Tuesday, July 22, 2014

The Biggest Loser

Heyya!!

Disclaimer,
Mana-mana diet pun ada pros and cons dia. I know, I know ramai yang mempersoalkan jalan diet yang saya pilih. But trust me, saya dah cuba segala jenis diet yang ada dan ini yang paling berkesan. Mungkin effect dia tak sama pada badan setiap orang, so yeah :D

SEJARAH 'PERKEMBANGAN'
Mari kita berbicara secara jujur dan telus. Berat badan saya mengalami peningkatan sebanyak 30kg sewaktu pregnant. Ye, 30kg itu bukan sedikit. Saya juga hampir menyerupai ibu paus. Kalau saya pergi ketengah laut, tak mustahil anak paus boleh keliru, eh, kenapa ibu aku berada di atas kapal? Kenapa ibu aku menyerupai manusia? Adakah ibu telah di sumpah? Itu kalau lah.

Sewaktu dalam pantang, saya berjaya mengurangkan 22kg. Baby lahir cuma 2.7kg. Yang berkilo-kilo lagi berat apa pun saya belum kenal pasti. Tapi bila lepas pantang, saya pantang nampak. Semua pun saya telan macam ular sawa. Akibatnya saya duduk dalam 7 series sampai lah anak nak dekat umur 2 tahun ni. 

Keinginan untuk menurunkan berat badan itu ada. Tapi keinginan tanpa kesungguhan dan keazaman akan membuatkan kau macam tu je lah. Takda beza. Tengok penimbang pun statik je. Tapi lepastu kecewa, meroyan dan berjanji dalam hati bagai nak rak. Tapi esoknya, makan macam biasa. Macam tak terkesan dengan royanan semalam. HAHAHAHA

 Gambar lama yang selalu buat aku meroyan hilang akal

2009

2014

PRODUK?
Usah di tanya. Produk apa aku tak cuba? Honestly, aku memang pengguna Herbalife sejak belum kahwin. Herbalife berkesan juga untuk aku. Puasa last year aku kurang 5kg juga dengan menggunakan Herbalife secara komited. Lepastu kelaut. SD2 pun pernah try juga. Yang ni belum nampak kesan selepas menggunakan 3 tin. Aku give up. Lepastu aku beli buku Fat Loss Factor from US. Aku try buat Master Cleanse beberapa kali. HAHAHA. Kesannya juga tak kelihatan. Maybe complicated sangat kut. Aku beli E-Book Kevin Zahri pula. Lepastu aku try Advance Slim dan last sekali Slim Best. Mayfair juga daku kunjungi. 

Jadi boleh nampak tak usaha-usaha yang begitu padu tanpa mengenal erti putus asa ni? HAHAHAHA. Tapi macam biasalah, aku yang tak komited. Aku tak salahkan those product. Ada orang cepat turun, ada orang lambat macam aku. Jadi, aku nekad yang bulan puasa kali ni aku nak kembali ke pangkal jalan. Aku nak cuba kurus secara natural tanpa produk.

Kenapa Nak Kurus?
Sebab aku depress. Kalau beli baju slalu tak banyak pilihan, takda saiz. Balik-balik pakai baju tu keluar masuk. Kalau kat H&M sampai shopping area plus size. Mahu tak depress. Lepastu cepat penat, nak jalan jauh malas. Bila tengok gambar lama lagi depress. Aghhh, depress depress!!

ATKINS
Aku kenal Atkins sejak sebelum kahwin. Tapi masa tu komuniti nya kecik je. Aku kenal from blog taknakgemuk.com. Lepastu group FB pun kecil saja untuk cabaran nak kurus sebelum raya. So menu-menu dia tak byanyak dan panduan dia pun tak banyak. So bila my friend, Eca add aku dalam Kelab Diet Atkins recently, aku macam lagi semangat. Ramai gila yang dah berjaya kurus. Dari yang ratus-ratus kg sampai jadi lagi kecil dari aku. So, dari situ aku fikir, eh, tak mustahil la makna dia. Yang penting sabar dan cekal. Sebab memang nak kurus takda jalan shortcut. Trust me. Bila kita tengok hasilnya, memang berbaloi dengan pengorbanan kita.

My Journey
Aku mulakan Atkins secara jitu masa 4 Ramadhan. See, mula pun dah lambat. Biasalah, dalam kepala ni esoklah diet, esoklah. Banyak lagi menu aku belum makan ni. Esok lah. HAHAHA. Sudahnya 4 Ramadhan itu aku nekad, it's now or never. Kata nak baju raya cantik. Kalau tak kurus, macam mana? Sebab suami hanya belikan baju raya bila dah kurus saja. So, masa tu fikirkan apa matlamat nak capai. Memang nangis wei tengok air tembikai merah siap peluh-peluh jejeh kat luar gelas tu. Tapi aku teguk je air masak sejuk-sejuk. Lepastu tengok cekodok udang, mee goreng, murtabak. Telan ayaq lioq baq hang. Tapi jadikan lah itu cabaran. Nanti aku dah kurus, aku makanlah. HAHA. Setiap hari pun aku naik penimbang, tak tipu. Memang ada perubahan, dan aku sukakan itu. Thats what keep me going dan motivate myself. Lepas 2 minggu, cheat day sebab ada iftor dengan Darling Buddies. Esoknya pula iftor dengan family dekat Homst. Boleh je tak yah cheat sebab menu dia ok, tapi aku yang rasa rugi tak makan. So, aku cheat and lagi sehari cheat masa iftor di kampung. Lepastu cepat-cepat insof sebab tengok jarum penimbang dah bergerak ke kanan. Nanti lambat nak capai target. Inch loss memang banyak kurang. Jam, cincin, kain semua longgar. 

Tapi memang kena cekal banyak. Hadap la minum jus timun. Minum green tea campo stevia campo apple cidar. Makan jejemput telur, makan roti flaxseed. Honestly memang rasanya tak sedap, tapi kena ingat balik, yang sedap tu bukan lah diet. Nak berjaya takda jalan mudah. tu je. Kali ni aku yakin aku nak teruskan sampai capai target. Kalau tak sesia lah usaha aku telan benda-benda tak sedapt tadi kan? Ramai yang kata aku cuma hilang berat air je, ada yang kata aku yo yo diet. I just don't care. This is my way. Orang tak tahu kesusahan kita. Orang tak tahu apa yang kita dah lalui. Let them be. 

SO, setakat semalam, aku dah hilang 6.4kg. Memang orang-orang terdekat semua kata tak perasan pun perubahan aku. Yang penting aku tahu, small changes give me some hope. So, I'll never stop. 


Ramadhan 2014

Banyak lagi yang belum turun tu. Lagi-lagi bahagian perut, peha dan lengan. InshaAllah, slowly but surely. Terima kasih kepada para pencabar (especially Darling Husband) Pora, Pona dan Sodok yang menjadi tukang tadah telinga dengar cerita pasal diet aku, kakak-kakak kat sekolah yang akan ingatkan aku kalau aku kembali montel. HAHAHAHA. Moga entry ni jadi ingatan kalau aku lupa diri kelak.

Tuesday, July 15, 2014

Traveller In The Making?

Oh puh-lisss. Baru pergi Bali sekali and you call yourself a traveller? 

Ehemss, kan dah tulis sana. In the making? So, bare with me since I have bucket of lists of places I have to go before I die?

Sebenarnya saya ingat suka pergi travel ini adalah come naturally from heart. I mean, who doesn't, right?travel? Seeing the other side of the world. Learn about the culture. Taste their traditional cuisine.

Rupa-rupanya memang dia bukan lahir bersama kromosom dan trait-trait yang lainnya. Contoh terdekat of cos my darling husband. Dia takda keinginan pun nak pergi travel. Kalau tak, takkan dia sanggup carried his laptop bag berat-berat from Malaysia to Bali dan request kalau esok abang tak ikut boleh kan? Tapi untuk mengelakkan isteri bertukar menjadi singa jadian, dia pendamkan hasrat tak ikut tu tadi. Oh come on!! Kita dah sampai Bali kot. Kalau pergi Bali semacam pergi Melaka, I dun mind if he wanted to stay in the hotel. Minggu depan boleh pergi Bali lagi. Blerghhh.

Takda satu tempat pun yang saya tak mahu pergi. Kalau boleh, mahu pergi ke ceruk-ceruk rantau, cari gadis Jolobu (tetiba). HAHA. Eh, did I tell you, I'm a avid scroller for Natgeotravel on Instagram. The picture itself makes me want to jump into my phone screen. Saya teringin mahu ke Peru, Budapest, Rio de Janeiro, India, US punya National Park. Semua tempat-tempat yang bukanlah happening, tapi I really wanna go there one day.

Baiklah, mari kembali ke pangkal jalan.

Ya, entry ini lahir bersama kerinduan terhadap Bali yang mendalam. Tempoh hari saya menyuarakan hasrat mahu ke Bali lagi. Dak Yang kata boleh! Jarang sangat dia nak bagi jawapan positip. Macam biasalah, lagi 10 tahun pun kira boleh. Oh, kalau lagi 10 tahun, masa tu saya mahu pergi secara backpackers. Stay in Ubud. Villa tengah sawah dan berbasikal ke ceruk kampung. Sounds familiar? Yes, yes. You've got that right. HAHAHA

Sebagai traveller yang baru nak berjinak-jinak, cuba untuk tidak ke satu-satu tempat secara 2 kali sebab banyak lagi tempat yang mahu di lawati. Tapi kalau buka Groupon tu, balik-balik nampak villa in Phuket, Villa in Bali. Ish, cannot tahan. Ya, kalau buka Groupon tu, saya hanya pergi section Travel saja. If only money grows on tree.

To keep it real, saya cuma planning tempat-tempat yang saya rasa mampu dan boleh pergi. Budget yang tidak melebihi 5K. I know, I know. Traveller sejati itu hanya ada budget yang ciput tapi mampu ke merata tempat. Tak kisah duduk di hostel backpackers, atau menumpang di mana-mana. Tapi saya jenis traveller yang mementingkan keselesaan. BAHAHAHA

Baru realize that I'm sucker for beaches and islands . Tapi dah 2 kali ke pulau, masih tak dapat jejak kaki ke pantai. Ironic. My target destination still around Malaysia dan Thailand dan Filipina dan Indonesia. Kalau sudah habis pulau disini, baru kita boleh jelajah pulau lainnya. Macam Pulau Pandan Jauh Ketengah? HAHAHA?

If you travel with me, hardly kita akan ke shopping mall since in my dictionary travel dan shopping adalah dua benda yang contradict. Hard Rock Cafe takpa. Beli souvenir tu bukanlah di kira shopping. Sebab itu emak saya tak berapa minat nak join saya. Sebab dalam itinerary tak di senaraikan tempat shopping. Dulu sewaktu tak berupaya nak travel sendiri, ikut keluarga pergi Langkawi, pergi balik pergi balik Haji Ismail Group. Betapa depressnya waktu itu. Duduk luar kedai sambil menikmati laksa dari lori itu lebih enak. Ke pantai tidak. Lepastu, pergi lagi sekali, baru lah ada Island hoping, pergi makam mahsuri, pergi galeria Tun M. Barulah tak depress lagi. HAHAHA

Dulu sewaktu masih single, teringin juga mahu pergi backpackers. Tengok rakan-rakan travel sana sini, ughhh, menggeletek tapak kaki. Tapi waktu itu kekangan money, plus my family and my BF not so keen bout that. Plus takda geng pun. So, bila dah kahwin ini lah, aku mula mengorak langkah. Spread my wings and fly away. HAHAHA, kalau suami mula bersuara, asik nak jalan je? Ayat balas dia, You are my travelmate for life. So, deal with it. This is my dream. Fuuuuhh, *tiup kuku sambil jalan macam Asha Gill*

Sebenarnya bukan lah suami saja yang berbunyi, my family pun dah mula bersuara, mana duit nak masuk rumah lagi, mana nak travel lagi. Asal berkumpul je, ayat aku tak lain tidak, weiii jommmm..... lepastu aku paksa semua pergi.

So a few places yang dalam wishlist saya

 Koh Samui

Lombok


Boracay

 Krabi

 Turi Island

 Satu dah boleh pangkah dari list tersebut. Cepat lah tahun depan!!!

Thursday, July 10, 2014

Bila Bimbo Berbicara Tentang World Cup

Perasan tak tu tagline Primadona sebenarnya, Bila Wanita Berbicara. Tapi di tukar ikut situasi. I can't beleive this. Geografi failed big time.

Mohon jangan diketawakan wanita yang naif ini. Bukan salah dia tiba-tiba cari Ronaldo dalam pasukan Belanda.



LOLOLOL. abaikan lah perbualan yang sensored itu. Takda budak 10 tahun kan baca belog aku ni?

Posted using BlogPress from my iPhone


Wednesday, July 9, 2014

Rania Travel : Day 1 Part 2 Pura Tirta Empul - OKA Agriculture - Tegalalang - Jimbaran

Semalam hari yang terlalu mengantuk. Sebab tu tamatkan entry secara tak bagi salam. Dah la tak menggoreng secara penuh. Entry pun separuh masak je. Not funneh at all. Semua mati kebosanan. Aik? Semua tu siapakah? Invisible reader? Perasaan sangat kan kau neh. Mohon Rangga terjumpa blog ini bila dia lagi bosen ga tau mau bikin apa lalu google nama sendiri. BAHAHAHA. Akan ku siapin puisi buat loe ga.

OK OK. Mari kita mengarang secara serius. Gue lagi ngejarin masa.

Pura Tirta Empul

Group Photo di Entrance
They are my travelmate. Abang dan kakak ipar yang berbaju merah dan Ibu Zafira bersama Pak Azam dan Dian Medina.

Setiap kali nak melawat temple di sana, kita perlu ikat kain kuning di pinggang sebelum masuk. Kalau pakaian terlalu seksi untuk di pandang, perlu sarung kain. Bimbang dewa-dewa naik angin lalu halau balik. Ok yang tu rekaan. Baiklah di temple ini adanya air suci yang datang dari mata air beribu-ribu tahun dulu dan tak pernah padam. Air? Padam? Nevermind. Loe pasti fahamlah. Jadi dekat sini tempat raja-raja mandi untuk bersihkan diri. Airnya dah di jampi-jampi oleh pawang-pawang hebat sejak kapan tahu. Jadi air itu sangat suci. Orang period tak boleh masuk kawasan suci ni. But naah, takkan dia nak check pad ye dak? So, it's up to us.

Air suci yang khabarnya tak pernah surut sejak dulu
Tempat ni makin lama makin gede, kata Windu.
Dekat sini dah tak boleh mandi atau apa-apa. Airnya di salirkan ke satu kawasan lain

So this is where you can bathe or anything you wanted to do.
Sebelum masuk perlu bilang-bilang ama yang jaga. Perlu ada persembahan buat dewa-dewanya terus kamu boleh terus kecebur dalam sana. Tak boleh simply datang-datang, buka baju lalu terjun. Nahas kalian.

Sebagai wanita beriman, kami cuman ambil gambar doang.



How it look like inside.
Belakang kami tu adalah tempat upacara keagamaan dia. Tak boleh masuk dan tak boleh ambil gambar. Windu kata yang pakai serban-serban putih tu macam pak kiyai versi mereka.

Maafkan figura gemuk tersebut. Habis terhalang segala informasi penting belakang dia. Hish!

We managed to end the tour dan bergambar di sini. Pintu Bali yang original memang semuanya besar sebelah kaki aku je. Tak kira la pintu rumah ke pintu gate ke apa.

Keluar dari temple ini, kita akan lalu deretan kedai yang macam maze dah aku rasa. Berpusing-pusing. Bau setanggi memang kuat. Banyak yang menarik tapi kena pandai tawar sebab dia letak harga mahal.

NEXT

OKA Argiculture
Jadi di sinilah kita boleh tengok kopi termahal yang dihasilkan dari najis haiwan.
Gross!!

Ada pelbagai jenis kopi yang tak tercapai dek akal. Surrounding dia sangat best sebab kita duduk dalam kebun kopi. Ada banyak lagi tempat kopi macam ni sepanjang jalan ke Kintamani tu. 

Musang ini lah yang najisnya sangat di tunggu-tunggu. HAHA. Dia akan di beri biji kopi merah sahaja. Kemudian, dia makan dan tunggu sampai dia menghasilkan najis. Esok paginya baru najis itu dikutip. 

Biji kopi yang bercampur dengan najis musang. Belum dibersihkan lagi.

Tengoklah makcik sangai biji kopi pun masih menawan dan jelita. Pasti hari-hari mendapat khasiat kopi luwak tersebut.

Menurut majlis fatwa Indonesia, kopi luwak ni boleh diminum. Tapi ya, menurut aku sih, ia nya dari najis hewan. Walau sudah dibersihin, najis still najis. Terpulang pada tekak masing-masing. 


Selepas melawat segala, kita di bawa duduk di pondok di lereng bukit ini. Mereka akan bancuhkan pelbagai jenis teh dan kopi. 

 Saya cuma rasa cocoa, kopi kelapa, teh halia. Tu je kot. Kembung perut nak rasa semua.

Dak Yang tapau kopi Bali bawak balik. I didnt tapau anything. Bukan peminat kopi kecuali kopi setabak. BAHAHAHA. Kat Setabak pun mintak java chip. Pembongak sangat.

Next destination - Tegalalang
Ahhh, pendek kata tempat-tempat di Bali ni semua jauh-jauh. Dengan jalan kecilnya, dengan banyak kenderaannya. Literally, we spent more time on the road. SO, di Tegalalang tak lama sebab padi dah tuai, view tak berapa nice untuk di shoot banyak kali. Lepastu sebenarnya dah tak daya nak turun panjat tangga to get the nice shot. Mana yang ada je la ye.

Naah, one for the album. If only padi tengah menghijau. Mesti lawa. For me, Padi tarrace dekat Tegalalang ni tak berapa nak cantik. Yang on the way ke Bedugul tu rasanya lagi lawa. Dekat Ubud pun sama. Macam dalam cerita Eat Pray Love tu.

Last pit stop for day 1 - Jimbaran
Finally, we had our dinner at Jimbaran. Oh, sangat sedih bila mengenangkan dinner tersebut. Tak kenyang langsung. Tak mengapalah, we had nice view for dinner. Itu pun dah mengenyangkan. (Ayat penyedap hati)

This is Jimbaran. Ada berderet-deret kedai makan di sepanjang pantai ni. Pilih mana nak je.

Makan malam sambil di hiburkan oleh sekumpulan penyanyi yang nyanyi lagu Masih kah Kau Ingat secara salah. HAHA. 

Our dinner yang bisa mengalirkan air mata. HAHA. Celah gigi aku je ni.

Ini adalah moment paling dekat saya dengan pantai. Sangat sadis. Tak sempat pun nak cicah kaki dekat air laut. Apatah lagi nak sunbathing. Oh oh oh, apa rasanya air laut Bali ya? HAHAHA

Tamat sudah perjalanan hari pertama. Gimana ga capek. Sehari sampai 5-6 tempat kami lawat. Sampai hotel semua flat. Konon nak ke spa, konon nak menikmati night life di Bali. Semuanya simpan dalam hati. HAHAHA. Energy level zero. 

Day 2 - more fun! Tungguuuuuuuuuuuuu


Monday, July 7, 2014

Rania Travel: Day 1 Part 1- Barong & Kris Dance - Kintamani

Tahukah anda yang cerita Eat Pray Love itu shootingnya di Bali?

Anda tak tahu? Saya baru tahu. Pagi tadi. Sebab baru lepas nonton Eat Pray Love. That is exactly how I'd picture jenis percutian yang saya mahu. Sebab saya punya tahap curiosity yang tinggi. Saya mahu tahu how they live their life. Kenapa rumahnya dalam satu kawasan berpagar dan ada banyak lagi rumah kecil-kecil dalam tu. Mana satu tandas, mana satu dapur? Are they relatives? Ohhh, terlalu banyak yang saya mahu tahu. Saya mahu berbasikal macam Julia Roberts dan jalan keliling kampung. Saya mahu duduk di villa tengah sawah itu. I wish I can spend a month in Bali. Not going to those mainstream places. Just wanna live in the small kampung near small beaches and blend in with the local. Too much of day dreaming perhaps.

NEXT!

Barong & Kris Dance
We were late on our first day. Janjinya 8.30 sebab ada show yang mahu di tonton. What to do. 8.30 Dak Yang tengah mandi lagi. Subuh di sana jam 5.08 dan kami sekeluarga woke up at 7.00 tengok luar dah terang benderang. Yang lain semua dah siap breakfast dan tunggu dalam van kami baru nak terhegeh-hegeh. 

 
Muka-muka late comers.

So, sampai di tempat Barong Dance, show dah setengah jalan. Dapat la seat belakang sekali. Apa cerita pun dah lost. Hadap la tengok orang joget-joget, jerit-jerit. Yang Nia tak habis-habis takut-takut-takut.

This creature makes her scared.
Aku nonton show nya sampai berpeluh-peluh panas, dengan nyamuk lagi dengan tak berapa faham lagi. Herghhh.

Sekarang ni Walid, pompuan tu kena tahan dengan raja sebab raja tu dah kena rasuk dengan hantu jahat. Bilang Nia. HAHAHAH

Gambar dengan hero kena ada. HAHA. 
Nia dalam cubaan nak escape

Untuk Barong Dance ni takda lah scary mana dan masih sesuai kalau nak bawa anak-anak kecil. Kelakar sikit. Siap ada selit cerita Upin Ipin lagi. Sebenarnya dia ada sediakan jalan cerita dalam bentuk kertas. Kalau tak faham boleh baca. Barong Dance cuma ada sehari sekali saja. Selalunya waktu pagi dan duration nya selama 1 jam. Dan dia ada banyak lagi tempat lain. Tak macam Kechak Dance yang di lakukan di tepi laut waktu matahari terbenam dan di temple-temple tertentu. Yang paling famous of cos lah yang di Tanah Lot.  Kami memang tak pergi tengok Kechak Dance sebab dia ada sampai tahap rasuk-rasuk. Soo not going.

Selesai saja tengok show ni, kami teruskan perjalanan ke Kintamani. Ada berhenti di tempat buat batik actually, tapi Ibu Zafira sama Ibu Hidayati tak turun sebab anak-anak tidur. We just stay in the van. Nothing to brag about their Batik. Honestly, Batik Terengganu more more beautiful compare to this one. Plus mahal tak agak-agak. 

 Tak sampai berapa minit perjalanan. 
Macam ni lah rupa 2 beranak.

Kintamani

Jalan ke Kintamani sangat jauh dan berliku-liku dan bumpy. Ye, boleh mengakibatkan sakit badan yang melampau. Bangun,tidur,bangun balik pun tak sampai-sampai. But once you were up there, rasa berbaloi la juga.
 This is Mount Batur.
Gunung berapi yang aktif dan baru lepas meletus


Bawah kaki gunung ada tasik dan yang hitam-hitam tu adalah kesan daripada letusan volcano.
Kalau dalam Eat Pray Love, mereka hiking lalu tepi tasik tu. Kan best daripada memerhati di kejauhan.


Suasana dia sangat sejuk macam Cameron Highlands tu. Tapi di Kintamani ni kali 10 sejuk dia. Tempat makan halal banyak. Makan buffet sambil menghadap gunung. Musolla juga ada. Kami solat disini terus. Air dia MashaAllah, macam nak beku dah tangan ambil wudhu'. Tapi jaga-jaga dengan gadis penjual key chain. Dak Yang terjebak membeli. Mahal!
From Kintamani with love

....to be continued