Monday, September 1, 2014

Hilang

Kenapa sudah lama tidak merencana blog? Apa yang terjadi terhadap blog yang terbengkalai ini? Tengoklah atas tu. Header yang di usahakan secara sendiri bersama sedikit ilmu photoshop yang masih bersisa hilang begitu saja. Like kapoofff and gone. Ingat senang apa nak mencipta header tersebut? Pelik sungguh. Siapa yang boleh menghilangkan header tersebut selain dari tuan punya blog? Nahhh, boleh minta Detective Conan siasat misteri kehilangan header tersebut. 

Sementara belum ada header, semangat nak membelog memang takda. Nak cipta yang baru memang tah bila lah. Asal buka photoshop, godek sana sini kemudain berputus asa lalu terbengkalai header tersebut. Eh, ada banyak lagi masalah lain yang aku kena hadap selain dari masalah header tersebut. So, header boleh jalan sana. Antara masalah terbesar yang kena hadap adalah macam mana cara nak wean off kan Darling Daughter sebab esok dah genap anak berusia 2 tahun.

2 tahun sudah?

Banyak nak cerita tentang her early birthday celebration, tentang raya kami (?) tentang bali yang takda kesudahan, tentang 10 hari yang mendebarkan. Ahh, banyak sangat tentang. 

Esok akan buat karangan 10 muka tentang anak yang sudah meningkat umur tersebut. Bunda feels old already. Oklah, mahu mengerjakan header kalau berjaya. Wish me luck.

Friday, July 25, 2014

In Progress

Macam tak percaya yang this is real. Dulu masa bercinta kan punya angan-angan bersama kekasih, saya mahu lapan orang anak, anak pertama mesti perempuan, nama dia kita letak Nelly Furtado, lepastu anak kedua perempuan lagi. Saya suka anak perempuan ramai-ramai sebab boleh beli baju comel-comel. Anak ketiga sampai kelapan pun perempuan juga. Itu contoh. HAHAHA. Lepastu kita duduk rumah banglo doploh bilik dekat kawasan-kawasan elit saja. Lepastu kita drive Audi A4 A2 AA. Tu bateri. Lepastu lepastu lepastu.

Angan-angan zaman remaja selalu tak realistik. Pfffftttt.

Hakikatnya sekarang, nak bergolok bergadai demi sebuah rumah. Jadi Interior Designer tak bertauliah ni memang payah. Lagi-lagi kalau poket tu tak berapa nak penuh. Tabung Cadbury semua habis dah kena pecah. Kalau boleh mahu rumah look likes istana kayangan dengan Budget sepuluh ringgit.

Whatever it is, this is our home sweet home. Heaven on earth. Biarlah beratap rumbia, still proud of it sebab hasil titik peluh kami berdua.










Nak pilih pintu pun naik juling mata. Why on earth pintu sampai berjenis-jenis.

Honestly, I designed my house dengan memikirkan pencuri boleh masuk tak Yang? Maaflah, wanita masih fobia ini. Tingkap jangan dekat pintu, nanti pencuri boleh buka. Grill jangan bersegi-segi nanti pencuri senang potong. Konon-konon mahu 10 step ahead dari pencuri. Tapi suami mahupun emak selalu ingatkan yang pencuri tu lebih pandai dari kita, sebab tu dia jadi pencuri dan kita tak. Sobsss. Apa-apa pun tawakkal dan berdoa moga dihindari dari pandangan jahat.

Orang excited raya, aku sibukkan rumah. Drive safely peeps!!

Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, July 22, 2014

The Biggest Loser

Heyya!!

Disclaimer,
Mana-mana diet pun ada pros and cons dia. I know, I know ramai yang mempersoalkan jalan diet yang saya pilih. But trust me, saya dah cuba segala jenis diet yang ada dan ini yang paling berkesan. Mungkin effect dia tak sama pada badan setiap orang, so yeah :D

SEJARAH 'PERKEMBANGAN'
Mari kita berbicara secara jujur dan telus. Berat badan saya mengalami peningkatan sebanyak 30kg sewaktu pregnant. Ye, 30kg itu bukan sedikit. Saya juga hampir menyerupai ibu paus. Kalau saya pergi ketengah laut, tak mustahil anak paus boleh keliru, eh, kenapa ibu aku berada di atas kapal? Kenapa ibu aku menyerupai manusia? Adakah ibu telah di sumpah? Itu kalau lah.

Sewaktu dalam pantang, saya berjaya mengurangkan 22kg. Baby lahir cuma 2.7kg. Yang berkilo-kilo lagi berat apa pun saya belum kenal pasti. Tapi bila lepas pantang, saya pantang nampak. Semua pun saya telan macam ular sawa. Akibatnya saya duduk dalam 7 series sampai lah anak nak dekat umur 2 tahun ni. 

Keinginan untuk menurunkan berat badan itu ada. Tapi keinginan tanpa kesungguhan dan keazaman akan membuatkan kau macam tu je lah. Takda beza. Tengok penimbang pun statik je. Tapi lepastu kecewa, meroyan dan berjanji dalam hati bagai nak rak. Tapi esoknya, makan macam biasa. Macam tak terkesan dengan royanan semalam. HAHAHAHA

 Gambar lama yang selalu buat aku meroyan hilang akal

2009

2014

PRODUK?
Usah di tanya. Produk apa aku tak cuba? Honestly, aku memang pengguna Herbalife sejak belum kahwin. Herbalife berkesan juga untuk aku. Puasa last year aku kurang 5kg juga dengan menggunakan Herbalife secara komited. Lepastu kelaut. SD2 pun pernah try juga. Yang ni belum nampak kesan selepas menggunakan 3 tin. Aku give up. Lepastu aku beli buku Fat Loss Factor from US. Aku try buat Master Cleanse beberapa kali. HAHAHA. Kesannya juga tak kelihatan. Maybe complicated sangat kut. Aku beli E-Book Kevin Zahri pula. Lepastu aku try Advance Slim dan last sekali Slim Best. Mayfair juga daku kunjungi. 

Jadi boleh nampak tak usaha-usaha yang begitu padu tanpa mengenal erti putus asa ni? HAHAHAHA. Tapi macam biasalah, aku yang tak komited. Aku tak salahkan those product. Ada orang cepat turun, ada orang lambat macam aku. Jadi, aku nekad yang bulan puasa kali ni aku nak kembali ke pangkal jalan. Aku nak cuba kurus secara natural tanpa produk.

Kenapa Nak Kurus?
Sebab aku depress. Kalau beli baju slalu tak banyak pilihan, takda saiz. Balik-balik pakai baju tu keluar masuk. Kalau kat H&M sampai shopping area plus size. Mahu tak depress. Lepastu cepat penat, nak jalan jauh malas. Bila tengok gambar lama lagi depress. Aghhh, depress depress!!

ATKINS
Aku kenal Atkins sejak sebelum kahwin. Tapi masa tu komuniti nya kecik je. Aku kenal from blog taknakgemuk.com. Lepastu group FB pun kecil saja untuk cabaran nak kurus sebelum raya. So menu-menu dia tak byanyak dan panduan dia pun tak banyak. So bila my friend, Eca add aku dalam Kelab Diet Atkins recently, aku macam lagi semangat. Ramai gila yang dah berjaya kurus. Dari yang ratus-ratus kg sampai jadi lagi kecil dari aku. So, dari situ aku fikir, eh, tak mustahil la makna dia. Yang penting sabar dan cekal. Sebab memang nak kurus takda jalan shortcut. Trust me. Bila kita tengok hasilnya, memang berbaloi dengan pengorbanan kita.

My Journey
Aku mulakan Atkins secara jitu masa 4 Ramadhan. See, mula pun dah lambat. Biasalah, dalam kepala ni esoklah diet, esoklah. Banyak lagi menu aku belum makan ni. Esok lah. HAHAHA. Sudahnya 4 Ramadhan itu aku nekad, it's now or never. Kata nak baju raya cantik. Kalau tak kurus, macam mana? Sebab suami hanya belikan baju raya bila dah kurus saja. So, masa tu fikirkan apa matlamat nak capai. Memang nangis wei tengok air tembikai merah siap peluh-peluh jejeh kat luar gelas tu. Tapi aku teguk je air masak sejuk-sejuk. Lepastu tengok cekodok udang, mee goreng, murtabak. Telan ayaq lioq baq hang. Tapi jadikan lah itu cabaran. Nanti aku dah kurus, aku makanlah. HAHA. Setiap hari pun aku naik penimbang, tak tipu. Memang ada perubahan, dan aku sukakan itu. Thats what keep me going dan motivate myself. Lepas 2 minggu, cheat day sebab ada iftor dengan Darling Buddies. Esoknya pula iftor dengan family dekat Homst. Boleh je tak yah cheat sebab menu dia ok, tapi aku yang rasa rugi tak makan. So, aku cheat and lagi sehari cheat masa iftor di kampung. Lepastu cepat-cepat insof sebab tengok jarum penimbang dah bergerak ke kanan. Nanti lambat nak capai target. Inch loss memang banyak kurang. Jam, cincin, kain semua longgar. 

Tapi memang kena cekal banyak. Hadap la minum jus timun. Minum green tea campo stevia campo apple cidar. Makan jejemput telur, makan roti flaxseed. Honestly memang rasanya tak sedap, tapi kena ingat balik, yang sedap tu bukan lah diet. Nak berjaya takda jalan mudah. tu je. Kali ni aku yakin aku nak teruskan sampai capai target. Kalau tak sesia lah usaha aku telan benda-benda tak sedapt tadi kan? Ramai yang kata aku cuma hilang berat air je, ada yang kata aku yo yo diet. I just don't care. This is my way. Orang tak tahu kesusahan kita. Orang tak tahu apa yang kita dah lalui. Let them be. 

SO, setakat semalam, aku dah hilang 6.4kg. Memang orang-orang terdekat semua kata tak perasan pun perubahan aku. Yang penting aku tahu, small changes give me some hope. So, I'll never stop. 


Ramadhan 2014

Banyak lagi yang belum turun tu. Lagi-lagi bahagian perut, peha dan lengan. InshaAllah, slowly but surely. Terima kasih kepada para pencabar (especially Darling Husband) Pora, Pona dan Sodok yang menjadi tukang tadah telinga dengar cerita pasal diet aku, kakak-kakak kat sekolah yang akan ingatkan aku kalau aku kembali montel. HAHAHAHA. Moga entry ni jadi ingatan kalau aku lupa diri kelak.

Tuesday, July 15, 2014

Traveller In The Making?

Oh puh-lisss. Baru pergi Bali sekali and you call yourself a traveller? 

Ehemss, kan dah tulis sana. In the making? So, bare with me since I have bucket of lists of places I have to go before I die?

Sebenarnya saya ingat suka pergi travel ini adalah come naturally from heart. I mean, who doesn't, right?travel? Seeing the other side of the world. Learn about the culture. Taste their traditional cuisine.

Rupa-rupanya memang dia bukan lahir bersama kromosom dan trait-trait yang lainnya. Contoh terdekat of cos my darling husband. Dia takda keinginan pun nak pergi travel. Kalau tak, takkan dia sanggup carried his laptop bag berat-berat from Malaysia to Bali dan request kalau esok abang tak ikut boleh kan? Tapi untuk mengelakkan isteri bertukar menjadi singa jadian, dia pendamkan hasrat tak ikut tu tadi. Oh come on!! Kita dah sampai Bali kot. Kalau pergi Bali semacam pergi Melaka, I dun mind if he wanted to stay in the hotel. Minggu depan boleh pergi Bali lagi. Blerghhh.

Takda satu tempat pun yang saya tak mahu pergi. Kalau boleh, mahu pergi ke ceruk-ceruk rantau, cari gadis Jolobu (tetiba). HAHA. Eh, did I tell you, I'm a avid scroller for Natgeotravel on Instagram. The picture itself makes me want to jump into my phone screen. Saya teringin mahu ke Peru, Budapest, Rio de Janeiro, India, US punya National Park. Semua tempat-tempat yang bukanlah happening, tapi I really wanna go there one day.

Baiklah, mari kembali ke pangkal jalan.

Ya, entry ini lahir bersama kerinduan terhadap Bali yang mendalam. Tempoh hari saya menyuarakan hasrat mahu ke Bali lagi. Dak Yang kata boleh! Jarang sangat dia nak bagi jawapan positip. Macam biasalah, lagi 10 tahun pun kira boleh. Oh, kalau lagi 10 tahun, masa tu saya mahu pergi secara backpackers. Stay in Ubud. Villa tengah sawah dan berbasikal ke ceruk kampung. Sounds familiar? Yes, yes. You've got that right. HAHAHA

Sebagai traveller yang baru nak berjinak-jinak, cuba untuk tidak ke satu-satu tempat secara 2 kali sebab banyak lagi tempat yang mahu di lawati. Tapi kalau buka Groupon tu, balik-balik nampak villa in Phuket, Villa in Bali. Ish, cannot tahan. Ya, kalau buka Groupon tu, saya hanya pergi section Travel saja. If only money grows on tree.

To keep it real, saya cuma planning tempat-tempat yang saya rasa mampu dan boleh pergi. Budget yang tidak melebihi 5K. I know, I know. Traveller sejati itu hanya ada budget yang ciput tapi mampu ke merata tempat. Tak kisah duduk di hostel backpackers, atau menumpang di mana-mana. Tapi saya jenis traveller yang mementingkan keselesaan. BAHAHAHA

Baru realize that I'm sucker for beaches and islands . Tapi dah 2 kali ke pulau, masih tak dapat jejak kaki ke pantai. Ironic. My target destination still around Malaysia dan Thailand dan Filipina dan Indonesia. Kalau sudah habis pulau disini, baru kita boleh jelajah pulau lainnya. Macam Pulau Pandan Jauh Ketengah? HAHAHA?

If you travel with me, hardly kita akan ke shopping mall since in my dictionary travel dan shopping adalah dua benda yang contradict. Hard Rock Cafe takpa. Beli souvenir tu bukanlah di kira shopping. Sebab itu emak saya tak berapa minat nak join saya. Sebab dalam itinerary tak di senaraikan tempat shopping. Dulu sewaktu tak berupaya nak travel sendiri, ikut keluarga pergi Langkawi, pergi balik pergi balik Haji Ismail Group. Betapa depressnya waktu itu. Duduk luar kedai sambil menikmati laksa dari lori itu lebih enak. Ke pantai tidak. Lepastu, pergi lagi sekali, baru lah ada Island hoping, pergi makam mahsuri, pergi galeria Tun M. Barulah tak depress lagi. HAHAHA

Dulu sewaktu masih single, teringin juga mahu pergi backpackers. Tengok rakan-rakan travel sana sini, ughhh, menggeletek tapak kaki. Tapi waktu itu kekangan money, plus my family and my BF not so keen bout that. Plus takda geng pun. So, bila dah kahwin ini lah, aku mula mengorak langkah. Spread my wings and fly away. HAHAHA, kalau suami mula bersuara, asik nak jalan je? Ayat balas dia, You are my travelmate for life. So, deal with it. This is my dream. Fuuuuhh, *tiup kuku sambil jalan macam Asha Gill*

Sebenarnya bukan lah suami saja yang berbunyi, my family pun dah mula bersuara, mana duit nak masuk rumah lagi, mana nak travel lagi. Asal berkumpul je, ayat aku tak lain tidak, weiii jommmm..... lepastu aku paksa semua pergi.

So a few places yang dalam wishlist saya

 Koh Samui

Lombok


Boracay

 Krabi

 Turi Island

 Satu dah boleh pangkah dari list tersebut. Cepat lah tahun depan!!!

Thursday, July 10, 2014

Bila Bimbo Berbicara Tentang World Cup

Perasan tak tu tagline Primadona sebenarnya, Bila Wanita Berbicara. Tapi di tukar ikut situasi. I can't beleive this. Geografi failed big time.

Mohon jangan diketawakan wanita yang naif ini. Bukan salah dia tiba-tiba cari Ronaldo dalam pasukan Belanda.



LOLOLOL. abaikan lah perbualan yang sensored itu. Takda budak 10 tahun kan baca belog aku ni?

Posted using BlogPress from my iPhone