Sunday, July 17, 2016

Tamat Pengajian

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

September 2012-Jun 2016
Bachelor Pendidikan Pendidikan Sekolah Rendah
UPM Serdang

Pengajian yang rasanya terpaling panjang dan paling menyiksakan sudah berjaya saya tempuhi. Tak sangka. Saya berjaya melangkah ke garisan penamat. Terlalu banyak kisah duka dan duka. Eh? Nampak sangat sengsara nak habiskan belajar sampai terduka-duka jadinya. Nantilah, nanti. Kita cerita kisah pahit maung nak sampai ke peperiksaan akhir ini.

Tapi, saya nak kisahkan bahawasanya bila dah sem akhir ini, memang tiada motivasi langsung. Tiada peduli lagi mahu mengekalkan pointer 3.6 ke atas. Semuanya memang dah di set dalam kepala, asal lulus. Memang teruk punya motivasi. Sampaikan masa jawab final exam tu aci boh ja. Asal jawab, asal nak keluar dewan cepat. Mana tah pergi semangat perwira berjuang mati-matian nak dean's list dia tu. HAHA Bila tahu yang UPM punya dean's list 3.75 dan ke atas, gua awal-awal dah surrender sejak dapat TITAS C-. Tak pernah sepanjang 4 tahun ada C. Memang ketahian apa tah. Lalu merundum lah segala prestasi dan memang hilang punca lah nak teruskan legasi dean's list. Biarlah sana. 2nd class upper pun dah Alhamdulillah. Eh, perasannyah. Harap dapatlah berkonvo bulan 10 ni. Harap sangat. Tak kisah lah apa kelas yang digapai.

Sebenarnya bukan lah teruk sangat pun belajar tu. Biasalah, drama queen kan. Seronok lah pergi belajar. Pergi mengukur jalan. Dapat 'me time'. Dapat explore Serdang dan kawasan jajahannya. Dapat tahu kilang Beryl's kat mana. Eh, ini pun penting tahu. HAHA. Berkembang lah sikit otak ini. Tidak lah asik terperuk dalam Klang Darul Jammed dan Shah Alam Darul Roundabout itu. Berdikarilah juga kalau pintu utama UPM tutup, tahu lah jalan lubang tikus. Tahulah mana letaknya tempat bola jaring, stadium UPM, tempat bole sepak, bola keranjang, bukit expo. Tapi sepanjang 4 tahun itu tak pernah jumpa library langsung. Nampak tak dia tu bukan dari jenis ulat buku. Memang bukan buat assignment cari rujukan buku ke apa. HAHAHA. Lucu lah kalau dikenang. Cemana aku boleh survive pun tak pasti. Eh, dah habis belajar lah. Takyah fikir berat-berat. Sekarang akan dedikasikan seluruh kehidupan untuk merantau segenap negara. Masih bercita-cita mahu backpacking berdua dengan suami. Mahu meredah kemana-mana tanpa proper itinerary. Ahh, memang cita-cita yang satu ini takkan padam. Tapi,tapi,tapi saya bukanlah manusia yang mampu berpisah dengan anak-anak. huwaaaa. Bila lah boleh jadi macam Rangga. In real life pun dia memang traveller sejati. Kan dah melalut. Chiao

Monday, March 7, 2016

Puasa dan Milk Booster

Hari ke 9 berpuasa *yawn*

Masa mula-mula nak menggerakkan diri serta hati untuk berpuasa, liat semacam batu-bata (?) Bila dah berpuasa tu survive saja pun. Tiadalah masuk headline berita seorang cikgu terpingsan-pingsan disekolah akibat berpuasa. Takda. Cuma dahaga dan lapar itu normal. Kalau berpuasa tetapi perut sentiasa kenyang itu yang luar biasa. Mungkin termakan tanpa sedar. Who knows?

Yang di concernkan bila berpuasa ini adalah susu akan drop. Lepas pam akan lapar menggila. So on and so forth.

Jadi mula-mula kita kena tetapkan iman dahulu. Sebab Iman adalah mutiara, di dalam hati manusia. Tiba-tiba Raihan masuk. Niat puasa sebab ada hutang dengan Allah. Nak kena bayar juga tahun ni sebab nanti susah hati dan tak tahu nak kira fidyah nak bawa hutang ke tahun depan blablabla. So I save myself from the misery. Puasa saja seminggu sekali won't kill you anyway. 

Penat, dahaga, haus (eh sama) lapar? Itu semua lumrah. Kalau fikirkan halangan itu sampai bila akan dapat mengganti? Puasa hari kerja penat kena menjerit, berjalan naik turun tangga, angkat buku berat-berat. Naah. Puasa hari kerja lagi bagus sebab balik kerja dah hampir nak buka. Puasa waktu cuti sekolah lebih parah dan hazab sebab emak masak sedap-sedap. Adik beradik semua pulang. Mustahil mereka akan duduk diam-diam dalam rumah tanpa melibatkan makanan yang enak-enak. Maka, waktu bila yang sepatutnya kita boleh berpuasa? Jadi puasalah bila-bila selayaknya.

As for me, bersahur itu wajib. Pernah cuba sekali tak bersahur. Rasa nak merangkak naik tangga. Tapi kuatkan juga semangat tu sebab, It's now or never. Bila dah pass hari pertama, hari kedua dan seterusnya itu hanya petik jari saja. Wajib sahur makan nasi juga. Saya tidaklah minum air masak bergelen-gelen sangat waktu sahur tu sebab nanti bloated. Yang paling penting saya akan minum Ephyra untuk maintain keberhasilan susu saya. Yerp Ephyra work on me. Sudah berkotak-kotak juga ambil Ephyra. Cuma di kala ekonomi merundum ini saya ambil Ephyra di hari saya berpuasa saja. Hari tak puasa boleh minum air banyak-banyak. No need milk booster. 

Effect pada kulit macam mana? Saya pun tak tahu nak cakap. Sebab kulit saya macam itu lah juga. Bila saya bagi gambar sebelum dan selepas ambil Ephyra, Pona kata takda beza. Jadi tak boleh buat testimoni. HAHAHA. Btw saya bukanlah stokist Ephyra. Saya beli Ephyra from my Jemah Friend. Syafiena (Noor Syafiena her FB page) 

Selain dari Ephyra saya minum juga Ummu Lacto. Dua-dua pun membantu sedikit sebanyak dalam memangkinkan penghasilan susu. Oyya, untuk mengelakkan kehausan yang melampau saya pam susu nak dekat-dekat buka puasa. So that takda lah rasa kelaparan yang melampau. Hasilnya tidaklah seperti waktu kita makan pagi petang siang malam tak ingat dunia. Tapi boleh la untuk simpanan di hari mendatang. Sebenarnya bila pam nak dekat-dekat buka ni membazir juga beberapa titik susu sebab bila pergi sekolah anak tak minum. Basah juga baju. Nak jaga stamina punya pasal. What to do.

 Sebelum ambil Ephyra


Selepas ambil Ephyra

Kahkah hadap lah muka tak malu ni. Tiba nak sidai muka sendiri.

Thursday, March 3, 2016

The Spark

Well, Khamis malam Jumaat yang selalu dinanti, Pasti!!

Tak, kita bukan nak cerita tentang sesuatu di dalam kelambu. Kelambu pun tidak wujud di dalam rumah. Kita tak perlu elaborate tentang kelambu sebab tak perlu. Tapi kita boleh elaborate tentang rutin saya yang selalunya teratur sepanjang minggu setiap hari bermula dari Ahad hingga Khamis. Tiba saja Khamis malam Jumaat saya pun mulalah jadi pungguk rindukan bulan. Apa kerja pun tak jadi. Nak buat kerja sekolah ke assignment ke memang tak jalan dah.

Sebab dah tahu habitat diri ini lain macam bila tiba Khamis malam Jumaat, maka segala jenis pekerjaan tak kira buruh kasar mahupun halus perlu disiapkan sebelum menjelang hari Khamis. Lepastu off lappy sampai Ahad. Wahaha.

Apakah yang mengganggu sangat fokus si Yaty tersebut?

Haruslah kepulangan suami itu.

Macam sekaranglah contohnya, sepatutnya dah boleh buat pelbagai pekerjaan since anak-anak sudah tidur. Tapi tak bergerak pun seinci dari tadi. Anxious menanti Sang Suami. Sebab tu tak suka kalau beliau balik lewat-lewat sebab tidak akan mendapat sejenis tidur lena. Asik-asik terjaga tengok jam tengok HP. Almost 5 tahun rutin sebegini. Tak pernah jemu menanti.

Tapi kan, bila nampak je muka suami dah tiba terus segala mengantuk datang. Macam kena rasuk hantu tidur ke apa tah. Hai hai bye bye je. Salam, kiss-kiss mana yang patut lalu kaboom. Tidur lena tak bangun-bangun dah. Suami? Pandai-pandai dia bawa diri. HAHA. Cuma mahu menatap wajah kesayangan hamba, tahu beliau selamat sampai safe and sound nothing to be worried. lalu tidur

Eh, beliau dah sampai. Taaaaaa...

Monday, February 29, 2016

29 Februari 2016

So, I've decided to come out from my cocoon on this day. Maybe I'll write again on 29th Feb 2020. SO I have another 4 years to think about my new post(s). 

Many things happened in the past 2 months and I don't even bother to blog about it. 

Hari ini semacam cabaran sangat. Bermula dengan Emir yang tak boleh berpisah langsung dengan emak dia ni. Macam lah emak dia nak pergi berperang di Jabal Uhud ke apa. Baru menapak 2 langkah, dia punya meraung seperti halilintar memecahkan bumi. Sudahlah last night berjaga every hour lalu menangis. Suakan susu pun tak mahu. Macam mencari-cari lagi. Sudahnya kena susukan sambil duduk. Baru lah lena tidur di pangku. Emak ini lah yang seksa sampai terlentok-lentok tidur bersandar di kepala katil. Bila tengok pagi ni, ada kawan gigi dia memunculkan diri. Hari tu sebatang saja yang kelihatan. Teringat Rugrats walau takda kaitan.

Itu belum kira kakak terjaga bila adik terjaga lantas minta susu. Sudahlah mendukung si Dobot yang tak boleh di tinggal itu sambil sebelah tangan buatkan susu kakak. Kakak saja minum 3 botol last night. Can you imagine how struggle I am. Bila alarm bunyi, maka grumpy lah emak ini akibat tak cukup tidur lalu keletihan. Anak-anak muka bak sunshine, excited nak memulakan hari yang indah. Takkan sanggup di marah anak itu. Lalu seawal pagi bunda siapkan semua agar bunda cepat rehat. 

Ikutkan hati mahu saja tinggalkan mereka di bawah lalu sambung nap barang seminit dua. Tapi macam biasa, ikut hati nanti binasa. Hep, biasa dia nak tinggal-tinggalkan anak dibawah. Tapi, memang rasa tak mampu nak meneruskan hidup seperti Zombie jadian. Alangkah seronoknya kalau suami ada (disusuli dengan 500 patah perkataan berbentuk ayat-ayat sedih mentangisi nasib diri oh-so-cliche)

Lepas bagi makan semua dah harum semerbak kemboja, lalu tidurkan si Dobot. Bunda pun senang hati nak landing kepala, baru 10 minit and I can hear him crying downstairs disusuli dengan suara seorang kakak, BUNDAAA, ADIK DAH BANGUNNN. -___-"

Rasa nak menjerit from the roof top. Ya Allah, aku nak rehat sangat. Nak sangat my 2 hours sleep yang berkualiti berserta mimpi-mimpi indah. But guys, this is the bittersweet of being a mother. Tak tahu kenapa all this while I hold it inside. But today I choose to blurt it out.

I have to do some pampers and susu shopping all by myself. Siap ada yang tanya, you shopping alone ah? Sambil jenguk troli separa penuh pampers, susu bahan baking. eh. Yup. Belum kahwin meh? Suami jauh, I answer politely. Bila, balik singgah-singgah sudah ambil masa makan saya. Sampai rumah, Dobot sudah tunggu depan pintu. Bila tak di sambut maka bergempitalah rumah dengan tangisan dia. Perut sudah kriuk kriuk. Maka, anak di dahulukan, perut kendian takpa. 

Dalam kepala fikirkan projek ilmiah belum siap, hubungan etnik, latihan mengajar and whatnot. Esok Ladap seawal pagi. Maka, berciciran lagi lah jadual hidup minggu ini. 

Dan suddenly husband told me not so good news. Maybe we have to let subbies go. Aku ini kan suka overly attached. Subbies are part of our family. I just cant think straight right now. Melepaskan Subbie bukan benda mudah, Semacam melepaskan Mrs Vi dan My New Moon dulu pun berat rasa hati. Cars come and go. Tapi subbies 1 dalam errr err tak tahu berapa lagi kereta yamg akan ada dalam list kami. 

Pulih lah segera ekonomi. Naiklah semula harga minyak, Maka subbies will stay with me. Selfishnya saya, Sobss Sekian.

Wednesday, December 30, 2015

Productivity

Esok adalah hari terakhir dalam tahun 2015. Bila tengok bilangan entry tahun ini semakin merosot. Petanda patut tutup blog barangkali. Cadangan dalam hati mahu lawan bilangan entry tahun lalu. Nampaknya, kemenangan masih berpihak pada tahun 2010. 5 tahun lalu menggoreng entry semacam kacang. Petik jari dan walla, siap satu entry. Pada zaman ini, buka laptop lalu ternampak kerja sekolah yang belum siap, teringat projek ilmiah yang belum bergerak, nak berebut dengan kakak yang nak tengok upin ipin, adik yang menangis minta di angkat lalu akhirnya new post terbiar sepi. Biar jadi draft sana. 

Saya masih suka menulis. Masih lagi ada passion mahu menulis serancak dulu. Walaupun bukanlah entry berbentuk ilmiah yang mendatangkan manfaat untuk alam sejagat, tapi semacam satu memori untuk dikenang lah bukan. Kadang-kadang, tengah termenung menyusukan anak, berebut-rebut idea masuk untuk menulis. Tapi, tapi, tapi, idea hanya tinggal idea. 

Tadi sedang menggodek-godek setting sebenarnya. Mahu putuskan hubungan blog dengan FB, tapi tak tahu apa cara. Perlu naik mahkamah ke? Perlu ada saksi? No? Rasanya mahu lebih discreet dan mengurangkan audien. Biarlah tak ramai pengunjung yang penting kepuasan menulis tanpa perlu memikirkan hal-hal remeh. Siapa tahu, tahulah. Akan diusahakan dengan lebih keras lagi supaya mereka putus menjelang 2016. Tapi kalau masih nampak blog ini di timeline makna dia saya gagal lah tu -__-"

EH, tapi sebenarnya mahu jadikan blog sebagai pendapatan pasif. Kalau tiada audiens macam mana nak jana pendapatan lah bukan? Kenapa bipolar sangat perangai ni? Mid life crisis perhaps? Sudahlah, Tiada azam mahupun permintaan. Semoga semuanya baik-baik sahaja di tahun 2016. Azam kurus, tiada. Eh, macam perasan kurus. Tapi boleh la boleh. Turun another 5kg then am safe. Maintain macam sekarang pun saya suka. 

Tahun depan adalah tinggal 1 semester lagi then am free. Weehooo. Walau sedih mahu berpisah dengan rakan-rakan tapi saya sudah tidak sanggup lagi menempuh another year with assignment dan exam. Nak rehat setahun dua tiga empat lima sebelum pursue my study (InsyaAllah). Perihal penambahan zuriat tiada dalam perancangan saya. Perancangan Allah siapa yang tahu bukan? Kalau ikut rasa hati dan sakit, dua itu sudah memadai. Kalau ikut suka, memang suka nak ramai anak. Tapi memikirkan diri akan terbaring atas table itu lagi, kena burai-buraikan isi perut lagi (saja bagi ayat seram, sebenarnya tidaklah terburai pun. penulis dan exaggerate berpisah tiada) Saya tidak mampu. Ih seramlah cerita hal ini. Ok, beransur dulu. Selamat malam