi MIL masak saja di rumah. Kami sambut kecil-kecilan. Along dan Dinie hadiahkan sling bag, PIL hadiahkan kasut bersama kad birthday yang tebal. Ehems, yang kelakarnya, isteri pensibuk ni sibuk nak buka kad birthday dan baca ucapan from PIL tanpa tahu what's inside. Suami larang, dia kata jangan buka, abang nak bawa. Sebagai isteri yang stubborn haruslah daku menjawab, eh, orang nak baca je!! Sebab pelik sangat. Takkan lah nak baca kad birthday pun kedekut. Rupanya, ada notes purple dalam tu. Takut isteri songlap lettew. KAKAKA. 

The three of us-soon-to-be-four

The in laws with new addition

Lepas buka puasa, ada lah acara potong kek sikit-sikit. Yang terlebih excited haruslah Rania The Explorer. Nak bukak kotak, nak tiup lilin, nak potong kek. Tak boleh dilarang dah. Birthday Walid pun birthday dia juga. Takda beza.

Nampak tak dia punya aimed kek tu macam apa dah,

So, tiada kata-kata pemanis disini. Semua sudah di tumpahkan dalam whatsapp. Semakin tua semakin malu nak bermadah pujangga di tempat awam. Tapi berkasih sayang di tempat awam takda malu punya. HAHA. I Love you sayang dan I semakin sayang kalau ip5 I direpair atau lebih molek diganti terus. BAHAHA, OK ok. I love u secara serius dan banyak takda tandingan. Sorry sebab baby taknak kongsi birthday dengan u. Kita tunggu esok lusa macam mana. Baby ini hadiah yang takda ternilai. SO mungkin U'll get this kind of present another 5 years perhaps. Jangan minta tiap tahun. Sebab InshaAllah I akan buat-buat tak tahu apa yang u cakapkan. 

Wednesday, June 24, 2015

Doa Selamat 7 bulan

Dulu masa Rania sempat buat kenduri 7 bulan. Baca sini. Alhamdulillah, kali ni pun sempat juga. Kebetulan juga in laws nak buat kenduri doa selamat untuk pernikahan abang ipar. So, selitkan sekali segmen Yaty. 

Everything went well. Semacam biasa di dahulukan dengan bacaan Yassin dan doa selamat lepas Maghrib, solat Isya' berjemaah dan acara makan-makan. In laws jemput budak tahfiz Ustaz Dasuki untuk bacaan Yassin. Tahun ni takda kehadiran Aien macam dulu. BAHAHA


Masa ni mood dia boleh tahan lagi. Mahu ambil gambar


Yang ni dia dah mula buat perangai. Nak lari dari ibu bapa tak mahu ambil gambar


Lalu ibu bapa pun feeling-feeling newlyweds.




With my family members yang datang



Kali ini ada khemah sebuah. Semuanya catering yang sediakan. Menu dia apa pun dah lupa. Ada sambal sotong, ayam goreng, kari kambing. Lagi apa tah. Yang seronoknya sebab orang katering tu bungkuskan sekali makanan untuk saudara mara. Takda lah daku terkontang-kanting seorang diri nak uruskan. Al-maklumlah the one and only menantu perempuan. Waktu itu lah. HAHA. Dengan terboyot-boyotnya. Dengan nak kejar orang suruh tunggu nya. Ohh those were the day. 

Semoga semua doa-doanya sampai. Harap dapat bersalin dengan penuh ketenangan kali ini. Sempat rasa contraction, sempat rasa ada discharge or my water broke ke. Harap dapat rasa semua itu or else kena pregnant lagi untuk merasainya. HAHAHAHA.