Friday, May 22, 2015

GDM at 30 weeks

Phewww, cabaran sangat lah being pregnant woman ini. Kalau yang dulu pre eclampsia, kali ini dapat GDM. Sungguh tak terduga.

Jadi hari ini perlu ambil darah 4x di hospital. Sudah lah tu, ambil darah tak agak-agak. Kalau di klinik, cucuk sikit dekat hujung jari then you are done. Aku ini sampai satu tube darah di ambilnya di pelipat siku. sudah lah tu sehari sampai 4x. Terasa diri ingin argue tapi tak mampu. Lepas ni memang akan ke klinik saja lah. Sakit kot kena cucuk kiri kanan kiri lagi kanan lagi. I HATE IT.

Nasib baiklah tersangkut GDM di minggu-minggu akhir. Kalau awal-awal Bismillah dulu, mahu juga menangis.

Nasib baik suami mahu hantar dan ambil. Kalau tidak rasa mensampahkan juga. Mana nak parking, mana nak bayar parking, mana nak jalan jauh lagi. Harap ini yang terakhir. Saya tak mahu ambil darah lagi. Kerana darah ku begitu berharga.




- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, May 18, 2015

About My Second Pregnancy

Disclaimer : Please, please, please do not feel offended or find my entry hurt your feeling(s). It's all about what I feel, think and go through. Not my intention at all.

As I'm jot this down, I am 32 weeks pregnant with my 2nd child.

Di satu hari yang indah, tiba-tiba hati berdetak dengan lebih kencang seperti genderang mahu perang. Tiba-tiba saja rasa macam what if Tuhan tak izinkan langsung aku pregnant untuk kali kedua. Sebab I keep saying nanti lah, nantilah. Tunggu lah, tunggu lah. Macam menidakkan / menolak rezeki dari Tuhan. Nia kecil lagi, saya masih belajar dan suami masih jauh di perantauan. I just can't handle it. Saya mahu suami urut-urut kaki, mahu ada Manja Kakiku Refleksologi dalam rumah sendiri. Mahu ada spa dalam rumah yang boleh urutkan pinggang kalau sakit. Mahu breakfast in bed kalau tak larat. Semua itu adalah antara my bucket lists kalau pregnant lagi sekali. Tapi akibat dari terlalu banyak cakap-cakap yang macam asyik taknak saja, lalu hati risau sendiri. Tuhan kan menilai. Cakap-cakap itu kan doa. Kalau takda terus macam mana? Let's try it out Yang. Kalau ada, adalah. Kalau tidak, belum rezeki makna dia. 

So, around bulan Oktober itu tiba-tiba badan berasa pelik sebab boleh tidur secara tak bagi salam dimana-mana sahaja. I know my body well. Saya seorang yang aktif. Selagi jarum jam belum nak tunjuk pukul 12-1 saya belum kenal erti mengantuk. Like mengantuk who? Tapi kali ini, pukul 8 sudah black out. Saya pernah lawan rasa ngantuk dan bawa diri serta anak dan emak pergi rumah abang. Sampai sana, tidaklah mampu untuk saya mengawal kelopak mata. Tak memasal tertidur di rumah orang.

Seminggu berlarutan, lalu saya pergi buat test. 

31/10/2014

I know, I know. It's blurred line, but it's there. So, pastilah my man yang tahu dahulu. We are just so happy. Macam tak percaya pun iya. Actually, my cycle tak lambat pun. Biasalah, Yaty kan suka melawan kebiasaan. Tapi saya cuba untuk tidak menghebahkan cerita ini because it is too early too tell. Anything can happen.

Keesokan harinya, saya cuba buat test di awal pagi supaya lebih jelas dan accurate. Malangnya,
tiada line yang muncul.

Lalu terus feeling down. But i know, my little dot is there and my body try to adapt. Dear HCG levels, you can go to longkang.

Waktu itu saya rasa more energetic. And am sure, this time around mesti tiada morning sickness yang melibatkan muntah-muntah atau pening kepala. Just like the first one. Sebab saya rasa sangat bersemangat. Seperti boleh pergi marathon dan memenangi pingat emas. In fact, saya masih bersukan walau tahu there is someone inside me.

4 weeks pregnant
Masih muat baju raya zaman anak dara

Masih buat ujian untuk bola baling



2 weeks later,
14/11/2014

Baru buat another test to make sure that I'm really pregnant. And the answer is there.

So, Alhamdulillah. Tuhan Maha Mendengar. Tuhan Maha Tahu. Tuhan yang gerakkan hati ke arah ini. Maknanya Tuhan tahu saya mampu untuk melaluinya. Walaupun, masih belum dapat bersama suami under one roof. Tapi mungkin ada yang lebih manis menanti. So, yeah. This time around memang saya lebih banyak berdiam bout this pregnancy. Will tell ya later...

Saturday, April 11, 2015

Selesainya Masalah Sembelit

Heyya,
Setelah sekian lama menghilang, rupanya pergi cari solution untuk masalah sembelit anak dia. Berbulan-bulan duduk dalam makmal, kaji bakteria baik lawan bakteria jahat, hiarghttt dush dush dush, akhirnya jumpa penyelesaian. Say goodbye to all the doctors. Ehem, Doktor sila jangan benci saya.

Selepas bertukar-tukar susu. Yerp Novalac lost in the battle. Nothing can beat Rania's poo. Saya semakin stress dan runsing dan mula berputus asa. We stop seeing the paed. We stop all the meds. We discontinue her constipation FM and start searching for normal FM. Maybe her intestine or her digestive system dah immune dengan susu sembelit. Nasrah suggest pakai Mamil Gold sebab Ammar pun dulu-dulu sembelit juga. Masalah utama dia adalah, Mamil Gold tidak boleh di dapati di area Klang mahupun Shah Alam. Nan hado. Kemana tah perginya. Yang ada cuma Mamil biasa. Maka kami mulakan langkah kami. Alhamdulillah, ada perubahan. But still, 3-4 hari baru poo poo. Dan najisnya besar-besar walau tak kesat. Kasihan lah bila meneran-neran tu sambil teriak. 

Nasrah juga mencadangkan cuba bagi Qaseh Gold Junior. Supplement yang bagus untuk kanak-kanak. Saya punyalah hold nak beli. Ingatkan susah sangat nak dapatkan. Kena order online lah, apa lah. Asyik tertangguh-tangguh dan anak pun sengsara-sengsara. Minggu lepas, baru tahu kawan sekerja ada menjual Qaseh Gold tersebut, terus beli on the spot. Tanpa bertangguh lagi. Padahal bertangguh juga sebab kakak tu pagi. Dah ambil no fon pun masih tak mesej. Banyak sungguh halangan. 

Cut the story short, pagi itu Rania sakit perut. Dia mencadangkan bagi Qaseh Gold Junior sebelum breakfast. Lalu saya gunakan syringe dan masukkan 3ml untuk Rania. Bagi one shot, a few minutes later, selamat sudah poo poo dengan najis yang lembik. Tak sebesar tombol pintu lagi bak kata Pona. 

Whoaa, Qaseh Gold Junior semacam mengembalikan harapan saya yang terkandas di tengah jalan tadi. Tak sangka. HAHA, sebenarnya Alhamdulillah, semua atas izin Allah juga. Sudah masuk hari ketiga dan Rania akan poo poo every morning. Menangis tu memang pasti. Dia masih fobia sebab ingat najis dia seperti dulu. Mungkin akan ambil masa untuk dia hilangkan trauma. Tapi, saya akan teruskan consume Qaseh Gold Junior ini. Kalau anak tak sembelit pun bagus untuk antibodi. Dia cuma ada kurma, hababtussauda, buah tin etc etc etc. Tak, saya tidak di bayar untuk testimonial ini. Hanya membantu jika ada anak yang mengalami masalah macam Rania. One happy Bunda and daughter. No more tears. HAHA

Tuesday, February 10, 2015

Rania dan Sembelit Bagai Isi dengan Kuku

Ini adalah #firstworldproblem untuk kami suami isteri serta seluruh ahli keluarga. Sampaikan family members yang lain kalau telefon akan bertanyakan soalan fav "Tiha dah poo-poo?" Kalau jawapannya dah, semua muka fuhh relief habis. Tapi kalau sebaliknya, mesti akan tanya, kenapa tak poo-poo lagi? blablabla. Macam itulah rutin kehidupan saya for the past few years. Menantikan anak poo-poo itu macam menantikan bulan jatuh ke riba. Kalau dia dah poo-poo, macam nak buat party ingat Tuhan rasanya. Gembira tak terkira.

Kadang-kadang terfikir, Nia ni jarang sangat demam, selsema, batuk (Alhamdulillah) tapi bab sembelit memang juara. Kadang-kadang sampai terfikir biarlah dia demam selsem daripada sembelit ni (nauzubillah sangat emak ni, mintak yang bukan-bukan) Kalau boleh memanglah hendak sejahtera happily ever after T___T

Asal ceritanya, since last year lagi masalah sembelit membelenggu. Mula-mula kami membuat kaedah wait and see. Biar dia resolve sendiri sebab masa baby pun masalah ini come and go. Tapi makin hari makin teruk. Kalau nak poo-poo sampai menangis-terseksa-sengsara. Sampai berdarah najisnya. Sampai sejuk kaki tangannya. Poor Rania. So, macam biasalah, kami beli ubat yang mudah dan pantas bertindak, iaitu ubat cucuk bon-bon yang cecair. Rupanya ubat tu membuatkan dia lagi fobia nak poo-poo sebab benda tu paksa najis keluar dan boleh buat luka. Masa tu cuma nak benda yang cepat dan pantas. Namanya kan ibu yang tak sabar. Tak sanggup tengok anak terseksa.

Lepastu, masalah ni berlarutan lagi. Kami bawa Nia pergi DEMC dan Doktor cuma bagi ubat pelembut najis. Dah berbotol-botol ubat tu di rumah. Masalah tak juga selesai. Bawa jumpa Dr. Koshy pun takda penyelesaian sebab ubat yang sama, cuma suruh naikkan dos. Bagi makan sayur, buah, high fiber blablabla. Semua pun dah bagi, semua pun tak jalan. Dah kurangkan sukatan susu, sampai cair betul susu Nia masa tu. Susu Nia waktu ni Friso Gold. Memang itulah yang dia minum dari baby sampai dewasa ini. Eceh. 

Oleh sebab dah menabur duit di DEMC tanpa ada pulangan yang berbaloi, kami cuba pergi Klinik Kanak-Kanak Dr. Toh di Setia Alam. Waktu ni rasanya macam dah jumpa the right Doktor lah kononnya. Dia bagi ubat untuk paksa poo-poo dalam bentuk pil, bagi pelembut najis, bagi ubat kebas untuk bon-bon Nia yang luka dan suggest kami tukar susu Friso Comfort. 

Masalah budak cerdik yang seorang ni, dia taknak susu selain Friso. Saya tak pasti adakah susu sama putih, rasa lain-lain mungkin. Dah beli Lactogen, Snow tah apa lagi. Semua dia tolak mentah-mentah dan demand nak susu lama (refer to Friso). Kecik-kecik dah pandai demand kan? Biasa tuh. Jadi, kami rasa tukar susu adalah not so good idea. Nasib baiklah, Friso comfort ni di bawah bumbung yang sama. Jadi dia boleh campurkan Friso Gold dengan Friso Comfort.

Dan bagusnya Dr. Toh ni dia kaunseling kan ibu bapa sekali. Dia cakap masalah sembelit ambil masa yang lama untuk pulih. Sebab dia ada kaitan dengan bowel system, tah apa lagi lah. Dia kata kalau pakai ubat cucuk bon-bon tu sebenarnya bukan memulihkan Nia, tapi ibu bapa Nia sebab kita nak tengok dia poo-poo. Nia sampai tahap kulit di bahagian tengah tu ada terkeluar sikit. Dr. Toh kata kalau lagi banyak, maknanya sembelit makin kronik. Saya dah bersedih hati. Kasihan anak kecil ni. Macam-macam yang perlu di tanggung. Macam mana Nia nak kahwin nanti Yang? Soalan seorang Bunda yang terlajak fikir. Nia pun datang dan jawab, takpa, takpa, nanti kita kahwin je lah. HAHAHAHA. Macam faham-faham je dia kahwin tu apa. 

Dr. Toh suruh beli tandas duduk potty train tu dan ajar dia every 10 minutes pergi tandas dan jadikan kebiasaan. Sebab lagi Nia ni nak poo-poo berdiri. Menangis-nangis dia taknak cangkung. Sampaikan Walid naik angin dengan dia. Kena heret-heret pergi tandas semua. Ohh, Bunda menahan hati tengok Nia masa tu. Nak tolong tak dapat derr. Hati kaca Bunda ni mana lah sanggup tengok anak menangis sampai begitu. Kadang-kadang boleh jadi gaduh suami isteri tentang hal poo-poo ni.

Sedih tengok dia teran-teran bagai nak rak, sekali satu apa pun tak keluar. Sedih tengok dia menangis sakit bon-bon sakit bon-bon. Bila keluar seketul keras. Haishh. Sedih dia tak lalu makan, or makan sikit je sebab perut dia tak selesa kan simpan najis sampai 3-4 hari.

Lepas dari jumpa Dr. Toh nampak positif. Walau tak lembut lagi najisnya tapi dah poo-poo hari-hari. Walau masih meraung tak ingat dunia, at least dia poo-poo. Makan pun dah selera. Makan banyak-banyak. Jadi, kami stay lah dengan Friso Comfort. Sampailah beberapa minggu kebelakangan ini, najis nya dah mula mengeras kembali. Makan limau banyak-banyak pun tak jalan. Gap poo-poo sampai 2-3 hari. Saya dah mula risau. Bila dah masuk 3 hari bagi makan ubat. Masalah dia sampai bila nak bergantung dengan ubat?

Bila dirisik-risik. Mereka kata susu Dugro Fruits and Vege bagus juga untuk sembelit. Bergegaslah Bunda pergi membeli. Nampak positif sementara, lepastu tak jalan lagi. Fuhhh, memang tercabar rasanya. Sebab kasihan tengok anak. Kami terus ambil keputusan nak cuba Novolac IT Grow. Sebab bau dia satu macam. Risau yang anak memilih tu tak mahu. Alhamdulillah, Nia boleh terima. Dan poo-poo juga sudah tak keras. Tengoklah lama mana susu ni bertahan. Walau belum normal dan belum hari-hari poo-poo, yang penting najisnya tak keras. Jadi, sekali teran sudah keluar walau sudah 4 hari tak poo-poo. 

Menangis itu pasti. Meraung-raung macam kena dera. Ayat fav dia, sa-kit pe-rutttt, nak ba-gi mi-nyakkkk. Dia lagukan ikut suku kata. Semua pun dah hafal ayat keramat ni. Masalah dia lagi, lepas poo-poo kena bagi reward. Tu yang tak boleh blah tu. Pandai pulak tu menuntut. "Ha dah berak, nak aiskrim Magnum (dulu dia panggil aiskrim nenek sebab nampak nenek makan)" Nampak tak permainan dia di situ. Bagi Cornetto tak terima. Kalau tak aiskrim dia nak coklat MMM (read M&M) dan her latest obsession nak Kinder Bueno yang ada toys tu. Dia panggil Easter Bunny sebab dia tengok Youtube dalam Kinder Bueno tu ada dapat surprise toys dia Easter Bunny. Fuhhh. *Lap peluh Bunda*

Tuesday, February 3, 2015

P&O Away Day - Melaka

I've never been to Dak Yang's family day even though we've been married for 3 years already. He once join me for my school's family day. I make him go dengan alasan kita kena bagi support dekat my brother sebab masa tu my brother and sister in law jadi pengerusi untuk badan kebajikan sekolah. Alasan tersembunyi dia I've never missed my school's family day so far. HAHA. So, Dak Yang kata kita ambil turn. -___-"

SO,P&O Away Day ni hanya melibatkan deparment beliau sahaja, not the whole Instep. Jangan di tanya P&O stands for what. Sepuluh kali beliau cerita, sepuluh kali juga isteri terlupa. Destinasinya Melaka. So, YAYYYY. Cinta saya memang ada di Melaka. Setiap tahun ke Melaka juga tak mengapa. Tapi yang tak menseronokkan adalah away day ini 25-27/12 dan saya ada final exam 27&28/12. Nampak tak cabaran dia di situ? Memang most of the time saya hanya tinggal di bilik dan study. Hanya 2 beranak itu yang enjoy themselves. 

Kenapakah semua duduk di belakang? Adakah sekarang sudah mampu hired seorang chauffeur? atau kereta ini dalam mode auto pilot? KAHKAHKAH. Suami ini baru sampai dari Terengganu pagi itu. Jadi, beliau tiadalah mampu untuk drive terus ke Melaka. Kebetulan keluarga mertua juga ikut sekali. Maka, abang iparlah yang bawa kereta itu. Bila duduk di belakang maka feeling-feeling newlyweds lah apa lagi.
Sampai-sampai hotel terus buat hotel macam walid dia ada share. Baring sana sini. Macam biasalah tempat penginapan rasmi di Puteri Resort Melaka.

Anak beranak buat pesta di kolam renang. Bunda menangis di bilik hadap nota. Kalau takda away day ni memang kami tak berjalan kemana hujung tahun lepas. Tu yang exam-exam pun sanggup nak ikut juga.

Malam itu dinner di hotel saja. Keesokan harinya brunch disediakan. Lepastu free and easy. Unfortunately, cuaca tak mengizinkan untuk kami berjalan-jalan. Nak bawa Nia naik beca dan river cruise pun tak kesampaian. Kami hanya dapat naik kereta lembu saja. Itu pun dah menangis-nangis si anak ajak naik Sappy. Nak naik Sappy. Nak naik Sappy. Dalam becak-becak tanah merah campur najis lembu kami gigihkan la juga.




Sekali perjalanan RM15. Tapi memang tahan lah naik kereta lembu dengan tayar keras, takda absorber. HAHAHAHA, Berlaga gigi. Nasib Nia ok saja. Bila suruh pegang Sappy tak mahu.

Petang hari pula ada sukaneka. Saya turun lah juga sebab nak jaga Nia. Kalau tak macam mana Walid nak bersukan sakan. Kami jadi cheerleader untuk Walid.




Rania pun join sukaneka untuk kanak-kanak. Kemain orang suka usik dia sebab dia makhluk Tuhan paling seksi di situ. HAHAHA. Masuk acara cari guli dalam swimming pool and kumpul gula-gula paling banyak. Hadiah dia pula lollipop. Memang muka riang gembira la. Tapi semua Bunda sorok. HAHA.




 Dinner malam last ni pula buat dekat Muara Sungai Duyung. Semua gambar dekat Dak Yang. Saya tumpang selit-selit dalam kamera kawan-kawan dia. HAHA. Masa ni Nia memang dah selamat tidur. Bunda dengan Walid makan dengan tenang. Udang, sotong, lala, ikan bakar segala lah masuk dalam perut. Balik Hotel semua kena paksa tidur awal sebab esoknya 5.00 pagi dah bergegas nak balik KL semula. Bunda ada exam remember? Fuuhhh, gigih sangat ha. We are really enjoyed ourselves. Lebih kepada nak bawa Nia jalan-jalan. Pity her, terperam dalam rumah. Walid jauh, Bunda every week ada kelas. *Sigh* Takpa lah. Kita berkorban sikit ja lagi.