Monday, September 22, 2014

Another Wedding Soon

So, the one and only brother in law of mine got engaged last January. How basi this story and I still want to talk about it. I'll tell you why shortly. 

So last January, kami sekeluarga pergi meminang. Just a quick, short and sweet ceremony. No fancy dais, no MUA involve, no PA system (eh, eh macam mengata majlis sendiri je -__-) So, lepas discuss itu dan ini antara 2 pihak kemudian it's makan time. Ughh, waktu ini memang badan seperti di pam-pam oleh gas helium. Segan aihhh.

 Flower girl sebagai penghias depan pintu sebab tidur

 Our lil family.

Ok ok, sekarang mana orang yang bertunang itu? Kenapa perlu di sidai muka sendiri tanpa rasa segan? Nak tunjuk muka Nia tidur sambil ternganga-nganga. Dari datang sampai dah nak pulang, selamba tidur tanpa rasa bersalah. Terperuklah kami suami isteri kat sudut pintu rumah bersama anak yang ketiduran itu.

 
Jadi, yang berbaju hijau itu InshaAllah bakal biras saya. Dan ini adalah sebahagian dari rombongan meminang tempoh bulan, tak pakai hari sebab cerita dah berbulan yang lalu. HAHA. FYI, Kami sebaya. Eh, ada siapa tanya ke? Takda, saja nak beritahu. Yang berbaju biru pula adalah ibu mertua yang terpaling cantik. Mujur takda ipar perempuan, kalau tak mahu saya tangisi kecantikan dia dan aku pun terasa sekadar dipinggiran. Pemilihan gambar yang ada 2 tona tak sekata ni sebab gambar ni je yang menampakkan aku cantik. Padahal kecantikan aku tak penting pun untuk diperkatakan dalam entry ni. OK NEXT!!!

Gubahan hantaran by Halim

InshaAllah tahun depan khabarnya wedding bells akan berbunyi ting ting ting. Sejak pulang dari majlis ini lah sebenarnya aku berazam yang aku kena kurus. I keep telling myself, Along kahwin je, aku kurus. Padahal yang naik pelamin itu Along lah bukan? Apa akallah perempuan ini yang beriye nak kurus? Sebab takkan lah aku nak kelihatan gemuk seorang diri di atas pelamin bila ambil gambar keluarga. Bikin hilang air muka saja nanti. Biras kemain cantik dan kurus. Jadi, sudah bermula lah persaingan antara Yaty dan bakal birasnya. BAHAHAHA.

Taklah, this is the one and only wedding on my husband's side. Apa salahnya nak melaram sekali dua eh tiga (nikah, sanding, tandang. Yerpp 3). Aku dah siap nak tanya MIL nak tema warna apa sebab dah excited nak pergi tempah baju, sekali Dak Yang cakap, jangan nak buat malu Abang. Ni majlis orang, bukan majlis kita. Sekali mama suruh tempah dengan Halim, padan muka. Cisss suami, suka nak bagi aku mengenang kisah lalu.

What ever it is, selamat melangkah separuh kaki ke dalam family kami. Lagi separuh tahun depan ye.

Sunday, September 21, 2014

Upload atau Cancel

I noticed lately if I wanna upload something on media social, I will think about it over and over again. Should I uploaded it? Are they gonna find it interesting or they feel like ahh, another showing off session? Memang lah kita tak baik berburuk sangka terhadap orang lain, tapi kita sendiri jangan membuka jalan-jalan untuk orang berburuk sangka pada kita. Membuka jalan supaya orang memfitnah kita lepas tu kita play as victim. IG aku suka aku lah nak upload blablabla (itu contoh). Memang hakikatnya itu IG or fb etc etc etc kau yang punya.. Tapi bila banyak viewers, pastilah akan ada banyak pendapat. Kalau yang memandang itu dari sudut positif, Alhamdulillah. Kalau yang memandang dari sudut lainnya, we cannot blame them. Kalau nak guna ayat IG aku, suka aku, mungkin boleh private kan dan tak perlu ada followers. Hadap sendiri gambar sendiri. Kadang-kadang kita tak perasan, kita nak buat kebaikan, tapi kita sibuk beritahu orang lain, apa yang kita buat. Mungkin, bagi saya biarlah orang lain yang perasan sendiri perubahan kita, bukan kita yang gebang-gebang apa perubahan pada diri kita. Saya takda masalah dengan orang yang nak berniqab, nak melabuhkan tudung, nak menutup aurat mengikut syariah sepenuhnya. Even saya lebih suka dan bermotivasi, tapi saya suka yang perubahannya dalam diam.

Kalau dahulunya di FB itu tempat melepaskan emosi yang tak stabil, gaduh sikit dengan BF, up status emo-emo berlapik, marah dengan tah sape-sape, up status berapi. Ada good news, bersyukur lapik-lapik. Buat orang wondering. Kurus sikit sibuk canang satu dunia (eh). Tapi nanti kemudiannya aku segan dengan orang-orang yang ada dalam FB aku tu. Malu dengan kawan-kawan suami, macam dah menjatuhkan maruah suami pula bila up benda-benda tak tentu hala di FB. Sebab tu aku jarang up status di FB, kecuali aku jalan-jalan atau makan-makan aku suka la up-up sebab macam boleh bawa manafaat pada orang lain je. ke tak? HAHAHAHA

Saya bercakap secara general. Saya juga pernah melakukan perbuatan-perbuatan yang boleh membengkakkan mata dan hati orang. Macam lah aku seorang yang paling berduit dalam dunia. Masa konvo dulu, tayang beg, kasut, tudung segala. HAHAHA kelakar kalau di ingat-ingat. Tapi sekarang macam fikir 100 kali kalau nak buat. Saya selalu have a respect pada orang-orang kaya yang down to earth habis. Selalu menjadikan mereka sebagai panduan dan kayu pengukur. Macam Vivy, kita tak tahu pun dia bawa kereta apa, kita tak tahu pun kitchen cabinet dia macam mana, kita tak tahu pun dapur apa dia guna, kita nampak dia tukar handbag like everyday, tapi dia takda la kepochi-kepochi upload handbag baru dan caption another chanel of mine (contoh) Aku takda isu dengan orang pakai chanel. In fact kalau aku ada chanel aku akan guna caption yg di atas tersebut. KAHKAHKAH (handbag belum ada, caption dah siap sedia, nampak sangat apa niat di hati). Seperti juga Chika dan my cousin. Just name a few. Padahal they have everything yang best-best branded stuff and yet they decided not to show it off.

Memang pada hakikatnya, seorang aku teringin nak ambil gambar paperbag-paperbag lalu upload cepat-cepat tapi bila di nilai dan di hitung, apa faedah yang aku dapat kalau aku buat ini. Lalu cepat-cepat tekan cancel. Kalau seorang aku yang dulunya, memang upload saja takyah banyak tanya. HAHAHA. Tapi, am just a human being. Bila beringat takda la buat. Cuba dah hilang pedoman esok-esok, lupa la segala azam yang di tanam di pinggir hati. Kalau korang nampak ada manusia losing her mind, komen je bawah tu, haii nak show off ke ni? KAHKAHKAH. Nescaya aku delete komen anda, dan lari menyorok bawah tilam. 

Alaa entry ni takda niat apa-apa, cuma terasa yang diri ini berusia bila mula memikirkan perkara-perkara lagha yang tak bawa faedah kat orang tak yah upload. Tapi maaflah kalau nampak gambar suami isteri berkasih sayang, bercumbu-cumbu sampai orang naik jelik tengok aksi panas. Yang tu takleh resist. Maklumlah, LDM. Kadang-kadang kemesraan kena kasi tunjuk (kat suami je). Padahal takyah pun takpa. Tak mati pun orang lain tak tahu, padahal lebih gembira sebab tak perlu sampai ketumbit mata tengok aksi kau bersama suami. HAHAHA. Tapi kalau video Nia tu memang kena upload sebab Nia adalah penghibur hati beta dan hati-hati yang lainnya. Video dan gambar kanak-kanak aku takda isu. Eh, semua-semua pun kau kata takda isu tadi. 

Jadi, apa isu yang cuba kau ketengahkan?

HAHAHAHA, takda pape. Selamat mengupload.

Wednesday, September 17, 2014

Rania Travel : Terengganu 2014

Sepanjang 5 jam perjalanan sudah berkira-kira mahu buat live update. Tapi terlupa nak masukkan seorang active toddler dalam perkiraan tersebut. Jangan kata nak semak instagram, nak pegang handphone pun tak dapat. Tak apa, Bunda redho.




Baiklah, ini sudah kali ke 3 Rania ke Terengganu, Bunda dah masuk 4. Satu kali lagi waktu Nia dalam perut tu kita takyah kira lah. Terengganu macam dah jadi tempat wajib kunjung. Walau takda dalam kalendar percutian, Terengganu boleh muncul secara tak bagi salam. Macam yang terjadi sekarang ini lah dia. Asalnya saya mahu bawa mak dan abah naik flight ke Terengganu since Dak Yang tak dapat balik this weekend. Cut the story short, satu keluarga ikut sekali pergi Terengganu by car.

I Love roadtrip. Roadtrip means emak masak our fav food, bertolak early morning, breakfast dalam kereta, berhenti di RnR, beli keropok udang bersama buah-buahan lalu berpesta makan dalam kereta. Ohhh heaven.

Emak bangun seawal jam 12 tgh malam untuk masak semua lauk-pauk. Bila bawak lauk ni boleh jimat untuk lunch dan dinner sekaligus.

Kami menginap di Sarhan Homestay di Gong Badak. Betul-betul bertentangan dengan MRSM Kuala Terengganu. Banglo 4 bilik ni memang complete. Peti ais, aircond, Wifi, mesin basuh, barang masak siap semua ada. Tinggal beli lauk je nak masak apa. Mereka charge RM800 untuk 4hari 3 malam. Yang macam tak best sebab tak dapat stay tepi laut. Ahh, Yaty dan laut berpisah tiada. Pilihan utama saya masih lagi Batu Rakit View Chalet. Tapi apakan daya, nak berlama-lama di sana bersama 4 keluarga boleh mengakibatkan kemusnahan wang ringgit. Seeloknya kalau dah duduk beramai-ramai, homestay pilihan terbaik. But nahhh, kalau duit kau tumbuhnya di pokok, duduklah mana selayaknya.

So, our 1st destinantion for today adalah celup-celup tepung yang terkenal iaitu Pok Nong celup tepung. Sekali lalu depan Pok Nong tu dah tak nampak ayam ikan sotong celup tepung, yang kelihatan selautan manusia menghurung kedai Pok Nong. Memang tak lah nak berhenti, hanya lalu sambil merembeskan ailio berbaldi-baldi. Terus ke kedai yang tak berapa famous dan tak berapa ramai orang. Sampai sana langit memang macam nak runtuh. Tapi kami tak syak apa-apa sebab ada bumbung segala. Tapi memang meleset lah, habis makanan diserikan dengan tempias hujan sampai tak lalu nak makan. Habis lapik meja, pinggan-pinggan semua terbang. Lalu give up dan pulang. Sekarang semua dah bergelimpangan. Nia tak dinner dah selamat tidur. So, want to join the sleepwagon. taa




- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, September 1, 2014

Hilang

Kenapa sudah lama tidak merencana blog? Apa yang terjadi terhadap blog yang terbengkalai ini? Tengoklah atas tu. Header yang di usahakan secara sendiri bersama sedikit ilmu photoshop yang masih bersisa hilang begitu saja. Like kapoofff and gone. Ingat senang apa nak mencipta header tersebut? Pelik sungguh. Siapa yang boleh menghilangkan header tersebut selain dari tuan punya blog? Nahhh, boleh minta Detective Conan siasat misteri kehilangan header tersebut. 

Sementara belum ada header, semangat nak membelog memang takda. Nak cipta yang baru memang tah bila lah. Asal buka photoshop, godek sana sini kemudain berputus asa lalu terbengkalai header tersebut. Eh, ada banyak lagi masalah lain yang aku kena hadap selain dari masalah header tersebut. So, header boleh jalan sana. Antara masalah terbesar yang kena hadap adalah macam mana cara nak wean off kan Darling Daughter sebab esok dah genap anak berusia 2 tahun.

2 tahun sudah?

Banyak nak cerita tentang her early birthday celebration, tentang raya kami (?) tentang bali yang takda kesudahan, tentang 10 hari yang mendebarkan. Ahh, banyak sangat tentang. 

Esok akan buat karangan 10 muka tentang anak yang sudah meningkat umur tersebut. Bunda feels old already. Oklah, mahu mengerjakan header kalau berjaya. Wish me luck.

Friday, July 25, 2014

In Progress

Macam tak percaya yang this is real. Dulu masa bercinta kan punya angan-angan bersama kekasih, saya mahu lapan orang anak, anak pertama mesti perempuan, nama dia kita letak Nelly Furtado, lepastu anak kedua perempuan lagi. Saya suka anak perempuan ramai-ramai sebab boleh beli baju comel-comel. Anak ketiga sampai kelapan pun perempuan juga. Itu contoh. HAHAHA. Lepastu kita duduk rumah banglo doploh bilik dekat kawasan-kawasan elit saja. Lepastu kita drive Audi A4 A2 AA. Tu bateri. Lepastu lepastu lepastu.

Angan-angan zaman remaja selalu tak realistik. Pfffftttt.

Hakikatnya sekarang, nak bergolok bergadai demi sebuah rumah. Jadi Interior Designer tak bertauliah ni memang payah. Lagi-lagi kalau poket tu tak berapa nak penuh. Tabung Cadbury semua habis dah kena pecah. Kalau boleh mahu rumah look likes istana kayangan dengan Budget sepuluh ringgit.

Whatever it is, this is our home sweet home. Heaven on earth. Biarlah beratap rumbia, still proud of it sebab hasil titik peluh kami berdua.










Nak pilih pintu pun naik juling mata. Why on earth pintu sampai berjenis-jenis.

Honestly, I designed my house dengan memikirkan pencuri boleh masuk tak Yang? Maaflah, wanita masih fobia ini. Tingkap jangan dekat pintu, nanti pencuri boleh buka. Grill jangan bersegi-segi nanti pencuri senang potong. Konon-konon mahu 10 step ahead dari pencuri. Tapi suami mahupun emak selalu ingatkan yang pencuri tu lebih pandai dari kita, sebab tu dia jadi pencuri dan kita tak. Sobsss. Apa-apa pun tawakkal dan berdoa moga dihindari dari pandangan jahat.

Orang excited raya, aku sibukkan rumah. Drive safely peeps!!

Posted using BlogPress from my iPhone