Saturday, April 11, 2015

Selesainya Masalah Sembelit

Heyya,
Setelah sekian lama menghilang, rupanya pergi cari solution untuk masalah sembelit anak dia. Berbulan-bulan duduk dalam makmal, kaji bakteria baik lawan bakteria jahat, hiarghttt dush dush dush, akhirnya jumpa penyelesaian. Say goodbye to all the doctors. Ehem, Doktor sila jangan benci saya.

Selepas bertukar-tukar susu. Yerp Novalac lost in the battle. Nothing can beat Rania's poo. Saya semakin stress dan runsing dan mula berputus asa. We stop seeing the paed. We stop all the meds. We discontinue her constipation FM and start searching for normal FM. Maybe her intestine or her digestive system dah immune dengan susu sembelit. Nasrah suggest pakai Mamil Gold sebab Ammar pun dulu-dulu sembelit juga. Masalah utama dia adalah, Mamil Gold tidak boleh di dapati di area Klang mahupun Shah Alam. Nan hado. Kemana tah perginya. Yang ada cuma Mamil biasa. Maka kami mulakan langkah kami. Alhamdulillah, ada perubahan. But still, 3-4 hari baru poo poo. Dan najisnya besar-besar walau tak kesat. Kasihan lah bila meneran-neran tu sambil teriak. 

Nasrah juga mencadangkan cuba bagi Qaseh Gold Junior. Supplement yang bagus untuk kanak-kanak. Saya punyalah hold nak beli. Ingatkan susah sangat nak dapatkan. Kena order online lah, apa lah. Asyik tertangguh-tangguh dan anak pun sengsara-sengsara. Minggu lepas, baru tahu kawan sekerja ada menjual Qaseh Gold tersebut, terus beli on the spot. Tanpa bertangguh lagi. Padahal bertangguh juga sebab kakak tu pagi. Dah ambil no fon pun masih tak mesej. Banyak sungguh halangan. 

Cut the story short, pagi itu Rania sakit perut. Dia mencadangkan bagi Qaseh Gold Junior sebelum breakfast. Lalu saya gunakan syringe dan masukkan 3ml untuk Rania. Bagi one shot, a few minutes later, selamat sudah poo poo dengan najis yang lembik. Tak sebesar tombol pintu lagi bak kata Pona. 

Whoaa, Qaseh Gold Junior semacam mengembalikan harapan saya yang terkandas di tengah jalan tadi. Tak sangka. HAHA, sebenarnya Alhamdulillah, semua atas izin Allah juga. Sudah masuk hari ketiga dan Rania akan poo poo every morning. Menangis tu memang pasti. Dia masih fobia sebab ingat najis dia seperti dulu. Mungkin akan ambil masa untuk dia hilangkan trauma. Tapi, saya akan teruskan consume Qaseh Gold Junior ini. Kalau anak tak sembelit pun bagus untuk antibodi. Dia cuma ada kurma, hababtussauda, buah tin etc etc etc. Tak, saya tidak di bayar untuk testimonial ini. Hanya membantu jika ada anak yang mengalami masalah macam Rania. One happy Bunda and daughter. No more tears. HAHA

Tuesday, February 10, 2015

Rania dan Sembelit Bagai Isi dengan Kuku

Ini adalah #firstworldproblem untuk kami suami isteri serta seluruh ahli keluarga. Sampaikan family members yang lain kalau telefon akan bertanyakan soalan fav "Tiha dah poo-poo?" Kalau jawapannya dah, semua muka fuhh relief habis. Tapi kalau sebaliknya, mesti akan tanya, kenapa tak poo-poo lagi? blablabla. Macam itulah rutin kehidupan saya for the past few years. Menantikan anak poo-poo itu macam menantikan bulan jatuh ke riba. Kalau dia dah poo-poo, macam nak buat party ingat Tuhan rasanya. Gembira tak terkira.

Kadang-kadang terfikir, Nia ni jarang sangat demam, selsema, batuk (Alhamdulillah) tapi bab sembelit memang juara. Kadang-kadang sampai terfikir biarlah dia demam selsem daripada sembelit ni (nauzubillah sangat emak ni, mintak yang bukan-bukan) Kalau boleh memanglah hendak sejahtera happily ever after T___T

Asal ceritanya, since last year lagi masalah sembelit membelenggu. Mula-mula kami membuat kaedah wait and see. Biar dia resolve sendiri sebab masa baby pun masalah ini come and go. Tapi makin hari makin teruk. Kalau nak poo-poo sampai menangis-terseksa-sengsara. Sampai berdarah najisnya. Sampai sejuk kaki tangannya. Poor Rania. So, macam biasalah, kami beli ubat yang mudah dan pantas bertindak, iaitu ubat cucuk bon-bon yang cecair. Rupanya ubat tu membuatkan dia lagi fobia nak poo-poo sebab benda tu paksa najis keluar dan boleh buat luka. Masa tu cuma nak benda yang cepat dan pantas. Namanya kan ibu yang tak sabar. Tak sanggup tengok anak terseksa.

Lepastu, masalah ni berlarutan lagi. Kami bawa Nia pergi DEMC dan Doktor cuma bagi ubat pelembut najis. Dah berbotol-botol ubat tu di rumah. Masalah tak juga selesai. Bawa jumpa Dr. Koshy pun takda penyelesaian sebab ubat yang sama, cuma suruh naikkan dos. Bagi makan sayur, buah, high fiber blablabla. Semua pun dah bagi, semua pun tak jalan. Dah kurangkan sukatan susu, sampai cair betul susu Nia masa tu. Susu Nia waktu ni Friso Gold. Memang itulah yang dia minum dari baby sampai dewasa ini. Eceh. 

Oleh sebab dah menabur duit di DEMC tanpa ada pulangan yang berbaloi, kami cuba pergi Klinik Kanak-Kanak Dr. Toh di Setia Alam. Waktu ni rasanya macam dah jumpa the right Doktor lah kononnya. Dia bagi ubat untuk paksa poo-poo dalam bentuk pil, bagi pelembut najis, bagi ubat kebas untuk bon-bon Nia yang luka dan suggest kami tukar susu Friso Comfort. 

Masalah budak cerdik yang seorang ni, dia taknak susu selain Friso. Saya tak pasti adakah susu sama putih, rasa lain-lain mungkin. Dah beli Lactogen, Snow tah apa lagi. Semua dia tolak mentah-mentah dan demand nak susu lama (refer to Friso). Kecik-kecik dah pandai demand kan? Biasa tuh. Jadi, kami rasa tukar susu adalah not so good idea. Nasib baiklah, Friso comfort ni di bawah bumbung yang sama. Jadi dia boleh campurkan Friso Gold dengan Friso Comfort.

Dan bagusnya Dr. Toh ni dia kaunseling kan ibu bapa sekali. Dia cakap masalah sembelit ambil masa yang lama untuk pulih. Sebab dia ada kaitan dengan bowel system, tah apa lagi lah. Dia kata kalau pakai ubat cucuk bon-bon tu sebenarnya bukan memulihkan Nia, tapi ibu bapa Nia sebab kita nak tengok dia poo-poo. Nia sampai tahap kulit di bahagian tengah tu ada terkeluar sikit. Dr. Toh kata kalau lagi banyak, maknanya sembelit makin kronik. Saya dah bersedih hati. Kasihan anak kecil ni. Macam-macam yang perlu di tanggung. Macam mana Nia nak kahwin nanti Yang? Soalan seorang Bunda yang terlajak fikir. Nia pun datang dan jawab, takpa, takpa, nanti kita kahwin je lah. HAHAHAHA. Macam faham-faham je dia kahwin tu apa. 

Dr. Toh suruh beli tandas duduk potty train tu dan ajar dia every 10 minutes pergi tandas dan jadikan kebiasaan. Sebab lagi Nia ni nak poo-poo berdiri. Menangis-nangis dia taknak cangkung. Sampaikan Walid naik angin dengan dia. Kena heret-heret pergi tandas semua. Ohh, Bunda menahan hati tengok Nia masa tu. Nak tolong tak dapat derr. Hati kaca Bunda ni mana lah sanggup tengok anak menangis sampai begitu. Kadang-kadang boleh jadi gaduh suami isteri tentang hal poo-poo ni.

Sedih tengok dia teran-teran bagai nak rak, sekali satu apa pun tak keluar. Sedih tengok dia menangis sakit bon-bon sakit bon-bon. Bila keluar seketul keras. Haishh. Sedih dia tak lalu makan, or makan sikit je sebab perut dia tak selesa kan simpan najis sampai 3-4 hari.

Lepas dari jumpa Dr. Toh nampak positif. Walau tak lembut lagi najisnya tapi dah poo-poo hari-hari. Walau masih meraung tak ingat dunia, at least dia poo-poo. Makan pun dah selera. Makan banyak-banyak. Jadi, kami stay lah dengan Friso Comfort. Sampailah beberapa minggu kebelakangan ini, najis nya dah mula mengeras kembali. Makan limau banyak-banyak pun tak jalan. Gap poo-poo sampai 2-3 hari. Saya dah mula risau. Bila dah masuk 3 hari bagi makan ubat. Masalah dia sampai bila nak bergantung dengan ubat?

Bila dirisik-risik. Mereka kata susu Dugro Fruits and Vege bagus juga untuk sembelit. Bergegaslah Bunda pergi membeli. Nampak positif sementara, lepastu tak jalan lagi. Fuhhh, memang tercabar rasanya. Sebab kasihan tengok anak. Kami terus ambil keputusan nak cuba Novolac IT Grow. Sebab bau dia satu macam. Risau yang anak memilih tu tak mahu. Alhamdulillah, Nia boleh terima. Dan poo-poo juga sudah tak keras. Tengoklah lama mana susu ni bertahan. Walau belum normal dan belum hari-hari poo-poo, yang penting najisnya tak keras. Jadi, sekali teran sudah keluar walau sudah 4 hari tak poo-poo. 

Menangis itu pasti. Meraung-raung macam kena dera. Ayat fav dia, sa-kit pe-rutttt, nak ba-gi mi-nyakkkk. Dia lagukan ikut suku kata. Semua pun dah hafal ayat keramat ni. Masalah dia lagi, lepas poo-poo kena bagi reward. Tu yang tak boleh blah tu. Pandai pulak tu menuntut. "Ha dah berak, nak aiskrim Magnum (dulu dia panggil aiskrim nenek sebab nampak nenek makan)" Nampak tak permainan dia di situ. Bagi Cornetto tak terima. Kalau tak aiskrim dia nak coklat MMM (read M&M) dan her latest obsession nak Kinder Bueno yang ada toys tu. Dia panggil Easter Bunny sebab dia tengok Youtube dalam Kinder Bueno tu ada dapat surprise toys dia Easter Bunny. Fuhhh. *Lap peluh Bunda*

Tuesday, February 3, 2015

P&O Away Day - Melaka

I've never been to Dak Yang's family day even though we've been married for 3 years already. He once join me for my school's family day. I make him go dengan alasan kita kena bagi support dekat my brother sebab masa tu my brother and sister in law jadi pengerusi untuk badan kebajikan sekolah. Alasan tersembunyi dia I've never missed my school's family day so far. HAHA. So, Dak Yang kata kita ambil turn. -___-"

SO,P&O Away Day ni hanya melibatkan deparment beliau sahaja, not the whole Instep. Jangan di tanya P&O stands for what. Sepuluh kali beliau cerita, sepuluh kali juga isteri terlupa. Destinasinya Melaka. So, YAYYYY. Cinta saya memang ada di Melaka. Setiap tahun ke Melaka juga tak mengapa. Tapi yang tak menseronokkan adalah away day ini 25-27/12 dan saya ada final exam 27&28/12. Nampak tak cabaran dia di situ? Memang most of the time saya hanya tinggal di bilik dan study. Hanya 2 beranak itu yang enjoy themselves. 

Kenapakah semua duduk di belakang? Adakah sekarang sudah mampu hired seorang chauffeur? atau kereta ini dalam mode auto pilot? KAHKAHKAH. Suami ini baru sampai dari Terengganu pagi itu. Jadi, beliau tiadalah mampu untuk drive terus ke Melaka. Kebetulan keluarga mertua juga ikut sekali. Maka, abang iparlah yang bawa kereta itu. Bila duduk di belakang maka feeling-feeling newlyweds lah apa lagi.
Sampai-sampai hotel terus buat hotel macam walid dia ada share. Baring sana sini. Macam biasalah tempat penginapan rasmi di Puteri Resort Melaka.

Anak beranak buat pesta di kolam renang. Bunda menangis di bilik hadap nota. Kalau takda away day ni memang kami tak berjalan kemana hujung tahun lepas. Tu yang exam-exam pun sanggup nak ikut juga.

Malam itu dinner di hotel saja. Keesokan harinya brunch disediakan. Lepastu free and easy. Unfortunately, cuaca tak mengizinkan untuk kami berjalan-jalan. Nak bawa Nia naik beca dan river cruise pun tak kesampaian. Kami hanya dapat naik kereta lembu saja. Itu pun dah menangis-nangis si anak ajak naik Sappy. Nak naik Sappy. Nak naik Sappy. Dalam becak-becak tanah merah campur najis lembu kami gigihkan la juga.




Sekali perjalanan RM15. Tapi memang tahan lah naik kereta lembu dengan tayar keras, takda absorber. HAHAHAHA, Berlaga gigi. Nasib Nia ok saja. Bila suruh pegang Sappy tak mahu.

Petang hari pula ada sukaneka. Saya turun lah juga sebab nak jaga Nia. Kalau tak macam mana Walid nak bersukan sakan. Kami jadi cheerleader untuk Walid.




Rania pun join sukaneka untuk kanak-kanak. Kemain orang suka usik dia sebab dia makhluk Tuhan paling seksi di situ. HAHAHA. Masuk acara cari guli dalam swimming pool and kumpul gula-gula paling banyak. Hadiah dia pula lollipop. Memang muka riang gembira la. Tapi semua Bunda sorok. HAHA.




 Dinner malam last ni pula buat dekat Muara Sungai Duyung. Semua gambar dekat Dak Yang. Saya tumpang selit-selit dalam kamera kawan-kawan dia. HAHA. Masa ni Nia memang dah selamat tidur. Bunda dengan Walid makan dengan tenang. Udang, sotong, lala, ikan bakar segala lah masuk dalam perut. Balik Hotel semua kena paksa tidur awal sebab esoknya 5.00 pagi dah bergegas nak balik KL semula. Bunda ada exam remember? Fuuhhh, gigih sangat ha. We are really enjoyed ourselves. Lebih kepada nak bawa Nia jalan-jalan. Pity her, terperam dalam rumah. Walid jauh, Bunda every week ada kelas. *Sigh* Takpa lah. Kita berkorban sikit ja lagi.

Thursday, January 29, 2015

A Bit and Pieces About New Roof

Eh, masih belum habis rupanya cerita tentang rumah-rumah. Ini perkara biasa buat insan yang baru merasai berumah sendiri. Jangan pelik dan jelak. Tapi tiadalah tips-tips mengindahkan rumah disini. Tiada juga tips untuk jadikan ruang sempit kelihatan seperti padang bola sepak. Yang sempit itu masih sempit, yang sepah itu masih sepah kalau rumah itu mempunyai tuan rumah seperti yours truly. Tiada yang indah-indah di dalam entry ini melainkan realiti sebenar orang pindah rumah.


My Front Gate. Sesungguhnya tiadalah kemampuan untuk memasang auto-gate. Asalnya nak pasang gate manual buka keluar tu. Tapi memang makan jalan lah sekali buka dan tutup pagar. Boleh menghalang lalu lintas jiran tetangga. Lepastu nak buat pagar lipat tapi tak payah motor dulu. Tapi lagi, pagar 15kaki perlukan motor or else dia takkan rapat seperti gambarajah di atas. Maka, nak tak nak kenalah pejam sebelah mata dan pasang motor sekali. Kalau beli asing-asing mahal. Ambil sekali pakej pagar dan motor, dan tadaaa, takla murah pun -__-"

Ini bahagian depan rumah yang kami extend. Kalau tak rumah asal sampai tiles yang warna coklat gelap tu saja. Bahagian depan yang kami extend tu, saya yang design rupa bentuk dia. Memang teringin sangat rumah ada tingkap penjuru semacam itu. Sebenarnya mahu cermin itu full dari atas sampai bawah. Tapi memikirkan kos cermin lagi mahal dari batu bata, kita bagi sama rata saja. Grill itu dari kedai sama dengan pagar. Memang penjimatan berganda lagi. 

This is how it looks like from the outside. Porch muat dua kereta tapi depan belakang. Depan boleh letak kancil only. Sebelah-sebelah tak boleh sebab ada pasu mensibuk di tepi tu. Itulah dulu masa suami cakap tak mahu dengar kata. Sekarang tanggung lah akibat dia. HAHA. Konon-konon nak bercucuk tanam bunga. Mahu pasu build in melekat dekat tepi tembok. Sebelah saja tak cukup. Mahu dua-dua belah. Akibat dia, kalau nak buka pintu kereta merana jiwa dan raga. Ucapkanlah padan muka Yaty. HAHAHA

Aktiviti mencuci rumah di lakukan oleh hero-hero dalam keluarga ini. Hero saya yang berbaju biru tengah mencuci tangga dengan khusyuknya. Berapa hari beliau ulang alik pergi basuh rumah. Beliau cuti 2 minggu di akhir tahun lepas sebab nak settlekan urusan perpindahan ini lah. Dia kata, puas hati basuh rumah sendiri. Tak rasa penat pun. Lepas tu malam-malam berdengkur deras sebab kepenatan. Nampak sangat menipu di situ.

Malam lepas siap cuci rumah, kami sekeluarga buat majlis doa selamat untuk masuk rumah. Emak masak pulut dengan kari ayam. Solat maghrib, baca yasin, baca doa, solat isyak kemudian pulang. 

Tahukah anda betapa susahnya nak cari boxes untuk pindah rumah. Nak beli baru memang bapak mahal. Sudahnya kami pergi ke pusat recycle dekat pasar Seksyen 6 dan beli kotak dari sana. Boxes banyak-banyak ni baru RM20 ++. Dia kira timbang kati. HAHA. Masa ni lepak-lepak lagi tak packing apa. Nia siap main pondok-pondok di situ.



Ini lah rupa dia masa mula-mula berpindah. Memang serabut. Asyik nak marah je rasa sebab rimas. Jalan sana langgar kotak, jalan sini langgar kotak. Stress I tell you. Atas ihsan emak lah sekarang much better. Dah lapang dah. HAHA. Emak yang kemas. Dasar anak dara ini kuat complaint. Eh, saya ada juga bantu membantu. Bukanlah lihat emak sambil goyang kaki dan makan pop corn. Tapi memang emaklah yang banyak mengemas. 

 Walk in wardrobe saya. Canggih kan? HAHAHA. Ini lah semampunya buat masa ini. Baju-baju semua duduk dalam kotak. Baju kerja yang bergantungan. Kalau tengok sekarang ini, penyidai tu macam dah tak mampu nak tampung baju-baju kami. Kalau dia boleh bersuara. Err, baik jangan. Nanti seram.

Dan sebenarnya, inilah perkara yang I really wanted to do for a long long time. Menggantung gambar perkahwinan di dinding rumah sendiri. Finally, dream come true. *menangis sesungai* Terima kasih Allah atas rezekinya, Terima kasih suami, terima kasih keluarga yang banyak membantu. Kehidupan kami baru saja bermula. We will enjoy and treasure every moment.

Wednesday, January 21, 2015

Wordless Wednesday - Rindu!

Ulun Danu Beratan, Bali. Jun 2014