Monday, December 15, 2014

29 eh

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah

Happy belated 29th birthday to me. Sudah 29. Sudah tiba di hujung 20-an. Sudah perlu penuhkan dressing table dengan anti-aging stuff. Perlu menjaga kecantikan secara total dan serius atau kelak akan kelihatan seperti nenek-nenek di awal 30-an. Perlu lebihkan senyuman supaya tidak di kata, sudahlah tua, muka ketat, umur baru 30. Ughhh, adakah middle age crisis sudah bermula? I hope not!

Kerohanian juga perlu diisi. Penuhkan dada dengan ilmu agama. InshaAllah, slowly but surely. Lebih matang menguruskan rumah tangga. Lebih matang menghadapi cabaran LDM. Walau sudah bertahun-tahun. Saya masih tidak biasa. Keberadaan suami itu sangat saya nantikan. Tapi pastilah Allah lebih tahu apa yang terbaik. Lebih sukses dalam pelajaran. Tapi kelihatannya pointer semakin merundum dan merundum. Tiada tanda-tanda akan menaik pun. Redha sajalah. Kalau tiada dean list untuk aku. Sebab masih berbaki 3 semester lagi. 

Celebration? Nahhh, sudah 29 bukan? Sudah tidak memerlukan kek atau blow the candle away atau topi kon. Hanya perlukan ucapan dan doa-doa dari suami dan kesayangan lainnya. Terima kasih, terima kasih, terima kasih atas ingatan kalian. Kalian such a sweetheart.

Dari suami tiada yang berbentuk materi. Rumah didahulukan, isteri later-later pun doesn't matter.

Dari keluarga? haruslah mereka tahu nak meraikan saya. Feed me and am ok. Sesi makan tiada kesudahan di Papa Johns. Makan sikit dan kenyang atau bloated. Fuhh. sangat mencabar sekarang ini.



Esoknya emak masak secara besar-besaran seperti meraikan Aidilfitri. Ada rendang, sambal tahun, daging rusa black pepper, nasi impit. Fuuuhhh. Happy stomach, happy me. Kakak ipar belikan slice of cake dan haruslah Rania yang lebih-lebih nak potong sampai musnah kek tersebut.

All in all, I am happy. Walau sambutan secara kecil-kecilan. Saya ok. Sebab sekarang sedang hormonally tidak stabil.

Wednesday, December 3, 2014

Being Sick

Kehadapan Blog yang dirindui. Apa khabar kau disana? Harap tidak tenggelam di telan arus blog-blog lainnya. Semakin lama semakin sendu rupanya blog ini. Hampir-hampir terkambus bersama harta Qarun yang tamak haloba itu.

Aku disini khabarnya kurang memberangsangkan. Sejak memegang title ibu 2 tahun beberapa bulan yang lalu, aku jarang sakit kuat. Paling-paling pun cuma acah-acah demam lepastu baik. Tidak berlarutan atau berpanjangan selama beberapa hari. Ternyata, Actifast itu memang pantas dan tuntas menjalankan tugas. 

Tapi pada tanggal 20.11.2014 ternyata demam itu bukan calang-calang. Actifast tumpas sebelum bertanding. Waktu itu, satu badan seperti patah riuk di gelek steamroll. Tak mampu untuk berjalan, apatah lagi berlari atau menyertai acara lontar peluru. Baki 2 hari lagi sebelum tamatnya sekolah, aku tewas. Kebetulan sangat Dak Yang ada kerjaan di KL. Ada juga tempat bermanja. Manja sangat sampai tunggu suami pulang baru nak mandi. Sudahlah minta di mandikan. Lepastu ada si kecil mensibuk nak tumpang manja sama. Padahal dia baru sudah mandi. Dasar si kecil itu. Lepas bermandi manda secara keluarga, baru lah menuju ke klinik untuk sekeping MC. Sekali sampai klinik Dr tu boleh cakap, takda demam. Aku yang separuh mati menggigil, jalan macam orang mabuk tak pijak lantai, di katanya aku tak demam. Ikut hati nak je ku hempuk Dr dengan Termometer palsu tu. Tapi aku cakap saya nk MC gak. Nasib Dr muda itu tahu menghormati cikgu tua ini. 

Lepas kena beberapa dos dadah, barulah daku gagah. Boleh beradu kekuatan dengan badang kalau mahu. Barulah hidup ini kembali berarti. Cehh, baru Tuhan sedikit nikmat sihat, dah menggelupur macam ayam nak kena sembelih. Nasiblah punya emak yang boleh membantu mengurus anak, makan dan minum. Kalau aku sendiri, tak tahu lah nasib anak seperti apa. HAHA. Over.

Sejak peristiwa demam itu, daku terus tak sihat berpanjangan sehinggalah semalam. Makan tak kena, perut tak selesa, tekak tak sedap, kepala pusing keliling. Hepp, jangan spekulasi dulu. Ini memang tidak sihat badan. Bukan simptom apa-apa atau apa atau apa-apa saja di fikiran. Setiap hari bangkit dari tidur dan mengharapkan kesihatan itu kembali, tapi hampa. Setiap hari berdoa agar hari itu berlalu dengan laju. 

Alhamdulillah, keadaan bertambah pulih. Semakin punya selera, semakin menggilai ais krim. Semakin bersemangat nak update belog. Dan semakin tak sabar nak tamatkan entry ini. Sekian

Monday, September 22, 2014

Another Wedding Soon

So, the one and only brother in law of mine got engaged last January. How basi this story and I still want to talk about it. I'll tell you why shortly. 

So last January, kami sekeluarga pergi meminang. Just a quick, short and sweet ceremony. No fancy dais, no MUA involve, no PA system (eh, eh macam mengata majlis sendiri je -__-) So, lepas discuss itu dan ini antara 2 pihak kemudian it's makan time. Ughh, waktu ini memang badan seperti di pam-pam oleh gas helium. Segan aihhh.

 Flower girl sebagai penghias depan pintu sebab tidur

 Our lil family.

Ok ok, sekarang mana orang yang bertunang itu? Kenapa perlu di sidai muka sendiri tanpa rasa segan? Nak tunjuk muka Nia tidur sambil ternganga-nganga. Dari datang sampai dah nak pulang, selamba tidur tanpa rasa bersalah. Terperuklah kami suami isteri kat sudut pintu rumah bersama anak yang ketiduran itu.

 
Jadi, yang berbaju hijau itu InshaAllah bakal biras saya. Dan ini adalah sebahagian dari rombongan meminang tempoh bulan, tak pakai hari sebab cerita dah berbulan yang lalu. HAHA. FYI, Kami sebaya. Eh, ada siapa tanya ke? Takda, saja nak beritahu. Yang berbaju biru pula adalah ibu mertua yang terpaling cantik. Mujur takda ipar perempuan, kalau tak mahu saya tangisi kecantikan dia dan aku pun terasa sekadar dipinggiran. Pemilihan gambar yang ada 2 tona tak sekata ni sebab gambar ni je yang menampakkan aku cantik. Padahal kecantikan aku tak penting pun untuk diperkatakan dalam entry ni. OK NEXT!!!

Gubahan hantaran by Halim

InshaAllah tahun depan khabarnya wedding bells akan berbunyi ting ting ting. Sejak pulang dari majlis ini lah sebenarnya aku berazam yang aku kena kurus. I keep telling myself, Along kahwin je, aku kurus. Padahal yang naik pelamin itu Along lah bukan? Apa akallah perempuan ini yang beriye nak kurus? Sebab takkan lah aku nak kelihatan gemuk seorang diri di atas pelamin bila ambil gambar keluarga. Bikin hilang air muka saja nanti. Biras kemain cantik dan kurus. Jadi, sudah bermula lah persaingan antara Yaty dan bakal birasnya. BAHAHAHA.

Taklah, this is the one and only wedding on my husband's side. Apa salahnya nak melaram sekali dua eh tiga (nikah, sanding, tandang. Yerpp 3). Aku dah siap nak tanya MIL nak tema warna apa sebab dah excited nak pergi tempah baju, sekali Dak Yang cakap, jangan nak buat malu Abang. Ni majlis orang, bukan majlis kita. Sekali mama suruh tempah dengan Halim, padan muka. Cisss suami, suka nak bagi aku mengenang kisah lalu.

What ever it is, selamat melangkah separuh kaki ke dalam family kami. Lagi separuh tahun depan ye.

Sunday, September 21, 2014

Upload atau Cancel

I noticed lately if I wanna upload something on media social, I will think about it over and over again. Should I uploaded it? Are they gonna find it interesting or they feel like ahh, another showing off session? Memang lah kita tak baik berburuk sangka terhadap orang lain, tapi kita sendiri jangan membuka jalan-jalan untuk orang berburuk sangka pada kita. Membuka jalan supaya orang memfitnah kita lepas tu kita play as victim. IG aku suka aku lah nak upload blablabla (itu contoh). Memang hakikatnya itu IG or fb etc etc etc kau yang punya.. Tapi bila banyak viewers, pastilah akan ada banyak pendapat. Kalau yang memandang itu dari sudut positif, Alhamdulillah. Kalau yang memandang dari sudut lainnya, we cannot blame them. Kalau nak guna ayat IG aku, suka aku, mungkin boleh private kan dan tak perlu ada followers. Hadap sendiri gambar sendiri. Kadang-kadang kita tak perasan, kita nak buat kebaikan, tapi kita sibuk beritahu orang lain, apa yang kita buat. Mungkin, bagi saya biarlah orang lain yang perasan sendiri perubahan kita, bukan kita yang gebang-gebang apa perubahan pada diri kita. Saya takda masalah dengan orang yang nak berniqab, nak melabuhkan tudung, nak menutup aurat mengikut syariah sepenuhnya. Even saya lebih suka dan bermotivasi, tapi saya suka yang perubahannya dalam diam.

Kalau dahulunya di FB itu tempat melepaskan emosi yang tak stabil, gaduh sikit dengan BF, up status emo-emo berlapik, marah dengan tah sape-sape, up status berapi. Ada good news, bersyukur lapik-lapik. Buat orang wondering. Kurus sikit sibuk canang satu dunia (eh). Tapi nanti kemudiannya aku segan dengan orang-orang yang ada dalam FB aku tu. Malu dengan kawan-kawan suami, macam dah menjatuhkan maruah suami pula bila up benda-benda tak tentu hala di FB. Sebab tu aku jarang up status di FB, kecuali aku jalan-jalan atau makan-makan aku suka la up-up sebab macam boleh bawa manafaat pada orang lain je. ke tak? HAHAHAHA

Saya bercakap secara general. Saya juga pernah melakukan perbuatan-perbuatan yang boleh membengkakkan mata dan hati orang. Macam lah aku seorang yang paling berduit dalam dunia. Masa konvo dulu, tayang beg, kasut, tudung segala. HAHAHA kelakar kalau di ingat-ingat. Tapi sekarang macam fikir 100 kali kalau nak buat. Saya selalu have a respect pada orang-orang kaya yang down to earth habis. Selalu menjadikan mereka sebagai panduan dan kayu pengukur. Macam Vivy, kita tak tahu pun dia bawa kereta apa, kita tak tahu pun kitchen cabinet dia macam mana, kita tak tahu pun dapur apa dia guna, kita nampak dia tukar handbag like everyday, tapi dia takda la kepochi-kepochi upload handbag baru dan caption another chanel of mine (contoh) Aku takda isu dengan orang pakai chanel. In fact kalau aku ada chanel aku akan guna caption yg di atas tersebut. KAHKAHKAH (handbag belum ada, caption dah siap sedia, nampak sangat apa niat di hati). Seperti juga Chika dan my cousin. Just name a few. Padahal they have everything yang best-best branded stuff and yet they decided not to show it off.

Memang pada hakikatnya, seorang aku teringin nak ambil gambar paperbag-paperbag lalu upload cepat-cepat tapi bila di nilai dan di hitung, apa faedah yang aku dapat kalau aku buat ini. Lalu cepat-cepat tekan cancel. Kalau seorang aku yang dulunya, memang upload saja takyah banyak tanya. HAHAHA. Tapi, am just a human being. Bila beringat takda la buat. Cuba dah hilang pedoman esok-esok, lupa la segala azam yang di tanam di pinggir hati. Kalau korang nampak ada manusia losing her mind, komen je bawah tu, haii nak show off ke ni? KAHKAHKAH. Nescaya aku delete komen anda, dan lari menyorok bawah tilam. 

Alaa entry ni takda niat apa-apa, cuma terasa yang diri ini berusia bila mula memikirkan perkara-perkara lagha yang tak bawa faedah kat orang tak yah upload. Tapi maaflah kalau nampak gambar suami isteri berkasih sayang, bercumbu-cumbu sampai orang naik jelik tengok aksi panas. Yang tu takleh resist. Maklumlah, LDM. Kadang-kadang kemesraan kena kasi tunjuk (kat suami je). Padahal takyah pun takpa. Tak mati pun orang lain tak tahu, padahal lebih gembira sebab tak perlu sampai ketumbit mata tengok aksi kau bersama suami. HAHAHA. Tapi kalau video Nia tu memang kena upload sebab Nia adalah penghibur hati beta dan hati-hati yang lainnya. Video dan gambar kanak-kanak aku takda isu. Eh, semua-semua pun kau kata takda isu tadi. 

Jadi, apa isu yang cuba kau ketengahkan?

HAHAHAHA, takda pape. Selamat mengupload.

Wednesday, September 17, 2014

Rania Travel : Terengganu 2014

Sepanjang 5 jam perjalanan sudah berkira-kira mahu buat live update. Tapi terlupa nak masukkan seorang active toddler dalam perkiraan tersebut. Jangan kata nak semak instagram, nak pegang handphone pun tak dapat. Tak apa, Bunda redho.




Baiklah, ini sudah kali ke 3 Rania ke Terengganu, Bunda dah masuk 4. Satu kali lagi waktu Nia dalam perut tu kita takyah kira lah. Terengganu macam dah jadi tempat wajib kunjung. Walau takda dalam kalendar percutian, Terengganu boleh muncul secara tak bagi salam. Macam yang terjadi sekarang ini lah dia. Asalnya saya mahu bawa mak dan abah naik flight ke Terengganu since Dak Yang tak dapat balik this weekend. Cut the story short, satu keluarga ikut sekali pergi Terengganu by car.

I Love roadtrip. Roadtrip means emak masak our fav food, bertolak early morning, breakfast dalam kereta, berhenti di RnR, beli keropok udang bersama buah-buahan lalu berpesta makan dalam kereta. Ohhh heaven.

Emak bangun seawal jam 12 tgh malam untuk masak semua lauk-pauk. Bila bawak lauk ni boleh jimat untuk lunch dan dinner sekaligus.

Kami menginap di Sarhan Homestay di Gong Badak. Betul-betul bertentangan dengan MRSM Kuala Terengganu. Banglo 4 bilik ni memang complete. Peti ais, aircond, Wifi, mesin basuh, barang masak siap semua ada. Tinggal beli lauk je nak masak apa. Mereka charge RM800 untuk 4hari 3 malam. Yang macam tak best sebab tak dapat stay tepi laut. Ahh, Yaty dan laut berpisah tiada. Pilihan utama saya masih lagi Batu Rakit View Chalet. Tapi apakan daya, nak berlama-lama di sana bersama 4 keluarga boleh mengakibatkan kemusnahan wang ringgit. Seeloknya kalau dah duduk beramai-ramai, homestay pilihan terbaik. But nahhh, kalau duit kau tumbuhnya di pokok, duduklah mana selayaknya.

So, our 1st destinantion for today adalah celup-celup tepung yang terkenal iaitu Pok Nong celup tepung. Sekali lalu depan Pok Nong tu dah tak nampak ayam ikan sotong celup tepung, yang kelihatan selautan manusia menghurung kedai Pok Nong. Memang tak lah nak berhenti, hanya lalu sambil merembeskan ailio berbaldi-baldi. Terus ke kedai yang tak berapa famous dan tak berapa ramai orang. Sampai sana langit memang macam nak runtuh. Tapi kami tak syak apa-apa sebab ada bumbung segala. Tapi memang meleset lah, habis makanan diserikan dengan tempias hujan sampai tak lalu nak makan. Habis lapik meja, pinggan-pinggan semua terbang. Lalu give up dan pulang. Sekarang semua dah bergelimpangan. Nia tak dinner dah selamat tidur. So, want to join the sleepwagon. taa




- Posted using BlogPress from my iPhone