Monday, March 3, 2014

Our Street Is Not Safe Anymore

Jumaat pagi, jiran hadapan rumah saya di samun. Waktu itu dia mahu ke sekolah. Kereta hidup, tingkap terbuka dan beliau sedang berdiri di belakang kereta untuk masukkan barang. Ada 2 orang bermotosikal berhenti. Beliau ingat orang nak tanya jalan, tapi orang tu pi jengah dalam kereta dan ambil handbag dan terus blah. Ada jiran selang beberapa rumah nampak. Tapi dia pun ada sakit. Bimbang kalau bertindak nanti, penjahat tu sepak dia ke apa, boleh melibatkan nyawa. My neighbour kejar juga sambil menjerit, tapi takda siapalah dengar kan. End up beliau terjelepuk, menangis tepi jalan.

Beberapa minggu lepas, waktu emak bawa Nia pusing-pusing naik basikal, ada indian guy naik motor lalu, lepastu dia lalu lagi sekali and acah-acah Nia. My mom musykil dan seriau. Kenapa dia boleh patah balik dan nak main ba ba cak dengan Nia. Aku syak dia acah-acah sambil tengok Nia pakai barang kemas ke tak. Kalau ada mesti, dia nak sebat sekali. Meremang bulu roma. Memang aku tak bagi Nia pakai barang kemas. Haihhhh.. Moga Allah lindungi kami. Trauma kena rompak dulu pun belum habis lagi.

Lepastu seorang jiran hilang kereta, dan seorang jiran lagi hilang motor. Few years back, neigbour yang duduk corner lot tu kena tetak. Berdarah-darah tangan dia. Mujur dia doctor. So she knew what to do. Plus duit klinik yang nak dirompak tu tak dapat pun sebab sampul tu tercampak masa adegan rebut-rebut. Orang kata kalau dah memang rezeki kita, tak kemana lah.

Rasa sangat insecure dah sekarang. Kalau saya nak keluar rumah, memang minta mak teman. Nak sidai kain pun dah jadi takut. Benci betul lah macam ni. Yang buat kerja terkutuk tu pun orang melayu. Nak cakap apa lagi? Diorang ni tak fikir ke kalau one day mak dia kena samun ke or kakak dia or even wife dia. Sakit hati tak? Kenapa nak serang orang awam yang innocent? Kau kan berdua, apa kata kau pi samun rumah kawan kau tu ke. Biar jahat sama jahat. Ni orang tak bersalah nak pi kerja yang kau cari. KENAPA?!!!

Hidup nak senang je, ambil hak orang lain. Kalau tak cederakan orang takpa. Eh, bukanlah perbuatan dia tu tak mengapa. Tapi kalau dah hati tu nak merompak sangat, pergilah sana, tapi jangan lah main pisau ke parang. Mencuri itself dah berdosa, kau tambah-tambah lagi dengan membunuh. Tak berganda ke dosa kau dah kumpul? 

Apa eh perasaannya bila dah lepas menyamun? Rasa bangga ke cemana eh? Musykil sangat dah aku ni. Bengang pun iye jugak. I wish you die fast and rotten in hell.

Thursday, February 6, 2014

VOICE

Sudah hampir berapa tahun saya tidak mengalami sindrom kehilangan suara atau dalam maksud yang mudah, losing my voice. Walau dah beberapa tahun menjadi guru dan teriak like nobody business marahkan budak sana sini, peti suara saya masih mampu menghasilkan suara-suara high pitch yang boleh buat orang rasa bingit dan annoying.

Tapi sejak pulang dari lawatan sambil belajar ke Zoo Negara tempoh hari, saya mengalami flu, batuk, headache dan membawa kepada hilangnya suara merdu bak buluh perindu. Yang peliknya saya tak demam (atau belum lagi). Mungkin saya dah tak sesuai melawat zoo. Mungkin saya patut teruskan melawat mall-mall saja. Mungkin ini satu petunjuk. Mungkinlah. HAHA.

Jadinya cuti chinese new year saya berlarutan dari Khamis hingga Selasa. Sakan sungguh. Sebenarnya belum fully recovered, tapi saya dah berazam yang di tahun 2014 mahu kurangkan MC dan tingkatkan pnp. phewww. Terharu baca azam sendiri. Jadi saya gagahkan juga diri ke sekolah. Mungkin saya akan mengajar guna sign language ke macam mana. We'll see. 

Hope I'll find my losing voice soon enough. Doakan saya.

Tuesday, January 28, 2014

Pantang Days dan Luka Czer.

OK, dalam banyak-banyak segmen cerita bersalin ni, mana yang korang tak mampu hadap? Segmen mabuk waktu preggy ke, segmen contraction nak bersalin ke, segmen kena jahit ke segmen kena jaga baby? Segmen teka bunyi tak masuk cerita, boleh keluar sekarang.

As for me, saya taknak hadap waktu berpantang. Boleh? Bagilah bersalin 10 kali (eceh, bukan macam dah serik ke entry kemarin?) saya sanggup Insha Allah. Tapi jangan lah bagi saya lalui proses pantang itu. Rasa macam hidup di bumi yang terasing dan gersang. Sounds desperate much?

Saya memang rasa, waktu dalam pantang ni, jam pun bergerak lebih lambat dari biasa. Trust me. Rasa macam dah lama sangat berpantang, kira-kira haribulan baru sepuluh hari. Padahal kau belek kelendar sehari lima nam puluh kali. Kira balik hari tu, eh betul ke aku kira ni? Macam tak cukup jari je. Bukan patut dah habis pantang semalam ke? Haa, macam tulah monolog hari-hari dengan kelendar. Stressful I tell you.

Makanan saya memang strictly ikut makanan orang berpantang, takda goreng-goreng, takda pedas-pedas. Hari-hari pun lobak putih yang bau dia tak berapa molek. Ikan haruan rebus dengan halia or ikan bakar, tempe bakar, tauhu bakar. Bilis pun di sangai sebagai perasa. Tapi aku ratah bilis tu macam snack. Gigil weii tak dapat makan jajan. Bilis pun jadi. Breakfast pula, biskut cicah susu anmum lacta. Takda air sejuk. Takda maneh-maneh. Sampai satu hari aku rindukan kemanisan, lepastu tanya mak, tak boleh ke makan buah? Kepala pusing tak dapat benda manis, macam Mat Pit gigil tak dapat barang. HAHAHA. Barulah mak bagi makan orange. Lepastu orange tu limited tahu. Separuh per serving. Aku punya terkam orange tu macam apa. Nikmat dia dapat makan orange sampai tutup-tutup mata. Dapat bayang tak?

Saya berpantang makan sampai 60 hari sebab mak takut nanti kalau makan pedas-pedas anak kembung, kalau minum air sejuk, anak selsema. Apa kita makan memang akan efek anak. Sebab tu mak jaga betul apa yang saya makan. Tapi saya tak mintak banyak, dapat makan maruku pun dah nikmat lepas pantang tu, HAHAHA. Pantang you-know-what sampai 100 hari.

Waktu di hospital memang lah tak mandi. Nurse lap-lapkan badan, tukarkan pad, tukarkan baju hospital, ganti lapik dan cadar semua. Malu tu memang dah tak tahu letak mana dah. Balik dari hospital, memang dah ambil Makcik Pah tukang urut ni untuk seminggu. Seminggu itulah dia uruskan saya dan baby. Pagi-pagi mandi, emak dah siap rebuskan air akar-akar segala dengan serai wangi. Lepastu nanti dia akan mandikan saya.

Tempat jahit tu saya cover dengan kain batik. Tapi dua hari awal tu, masih ada plaster (aku tak tahu apa nama) HAHA. Lepas dua hari, nurse DEMC akan datang dan check luka, dia akan buka balutan tu dan dia tanya nak spray denga water proof tu tak. Haruslah aku nak nak nak. Aku masih ngeri-ngeri dengan luka tu. Alah, kau bayang lah jari luka kena pisau kalau kena air lepastu pun kita macam menyeringai kan? Bayanglah perut yang kena belah. Ahh ngerilah nak bayang. Luka Czer tu memang saya tak berani tengok sampailah dah berapa bulan. Lepastu nurse ajar suruh bersihkan pakai alcohol swab everytime lepas mandi dekat area luka supaya takda kuman berani nak beranak pinak dekat area tu. Memang sensitif, dengan perut berlipat, berpeluh, lepastu kena minyak urut. Tempat tu perlu di jaga rapi.

Ada satu cerita kelakar, rasa macam dah cerita, tapi takpa, nak cerita lagi. Masa baru-baru balik rumah, makcik urut memang cakap dekat hujung tempat czer tu ada benang hitam macam terkeluar. Alaa macam benang terlebih kalau dekat baju tu. Tapi saya tak bagi sesiapa pun usik. Memang bahagian jahit dekat dalam, lepastu dekat perut tu dia cuma gam saja. Gam? Ya kasihan perut aku kena gam. Lepastu, lepas sebulan ada appoinment dengan doktor, dia nak check rahim dah kecut belum, luka jahitan elok tak. Lepastu dia nampak lah benang yang terlebih tu. Dia tanya, eh kenapa tak tarik je benang ni? Dah boleh tarik dah, takda pape. Saya tak berani doktor. Meh saya cabut, aku menjerit sungguh waktu tu, JANGAN, JANGAN. Aku bayangkan macam orang jahit jelujur tu, kalau kita tarik hujung sini, semua jahitan terbuka. Aku bayangkan perut aku terburai je waktu tu. Bad imagination, Bad. Doktor gelak-gelak je cakap benang ni dah reput la. Phewww. Perut aku masih dikedudukan asal.

Oyya, saya teringat satu pesan dari doktor, kalau kita czer, jangan minum pati ikan haruan, gamat dan adik beradiknya. Sebab dia kata pati-pati ni ekspress. Kandungan garam tinggi. Memang luka luar cepat kering, tapi luka yang dalam belum tentu. Perut kan ada berlapis-lapis. Lepastu, doktor kata kalau minum pati-pati ni, tempat luka tu akan membukit ada daging lebih dan tak cantik. Dia sepatutnya rapat macam tu saja. Takda daging lebih-lebih atas luka tu. Kalau mahu, makan ikan haruan fresh yang dimasak. Bukan pati-pati.

Ok, kembali kepada makcik, nanti lepas mandi, dia akan urut satu badan, lepastu bertungku berparam berpilis dan berbengkung. Ya, saya berbengkung. Pakai yang czer punya bengkung. Tapi kenapa perut kau masih flabby Yaty? Jawapan dia sebab aku bengkung ikut suka aku je. Lepas makcik pakaikan kemas la, bila dah ke tandas nak pakai balik malas. Dan padan dengan muka sendiri. Tiap kali mandi makcik akan cakap, kena kuat semangat, jangan takut-takut. Dengan tiupan semangat tu, lepas 3 hari, aku dah mandi macam biasa. Takda tutup-tutup tempat czer tu. Siram satu badan.

Lepas seminggu, mak sambung rutin makcik, mengurut, memparam dan mempiliskan aku. Dan aku dapat sedikit hadiah dari mak

Kena tungku batu yang panas

Aku masih berstokin dan bersweater dan tak boleh kipas direct. Lepastu aku bengang sebab ketiak hangit macam ada bangla duduk sebelah je rasanya. Sebab panas dan berpeluh dan tak boleh pakai deodrant, memang hangitlah. Tapi aku takda lah duduk bersandar kat tiang tegak-tegak dengan kaki lurus, sebab aku kan czer. Ramai juga orang-orang tua yang datang melawat dan bising-bising sebab aku dengan selamba bersila macam tak ada apa

Sembelit? Memang ngeri tiap kali nak pergi tandas. Aku memang bertapa berjam-jam dalam tandas. Ubat sembelit memang ada, tapi tak berani nak makan sebab nanti aku takut tak pandai nak membuang sendiri. Menangis-nangis aku dalam tandas. Since aku takda luka di bahagian bawah, aku baik-baik saja. Takda rasa ngeri nak meneran ke apa. Cuma tak sanggup lah nak sembelit tu. Tak luka pun, perit kot.

Oyya, setiap kali nak melabur, saya akan naik bilik sebab tandas duduk. Lepastu saya akan rindu dengan keadaan dan suasana sebelum ada anak. Rindu nak tidur bilik sendiri, rindu dengan rutin-rutin sebelum ada anak, rindu suami. Ohh, memang rindu sangat. Saya rasa macam mengabaikan suami 100% masa dalam pantang. Sampaikan bila dia balik hujung minggu saya minta dia pegang tangan saya waktu tidur. Memang ada rasa nak turned back time. Nak zaman hidup berdua. Tapi cepat-cepat istighfar, chin up and look forward. Ada anak itu bukan bebanan, tapi anugerah yang takda ganti.

Memang ada rasa rindu nak preggy lagi, nak bersalin lagi. This time (bukan sekarang) I've decided nak bersalin normal (dengan izin Allah) macam nak try pergi PPUM or Selayang yang pro VBAC (Vaginal birth after C-Sect) Kalau boleh normal dekat DEMC saja, then DEMC it is. Semua-semua pun Allah dah tentukan, bersalin mana-mana pun saya OK saja sebab Petronas cover. mihmihmih.

Cerita macam tengah preggy saja. Memasang angan-angan tu kan free.

Monday, January 27, 2014

Baby Blues

Honestly, the main reason kenapa entry pengalaman bersalin Nia way too late sebab saya berhadapan dengan baby blues yang dahsyat I tell you. Ok saya cuba buat entry ni tak berbaur kelakar sebab ianya memang tak kelakar langsung kalau di ingat.

Handling baby for the first time is not an easy job. Tiba-tiba ada tiny little baby yang bergantung hidup dengan kita. Dan handling baby dalam pantang memang sangat mencabar. Honestly, Nia adalah baby yang menangis dari malam sampai ke subuh. EVERY.SINGLE.DAY Sebab itu saya memang takda hati nak mengerjakan blog sewaktu dalam pantang.

Waktu itu memang aku rasa kusut sangat. Memang tak terurus. Nia selalunya akan bangun lewat sebab semalaman tak tidur. Setiap kali Nia bangun aku akan nervous sebab aku tak sanggup nak dengar dia menangis. Nia kalau celik-celik mata memang menangis. Takda masa yang saya boleh bergurau dan ajak main ba ba chak dengan beliau. Nanti bila tengah hari dia bangun, menangis lagi. Nanti tidur, lepastu bangun lepas asar menangis lagi. Kalau dia tak menangis makna dia tengah menyusu atau mengempeng. Lain takda memang menangis. So, the best way, we put her to sleep. So, bila siang dia dah banyak tidur, waktu malam dia tak mahu tidur dan menangis. 

Kalau dia tak tidur dan senyap-senyap ajak main bergurau senda ke apa, aku sanggup sengkang mata. Tapi bukan macam tu. And to tell you the truth, nenek dengan atuk Nia yang banyak berjaga waktu malam entertain Nia. Sebab aku memang tak tahu nak buat apa dan aku mengantuk. Nanti emak akan kejutkan kalau dia dah tak tahan mengantuk. Aku duduk sambil susukan Nia sampai tersengguk-sengguk. 

Bila tiba waktu malam je, memang aku akan asyik tengok jam. Mula-mula Nia akan menangis start pukul 10-4 pagi, lepastu pukul 9-6 pagi. Kadang-kadang dari lepas Maghrib tu dah mula menangis sampai pagi. Memang tak larat I tell you. Nia pernah sampai muntah-muntah sebab terlebih minum susu. Kami tak tahu nak buat apa lagi, berdukung pun tak jalan, mengaji pun tak jalan. Cara terbaik susukan dia. Lepastu susu lagi, susu lagi sampai overdose. End up muntah lah dia.

Ingatkan dia kembung, bila panggil jiran yang doktor tu dia kata tak. Dah di urut takut dia tak sedap badan, dah bawa jumpa doktor. Dah cuba bagi dia berjaga waktu siang, memang menangis saja. Cuba matikan lampu waktu malam, kot dia tak boleh tidur terang-terang. Takda efek. Cuba tidur dalam aircond, kot dia panas. Semua usaha gagal.

Waktu itu aku asyik menghitung hari, orang kata lepas pantang ok lah dia. Aku memang asyik tengok kalendar Aku tak sabar nak habis pantang bukan sebab nak enjoy keluar rumah ke apa, aku nak tengok Nia tak menangis. Dan unfortunately, walau dah habis pantang, Nia masih tetap menangis macam dulu. Aku dah habis ikhtiar. Waktu itu ada beberapa orang rakan yang bersalin lebih kurang aku. Aku tanya, baby diorang macam mana. Memang diorang kata sabar dulu, lepas pantang nanti semua back to normal. But not for me.

Yang buat aku sedih tu sebab ye lah, kadang mamalong and papalong dia datang nak main-main dengan baby, but she just cry. Nek Ma Tok Abah semua nak kuchi-kuchi, dia menangis saja. Aku pernah mengeluh bila ada orang datang nak tengok baby sebab nanti mesti diorang nak dukung pangku lah apa. Anak aku bukan boleh, Nanti dia terjaga, lepastu menangislah. Apa lagi. Aku sampai nak tutup pintu rumah nak cakap takda orang. Dan aku pernah terfikir nak masuk hospital, so that anak aku ada orang jaga. Tapi bila fikir balik, nanti anak aku menangis orang nursery tak tahu nak jaga, kesian dia. Aku batalkan lah niat tu. 

Pernah MIL aku tegur selalu orang dapat baby kan happy, tapi aku macam tak happy langsung. Aku tak tahu nak explain macam mana. Sampai emak aku tegur, senyumlah sikit. Memang aku dah lupa macam mana nak senyum. Aku depress fikirkan anak aku kenapa macam tu. So, makcik-makcik aku pun sedapkan hati dia kata kalau masa baby susah nak di jaga, InshaAllah nanti besar, senang nak jaga. Ada orang sampai setahun tidur duduk sebab anak dia keep crying all night long. 

Sampai check up Nia umur sebulan tu aku cuak sangat nak bawa dia keluar. Macam mana kalau dia menangis saja masa kat hospital, aku nak handle macam mana. Benda ni berlarutan sampai Nia nak masuk 2 bulan. Satu hari tu aku rasa dah tak tahan sangat. Waktu tu kat rumah in laws, I cried my heart out depan MIL semua. Aku cakap dengan Dak Yang, panggil la Ustaz. Sampai bila anak kita nak macam ni. Lepastu aku call Mak kat rumah and mintak Abah carikan ustaz juga. So memang dua-dua ustaz tu cuba ubatkan Nia and dua-dua ustaz tu said the same thing. Yang itu biarlah jadi rahsia. Sebab kepercayaan orang lain-lain.

Alhamdulillah, nak masuk usia 3 bulan lebih Nia dah back to normal. No more crying at night. Bunda dah boleh ajak dia main-main. Bukak playgym segala, rocker semua dah boleh guna. Am a happy mommy. Semua orang pun happy. Tapi aku belum berani bawa Nia tidur dalam bilik sendiri. Lepas umur 4 bulan barulah aku berani bawak Nia naik atas dan tidur dalam bilik.

Waktu itu memang dah rasa, inilah dia anak aku satu-satunya. Macam tak sanggup nak hadapi episod menangis malam tu lagi. Siap cakap dengan Dak Yang, kalau ini je anak kita boleh tak? Imaginelah betapa traumanya aku waktu tu. I kept saying everyday, cepatlah Nia besar, cepatlah Nia besar. Ya, itulah pengalaman aku dengan baby. the ugly truth. Alhamdulillah, aku belum sampai tahap meroyan lagi. Memang moral support sangat penting.

Sunday, January 26, 2014

FYI

Kisah bersalin saya belum berakhir, selagi belum ada anak no 2 selagi tu kisah bersalin no 1 akan di repeat macam siaran Astro. HAHAHAHA ok not funny. Saya juga pelanggan Astro yang tegar menonton rancangan yang di repeat nam tujuh kali tu like nobody business.

Pengalaman bersalin yang pertama kali ni terlalu banyak yang saya macam regret tak buat. Tapi kan semua Tuhan dah aturkan. Itulah yang terbaik pada masa itu.

1. Tak dapat skin to skin dengan baby 1st time masa dia dilahirkan. In fact, saya tak sedar langsung bila baby keluar, tak dengar pun dia cry for the first time, tak dapat pun nak buat pengecaman baby saya ke girl ke boy. I just missed all the opportunities to be the first.

2. Suami tak dapat cut the umbilical cord. Takda yang signifikan pun. Saja nak suami yang jadi orang yang memutuskan tali perhubungan antara baby dgn mother selama 9 bulan. Sounds gedik enough? But I want it.

3. Suami tak dapat menyaksikan susah payah penat jerih saya melahirkan anak beliau. Bukan nak show off ke apa. Esok nanti kalau dia tak mahu angkat pinggan pergi singki, saya ada bahan nak memomok-momokkan beliau. Like, Haa, pinggan sehelai pun taknak angkat, orang ni bersalin susah-susah yada yada yada. Pasti anda berbisik dalam hati, eii kuat ngungkit. HAHAHA

4. Suami itu dengan rasa tak bersalah telah menceroboh masuk dalam OT sebab nak cari saya (Auwwww) Waktu tu Nia dah di bawa keluar, dia boleh menyelit masuk dalam OT dan cari bilik saya mana satu. Lepastu he bumped into my anesth, lalu anesth yang baik hati explain yang saya sedang di stitch up dan di stabilkan sebab BP terlalu tinggi sebelum beliau di halau keluar semula. BAHAHA

5. Waktu saya dalam OT suami itu bukannya resah-resah jalan pusing keliling macam tak cukup tanah sebab risaukan isteri dalam OT. Dia pergi makan dekat Mbok Siti. Sampai FIL yang call suruh naik sebab baby dah keluar from OT. Sabau je lah.

6. Bilik saya di tulis dengan tanda restricted visitor. Makna dia tak boleh ramai-ramai duduk dalam bilik tu sebab nanti kena halau dengan nurse. Nurse taknak saya stress. 

7. Pada malam kedua, saya menangis nak kan baby sebilik dengan saya sebab waktu dia di nursery emak cerita yang dia menangis sampai biru tapi sorang nurse pun buat tak tahu. Sebak betul dengar macam tu. Menangis-nangis saya minta suami ambil baby masuk bilik. Bila dah ambil, baby menangis, lepastu clueless tak tahu nak buat apa, hantar balik nursery. Sebab saya tak boleh susukan baby dan susu sendiri tak keluar. So sad.

8. Bil hospital saya almost 9K T______T



Pity husband sebab kena tidur situ dengan aircond sejuk dan selimut nipis.
Lepas ni kita kena ambil suite so that you can have your own bed. mihmihmih